Neler Yeni

TN Panel 144 Hz FPS Oyuncusu İçin Monitör Önerisi

spex1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
13
İsim
Alp Somuncu
Merhabalar çoğu forumda dolaştım IPS panel TryHard FPS oyuncuları için doğru tercih olmadığını öğrendim. Normalde almak istedğim monitör şu idi : https://www.itopya.com/aoc-238-24g2u-2xhdmi-dp-vga-144hz-1ms-freesync-full-hd-gaming-monitor-/ fakat IPS panele sahip olduğu için vazgeçtim. Bana bunun gibi böyle ince bir ekrana sahip olan bir monitör önerebilir misiniz ve FreeSync özelliği bir monitör de olmassa olmaz mı ? oynadığım oyun : VALORANT ekran kartım :RX570

Barış Yalçın

80+ Platinum
En İyi Cevap
20
tn panel almanızı önermem oyun ve film falan izliyorsanız ips sadece oyun oynuyorsanız va öneririm

The Magma Boss

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,463
İsim
Emir
Profesyonel oyuncu değilsen etkilemez. TN panel almanı tavsiye etmem.
Zaten ipsin de gecikme süresi 1 ms. Arada fark yok. TN devri bitti artık.

MrMurat

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,142
İsim
Murat Çeler
İps panel daha iyi attığın modelide kullanıyorum

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Hocam ben Full Valorant oynuyorum, tek hedefim Immortal olmak 7/24 başında durup ortalığı kasıp kavuracağım derseniz 144 Hz 1 ms TN almak daha mantıklı olur. Bu 1 ms değer ise GTG dir. GTG nedir derseniz ise gray to gray demektir yani monitörün yapabildiği en hızlı renk geçişidir. Bu renk geçişi de griden griye olandır. Bu özellik de ekrana yansıtılan piksellerin renk geçişlerini 1 ms sürede yapıp size yansıttığını gösterir. Ek olarak genelde 1 ms gtg monitörler neredeyse 10-16 ms mprt değerine sahiptir. 1 ms diye yazılan IPS monitörler gerçekte bir 1 ms değildir. Genelde 4 GTG dirler. 1 ms yazmalarının sebebi ise şu çünkü IPS monitörler artık 1 ms mprt tepkime süresine sahip. Bu özellikler TN panellerde olmayan bir nimet. MPRT ne derseniz ise MPRT, GTG gibi bir şey değil farklı şeyler. GTG renk geçişlerini yani piksellerin tepki sürelerini gösterirken MPRT piksellerin görünürlük süresini gösterir. Şöyle düşünün hareket eden bir cisim var ve sizin mprt süreniz yüksek bu sebepten ekranda daha çok görünüyor nesne ilerlediği halde arkasında o varmış gibi bir bulanıklık (Motion blur) oluşuyor. MPRT ne kadar düşük olursa Motion blur o kadar azalır. GTG ne kadar düşük olursa renkler o kadar çabuk yansıtılır ve tepki vermeniz daha kolay olur. Fakat şunu da söyleyeyim bir IPS ve bir TN paneli yan yana koyup baktıktan sonra TN'ye bakmak bile istemezsiniz. Aradaki renk canlılığı farkı çok fazla. IPS'den vazgeçmeyin. IPS alabilecek bütçeye sahipseniz VA'da almayın. Şunu da söyleyeyim 1 ms gtg ile 4 ms gtg arasındaki farkı önceden 240 Hz 1 ms hatta 0.5 ms monitörlerde oynamış bir profesyonel oyuncu değilseniz pek hissetmezsiniz. 2-3 ms gibi düşük bir fark için TN almayın gözünüze yazık edersiniz. VA nedir? TN ve IPS'den farkı nedir derseniz. İkisinin birleşimi gibi bir şey hem TN kadar olmasa da ona yakın tepki süresine sahip hem de IPS kadar olmasa bile iyi bir renk canlılığına sahip. Şunu da unutmayın her marka MPRT özelliğini açmak için arayüzünde farklı ayarlara sahip. Mesela AOC, Acer falan bunu ULMB (Ultra Motion Blur) olarak adlandırıyor. ASUS ELMB (Extreme Low Motion Blur) olarak adlandırıyor. BenQ falan DyAc olarak adlandırıyor. Bence aralarında en başarılısı ASUS'un teknolojisi. Ben size 144 Hz IPS bir monitör almanızı öneririm. Gözünüz de keyfiniz de yerinde olsun. Ama kafamı kaldırmadan 7/24 valorant oynayacağım dersen TN panelin rahatlığı ve tepkime süresini hiçbir panel veremez. Renkten feragat edip alabilirsin. Ben de sizin gibi bu düşünce de kalmıştım. Technopat olsun Reddit olsun çeşitli Türk ve Yabancı forumlarda gezdim genel olarak bu bilgilere ulaştım. Bütün bu özellikleri düşünüp 144 Hz IPS almayı tercih ettim. IPS alırsan arada 3 ms fark olacak onu da pek hissetmezsin.

spex1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
13
İsim
Alp Somuncu
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam ben Full Valorant oynuyorum, tek hedefim Immortal olmak 7/24 başında durup ortalığı kasıp kavuracağım derseniz 144 Hz 1 ms TN almak daha mantıklı olur. Bu 1 ms değer ise GTG dir. GTG nedir derseniz ise gray to gray demektir yani monitörün yapabildiği en hızlı renk geçişidir. Bu renk geçişi de griden griye olandır. Bu özellik de ekrana yansıtılan piksellerin renk geçişlerini 1 ms sürede yapıp size yansıttığını gösterir. Ek olarak genelde 1 ms gtg monitörler neredeyse 10-16 ms mprt değerine sahiptir. 1 ms diye yazılan IPS monitörler gerçekte bir 1 ms değildir. Genelde 4 GTG dirler. 1 ms yazmalarının sebebi ise şu çünkü IPS monitörler artık 1 ms mprt tepkime süresine sahip. Bu özellikler TN panellerde olmayan bir nimet. MPRT ne derseniz ise MPRT, GTG gibi bir şey değil farklı şeyler. GTG renk geçişlerini yani piksellerin tepki sürelerini gösterirken MPRT piksellerin görünürlük süresini gösterir. Şöyle düşünün hareket eden bir cisim var ve sizin mprt süreniz yüksek bu sebepten ekranda daha çok görünüyor nesne ilerlediği halde arkasında o varmış gibi bir bulanıklık (Motion blur) oluşuyor. MPRT ne kadar düşük olursa Motion blur o kadar azalır. GTG ne kadar düşük olursa renkler o kadar çabuk yansıtılır ve tepki vermeniz daha kolay olur. Fakat şunu da söyleyeyim bir IPS ve bir TN paneli yan yana koyup baktıktan sonra TN'ye bakmak bile istemezsiniz. Aradaki renk canlılığı farkı çok fazla. IPS'den vazgeçmeyin. IPS alabilecek bütçeye sahipseniz VA'da almayın. Şunu da söyleyeyim 1 ms gtg ile 4 ms gtg arasındaki farkı önceden 240 Hz 1 ms hatta 0.5 ms monitörlerde oynamış bir profesyonel oyuncu değilseniz pek hissetmezsiniz. 2-3 ms gibi düşük bir fark için TN almayın gözünüze yazık edersiniz. VA nedir? TN ve IPS'den farkı nedir derseniz. İkisinin birleşimi gibi bir şey hem TN kadar olmasa da ona yakın tepki süresine sahip hem de IPS kadar olmasa bile iyi bir renk canlılığına sahip. Şunu da unutmayın her marka MPRT özelliğini açmak için arayüzünde farklı ayarlara sahip. Mesela AOC, Acer falan bunu ULMB (Ultra Motion Blur) olarak adlandırıyor. Asus ELMB (Extreme Low Motion Blur) olarak adlandırıyor. BenQ falan DyAc olarak adlandırıyor. Bence aralarında en başarılısı Asus'un teknolojisi. Ben size 144 Hz IPS bir monitör almanızı öneririm. Gözünüz de keyfiniz de yerinde olsun. Ama kafamı kaldırmadan 7/24 valorant oynayacağım dersen TN panelin rahatlığı ve tepkime süresini hiçbir panel veremez. Renkten feragat edip alabilirsin. Ben de sizin gibi bu düşünce de kalmıştım. Technopat olsun Reddit olsun çeşitli Türk ve Yabancı forumlarda gezdim genel olarak bu bilgilere ulaştım. Bütün bu özellikleri düşünüp 144 Hz IPS almayı tercih ettim. IPS alırsan arada 3 ms fark olacak onu da pek hissetmezsin.
Öncelikle güzel yanıtın için teşekkür ederim.
VALORANT oynamak dışında sadece Video izliyorum bilgisayarı başka bir şey için kullandığı pek söylenemez arada ise çok nadir olarak GTA5'e giriyorum şuan 75 Hz TN panel monitör kullanıyorum hedefim VALORANT'a kadar çıkmak sen bu hedeflerde olsan hangi panel monitörü tercih ederdin ?

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Öncelikle güzel yanıtın için teşekkür ederim.
VALORANT oynamak dışında sadece Video izliyorum bilgisayarı başka bir şey için kullandığı pek söylenemez arada ise çok nadir olarak GTA5'e giriyorum şuan 75 Hz TN panel monitör kullanıyorum hedefim VALORANT'a kadar çıkmak sen bu hedeflerde olsan hangi panel monitörü tercih ederdin ?
Çok TRYHARD oynayacaksan renkten feragat edip TN almak mantıklı, ama o kadar fazla girmem video da izleyeceğim falan dersen IPS daha mantıklı. Ben senin yerinde olsam IPS alırdım ama sana kalmış ne alıp almamak.

spex1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
13
İsim
Alp Somuncu
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Çok TRYHARD oynayacaksan renkten feragat edip TN almak mantıklı, ama o kadar fazla girmem video da izleyeceğim falan dersen IPS daha mantıklı. Ben senin yerinde olsam IPS alırdım ama sana kalmış ne alıp almamak.
Peki bana bir TN panel monitör önericek olsan hangisini önerirdin bütçem 1700-1600 civarı.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

• B1L0
    Hayırlı forumlar

Forum istatistikleri

Konular