Başka aletleri koblolu veya kablosuz yöneten araçlar var. Buna "Robotik programlama" deniyor.
Kendisi programlabilir kartlar var. Bunların kendi dahili araçları oluyor.
Programlanabilir microdenetleyiciler var.
Windows ve Android için programlanabilir araçlar var. Bunlar yazılan kodları kendi içinde çalıştırır. Programlar başka bilgisayar aktarılamaz. Çünkü program olarak yoklar. Dosya olarak kaydedilebiliyorlar. Windows veya Andoid içinde her özelliğe erişebiliyolar.
Windows için MSWLogo, Andoid için APK Pure dan indirilebilen Mobile Basic böyle şeyler.
Kendisi çalışabilen programlar yapan araçlar var. O programlar başka bilgisayarlarda da çalışabilir. Geneldd programın başka bilgisayarda da çalışabilmesi için, programı yapan aracın ek dosyalarıda gerebilir. Bazen zaten önceden kurulmuş olabiliyorlar.
Meselâ o VC++ Redistributable'lar gibi.
Benim bildiğim Microsoft Small Basic. Aynı ismi kullanan başka bir tane daha var Play Store'da ve ikisinin birbiriyle hiç bir ilgisi yok.
Microsoft Small Basic'i Windows 10 kullanıcıları Microsoft Mağazadan bulabilir ve indirebilirler. Windows 7 kullanıcıları internetten 1.0 sürümünü bulup indirebilirler.
Small Basic ile kodlarınızı, isterseniz kaydetmeden sadece araç içinden de çalıştırabilirsiniz. Bir klasör oluşturup içine kaydereseniz, ilk tekrar çalıştırdığınızda, bir exe dosyası ve başka bir bilgisayara aktardığınızda da çalışabilmesi için gereken diğer dosyaları ekler. Her bir düzeltme veya ekleme yapıp tekrar çalıştırdığınıda, değ8şiklikler programa eklenir. Programı araç editöründen kaldırana kadar.
İlk programımızı birlikte deneyelim.
Kod:
TextWindow.WriteLine("Bu benim ilk programım")
Bu kodları yeşil üçgene basıp çalıştırdığızda, kayıt olmadan ayrı bir pencerede çalıştıracaktır.
Dosya seçeneğinden kaydet seçip, bir isim vererek seçtiğiniz bir klasöre kaydedip tekrar çalıştırdığınızda, o klasörde gerekli dosyalar da kaydolacak. Sonra kayıt yaptığınız klasörü bulup, exe uzantılı veya görünümlü dosyaya çift tıkladığınızda program kendisi çalışacak.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Small Basic programları olarak internette aradığınızda "Microsoft Small Basic Program Listing" olarak başlayan sayfalarda bulabileceiğiniz kodlar üzerinde yazan rakam ve harfleri araç çubuğundaki "yayınla/al" bö!ümünden al seçerek şifre bölümüne yapıştırıp onaylarsanız, oradaki kodlar Small Basic'e indirilir ve kodların nasıl çalıştığını inceleyebilirsiniz.
Düzeli çalışmak için, her bir yeni program için ayrı bir klasör oluşturmanızı öneririm. Çünkü zamala dosyalar çoğalacak ve karışacak. İsim benzerliği nedeniyle de bazı dosyalar diğerlerinin üstüne yazılacak ve kaybolacak.
Programlamayı anlayabilmek için önce bir bilgisayarın nasıl işlediğini anlamak gerekiyor.
Bir bilgisayar temelde bir hesap makinesi gibi çalışır.
İşlemci verileri hesaplar. Disk verileri hafızada saklar. Ve RAM hesaplanacak verileri disk'ten çeker ve işlemciye sunar.
İşlenen veri Rakamlardan oluyorsa, toplar, çıkarır, çarpar veya böler. Nasıl işleyeceğini de verilen talimatlardan okur. Rakam olmayan verileri o şekilde işleyemez.
Yazılar toplanamaz, bölünemez, çarpılamaz. Bu nedenle işlemci kullanılacak verinin ne tür olduğunu ve nasıl işleyeceğini önceden bilmek zorunda. Aksi durumda yanlış sonuçlar çıkar.
Small Basic iki tür veri tanır. Bunlar rakamlar ve yazılar. İşlenecek verinin ne tür olduğunu ama programcı belirtir.
Bunu da çok basit bir ayrım yaparak belirtir. Çift tırnak içinde yazılan her şey yazıdır. Çift tırnak içine alınmayan her şey rakamdır. Programın doğru bir sonuç vermesi için bu detay çok önelidir.
TextWindow.WriteLine("Merhaba") bir yazı çıktısı verir.
TextWindow.WriteLine(1234) bir rakam çıktısı verir.
Parantezler içerisinde belirtilen bölüm işlenecek veriyi belirtir. Parantezler dışında kalan bölüm de talimatları belirler.
Önce talimatlar verilir ve sonra parantezler içinde işlenilecek veri ve türü belirtilir.
Talimatın TextWindow bölümü bir metin penceresinin açılmasını, yada işkemin açılmış olan metin penceresinde devam edeceğini iletir.
Nokta sonrası eklenen WriteLine bölümü de bir satır boyu yazılacağını belirler. WriteLine yerine Write kullanılırsa, yazı satırı doldurmaz ve sonrada eklenen başka bir yazı daha olursa, aynı satırın devamı olarak eklenir.
Small Basic programları üç tür çalışır.
Arkaplada, metinsel ortamda ve görsel ortamda.
Programın veya program içeriside kullanılan verilerin işlenmesinin hangi ortamda çalışacağını, kullanılan talimatlar belirler.
Görsel ortam için örnek kod
Kod:
GraphicsWindow.DrawText(200,100,"Merhaba dış Dünya")
Görsel ortamda ilave olarak butonlar, çizimler, görüntüler ve sesler işlenir. Görsel ortamın fiziksel işleyişi farklıdır. Desteklenen veri türlerinin de farklı olduğu gibi.
Small Basic'te veriler birer varlık (nesne) olarak görülür. Varlıkların da türleri olur. Varlıkların nasıl işleneceği talimatlarla belirlenir. Talimatların da kendi yöntemleri (metotları) var. Bir talimatın bir çok yöntemi olabilir. Yöntemlerin de ek bilgileri (parametreleri) olalabilir. Bu ek bilgiler parantezler içinde ve işlenecek veriden önce eklenebilir. Meselâ DrawText yöntemindeki ilk rakamlar görüntülenecek varlığın görsel ortamdaki konumunu belirler.
Small Basic ile Font kullanımı. Font'lar görsel ortamda kullanılabilen yazı şekilleri. Bunların kullanılabilmesi için önce Windows'ta kurulu olmaları gerekiyor. Windows ile birlikte hangi Font'ların kurulu geldiğini önce araştırın. Aşağıya eklediğim örnekte bilinen bir font kullandım.