Neler Yeni

Türkiye Uzay Ajansı Milli Uzay Programı Hakkında Düşünceleriniz?

yigitrocks

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,305
İsim
Yiğit Aralim
Bu yazıda tamamen kendi fikirlerimi belirteceğim ve çok emin olmasam da internette küçük bir araştırmayla edindiğim bilgilere göre yorumlayacağım. Eğer bu bilgilerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz. Öncelikle bu haberi ilk duyduğumda gerçekten artık bir şeyler yapmaya başlayacağımız için çok sevinmiştim. Daha sonrasında tarihin 2023 olduğu açıklandığında modumu çok düşürmemeye çalışsam da içten içe kıllandım. Aslında çok da şaşırmadım buna. 2023'de ne var tahmin edin :D Neyse devam edelim. İnternette öğrendiğim kadarıyla en az yatırım 300 milyon dolar ile Kanada imiş sanırsam. Bizim 38 milyon TL ise 5.5 milyon Dolar yapıyor. Bu bütçe diğer ülkelerin yatırımlarına baktığımızda çerez parasından bile daha az bir miktara tekabül ediyor. İlk başta gerçekten sevinmiştim bu haberi duyunca ama hedeflenen tarih ve bütçe açıklanınca her şeyin bir hayalden ibaret olduğunu anladım. Her seçim zamanı açıklanan yatırımlardan biri daha bence bu da. Ek olarak edindiğim bilgilere göre Astronot giysisinin bile masrafı 12 milyon Dolar imiş. Neyse yatırımlar ilerleyen zamanlarda artar zaten diyerek kendimi ne kadar motive etmeye çalışsam da, çok gerekli ve diğer ülkelere karşı bizi zengin gösteren sarayımızın bile günlük masrafının, 2020 sayıştay raporuna göre 10 milyon TL olduğunu hatırlayınca ki bu rakam aylık 300 milyon TL'ye denk geliyor. 300 milyon TL ise 48 milyon Dolar, 5.5 milyon TL ile nasıl bir yatırıma giriştiklerini anlayabilmiş değilim. Ek olarak 2023'e kadar (2 sene) nasıl sıfırdan bir Astronot yetiştireceklerine dair gerçekten çok ama çok çok çok büyük bir merak besliyorum. Ek olarak Nasa'nın bile etkinliklerine davet ettiği Barış Özcan'ın bile bu etkinliğe davet edilmemesinin, hatta haberini bile bir abonesinden almasının utancını ben kendi adıma duyuyorum. Ek olarak Barış Özcan'ı geçtim, SpaceX'de çalışan bir Türk mühendisin bile haberinin olmaması gerçekten ama gerçekten çok utanç verici. Neyse bunu da her seçimden önce verilen bir "müjde"den ibaret olarak görüyorum. Umarım ilerleyen zamanlarda yanıldığımı doğrular nitelikte gelişmeler olur. Umuyorum ki ben yanılırım. Umuyorum ki bunlar seçim için altyapı oluşturmaktan ibaret değildir. Diyeceklerim bu kadar, herkese iyi forumlar.
Yazımdaki cümlelerin kendimce bulduğum kaynaklarını paylaşacağım. Yanlış olduğunu düşündüğünüz bir şey varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Ülkelerin uzay yatırımları: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56012379
Astronot giysisinin masrafı: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/astronotlar-bir-servet-giyiyor-5269919#:~:text=Ancak öğrendik ki, bırakın 200,dolar yani 30 milyar lira.
Sarayın günlük masrafı: Barış Özcan ve SpaceX'de çalışan Türk mühendisin bu etkinliğe davet edilmemesi, üstüne haberlerinin bile olmaması "dakika 14.04-14.32":
Seçim için altyapı oluştururken söylenen yalanlar: Birkaç resim ekleyecektim ama üşendim. Jahrein'in Twitter hesabına giderek kaynakları görebilirsiniz.
Bazı kaynaklar eski ve yanlış olabilir. Dediğim gibi yanlış olduğunu düşündüğünüz bir kaynak veyahut cümle varsa yorumda belirtebilirsiniz.

1612989770944.png

58_BaBaKoK

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,570
İsim
Ahmet Tulumcu
Bu yazıda tamamen kendi fikirlerimi belirteceğim ve çok emin olmasam da internette küçük bir araştırmayla edindiğim bilgilere göre yorumlayacağım. Eğer bu bilgilerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz. Öncelikle bu haberi ilk duyduğumda gerçekten artık bir şeyler yapmaya başlayacağımız için çok sevinmiştim. Daha sonrasında tarihin 2023 olduğu açıklandığında modumu çok düşürmemeye çalışsam da içten içe kıllandım. Aslında çok da şaşırmadım buna. 2023'de ne var tahmin edin :D Neyse devam edelim. İnternette öğrendiğim kadarıyla en az yatırım 300 milyon dolar ile Kanada imiş sanırsam. Bizim 38 milyon TL ise 5.5 milyon Dolar yapıyor. Bu bütçe diğer ülkelerin yatırımlarına baktığımızda çerez parasından bile daha az bir miktara tekabül ediyor. İlk başta gerçekten sevinmiştim bu haberi duyunca ama hedeflenen tarih ve bütçe açıklanınca her şeyin bir hayalden ibaret olduğunu anladım. Her seçim zamanı açıklanan yatırımlardan biri daha bence bu da. Ek olarak edindiğim bilgilere göre Astronot giysisinin bile masrafı 12 milyon Dolar imiş. Neyse yatırımlar ilerleyen zamanlarda artar zaten diyerek kendimi ne kadar motive etmeye çalışsam da, çok gerekli ve diğer ülkelere karşı bizi zengin gösteren sarayımızın bile günlük masrafının, 2020 sayıştay raporuna göre 10 milyon TL olduğunu hatırlayınca ki bu rakam aylık 300 milyon TL'ye denk geliyor. 300 milyon TL ise 48 milyon Dolar, 5.5 milyon TL ile nasıl bir yatırıma giriştiklerini anlayabilmiş değilim. Ek olarak 2023'e kadar (2 sene) nasıl sıfırdan bir Astronot yetiştireceklerine dair gerçekten çok ama çok çok çok büyük bir merak besliyorum. Ek olarak Nasa'nın bile etkinliklerine davet ettiği Barış Özcan'ın bile bu etkinliğe davet edilmemesinin, hatta haberini bile bir abonesinden almasının utancını ben kendi adıma duyuyorum. Ek olarak Barış Özcan'ı geçtim, SpaceX'de çalışan bir Türk mühendisin bile haberinin olmaması gerçekten ama gerçekten çok utanç verici. Neyse bunu da her seçimden önce verilen bir "müjde"den ibaret olarak görüyorum. Umarım ilerleyen zamanlarda yanıldığımı doğrular nitelikte gelişmeler olur. Umuyorum ki ben yanılırım. Umuyorum ki bunlar seçim için altyapı oluşturmaktan ibaret değildir. Diyeceklerim bu kadar, herkese iyi forumlar.
Yazımdaki cümlelerin kendimce bulduğum kaynaklarını paylaşacağım. Yanlış olduğunu düşündüğünüz bir şey varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Ülkelerin uzay yatırımları: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56012379
Astronot giysisinin masrafı: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/astronotlar-bir-servet-giyiyor-5269919#:~:text=Ancak öğrendik ki, bırakın 200,dolar yani 30 milyar lira.
Sarayın günlük masrafı: Barış Özcan ve SpaceX'de çalışan Türk mühendisin bu etkinliğe davet edilmemesi, üstüne haberlerinin bile olmaması "dakika 14.04-14.32":
Seçim için altyapı oluştururken söylenen yalanlar: Birkaç resim ekleyecektim ama üşendim. Jahrein'in Twitter hesabına giderek kaynakları görebilirsiniz.
Bazı kaynaklar eski ve yanlış olabilir. Dediğim gibi yanlış olduğunu düşündüğünüz bir kaynak veyahut cümle varsa yorumda belirtebilirsiniz.

Alıntıyı görüntüle
Kardeş birçok ülkede cumhurbaşkanları sarayda kalır atatürk de osmanlı padişahları merkel trump putin hepsi ve türkiyede roketsan tarafından bir roket geliştirildi ve fırlatıldı test edildi şuan uzaya çıkabilmiş durumda ve bu işi dahada ilerletecekler olmama durumu söz konusu bile değil eğer sen hala samanında yurt dışından alıyoz diye konuşacaksan hiç konuşma derim bizim mühendislerimiz başarmış uydu fırlatmış 2021 2. çeyreğinde ise yerli ve milli Türksat 6A fırlatılacak şuan Türksat 5A fırlatıldı sonrada Türksat 5B fırlatılacak ve sen hala sarayın harcamasından bahsediyosun bu ülkenin geliştiği bir nokta cumhurbaşkanının değil BİZİM BAŞARIMIZ BİZ YAPTIK şuanki bütçe evet 38 milyon tl ama ar-ge çalışmaları ve yıllık yatırımı ilerdeki zamanda lazım olduğunda milyar dolarda yatırım yapacaklar devlet boş yere niye böyle birşeyle gazlasın ? hedefleri var ülkenin sırasıylan yapılacak daha biz yolun başındayız Türkiyenin savunma sanayisi 2 sene içerisinde milyon ihracat yaparken şuan milyarlarla oynuyor milyar dolar ihracat yapıyor ve büyük gelişmeler oluyor bunu yapabiliyosa bunu niye yapmasın ? kardeş kısacası inşallah yaparız diyelim Allah yardımcıları olsun inşallah hedeflerimize ulaşırız dicez destek vericez buraya gelip sarayın harcamasından bahsediyosun ülkede güzel bir gelişme olmuş bi zahmet karalamada sus !

Tel Vurdu Beni

80+ Bronze
Dediklerin kağıt üzerinde akla ve mantığa uygun. Bir kısım hariç:
Daha sonrasında tarihin 2023 olduğu açıklandığında modumu çok düşürmemeye çalışsam da içten içe kıllandım. Aslında çok da şaşırmadım buna. 2023'de ne var tahmin edin :D Neyse devam edelim.
Evet eğer bir şekilde bu iş başarılırsa oy için yapılmış olacak. Senin ülken bir uzay ajansı, yapanlar da oy kazanmış olacak. Burada ben anormal bir durum göremiyorum. Seçimi; proje üretmeden, çalışma yapmadan başka neye göre kazanabilir ki?

Son düzenleme:

yigitrocks

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,305
İsim
Yiğit Aralim
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Kardeş birçok ülkede cumhurbaşkanları sarayda kalır atatürk de osmanlı padişahları merkel trump putin hepsi ve türkiyede roketsan tarafından bir roket geliştirildi ve fırlatıldı test edildi şuan uzaya çıkabilmiş durumda ve bu işi dahada ilerletecekler olmama durumu söz konusu bile değil eğer sen hala samanında yurt dışından alıyoz diye konuşacaksan hiç konuşma derim bizim mühendislerimiz başarmış uydu fırlatmış 2021 2. çeyreğinde ise yerli ve milli Türksat 6A fırlatılacak şuan Türksat 5A fırlatıldı sonrada Türksat 5B fırlatılacak ve sen hala sarayın harcamasından bahsediyosun bu ülkenin geliştiği bir nokta cumhurbaşkanının değil BİZİM BAŞARIMIZ BİZ YAPTIK şuanki bütçe evet 38 milyon TL ama ar-ge çalışmaları ve yıllık yatırımı ilerdeki zamanda lazım olduğunda milyar dolarda yatırım yapacaklar devlet boş yere niye böyle birşeyle gazlasın ? hedefleri var ülkenin sırasıylan yapılacak daha biz yolun başındayız Türkiyenin savunma sanayisi 2 sene içerisinde milyon ihracat yaparken şuan milyarlarla oynuyor milyar dolar ihracat yapıyor ve büyük gelişmeler oluyor bunu yapabiliyosa bunu niye yapmasın ? kardeş kısacası inşallah yaparız diyelim Allah yardımcıları olsun inşallah hedeflerimize ulaşırız dicez destek vericez buraya gelip sarayın harcamasından bahsediyosun ülkede güzel bir gelişme olmuş bi zahmet karalamada sus !
Ülkede hep bir gelişme oluyor. Yerli traktör, yerli otomobil, petrol kaynağı falan filan hepsi fasa fiso. Bi kere de göremedik ki sonucunu. İster istemez insan artık pek inanmıyor böyle şeylere. Hep başlangıcı var sonu yok böyle müjdelerin. Dediğim gibi umarım yanılıyorumdur da bir şeyler yaparız artık.
Dediklerin kağıt üzerinde akla ve mantığa uygun. Bir kısım hariç:

Evet eğer bir şekilde bu iş başarılırsa oy için yapılmış olacak. Senin ülken bir uzay ajansı, yapanlar da oy kazanmış olacak. Burada ben anormal bir durum göremiyorum. Seçimi; proje üretmeden, çalışma yapmadan başka neye göre kazanabilir ki?
Bahsettiğim şey o değil. Sadece duyurulmasından ama daha sonrasında hiçbir gelişme kaydedilmemesinden bahsediyorum. Senin dediğin gibi olursa zaten icraat oluyor.
Türk vatandaşı ilk kez uzaya çıkacakken bunun Cumhuriyetin 100.yılı olması çok anlamlı bence.
Asıl soru 2 senede Astronot nasıl yetişicek sıfırdan?
sen hala sarayın harcamasından bahsediyosun
devlet boş yere niye böyle birşeyle gazlasın ?
Sarayın günlük harcaması 10 milyon TL iken bir projeye 38 milyon TL yatırımdan bahsedersen tabi sarayın harcamasından bahsederim. Nasıl bi mantık bu? Ne bekliyordun ya? Ek olarak seçim için altyapı hazırlarken 500 tane yalan uydurdular yıllarca. Yok petrolmüş, yok doğalgazmış, yok o yok bu diye diye hep kandırdılar milleti. Şimdi de neden aynısını yapmasınlar? Neyse defalarca dediğim gibi umarım yanılıyorumdur da bir şeyler başarırız artık.

58_BaBaKoK

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,570
İsim
Ahmet Tulumcu
Ülkede hep bir gelişme oluyor. Yerli traktör, yerli otomobil, petrol kaynağı falan filan hepsi fasa fiso. Bi kere de göremedik ki sonucunu. İster istemez insan artık pek inanmıyor böyle şeylere. Hep başlangıcı var sonu yok böyle müjdelerin. Dediğim gibi umarım yanılıyorumdur da bir şeyler yaparız artık.

Bahsettiğim şey o değil. Sadece duyurulmasından ama daha sonrasında hiçbir gelişme kaydedilmemesinden bahsediyorum. Senin dediğin gibi olursa zaten icraat oluyor.

Asıl soru 2 senede Astronot nasıl yetişicek sıfırdan?
kardeş bahsettiğin şeyler şuan daha tam çıkmamış piyasaya çıkmamış şeyler çıktıkdan sonra görücez araştırmadan konuşuyorsun neyi gelişme olmuyor ? şuan togg yapım inşaası var markasını tescillendiriyorlar şuan bataryalar için bor ve lityum lazımdı onunda tesisini kurdular ve motor için Bosch ile bataryalar ise farasis ile ortak yapılıp üretilecek bunlar gelişme değilmi ? daha şuan inşaası var bi bitsin görelim
Ve ayrıca doğal gaz için şuan hizmete sunulması için ayarlama yapıyorlar altyapı yapıyorlar bakalım görelim sadece seçim için mi yapıyorlar ?
Asıl sorunu cevabı ise 2 sene içresinde astronot değil roket gönderilicek bak işte araştırmayıp konuşuyosun hedefleri sırasıylan yapıcaklar 2030'a kadar

Berke Gözükara

80+ Bronze
kardeş bahsettiğin şeyler şuan daha tam çıkmamış piyasaya çıkmamış şeyler çıktıkdan sonra görücez araştırmadan konuşuyorsun neyi gelişme olmuyor ? şuan togg yapım inşaası var markasını tescillendiriyorlar şuan bataryalar için bor ve lityum lazımdı onunda tesisini kurdular ve motor için Bosch ile bataryalar ise farasis ile ortak yapılıp üretilecek bunlar gelişme değilmi ? daha şuan inşaası var bi bitsin görelim
Ve ayrıca doğal gaz için şuan hizmete sunulması için ayarlama yapıyorlar altyapı yapıyorlar bakalım görelim sadece seçim için mi yapıyorlar ?
Asıl sorunu cevabı ise 2 sene içresinde astronot değil roket gönderilicek bak işte araştırmayıp konuşuyosun hedefleri sırasıylan yapıcaklar 2030'a kadar
Fabrika inşaatı başladı mı?

yigitrocks

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,305
İsim
Yiğit Aralim
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
2022'de çıkıcak denilmiyor muydu TOGG için? Temeli yeni bitti heralde. Fabrikayı da kurarsınız 1 seneye. 2023'de yollarda görürüz artık(!)
1612996979483.png

yigitrocks

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,305
İsim
Yiğit Aralim

Berke Gözükara

80+ Bronze
Biraz daha yukarı bak belki görürsün.
Alıntıyı görüntüle
2019'da yollarda :D
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
2011'de seçim bildirgesinde AKP'nin yapacağım diye söz verdiği geniş bant hikayesi.
Alıntıyı görüntüle
Hepsi fasa fiso.

Temmuzdan beri zemin hazırlanıyor :D Yersen tabi.
Seneye de zemin hazırlanır, sonra bi temel 1 ay boyunca bu konuşulur. Sonra seçimden önce 1 tane araç çıkar, oy verirseniz devamı gelir denilir.

yigitrocks

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,305
İsim
Yiğit Aralim
Seneye de zemin hazırlanır, sonra bi temel 1 ay boyunca bu konuşulur. Sonra seçimden önce 1 tane araç çıkar, oy verirseniz devamı gelir denilir.
Köstek olma, destek ol :mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad: ASDLKJNFGSAIJBGASOIJDHNGHUSADBN

Top Bottom