Neler Yeni

Termal macun kaç yılda bir değiştirilmeli

Termal macun Kaç ay veya yılda bir değiştirilmeli

• 3-6 Ay

Oylar: 2 5.3%
  • 6-12 Ay

Oylar: 18 47.4%
  • 1 Yıl

Oylar: 9 23.7%
  • 1.5 - 2 Yıl

Oylar: 9 23.7%

• Oy kullanan toplam üye
    38

Reck

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
sefa gençer
Zaten düzenli olarak termal macun değiştirmenin mantığı da zamanla kuruyup ısı değerlerinin artmasını önlemek içindir. Bu sistemler arası farklıklar göstereceğinden dolayı sistemini ve kullanım şeklini bilen bir kişi bunun kaç ayda bir olması gerektiğini bilecektir. Bu hiçbir zaman 10 yıl olmamalıdır. imkanı olmayan sürekli ısı değerlerini takip etsin, 10 derece farkı beklemektense macun değiştirmek mantıklı olandır. 60 derecede malzeme aşınma seviyesi ile 70 derecede aşınma seviyesi bir olmayacağı için termal macun değişimi gereklidir yoksa işlemcinin ömrü bu düzeylere bağlı olarak azalacaktır.1 yıl sonundaki termal macunun durumu hiçbir zaman 6 aylık macunun durumu ile eşit olmayacaktır. Uzun yıllar aynı macun ile çalışan cpu 6 ayda bir macun değiştirilip kullanılan cpu ile aynı verimlilikte olmayacağı gibi ömrü de bu düzeyde olacaktır.

Hamit Altıntop

80+ Gold
En İyi Cevap
11
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,863
İsim
Kemallettin Kubat
6 ayda bir değiştirilmesi doğru olandır. 6 ayda bir genel temizlik ve cpu,gpu macun değişimi yapıyorum uzun yıllardır bu rutindeyim ve gayet güzel sonuçlar alıyorum.
Sanırım GPU macunu değiştirince garanti dışı kalıyordu.

Emir Aydın

𝒞𝒾𝓃𝑜
Moderatör
En İyi Cevap
98
Dahası  
Reaksiyon skoru
32,005
İsim
Emir Aydın
Instagram
emir.aydin41
Steam
https://steamcommunity.com/id/emiraydintr/
Discord
Emir Aydın#8540
Zaten düzenli olarak termal macun değiştirmenin mantığı da zamanla kuruyup ısı değerlerinin artmasını önlemek içindir. Bu sistemler arası farklıklar göstereceğinden dolayı sistemini ve kullanım şeklini bilen bir kişi bunun kaç ayda bir olması gerektiğini bilecektir. Bu hiçbir zaman 10 yıl olmamalıdır. imkanı olmayan sürekli ısı değerlerini takip etsin, 10 derece farkı beklemektense macun değiştirmek mantıklı olandır. 60 derecede malzeme aşınma seviyesi ile 70 derecede aşınma seviyesi bir olmayacağı için termal macun değişimi gereklidir yoksa işlemcinin ömrü bu düzeylere bağlı olarak azalacaktır.1 yıl sonundaki termal macunun durumu hiçbir zaman 6 aylık macunun durumu ile eşit olmayacaktır. Uzun yıllar aynı macun ile çalışan cpu 6 ayda bir macun değiştirilip kullanılan cpu ile aynı verimlilikte olmayacağı gibi ömrü de bu düzeyde olacaktır.
Ben kendimi anlatamıyorum galiba, ya da farklı bir durum var.
70 derecede donanımın hangi bileşeni aşınırken aynı parça 60 derecede aşınmıyor?
İşlemci ve ekran kartı için detaylı bir anlatım yapabilir misin?
70 derecede ciddi bir aşınma varsa dünya genelinin kartlarına ve işlemcilerine sıvı soğutma takması gerekiyor. Çünkü firmalar fanları, bileşeni mümkün olduğunda 80 derecenin altında tutmak üzere tasarlıyor, 70 derecenin altında tutmak için değil.

Reck

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
sefa gençer
aynı derecede aşınmıyor çünkü kullanım süresindeki ısı farklılıkları mevcut. sıfır bir cpu ile 5 yıl kullanılmış bir cpu bench puanları hiçbir zaman aynı olmaz. bunun nedeni cpu nun katlandığı akım ve sıcaklık değerleridir bunuda stabil tutmaya çalıştığımız ürünlerden biri macun olduğu için nekadar sıklıkta değiştirip düşük ısılarda tutabilirsek okadar uzun süre verimliliğini koruyacaktır. Kısaca 6 ayda bir termal macunu değiştirilmiş cpu ile yılda 1 kere termal macunu değiştirilmiş cpu nun 5 yıl sonundaki performansı aynı olmaz. ısı değerlerini gözlemleyip termal macunun işlevini yitirişini ve kendince bir dereceye kadar yükselmesini beklemektense sürekli aynı ısı değerlerinde seyretmesi için düzenli olarak değiştirmek mantıksızsa hiç kullanmayalım, makale yazılmasın, yüzlerce marka model macun yapılmasın bizde masraf yapmayalım.

Emir Aydın

𝒞𝒾𝓃𝑜
Moderatör
En İyi Cevap
98
Dahası  
Reaksiyon skoru
32,005
İsim
Emir Aydın
Instagram
emir.aydin41
Steam
Discord
Emir Aydın#8540
aynı derecede aşınmıyor çünkü kullanım süresindeki ısı farklılıkları mevcut. sıfır bir cpu ile 5 yıl kullanılmış bir cpu bench puanları hiçbir zaman aynı olmaz. bunun nedeni cpu nun katlandığı akım ve sıcaklık değerleridir bunuda stabil tutmaya çalıştığımız ürünlerden biri macun olduğu için nekadar sıklıkta değiştirip düşük ısılarda tutabilirsek okadar uzun süre verimliliğini koruyacaktır. Kısaca 6 ayda bir termal macunu değiştirilmiş cpu ile yılda 1 kere termal macunu değiştirilmiş cpu nun 5 yıl sonundaki performansı aynı olmaz. ısı değerlerini gözlemleyip termal macunun işlevini yitirişini ve kendince bir dereceye kadar yükselmesini beklemektense sürekli aynı ısı değerlerinde seyretmesi için düzenli olarak değiştirmek mantıksızsa hiç kullanmayalım, makale yazılmasın, yüzlerce marka model macun yapılmasın bizde masraf yapmayalım.
Rica etsem bunun hakkında bir kanıt gösterebilir misin? Yani bana sıfır ve 5 yıl kullanılmış işlemcilerin performans farkının olduğu bir kanıt göstermeni rica ediyorum. Aksi takdirde asılsız bir iddia olmuş oluyor çünkü. Yanlış anlama öğrenmek için soruyorum, sonuçta kimse her şeyi bilemez.

MTBC

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
840
İsim
Mehmet Türker BAYRAKTAR
İlk bilgisayarımda 4 yıl termal mağcun değişmemiştim. Ah Phenom x4, üzümlü kekim...
Cayır cayır çalışırdı, sobanın yanında fazla ısıdan kendini kapatırdı ama giderdi kendisi sorunsuz şekilde. Yıllar sonra öğrendim sorunlarını, kasmalar başladı, termal macunu öğrendim. sonra bir 2 yıl daha macunsuz devam etmişti. Miladını doldurdu dolapta gururla sergiliyorum kendisini...
Soru Cevabı: Benim gibi abartı şeyler yapmayın, sıcaklıklar değişince ortalama 8 - 14 ayda bir değiştirin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Rica etsem bunun hakkında bir kanıt gösterebilir misin? Yani bana sıfır ve 5 yıl kullanılmış işlemcilerin performans farkının olduğu bir kanıt göstermeni rica ediyorum. Aksi takdirde asılsız bir iddia olmuş oluyor çünkü. Yanlış anlama öğrenmek için soruyorum, sonuçta kimse her şeyi bilemez.
Bence çok kullanılmadıysa termal macun özelliğini kaybetmediyse illa 6 ay kanunu diye bir şey yoktur.

Reck

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
sefa gençer
kendi işlemcimden ve kullandığım işlemcilerden örnek veriyim; ryzen 7 1700 4 yıllık kullanım sonucunda cinebench skoru 92xx küsürden 8800 civarına düşmüş durumda aynı şekilde 1600 ve 1500x performans kayıpları yaşıyor, bu testler aynı bileşenler ile aynı test programında yapılıyor. bunun hakkında bir video yada makale tarzında bir şey varmı bilmiyorum fakat kullanılan, üzerinden akım geçen ve ısıya maruz kalan cpu yıpranmaya mahkumdur.

Emir Aydın

𝒞𝒾𝓃𝑜
Moderatör
En İyi Cevap
98
Dahası  
Reaksiyon skoru
32,005
İsim
Emir Aydın
Instagram
emir.aydin41
Steam
Discord
Emir Aydın#8540
kendi işlemcimden ve kullandığım işlemcilerden örnek veriyim; ryzen 7 1700 4 yıllık kullanım sonucunda cinebench skoru 92xx küsürden 8800 civarına düşmüş durumda aynı şekilde 1600 ve 1500x performans kayıpları yaşıyor, bu testler aynı bileşenler ile aynı test programında yapılıyor. bunun hakkında bir video yada makale tarzında bir şey varmı bilmiyorum fakat kullanılan, üzerinden akım geçen ve ısıya maruz kalan cpu yıpranmaya mahkumdur.
4 yıl önceki cinebench skoru ve şu anki cinebenc skorlarının olduğu bir fotoğraf var mı?

Reck

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
sefa gençer
6 ay kanunu diye bir şey demiyorum, tecrübe ettiğim kadarıyla termal macunların yapısının 6 ay sonunda değişmeye ve buna bağlı olarak ısıda artış gözlemlediğim için 6ayda bir değiştirmenin doğru olduğunu söylüyorum. arctic mx4, noctua nt h1-h2, cooler master mastergel pro ve nano kullandığım termal macunlar. cooler master serisinde 6 ay sonunda yapısal değişimin diğerlerine göre daha fazla olduğunu gözlemledim ve kullanmayı bıraktım, arctic ve noctua 6 aylık kullanım süresi sonunda en az değişim gösteren ve ısı bakımından sevdiğim macunlar oldular fakat yine de ısı artışı olduğundan dolayı bunları da 6 ayda bir değiştirmeye karar verdim. benim tecrübelerim bunlar ister değişim yapın ister yapmayın size kalmış.
Mesaj otomatik birleştirildi:

4 yıl önceki cinebench skoru ve şu anki cinebenc skorlarının olduğu bir fotoğraf var mı?
öyle bir foto yok olsa keşke beraber değerledirsek. ryzen 1.nesilde ram sorununu okadar fazlaki yaşadığım sorunlar için bu testleri çok yapmışlığım var. şuanki skorlarım en son uygun rami ayarladığımki skorlarımdan malesef az. bunu aynı seviyede tutabilmek için cpu oc ve ram frekanslarında oynama yapıyorum ama hiçbir zaman cpu da aynı performansı alamayacağımın bilincindeyim.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

• B1L0
    Hayırlı forumlar

Forum istatistikleri

Konular
1,017,953
Üyeler
161,362
Son üye