* Bakım onarım gerekmez virüssüz bir sistem deneyimiyle tabii ki Linux işletim sistemi, bu kapsamda dünyada en iyisidir. Sadece değerini bilenlerin ve farkedip kurup kullanan kitlelerle sınırlı bir sistem. Acemi olan için değildir.
Favori linux işletim sistemleri: Linux mint cinnamon, Manjaro linux Xfce , Ubuntu Budgie Tavsiye.
Kaynaklar:
Linux mint |
Manjaro linux |
Ubuntu Budgie
* Windows safında da, eski donanımlı cihazlar için 8-10 yıllık diyelim, windows 8.1 embedded industry pro, windows 10 ltsb 2015-2016 ve ltsc 1809 - 1909 sürümleri tercih edilmelidir. Seri akıcı ve uzun süreli desteklerinden dolayı önerilir. ->
Buradan
* Geri kalan yeni sürümler bana göre çöpten ibaret. W11 için yazmaya gerek yok daha test aşamasında ve insider geliştirme kanalında olmasından kaynaklı olarak nihai kalıcı kurulmaması taraftarıyım. Sanal amulatörler aracılığıyla belki denenebilir. Vbox, Vmware workstation, Hyper-v vd'leri olabilir. ->
Buradan
Bilgi: Windows işletim sistemleriyle beraber farklı sistemleride yanyana dualboot yöntemleriyle kurup kullanabilirsiniz. Windows kurulu olan, mevcut disk alanından, ikinci kurulacak bir işletim sistemi için, "disk alanı ayrılarak", bu disk alanına linux işletim sistemlerinden herhangi birini kurarak windows ile beraber kullanabilmektesiniz. Bu bilgiyide buradan eklemiş olalım bilmeyenler için. Bununla ilgili olarak netten, ilgili kaynaklar resimli içerikler,videolu kaynaklar'dan çeşitli bilgi belgerelere ulaşmanızda ayrıca mümkün araştırma yapmak yeterli.
İyi forumlar saygılarımla.