Neler Yeni

Tek slot 16Gb ramden 16+8 24gb ye geçilir mi?

r5 5600 ile r5 5500 arasındaki fark hocam, frekansı ve önbelleği bir tık düşük lakin hikayeli oyunlarda o kadarda farketmiyor hatta ekran kartını büyültürseniz daha iyi performans bile alırsınız
Hepinize tesekkurler
Mesaj otomatik birleştirildi:

ddr4 ramler zaten çok ucuz. 16 yerine 8 gb aldın diye muhtemelen 300-400lira anca tasarruf edersin
Biliyorumda 32gb yapinca sanki fantezi yapmisim gibi oluyor ve ekran kartim rtx 4080 felan olmadigi icinde bana gereksiz geliyor. Sizin oneriniz nedir?

Hoc
Eyvallah hocam, güzel yorumun için teşekkürler 🙏 Şimdi konuyu tam olarak anladım, performans/fiyat dengesine bakıyorsun ve zevkine oyun oynuyorsun, rekabetçi delilik peşinde değilsin.

🔍 R5 5500 vs R5 5600 – Ne fark var?​

ÖzellikRyzen 5 5500Ryzen 5 5600
MimarîZen 3 (OEM Refresh)Zen 3 (Tam)
Çekirdek/Thread6/126/12
L3 Cache16MB32MB
PCIe VersiyonuPCIe 3.0PCIe 4.0
Oyun PerformansıOrta-iyiBir tık daha iyi
FiyatDaha uygunBiraz daha pahalı

🧠 Ne fark yaratıyor?​

• L3 Cache ve PCIe farkı, 5600'ün bazı oyunlarda %10-15'e kadar daha yüksek FPS vermesini sağlıyor.
  • Ama 5500 de CS2, BF1 gibi oyunlarda fazlasıyla yeterli, özellikle ekran kartın orta seviye bir modelse farkı neredeyse hissetmezsin.
  • 75Hz monitör kullanıyorsan, 5500 zaten sana fazlasıyla yeter. Zaten 75 FPS civarında kilitlendiğinde CPU farkı minimize olur.

🎮 Sonuç: Senin durumun için önerim​

• R5 5500 alınabilir, fiyatı uygunsa ve para farkını GPU ya da SSD gibi başka bileşenlere ayırmak istiyorsan çok mantıklı.
  • Ancak "bir kere alayım uzun süre idare etsin" diyorsan R5 5600uzun vadede daha güvenli seçim olur, çünkü:
    • Daha iyi cache yapısı
    • Daha geniş PCIe bant genişliği (ileride GPU yükseltirsin diye)

İstersen ekran kartını ve anakart modelini de yaz, tam sistem uyumuna göre nokta atışı yapayım. Ama genel olarak:

• Casual gamer + 75Hz + orta seviye GPU = R5 5500 gayet yeterli.
  • FPS takıntılı, future-proof düşünen biriysen = R5 5600 alınır.

İkisi de R5 2600'den net şekilde daha güçlü zaten 💪
Hocam yine cok guzel bir cevap tesekkur ederim bu arada bu hangi program

KlausM

80+ Silver
Hepinize tesekkurler

Biliyorumda 32gb yapinca sanki fantezi yapmisim gibi oluyor ve ekran kartim rtx 4080 felan olmadigi icinde bana gereksiz geliyor. Sizin oneriniz nedir?

Hoc

Hocam yine cok guzel bir cevap tesekkur ederim bu arada bu hangi program

Top Bottom