Modding Windows 10'a Linux Optimizasyonu Eklemek ?

bahtsızkarakter

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,876
(Şimdi ben uzun yazmaya üşenen bir insanım o yüzden dosyaların ne işe yaradığını yapay zekaya özet olarak yazdırttım soran olursa diye)

Normal windows 10 lite isolarına kıyasla bu sistem çok farklı , mantığı diğer lite isolar gibi "servis silelim ram düşük görünsün" değil , "linux optimizasyon felsefesini sisteme entegre etmek" ve sistemi daha optimize/stabil yapmak ayrıca hdd ile kullanılabilir hale getirmek

!Windows 10 LTSC 21H2 İÇİN YAPILMIŞTIR! / ŞUAN KULLANDIĞINIZ EĞER BU SİSTEMSE ÇALIŞIR AMA ÖNERİLEN FORMAT SONRASI

ARTI YÖNLERİ NELER

+Kernel RAM Mühürleme: DisablePagingExecutive aktif edilerek kernel modundaki sürücülerin ve kodların diske (Pagefile) taşınması engellenmiş, doğrudan RAM üzerinde kalması sağlanmıştır

+RAM Sıkıştırma (Compression) İptali: CPU üzerindeki anlık sıkıştırma/açma yükünü kaldırmak için bellek sıkıştırma algoritmaları tamamen devre dışı bırakılmıştır

+İşlem Önceliği (Priority Control): Win32PrioritySeparation değeri 0x26 (38) olarak belirlenerek işlemci zamanlaması arka plan servislerinden alınıp aktif ön plan uygulamalarına öncelik verecek şekilde optimize edilmiştir

+Power Throttling Deaktivasyonu: İşlemcinin enerji tasarrufu için anlık hız düşürme (throttling) özelliği kapatılarak kararlı frekans hedeflenmiştir

+MFT ve Bellek Kullanımı: NtfsMemoryUsage 2 ve LargeSystemCache ayarlarıyla NTFS dosya tablosu RAM'e taşınmış, disk erişim hızı fiziksel sınırlara yaklaştırılmıştır

+SvcHost Split Threshold: Servislerin RAM üzerinde tek bir işlem altında toplanması yerine ayrıştırılarak yönetilmesi sağlanmış, bu sayede RAM verimliliği artırılmıştır

+IoPageLockLimit: Girdi/Çıktı (I/O) işlemleri için ayrılan bellek limiti 983040 KB değerine yükseltilerek yüksek yük altında sistem kararlılığı korunmuştur

+Reserved Storage: Windows'un güncellemeler için ayırdığı 7GB'lık zorunlu alan (ReserveManager) kaldırılmıştır

+Timer Optimizasyonu: disabledynamictick aktif edilerek işlemcinin boşta kaldığında zamanlayıcıyı durdurması engellenmiş, mikro takılmaların önüne geçilmiştir

+TSC Sync Policy: İşlemci çekirdekleri arasındaki zaman senkronizasyonu Enhanced moduna alınarak interrupt gecikmeleri minimize edilmiştir

+I/O Sömürücüleri: SysMain (Superfetch), WSearch, DiagTrack ve WaaSMedicSvc gibi diski sürekli meşgul eden servisler kalıcı olarak mühürlenmiştir

+Update & Edge Killer: Windows Update otomasyonu ve Microsoft Edge'in arka planda RAM'e yerleşmesini sağlayan pre-launch özellikleri devre dışı bırakılmıştır

+Arayüz Hızlandırma: Animasyonlar (MinAnimate) ve menü gecikmeleri (MenuShowDelay) 0 değerine çekilerek görsel tepki süresi en aza indirilmiştir

+Önceden çok yavaş olan ve çoğu kişinin kullanmadığı windows gezgininin arama kısmı çok daha optimize hale getirildi artık bir saat bekletmek yerine birkaç saniye bekletip size bütün sonuçları veriyor

+Windowsa linuxun güncel btrfs/ext4 gibi sistemlerini entegre edemedim belki ama neredeyse onun kadar optimize ettim artık hdd bile kullansanız binlerce klasör/dosyayı tıkladığınız gibi göreceksiniz

+Windows update siz bu dosyaları uyguladığınızda kalıcı olarak kapatılacak siz dahi açamayacaksınız çünkü hem bu dosyaların yaptığı ayarları bozabilir hem de zaten gerek yok ltsc stabil sürüm çünkü

+Güvenlik duvarına belki kullanmak isteyen olur diye dokunmadım

+Windows artık hdd'yi %100/%80 kullanmayacak sistem buna göre optimize edildi

+Sadece hdd için değil ssd için de optimize yapıldı

+I/O optimizasyonları sayesinde artık diskleriniz daha uzun ömürlü olacak(çünkü disk arkada onlarca/yüzlerce servis çalıştırmak yerine aynen depo/yan disk gibi bir ağırlık alıyor üzerine)

+Normalde windowsta bir program/oyun çöktüğünde tüm sistemi kilitleme ihtimali vardır (çünkü hepsini explorer.exe üzerinde toplar) ben ise programları explorer.exe bağımlılığından kurtarıp hepsinin ayrı bir görev olarak çalışmasını sağladım böylece bir program çöktüğünde tüm sistem kilitlenmeyecek(HDD'lerde çok işlevlidir)

+Normal windows ağ paketlerini işlemci ile işleyerek biriktirir ve öyle yollar bu da gecikmeye sebep olur , bu scriptte gelen paketler işlemciye uğramadan(ağ çipi üzerinde işleniyor) ve biriktirilmeden gönderilecek bu sayede jitter ping seviyesi azalacak

+Telemetri servislerinin çoğu iptal edildi(tahminim %95 kadarı kapatıldı , bazıları kapatılırsa çeşitli yazılımların açlımama ihtimali var o yüzden hepsi kapatılmadı)

+Linuxtaki root yetkisini buna eklemesem olmazdı tabii ki , dosyaları uyguladığınız zaman sistem kontrolü tamamen sizin elinizde olacak windows erişim engellendi gibi hatalar gidecek çünkü artık windows sizi değil siz windowsu oynatıyorsunuz
EKSİ YANLARI NELER

-Çok yüksek seviyede koruması olan anticheat yazılımları(mesela vanguard) bu scriptten dolayı oyunu açmayabilir

-Eğer hdd kullanıyorsanız doğası gereği açılış hızı yine aynı kalabilir veya biraz azalabilir ama sistem toparlandığında(30sn-1dk arasında toparlanıyor) sanki ssd kullanıyormuş gibi hissedeceksiniz

SONUÇ OLARAK ELİMİZDE SİSTEMİ OPTİMİZE EDEN AMA ÖZELLİKTEN KISMAYIP/STABİLİTEYİ KORUYAN BİR SİSTEM OLDU
PEKİ NASIL UYGULAYACAĞIZ

Önerim:format atarken internetsiz yapın , bu işlemleri uygularken de internet bağlamayın ve güvenlik duvarını (gerçek zamanlı koruma ve onun yanındaki her şey) kapatın ki işimize balta koymasın(bu işlemler bitince keyfinize göre kullanabilirsiniz)
Format bittiğinde (windows 10 ltsc 21h2) direk bu linkteki 3 dosyayı şu sırayla çalıştıracaksınız : İlk olarak playbook_v1.0(1) yönetici çalıştırın (kısa süre bekleyip sistem yeniden başlayacak)
Sonra playbook_v1.0(2) dosyasını yönetici çalıştırın (kısa süre bekleyip sistem yeniden başlayacak)

bu iki işlem bittiği zaman en son sistemkontrol dosyasını açıp(yönetici olarak) işlemler uygulanmış mı kontrol edin hepsinde "pass" yazıyorsa sorunsuz bir şekilde işlemler uygulanmıştır Hayırlı Olsun

İmzadaki sistem ile cs2 ve ets2 testleri yapıldı (her biri 10 dakika)

Test sistemi özellikleri:
Xeon e3-1230 v1(i7 2600 diyebiliriz)
Rx460 4gb
12gb ddr3 ram
500gb wd5000aakx hdd (20000 saati var hurdacıdan alma windowsun kurulu olduğu disk bu bad sector vs yok)

1tb toshiba dt01aca100 hdd (9200 saati var bad sector tamiri geçirdi burası da oyunların çalıştığı disk)

CS2:
1280x1024 Düşük ayarlar(sadece MSAA 4X) sabit 60fps ama kullandığım normal win10 ltsc'den daha kesin mouse hareketleri var ve sistemde ssd bulunmasına rağmen 1 kere bile drop girmedi (10dk botlarla tdm attım)

ETS2:
1440x900 Orta-Yüksek arası (SMAA düşük) sabit 60fps veriyor şehir içine girince normal win10 ltsc'de 30lara kadar düşüyordu ama optimize haliyle en düşük 50 gördüm (10dk oynandı)

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,190,662
Üyeler
188,972
Son üye
glsmmmzgn
Geri