Not: Konu kategorisi yanlış mı oldu ? Tam emin değilim. Sonuçta Üslup ve Eleştiri konusunda rehberlik etmek için bu konuyu yazdım. Moderatör arkadaşlar, yanlış olduysa düzeltebilir misiniz ?
Sevgili arkadaşlar özellikle Forum'da bazı arkadaşlarımız tarafından hiç dikkat edilmeyen bir konu: üslup ve "yapıcı eleştiri" konusuna değinmek istiyorum. Birine bir eleştiri yaparken "Ya bu çok kötü olmuş. Sen bir daha yazı yazma." ayrı bir şey, "İlk olarak yazdığın için teşekkürler, eline sağlık. Bu konuda kendini geliştirmen gerektiğini düşünüyorum. Şu şu konularda eksiklerin var" demek ayrı bir şey. Yaptığınız eleştiri de haklı bile olsanız, ilk örnek verdiğim tabir ile bir eleştirme yaparsanız, hem karşıdaki arkadaşımızın kalbini kırarsınız. Hem de yapıcı bir eleştiri olmaz. Ama 2. örnekteki gibi yazarsanız hem arkadaş kendinin o alanda geliştirmeye ihtiyacı olduğunun farkına varır. Hem de kalbi kırılmaz.(Başka bir örnek daha, arkadaş ortamında çokça yapılan bir eleştiri
"Saçın İnek yalamışa dönmüş"
, "Bu saç stili yerine şu saç stilleri sana daha çok yakışırdı."
)
Normal bir konu hakkında yazı yazarken "Caps Lock" kullanan hem de "Lan"'lı konuşan bir arkadaşı uyardığımızda "Anasına sövdük sanki " gibi bir tabirle cevap verdi. Sevgili arkadaşlar "CapsLock" kullanmak, bağırmak anlamına gelmektedir. İnce ama önemli bir detay. Bu belki sizin için bir anlam ifade etmeyebilir. Fakat Forum'daki diğer arkadaşlar için ediyor. Bundan dolayı, sizin için bir anlam ifade etmese de, bunu önemseyen arkadaşlara saygımızdan dolayı dikkat etmeliyiz.
Bu olayda 2. dikkat çekmek istediğim nokta ise yapılan "yapıcı eleştiriye" karşı, "alaycı ve küçümseyici" bir şekilde cevap vermesi. Sevgili arkadaşlar eleştirilmek kötü bir şey değildir. Tam tersi size karşı yapılan "yapıcı eleştiriler" eleştiri yapılan konuda gelişmenizi sağlayacaktır. Hiçbirimiz mükemmel insanlar değiliz. Hatalarımız olur. İnsanız sonuçta. Bunu başka bir arkadaşımızın "güzel bir üslup" ile dile getirmesi kötülük değildir. Tam tersi iyiliktir. Kendimizin fark edemediği şeyi fark etmemizi sağlıyor. Yani hatamızın farkına varmamızı ve onu düzeltmemiz gerektiğini söylüyor. Bu sebepten bu eleştirileri yapan arkadaşlara "alaycı ve küçümseyici" bir şekilde cevap vermek yerine Teşekkür etmeliyiz. Yapılan bir eleştiriye, "Eleştirin için teşekkürler. " demek çok zor bir şey değil. Bu sizi küçük de düşürmez. Ha diyelim eleştiriye katılmıyorsunuz, "Eleştirin için teşekkürler. Fakat senle aynı fikirde değilim çünkü ..." diyebilirsiniz.
Forum'a yeni başlayan arkadaşlarımıza üslup konusunda ufak bir rehberlik, bu konuları ciddiye almayan arkadaşlarımıza da yapıcı bir eleştiri yapmak için konuyu açtım. Okuduğunuz için teşekkürler. Umarım faydalı olmuştur. Yazı hakkında yapıcı eleştirilerinizi bekliyorum
(Bu konulara dikkat etmeyen arkadaşlara konunun linkini atabilirsiniz)