ReadyorNot
80+ Bronze
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 431
- İsim
- An10im1i
Arkadaşlar Selam,
Bugün birkaç gündür derlediğim çoğu genel kitle tarafından bilinen optimizasyonları kullanacağız bunların dışında yeni veya pek bilinmeyen yöntemleri de deneysel olarak kendim test ediyorum.
Faydasını görenler üye olup beğeni atarsa sevinirim. Hazırsanız başlıyoruz.
Sisteminizi ve sürücüleri güncelledikten sonra bu adımları uygulayın. Her güncelleme sonrası yenilemeniz gerekebilir.
CT Optimizasyonu ve OhShutUp
Kodu yönetici olarak açtığınız CMD veya Powershell komut yöntemlerine yapıştırın. Ekstra güvenlik duvarınız varsa CMD / PS'in listede olmadığından emin olun. Yoksa çalışmayabilir.
CT içerisinde birden fazla kısım var. YouTube üzerinden yabancı video içerikleri izlersiniz. Belki daha pratik gelebilir ama ben kendi deneyimlerimi paylaşacağım. Ve dahasını sizlere aktaracağım.
yönetici olarak açarsanız ps 7.5 (şuan için en günceli) açılır. açılan ekrana kodu yapıştırın. (eski versiyonlarda da çalışıyor.)
Ekstra güvenlik duvarı herkes için çok önemlidir. Güvenlik duvarı bakın nasıl engelledi.>>>> (Invoke-WebRequest: An attempt was made to access a socket in a way forbidden by its access permissions.)
Güvenlik duvarını biraz esnetelim. ve karşımıza gelen ekran...
====Chris Titus Tech=====
=====Windows Toolbox=====
Bu ilk kısımda toplu paket yükelemeler yapabilirsiniz. Burada yeterince faydalı uygulama ve araç gereç mevcut. Biz bu kısmı es geçiyoruz. Tweaks sekmesine basıyoruz.
TWEAKS
İster standart ister minimal seçin siz bilirsin ama mutlaka sizin için faydalı olacakları ve gereksiz olanları 2.kez gözden geçirin. Ben basitleştirmek için bu şekilde seçtim. Not recommended tavsiye edilmez demektir bilmiyorsaız seçmeyin.
Seçenekler hazırsa RUN TWEAKS tuşuna basın.
Sakin olun bu ayarlar Sistem geri yükleme noktası oluşturacaktır. Kısaca telemetri kapalı hibernation açık. Çoğu hizmeti elle aktifleştirmeden kullanmayacak sistem. Böylece işletim sistemi rahatlayacaktır.
İşlemler devam ederken çay/kahvenizi yudumlayabilirsiniz. İşlemler tamamlanınca yeniden başlatın.
OO SHUT UP AYARI
Buradaki sarı kategori bazılarınıza uymayabilir. Ben gerektiğinde servislerin ve uygulamaların çalışmasını istiyorum. O nedenle bu şekilde ayarı yapıp kaydedeceğim. Sistem geri yükleme noktası oluşturmanızı tavsiye eder. Ben zaten yeni yüklediğim için direkt uygulama yapmasını istedim.
Yeniden başlatıyoruz...
"Oh be, bitti!" dediğinizi duyar gibiyim. Hayır, dostum daha yeni başlıyoruz... : )
Sıradaki uygulamamız REVO, hemen indirip kurun.
Revo Uninstaller basit bir kaldırma uygulaması, gelişmiş kaldırma seçenekleri nedeniyle tercih ediyorum.
3 kısmı çok pratik ve kullanışlı.
Sıkı tutunun başlıyoruz.
normal kaldırma kısmı dahi 3 özel seçenekle gelir.
Örnek vereyim:
Daha sonra karşınıza 3 seçenek çıkacak. gelişmiş seçeneğine giderseniz kalıntıları size sunar onları seçip kaldır diyeceksiniz. (2-3 aşamada tamamlanır.)
Önce uygulamanın kendisini kaldırmasını bekleyin, ardından kalıntıları silin.
SAS benim çerez ve lisans ile sertifika kontrolü yaptığım ücretsiz uygulamadır. İyi mi kötü mü tartışırız. Bunu yanında tinywall / simplewall ile ikinci bir güvenlik duvarı kullanıyorum.
Revo'ya dönecek olursak windows uygulamaları isterseniz kaldırabilir, Başlangıç programlarını optimize eder. Bu kısım ikinci kısımdır.
3.kısmı ise Avcı modu çalışan uygulamanın konumunu biliyorsanız. (Görev yöneticisinden mümkün.) Kısayolunu masaüstüne atın ve avcı modu ile seçin.
Evet, gereksizlerden ve kullanılmayan uygulamalardan da kurtulduk. Kurtlarımızı döktük mü? Hayır!
Sıra geldi Erik Dalına iyice silkeleme vakti.
Şimdilik son uygulamalarımız Wise ile ayağınıza geliyor.
WiseDiskCleaner ile WiseRegistryCleaner kullanacağız.
Bu programlarda seçenekler Türkçe / ingilizce. Recommended seçerseniz tavsiye edilen gereksiz dosyaları ve kayıtları kaldırır. Sistem kayıtlarını temizler, sıkıştırır, disk birleştirir ve sistemi optimize eder.
Optimizasyon ayar sekmesi kritik önemli nokta...
peki sende 1'i seçili değil o ne derseniz? Ben sistemi gelişmiş ayarlardan iki disk bölümüne pagefile vererek önbellek ile biraz daha hızlı çalışmasını seviyorum.
Registry defrag ise kayıt deflerinizi kırpmaya yarıyor. Ben çok kurcalamıyorum o kısmı. (Bunun muadili CleanCleaner.)
Disk Temizleme kısmına ayak bastınız! Çekin ayağınızı halıya basmayın değerli...
Eski sistemlerde diskin doluluğu ciddi problemdir.
O vakit eldivenleri giyin toz alalım.
4 kısımda bulunan tüm yönergeleri inceleyerek tek tek uygulayın. Öncelikle tavsiyeleri, detayları biliyorsanız gelişmiş kullanıcılar için olan derin temizlikleri kullanabilirsiniz. Gelişmiş temizleme, Sistem küçültme ve birleştirici kısımlarını da uygulayın. Defrag (birleştirici) sisteme bir şey yüklendiği veya silindiği zaman çok önemlidir.Örneğin HDD sıralı çalışma yapar o nedenle parçalı olan disk hız kaybına uğrar.
Ortalığın tozunu attınız! Bilgisayar artık sizi daha hızlı takip ediyordur.
Şimdilik bu kadar. Dahası güvenlik duvarlarınız, anti-virüs ve ek güvenlik araçlarınızı güncel uygulamalarla kullanmanız temiz ve doğru kaynaklardan veri indirmeniz ve kurmanızdır.
DİĞER TAVSİYELER:
*diagtrack kapalı olmalı, telemetri kapatır
*sysmain kapalı olmalı, önyükleme hızını etkiler
*mümkünse elle güncellemeyi açın,
*yazdırma biriktiricisini kapalı tutun, (kullanmıyorsanız gereksiz, sonradan açılabilir.)
*enejiyi yüksek performansa alın, pilde tasarruf modunu seçebilirsiniz.
Bunların ekran görüntüsünü vermiyorum netten bulabilirsiniz.
Eski uygulamayı kaldırma:
Bazen sürücüler inatla eski yazılımı geri yükler. Zorla kaldırmanızı bile engeller.
Bu nedenle sistemden dosyanın sahipliğini almanız gerekir.
Ardından Revu avcı moduna kısayolu gösterin ve silin. Olmadı mı?
Yönetici Özel Zorla Silme Kodunu Kullanın:
rmdir /s "C:\Program Files\Internet Explorer"
rmdir /s "C:\Program Files (x86)\Internet Explorer"
CMD veya Powershell üzerinden uygulayınız.
ACHI özel ayarı:
ACHI donanımın örnek yolunu seçin,
***donanımınörenekyolu aşağıdaki kayıt defterinde aranır.
Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\***\Device Parameters\Interrupt Management\MessageSignaledInterruptProperties
Regedit üzerinden msi değerinin 0 yapın. Yeniden başlatın.
Bonus: HDD için tavsiye ayar / özel kod yazalım.
Gözat menüsüne tıklayın ve "Disk Yönetimi" seçeneğine tıklayın.
Disk Yönetimi panelinde, sol taraftaki listeden istediğiniz diski seçin.
Seçilen diskin özelliklerine tıklayın.
"Disk Yönetimi" sekmesinde, "Hız Limitini Ayarla" seçeneğine tıklayın.
Bu seçenekleri göremiyorsanız, muhtemelen Windows'unuz bu özelliklere sahip değil.
Önce diskin hızını cmd ile öğrenelim:
winsat disk -drive c
bu komut size diskin hızını gösterecektir.
Ardından örneğin 100 mb/sn bir hızı olan donanımı 80 mb ile sınırlayabilirsiniz.
Sistem Hızını Sınırlayan Kod
Aşağıdaki kod, sistem için 80 MB/s disk hızını ayarlar ve kalan hızını serbest bırakır.
Bu kod, powershell komutu ile disk hızını ayarlama işlemini gerçekleştirecektir.
Aşağıdaki Kısmı Kopyala:
# Set system to administrator mode
net user administrator /active:yes
# Set disk I/O priority to 80 MB
Set-ItemProperty -Path 'HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management' -Name 'IoPageLockLimit' -Value 83886080
Write-Host "Disk I/O priority has been set to 80 MB."
Pause
Hızı Eski Haline Çevirme:
# Restore default value for IoPageLockLimit
Set-ItemProperty -Path 'HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management' -Name 'IoPageLockLimit' -Value 0
Write-Host "IoPageLockLimit registry key has been restored to its default value."
Pause
Son olarak:
net user administrator /active:no
(Yönetici hesabını kapatır.)
Evet millet, benden şimdilik bu kadar. Tabi windows içerisinde de bazı optimizasyonlar var. Onları klasik youtube videolarından bolca bulursunuz.
Emek verdik faydası olduysa beğeni bırakmayı unutmayın.
Bugün birkaç gündür derlediğim çoğu genel kitle tarafından bilinen optimizasyonları kullanacağız bunların dışında yeni veya pek bilinmeyen yöntemleri de deneysel olarak kendim test ediyorum.
Faydasını görenler üye olup beğeni atarsa sevinirim. Hazırsanız başlıyoruz.
Sisteminizi ve sürücüleri güncelledikten sonra bu adımları uygulayın. Her güncelleme sonrası yenilemeniz gerekebilir.
CT Optimizasyonu ve OhShutUp
Kodu yönetici olarak açtığınız CMD veya Powershell komut yöntemlerine yapıştırın. Ekstra güvenlik duvarınız varsa CMD / PS'in listede olmadığından emin olun. Yoksa çalışmayabilir.
Kod:
iwr -useb https://christitus.com/win | iex
yönetici olarak açarsanız ps 7.5 (şuan için en günceli) açılır. açılan ekrana kodu yapıştırın. (eski versiyonlarda da çalışıyor.)
Ekstra güvenlik duvarı herkes için çok önemlidir. Güvenlik duvarı bakın nasıl engelledi.>>>> (Invoke-WebRequest: An attempt was made to access a socket in a way forbidden by its access permissions.)
Güvenlik duvarını biraz esnetelim. ve karşımıza gelen ekran...
====Chris Titus Tech=====
=====Windows Toolbox=====
Bu ilk kısımda toplu paket yükelemeler yapabilirsiniz. Burada yeterince faydalı uygulama ve araç gereç mevcut. Biz bu kısmı es geçiyoruz. Tweaks sekmesine basıyoruz.
TWEAKS
İster standart ister minimal seçin siz bilirsin ama mutlaka sizin için faydalı olacakları ve gereksiz olanları 2.kez gözden geçirin. Ben basitleştirmek için bu şekilde seçtim. Not recommended tavsiye edilmez demektir bilmiyorsaız seçmeyin.
Seçenekler hazırsa RUN TWEAKS tuşuna basın.
Sakin olun bu ayarlar Sistem geri yükleme noktası oluşturacaktır. Kısaca telemetri kapalı hibernation açık. Çoğu hizmeti elle aktifleştirmeden kullanmayacak sistem. Böylece işletim sistemi rahatlayacaktır.
İşlemler devam ederken çay/kahvenizi yudumlayabilirsiniz. İşlemler tamamlanınca yeniden başlatın.
OO SHUT UP AYARI
Buradaki sarı kategori bazılarınıza uymayabilir. Ben gerektiğinde servislerin ve uygulamaların çalışmasını istiyorum. O nedenle bu şekilde ayarı yapıp kaydedeceğim. Sistem geri yükleme noktası oluşturmanızı tavsiye eder. Ben zaten yeni yüklediğim için direkt uygulama yapmasını istedim.
Yeniden başlatıyoruz...
"Oh be, bitti!" dediğinizi duyar gibiyim. Hayır, dostum daha yeni başlıyoruz... : )
Sıradaki uygulamamız REVO, hemen indirip kurun.
Revo Uninstaller basit bir kaldırma uygulaması, gelişmiş kaldırma seçenekleri nedeniyle tercih ediyorum.
3 kısmı çok pratik ve kullanışlı.
Sıkı tutunun başlıyoruz.
normal kaldırma kısmı dahi 3 özel seçenekle gelir.
Örnek vereyim:
Daha sonra karşınıza 3 seçenek çıkacak. gelişmiş seçeneğine giderseniz kalıntıları size sunar onları seçip kaldır diyeceksiniz. (2-3 aşamada tamamlanır.)
Önce uygulamanın kendisini kaldırmasını bekleyin, ardından kalıntıları silin.
SAS benim çerez ve lisans ile sertifika kontrolü yaptığım ücretsiz uygulamadır. İyi mi kötü mü tartışırız. Bunu yanında tinywall / simplewall ile ikinci bir güvenlik duvarı kullanıyorum.
Revo'ya dönecek olursak windows uygulamaları isterseniz kaldırabilir, Başlangıç programlarını optimize eder. Bu kısım ikinci kısımdır.
3.kısmı ise Avcı modu çalışan uygulamanın konumunu biliyorsanız. (Görev yöneticisinden mümkün.) Kısayolunu masaüstüne atın ve avcı modu ile seçin.
Evet, gereksizlerden ve kullanılmayan uygulamalardan da kurtulduk. Kurtlarımızı döktük mü? Hayır!
Sıra geldi Erik Dalına iyice silkeleme vakti.
Şimdilik son uygulamalarımız Wise ile ayağınıza geliyor.
WiseDiskCleaner ile WiseRegistryCleaner kullanacağız.
Bu programlarda seçenekler Türkçe / ingilizce. Recommended seçerseniz tavsiye edilen gereksiz dosyaları ve kayıtları kaldırır. Sistem kayıtlarını temizler, sıkıştırır, disk birleştirir ve sistemi optimize eder.
Optimizasyon ayar sekmesi kritik önemli nokta...
peki sende 1'i seçili değil o ne derseniz? Ben sistemi gelişmiş ayarlardan iki disk bölümüne pagefile vererek önbellek ile biraz daha hızlı çalışmasını seviyorum.
Registry defrag ise kayıt deflerinizi kırpmaya yarıyor. Ben çok kurcalamıyorum o kısmı. (Bunun muadili CleanCleaner.)
Disk Temizleme kısmına ayak bastınız! Çekin ayağınızı halıya basmayın değerli...
Eski sistemlerde diskin doluluğu ciddi problemdir.
O vakit eldivenleri giyin toz alalım.
4 kısımda bulunan tüm yönergeleri inceleyerek tek tek uygulayın. Öncelikle tavsiyeleri, detayları biliyorsanız gelişmiş kullanıcılar için olan derin temizlikleri kullanabilirsiniz. Gelişmiş temizleme, Sistem küçültme ve birleştirici kısımlarını da uygulayın. Defrag (birleştirici) sisteme bir şey yüklendiği veya silindiği zaman çok önemlidir.Örneğin HDD sıralı çalışma yapar o nedenle parçalı olan disk hız kaybına uğrar.
Ortalığın tozunu attınız! Bilgisayar artık sizi daha hızlı takip ediyordur.
Şimdilik bu kadar. Dahası güvenlik duvarlarınız, anti-virüs ve ek güvenlik araçlarınızı güncel uygulamalarla kullanmanız temiz ve doğru kaynaklardan veri indirmeniz ve kurmanızdır.
DİĞER TAVSİYELER:
*diagtrack kapalı olmalı, telemetri kapatır
*sysmain kapalı olmalı, önyükleme hızını etkiler
*mümkünse elle güncellemeyi açın,
*yazdırma biriktiricisini kapalı tutun, (kullanmıyorsanız gereksiz, sonradan açılabilir.)
*enejiyi yüksek performansa alın, pilde tasarruf modunu seçebilirsiniz.
Bunların ekran görüntüsünü vermiyorum netten bulabilirsiniz.
Eski uygulamayı kaldırma:
Bazen sürücüler inatla eski yazılımı geri yükler. Zorla kaldırmanızı bile engeller.
Bu nedenle sistemden dosyanın sahipliğini almanız gerekir.
Ardından Revu avcı moduna kısayolu gösterin ve silin. Olmadı mı?
Yönetici Özel Zorla Silme Kodunu Kullanın:
rmdir /s "C:\Program Files\Internet Explorer"
rmdir /s "C:\Program Files (x86)\Internet Explorer"
CMD veya Powershell üzerinden uygulayınız.
ACHI özel ayarı:
ACHI donanımın örnek yolunu seçin,
***donanımınörenekyolu aşağıdaki kayıt defterinde aranır.
Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\***\Device Parameters\Interrupt Management\MessageSignaledInterruptProperties
Regedit üzerinden msi değerinin 0 yapın. Yeniden başlatın.
Bonus: HDD için tavsiye ayar / özel kod yazalım.
Gözat menüsüne tıklayın ve "Disk Yönetimi" seçeneğine tıklayın.
Disk Yönetimi panelinde, sol taraftaki listeden istediğiniz diski seçin.
Seçilen diskin özelliklerine tıklayın.
"Disk Yönetimi" sekmesinde, "Hız Limitini Ayarla" seçeneğine tıklayın.
Bu seçenekleri göremiyorsanız, muhtemelen Windows'unuz bu özelliklere sahip değil.
Önce diskin hızını cmd ile öğrenelim:
winsat disk -drive c
bu komut size diskin hızını gösterecektir.
Ardından örneğin 100 mb/sn bir hızı olan donanımı 80 mb ile sınırlayabilirsiniz.
Sistem Hızını Sınırlayan Kod
Aşağıdaki kod, sistem için 80 MB/s disk hızını ayarlar ve kalan hızını serbest bırakır.
Bu kod, powershell komutu ile disk hızını ayarlama işlemini gerçekleştirecektir.
Aşağıdaki Kısmı Kopyala:
# Set disk I/O priority to 80 MB
Set-ItemProperty -Path 'HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management' -Name 'IoPageLockLimit' -Value 83886080
Write-Host "Disk I/O priority has been set to 80 MB."
Pause
Hızı Eski Haline Çevirme:
# Restore default value for IoPageLockLimit
Set-ItemProperty -Path 'HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management' -Name 'IoPageLockLimit' -Value 0
Write-Host "IoPageLockLimit registry key has been restored to its default value."
Pause
Son olarak:
net user administrator /active:no
(Yönetici hesabını kapatır.)
Evet millet, benden şimdilik bu kadar. Tabi windows içerisinde de bazı optimizasyonlar var. Onları klasik youtube videolarından bolca bulursunuz.
Emek verdik faydası olduysa beğeni bırakmayı unutmayın.
Ekler
Son düzenleme: