Neler Yeni

Yazılım Hikayeniz?

asemih159

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
664
İsim
Semih
Merhaba ben yazılımcı olmak istiyorum hali hazırda öğrenmeye çalıştığım birkaç yazılım dili var.
İş sahibi olana kadar neler olacağını bir bilene sormak istedim. Yazılım mühendisliği okuyan yada bir şirkette veya kendi şirketinde çalışan insanların bana bu konuma gelene kadar ki süreci anlatmalarını isterim.
Hikayelerinizi bekliyorum! (y)

Dahası  
Reaksiyon skoru
38
İsim
Emrulah Alpaydın
Instagram
https://www.instagram.com/emrulahalpaydin/?hl=tr
Twitter
emrulahalpaydin
Öncelikle Merhaba. Kendim yazılım sektörünün içinde çalışan biri olarak senin gibi arkadaşlara yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.Öncelikle belirtmeliyim ki yazılım meşakatli bir iş ancak emeğinin karşılığını fazlasıyla alabileceğin bir meslek.Tüm dillerin temelinde C vardır ancak biraz ağır bir dil olduğu için bununla başlamanı tavsiye etmem çünkü zorlanacak ve bırakmak isteyeceksin ve bu durum seni hezeyana uğratacaktır.Kendine bir yol çizmelisin.Ben front-end developer olacağım veya ben back-end developer olacağım demeli ve bunun için çok çaba harcamalısın.Back-end dediğim kısım bir programın arka planda çalışan kodlarının yazıldığı kısımdır yani yazdığın program site artık herneyse bunun görünmeyen yüzüdür.Maddi olarak getirisi yüksektir.Ancak zordur.Sana tavsiyem front-end ile başlamalı ve front-end dilleri yani html css javascprit php gibi dilleri kavradıktan sonra yavaş yavaş back-end'e yönelmendir.Neden önce front-end dersen front-end'i öğrenir bir siteyi tasarlayabilecek bir dereceye gelirsen en azından biraz para kazanabilirsin back-end'i yapamasan bile.Ancak programlamanın temelinde yatan ve bir yazılımcının öğrenmesi gereken ilk ve en temel şey algoritmadır.C# ile başlanabilir algoritma mantığının kavranması için ancak sadece bir dil ile kalmamalı kendini sürekli geliştirmelisin güzel dostum.Takıldığın yapamadığın her konuda bana ulaşabilirsin yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Dahası  
Reaksiyon skoru
38
İsim
Emrulah Alpaydın
Instagram
Twitter
emrulahalpaydin
Merhaba. İstanbul'da gerçekten çok iyi bir yazılım şirketinde çalışıyorum.Peki ben bu şirkette çalışmaya nasıl başladım neler yaptım bu meslek için öncelikle bununla başlayalım :) Küçüklüğümden beri bilgisayara merakım vardı.Kaç tane bilgisayarımı bozduğumu hatırlamam bile.Okul hayatım imam-hatip lisesinde başladı değiştirmek istediğimde ise ailemin baskısıyla karşılaştım.Ancak ben yazılım okumak istiyordum ve bu okul hiç bana göre değildi.Derslerim iyiydi ancak mesleki olan derslere pek önem vermiyordum çünkü yapamıyordum.Daha sonra okulumu değiştirmek zorunda kaldım ve bir meslek lisesine geçtim burada bilişim teknolojileri bölümünün olduğunu duyunca hemen geçiş yaptım ve yazılımla olan serüvenim burada başladı.Okuduğum okulda bilişim bölümünde yazılım ile alakası olan hiç bir öğrenci yoktu.Ben ise aksine çok fazla öğrenmek istiyordum.Nedense yazdığım küçücük bir programcık bile bana mutluluk verir olmuştu.Bende neden kendimi daha fazla geliştirmeyeyim ki dedim ve sabahlara kadar sürekli pratik ve alıştırmalar yaptım.Yazılımın pratik ve alıştırma yapılmadığı sürece unutulmaya başlandığını anlamıştım çünkü.Okul hayatım boyunca yazılım dersimizden başka bir derse önem vermedim ve sürekli olarak kendimi geliştirmeye çalıştım.Sınavlarına hiç çalışmadan girip sadece istenen soru üzerinde biraz düşünerek kafamda algoritmasını kurarak sınavı fuller çıkardım.Kendimi bu şekilde geliştirmem benim için oldukça iyiydi ancak sektör hakkında çok bilgim yoktu.Ve son sınıfa gelmiştim üniversitede yazılım mühendisliği okumayı düşünüyordum ve sürekli olarak derslere ağırlık vermiş yazılımı boşlamıştım açıkçası o dönemde.Aynı zamanda staj dershane ve okulu bir arada götürmeye çalışıyordum.Stajımı bir inşaat şirketinde yapıyordum ve ofiste boş boş oturmaktan şantiyelere gidip gelmekten başka bir şey yaptığım yoktu.Ancak birgün okulumuza seminer vermek için şuan çalıştığım şirketten çalışan ve yöneticiler geldi.Bu benim için bir fırsattı yazılımcılar vardı karşımda ve benim sormak istediğim tüm soruların cevabını alabileceğim bir seminerdi bu.Yazılım sektöründe üniversite diplomasının çok bir etkisinin olmadığını öğrendim şirket çalışanları ve yöneticilerimizden.Çünkü bir şirkete çalışmak için gittiğinizde size üniversite diploması değil ne yapabildiğinizin sorulduğunu bunu göstermeniz istendiğini öğrendim.12 yıldır yazılım sektöründe çok fazla tecrübe kazanmış insanların sözleriydi bunlar.Bana çok mantıklı gelmişti ve üniversite hayalimden vazgeçmesemde çalışmalarımı azaltmış ve yeniden yazılıma yönelmiştim.Stajımı ise seminer vermeye gelen abilerimin sayesinde şuan bulunduğum şirkete almıştım ve bu insanlardan çok fazla öğreneceğim şeyin olduğuna inanıyordum.Birkaç soruyla neler bilip neler bilmediğimi anladılar :) Ve bana sorulan sorulara cevap veremediğimi farkedince gerçektende bir şey bilmiyormuşum ben dedim kendime.12 yıldır bu işin içinde olan ve gerçekten çok çılgın paralar kazanan bu insanların üniversite diplomasının olmadığını gördüğümde ise çok şaşırmıştım.Hepsi birbirinden iyi ve mükemmel karakterlere sahip bu insanlar bana çok şey kattılar ve hayata olan bakış açım bu insanlar sayesinde değişti.Her zaman daha çok çabalamam gerektiğini asla elimde olan bilgiyle yetinmemem gerektiğini ve her zaman daha fazla çalışmam daha fazla öğrenmem gerektiğini öğrettiler bana.Hepsi abim gibi hepsini çok seviyorum.Ve şuanda o mükemmel insanlar sayesinde İstanbul'da gerçekten çok iyi bir yazılım şirketinde çalışıyorum.Sizlere tavsiyem asla vazgeçmeyin yapamadım olmadı olmuyor bozuk çalışmıyor demeyin sürekli şikayet etmek yerine sorunlara çözüm üretmeye çalışın.Kullandığınız bilgisayarın nasıl çalıştığını öğrenin mesela şirket yöneticimizin mülakatta sorduğu gibi bir işlemci kaç fahrenheit dereceye geldiğinde kendini kapatır bir işlemci fanı kaç rpm hızla döner bunları öğrenin mesela.Yazılım gerçekten zor bir sektör matematik ve ingilizce olmazsa olmazlarınız arasında olmalı çok kafa yormanız gereken bir sektör ancak işi öğrendikten sonra gerçekten verdiğiniz emeklerin karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.Benim hikayem bu şekildeydi umarım yazılım sektöründe yer edinmek isteyen kardeşlerime dostlarıma arkadaşlarıma faydalı olur.Hepinize iyi forumlar ! Ve asla unutmayın çabalamaktan çalışmaktan hep daha çok öğrenmekten asla vazgeçmeyin :)

Dahası  
Reaksiyon skoru
21
İsim
Aytaç KAYIN
Instagram
https://www.instagram.com/itouch2004
Facebook
aytac.kayin
Merhaba, umarım seçtiğin yolda başarılı olursun.
Ben meslek lisesinde elektronik bölümünde bilgisayarı olmayan bir bilgisayar atölyesinde yapılan bilgisayar dersimizde deftere ve tahtaya yazarak Basic dilini öğrenerek bu maceraya başladım :D
Liseden sonra ( 1994 ) 2 yıl bilgisayar şirketinde teknik serviste donanımı öğrenerek çalıştım ve bir yandan da kitaplardan visual basic öğrendim ve ilk ticari programımı ( bir ilkokul için öğrenci kayıt sistemi ) yazdım.
Daha sonra 2 yıllık endüstriyel elektronik bölümünü kazandım. Elektroniğide sevdiğim için pek koymadı ama gönlüm hep programlamadan taraftaydı. 2 yıllık okulu 8 yılda bitirdim haytalıkdan dolayı :D 2. yılımda staj için hocalarımdan biri internet kafesini çalıştırmam için bana teklifte bulundu kabul ettim. O zamanlar popüler olan sohbet programı olan Mirc için scriptler dolanıyordu internette. Boş boş oturmak olmaz bende kendime bir script yazdım. Sonra dedim bunu nasıl yayacağız. O soru hayatımın dönüm noktası olmuştu ve bildiğimiz Microsoft World de ilk HTML sitemi yaptım. Daha sonra yine Microsofta ait Frontpage de sii grafiklerle tablolarla geliştirdim. İkinci olarak da hocamın bilgisayar şirketi ne bir websitesi yapıp yayınladım tabi tamamen statik bir site. Üniversitemizden bir bilgisayar hocası yaptığım siteyi görmüş ve bana geldi. Siteyi asp ile yaparak dinamik bir yapıda olmasını sağlayabilirsin. Ve bana o zamanların PC dergilerinden birini verdiği 2 tane küçük el kitapcığı verdi ve 1 haftada asp yi öğrenip siteyi tekrar yaptım. 1 sene sonrasında ise yine sitemi gören bir yazılım firması bana iş teklif etti. Şirkette önce Front-end developer olarak başladım fakat PHP yide öğrenmemle birlikte Backend developer olarak çalışmaya devam ettim. Bir yandan da okula devam. Bazen okulun bilgisayar bölümündeki öğrencilerin projelerini yaptım, bazende Macromedia gibi programlarda animasyonlar. Hatta bi ara 3DMax ile birkaç iş yaptım. Bir çok iyi, kötü, yurt içi, yurt dışı firmalarda tam zamanlı veya uzaktan, bazen proje bazlı, bazen full stack bazen IT elemanı olarak bazense yardım masalarında çalıştım. Bazen Photoshop cu oldum bazen video editör. Reklam şirketlerinde de grafiker olarak çalıştığım oldu :D Güzel paralar kazandım ve eğlendim. Şuan freelance takılıyorum bazen deniz kenarında ( Corona dan önce ) elimde laptop ile bazende evimde yatağımdan iş yapıyorum, yeni diller, yeni frameworkler, yeni teknolojiler öğrenerek kendimi geliştirmeye devam ediyorum.
Seçimlerimden hiç pişman değilim.

Yazılımcı olmak isteyen arkadaşlara tavsiyem, kendini her geçen gün yazılım konusunda geliştirmek, öğrenmek zor geliyorsa bu işe hiç girme çünkü bu işte şunu öğrendim bitti ben tamamım diye bir şey yok ;) Sevgiyle #evdekal

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
38
İsim
Emrulah Alpaydın
Instagram
Twitter
emrulahalpaydin
Ben meslek lisesinde elektronik bölümünde bilgisayarı olmayan bir bilgisayar atölyesinde yapılan bilgisayar dersimizde deftere ve tahtaya yazarak Basic dilini öğrenerek bu maceraya başladım :D
Liseden sonra ( 1994 ) 2 yıl bilgisayar şirketinde teknik serviste donanımı öğrenerek çalıştım ve bir yandan da kitaplardan visual basic öğrendim ve ilk ticari programımı ( bir ilkokul için öğrenci kayıt sistemi ) yazdım.
Daha sonra 2 yıllık endüstriyel elektronik bölümünü kazandım. Elektroniğide sevdiğim için pek koymadı ama gönlüm hep programlamadan taraftaydı. 2 yıllık okulu 8 yılda bitirdim haytalıkdan dolayı :D 2. yılımda staj için hocalarımdan biri internet kafesini çalıştırmam için bana teklifte bulundu kabul ettim. O zamanlar popüler olan sohbet programı olan Mirc için scriptler dolanıyordu internette. Boş boş oturmak olmaz bende kendime bir script yazdım. Sonra dedim bunu nasıl yayacağız. O soru hayatımın dönüm noktası olmuştu ve bildiğimiz Microsoft World de ilk HTML sitemi yaptım. Daha sonra yine Microsofta ait Frontpage de sii grafiklerle tablolarla geliştirdim. İkinci olarak da hocamın bilgisayar şirketi ne bir websitesi yapıp yayınladım tabi tamamen statik bir site. Üniversitemizden bir bilgisayar hocası yaptığım siteyi görmüş ve bana geldi. Siteyi asp ile yaparak dinamik bir yapıda olmasını sağlayabilirsin. Ve bana o zamanların PC dergilerinden birini verdiği 2 tane küçük el kitapcığı verdi ve 1 haftada asp yi öğrenip siteyi tekrar yaptım. 1 sene sonrasında ise yine sitemi gören bir yazılım firması bana iş teklif etti. Şirkette önce Front-end developer olarak başladım fakat PHP yide öğrenmemle birlikte Backend developer olarak çalışmaya devam ettim. Bir yandan da okula devam. Bazen okulun bilgisayar bölümündeki öğrencilerin projelerini yaptım, bazende Macromedia gibi programlarda animasyonlar. Hatta bi ara 3DMax ile birkaç iş yaptım. Bir çok iyi, kötü, yurt içi, yurt dışı firmalarda tam zamanlı veya uzaktan, bazen proje bazlı, bazen full stack bazen IT elemanı olarak bazense yardım masalarında çalıştım. Bazen Photoshop cu oldum bazen video editör. Reklam şirketlerinde de grafiker olarak çalıştığım oldu :D Güzel paralar kazandım ve eğlendim. Şuan freelance takılıyorum bazen deniz kenarında ( Corona dan önce ) elimde laptop ile bazende evimde yatağımdan iş yapıyorum, yeni diller, yeni frameworkler, yeni teknolojiler öğrenerek kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Yazılımcı olmak isteyen arkadaşlara tavsiyem, kendini her geçen gün yazılım konusunda geliştirmek, öğrenmek zor geliyorsa bu işe hiç girme çünkü bu işte şunu öğrendim bitti ben tamamım diye bir şey yok ;) Sevgiyle #evdekal
Aynen öyle hocam yazılım sektörü zorlu bir sektör ancak emeğin karşılığını fazlasıyla veren bir sektör tam anlamıyla öğrenmek yok sürekli öğreniyoruz.Öğrenmek araştırmak çalışıp çabalamak zor geliyorsa bu işe kalkışmanın sonu hayal kırıklığından başka bir şey olmaz.Umarım hayatınızda çok daha iyi yerlerde olursunuz hocam sağlıcakla kalın :)

Waxen

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,143
İsim
Hüseyin Levent
Twitter
None
Facebook
None
Hİkayeler efsane. Ama bence direk pyhtona dal.

Waxen

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,143
İsim
Hüseyin Levent
Twitter
None
Facebook
None

asemih159

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
664
İsim
Semih
Öncelikle Merhaba. Kendim yazılım sektörünün içinde çalışan biri olarak senin gibi arkadaşlara yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.Öncelikle belirtmeliyim ki yazılım meşakatli bir iş ancak emeğinin karşılığını fazlasıyla alabileceğin bir meslek.Tüm dillerin temelinde C vardır ancak biraz ağır bir dil olduğu için bununla başlamanı tavsiye etmem çünkü zorlanacak ve bırakmak isteyeceksin ve bu durum seni hezeyana uğratacaktır.Kendine bir yol çizmelisin.Ben front-end developer olacağım veya ben back-end developer olacağım demeli ve bunun için çok çaba harcamalısın.Back-end dediğim kısım bir programın arka planda çalışan kodlarının yazıldığı kısımdır yani yazdığın program site artık herneyse bunun görünmeyen yüzüdür.Maddi olarak getirisi yüksektir.Ancak zordur.Sana tavsiyem front-end ile başlamalı ve front-end dilleri yani html css javascprit php gibi dilleri kavradıktan sonra yavaş yavaş back-end'e yönelmendir.Neden önce front-end dersen front-end'i öğrenir bir siteyi tasarlayabilecek bir dereceye gelirsen en azından biraz para kazanabilirsin back-end'i yapamasan bile.Ancak programlamanın temelinde yatan ve bir yazılımcının öğrenmesi gereken ilk ve en temel şey algoritmadır.C# ile başlanabilir algoritma mantığının kavranması için ancak sadece bir dil ile kalmamalı kendini sürekli geliştirmelisin güzel dostum.Takıldığın yapamadığın her konuda bana ulaşabilirsin yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
Haftalar sonra bakmak nasib oldu. Hikayenin tamamını dikkatle okudum.Bana vakit ayırdığın için hikayeni benimle paylaştığın için ne kadar teşekkür etsem azdır.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Haftalar sonra bakmak nasib oldu. Hikayenin tamamını dikkatle okudum.Bana vakit ayırdığın için hikayeni benimle paylaştığın için ne kadar teşekkür etsem azdır.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,034,029
Üyeler
163,928
Son üye
Akın13
Top Bottom