Çözüldü✓ "System" (ntoskrnl.exe) ve "runtime broker" programlarda kasma yaşatıyor yüksek cpu kullanımı ve 10 snde bir drop sorunu

DDRQ

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
405
yaklaşık 2 hafta kadar önce oyunlarda droplar olmaya başladı özellikle fps oyunlarda ateş ederken . msi afterburner ile takip ettiğimde gpu%0 cpu%100-30 lara gidip tekrar iki unite de %70 civarlarına dönüyordu.taskbardan kontrol ettiğimde "system" uygulaması oyun anında yükselip cpuyu %100e zorlayıp bırakıyor. csgo da ara drop gibi dursa da warzoneda her 2 saniyede bir oluyor ve hemen geçmiyor görüntüyü görsemde önce ses kesilebiliyor.
windowsa temiz bir kurulum yaptıktan sonra sistemi izlemeye başladım tüm güncellemeleri falan kapadım net bağlantısını kestim ve system kullanımı %0dı ve cpuda zorlanma yoktu. öncesinde sistem boştayken bile %3-5 çalışıyordu. neyse neti bağlayınca güncellemeler kapalı olmasına rağmen windows update sürücü güncellemeleri yükledi ve sorun tekrarlanmaya başladı. resimlerdeki 11 güncellemeden şüpheleniyorum. bu sorunu yaşamış olan veya fikri olanlar yardım ederse çok sevinirim günlerdir uğraşıyorum sinir krizi eşiğinde gibiyim. yani ortalama bir sistemim olduğuna seviniyordum ama ben bu sistemle neredeyse hiç doğru düzgün oyun oynayamadım. latencymon testinde bios güncelleyin diyor ama firmanın yayınladığı bir bios yok ayrıca hiçbirşey değişmemişken droplanmaya başladı biostan olma ihtimali var mı
Donanım: monstar abra a5 12.1
cpu: i5 7300hq
gpu: gtx 1050
ram: 8gb
depolama: nvme ssd
Adsız.webp Adsız2.webp

GÜNCELLEME : sisteme yük bindiren "runtime broker" isimli ......... hizmeti windows uygulamalarını kontrol etme amacıyla sürekli çalışıyormuş . sanki windows storedan bişi kullanıyomuşum gibi .................... hizmeti neyse 5 dklık bi oyun denemesi yaptım ve sorun çözülmüştü ayrıca nvidia container tam ekran uygulamalarında kaynak çalıp seste kopmalara sebep oluyordu onu da kapattım (güncel sürücü yüklememiştim belki de ondandır) neyse sorunu bulduğuma göre sisteme baştan temiz kurulum yapmam yarar sağlar bu başlığı da aynı sorunu yaşayan olursa kullanır umarım

GÜNCELLEME: sorun temelde pio-dma-udma farkı kaynaklı olarak görünüyor. bios üzerinde benim sistemimde pio 4 ve udma 5 desteği mevcut. normalde sistem kendisi udmaya göre çalışmalı ancak benim sistemim bi şekilde pioya göre çalışıyordu. resimlerdeki driverı kaldırıp tekrar kurunca eski sürüm yükleyip sorundan kurtuldum. oyun içi 10snde bir gelen anlık droplanma kayboldu. hdd %100 olarak çalışması sorunu yaşamıyorum artık.
pioya göre 2.5mb okuma-yazma ile hdd %100e vuruyordu şuan 90mb ile %98-99 civarı, 100ü görmedim daha
bu yöntemin üstteki runtime broker kapatmanın artısı olarak sistem bazı uygulamaları çalıştırma konusunda hata vermiyor zaten olması gereken de bu. bende yüklü olan sorunsuz sürücü sürüm ve tarihini aşağıya ekliyorumEkran Alıntısı.PNGEkran Alıntısı2.PNG

Hocam olur da aktif olursanız biraz daha açıklayıcı anlatabilir misiniz? Şuan aynı şeyi yaşıyorum ve asla çözemiyorum.

Geri