yigitrocks
80+ Bronze
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 1,305
- İsim
- Yiğit Aralim
Bu yazıda tamamen kendi fikirlerimi belirteceğim ve çok emin olmasam da internette küçük bir araştırmayla edindiğim bilgilere göre yorumlayacağım. Eğer bu bilgilerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz. Öncelikle bu haberi ilk duyduğumda gerçekten artık bir şeyler yapmaya başlayacağımız için çok sevinmiştim. Daha sonrasında tarihin 2023 olduğu açıklandığında modumu çok düşürmemeye çalışsam da içten içe kıllandım. Aslında çok da şaşırmadım buna. 2023'de ne var tahmin edin Neyse devam edelim. İnternette öğrendiğim kadarıyla en az yatırım 300 milyon dolar ile Kanada imiş sanırsam. Bizim 38 milyon TL ise 5.5 milyon Dolar yapıyor. Bu bütçe diğer ülkelerin yatırımlarına baktığımızda çerez parasından bile daha az bir miktara tekabül ediyor. İlk başta gerçekten sevinmiştim bu haberi duyunca ama hedeflenen tarih ve bütçe açıklanınca her şeyin bir hayalden ibaret olduğunu anladım. Her seçim zamanı açıklanan yatırımlardan biri daha bence bu da. Ek olarak edindiğim bilgilere göre Astronot giysisinin bile masrafı 12 milyon Dolar imiş. Neyse yatırımlar ilerleyen zamanlarda artar zaten diyerek kendimi ne kadar motive etmeye çalışsam da, çok gerekli ve diğer ülkelere karşı bizi zengin gösteren sarayımızın bile günlük masrafının, 2020 sayıştay raporuna göre 10 milyon TL olduğunu hatırlayınca ki bu rakam aylık 300 milyon TL'ye denk geliyor. 300 milyon TL ise 48 milyon Dolar, 5.5 milyon TL ile nasıl bir yatırıma giriştiklerini anlayabilmiş değilim. Ek olarak 2023'e kadar (2 sene) nasıl sıfırdan bir Astronot yetiştireceklerine dair gerçekten çok ama çok çok çok büyük bir merak besliyorum. Ek olarak Nasa'nın bile etkinliklerine davet ettiği Barış Özcan'ın bile bu etkinliğe davet edilmemesinin, hatta haberini bile bir abonesinden almasının utancını ben kendi adıma duyuyorum. Ek olarak Barış Özcan'ı geçtim, SpaceX'de çalışan bir Türk mühendisin bile haberinin olmaması gerçekten ama gerçekten çok utanç verici. Neyse bunu da her seçimden önce verilen bir "müjde"den ibaret olarak görüyorum. Umarım ilerleyen zamanlarda yanıldığımı doğrular nitelikte gelişmeler olur. Umuyorum ki ben yanılırım. Umuyorum ki bunlar seçim için altyapı oluşturmaktan ibaret değildir. Diyeceklerim bu kadar, herkese iyi forumlar.
Yazımdaki cümlelerin kendimce bulduğum kaynaklarını paylaşacağım. Yanlış olduğunu düşündüğünüz bir şey varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.
Ülkelerin uzay yatırımları: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56012379
Astronot giysisinin masrafı: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/astronotlar-bir-servet-giyiyor-5269919#:~:text=Ancak öğrendik ki, bırakın 200,dolar yani 30 milyar lira.
Sarayın günlük masrafı:
Barış Özcan ve SpaceX'de çalışan Türk mühendisin bu etkinliğe davet edilmemesi, üstüne haberlerinin bile olmaması "dakika 14.04-14.32":
Seçim için altyapı oluştururken söylenen yalanlar: Birkaç resim ekleyecektim ama üşendim. Jahrein'in Twitter hesabına giderek kaynakları görebilirsiniz.
Bazı kaynaklar eski ve yanlış olabilir. Dediğim gibi yanlış olduğunu düşündüğünüz bir kaynak veyahut cümle varsa yorumda belirtebilirsiniz.
Yazımdaki cümlelerin kendimce bulduğum kaynaklarını paylaşacağım. Yanlış olduğunu düşündüğünüz bir şey varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.
Ülkelerin uzay yatırımları: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56012379
Astronot giysisinin masrafı: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/astronotlar-bir-servet-giyiyor-5269919#:~:text=Ancak öğrendik ki, bırakın 200,dolar yani 30 milyar lira.
Sarayın günlük masrafı:
Saray'ın harcamaları 4 kat arttı: Günlük harcaması 10 milyon!
2019 yılında Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık harcaması bir önceki yıla göre 4 kat artışla 3.6 milyar TL olurken, Cumhurbaşkanlığı’nın hesaplarını denetleyen Sayıştay “Tüm yönleriyle doğru ve güvenilir” dedi.
www.cumhuriyet.com.tr
Bazı kaynaklar eski ve yanlış olabilir. Dediğim gibi yanlış olduğunu düşündüğünüz bir kaynak veyahut cümle varsa yorumda belirtebilirsiniz.