Merhaba, umarım seçtiğin yolda başarılı olursun.
Ben meslek lisesinde elektronik bölümünde bilgisayarı olmayan bir bilgisayar atölyesinde yapılan bilgisayar dersimizde deftere ve tahtaya yazarak Basic dilini öğrenerek bu maceraya başladım
Liseden sonra ( 1994 ) 2 yıl bilgisayar şirketinde teknik serviste donanımı öğrenerek çalıştım ve bir yandan da kitaplardan visual basic öğrendim ve ilk ticari programımı ( bir ilkokul için öğrenci kayıt sistemi ) yazdım.
Daha sonra 2 yıllık endüstriyel elektronik bölümünü kazandım. Elektroniğide sevdiğim için pek koymadı ama gönlüm hep programlamadan taraftaydı. 2 yıllık okulu 8 yılda bitirdim haytalıkdan dolayı
2. yılımda staj için hocalarımdan biri internet kafesini çalıştırmam için bana teklifte bulundu kabul ettim. O zamanlar popüler olan sohbet programı olan Mirc için scriptler dolanıyordu internette. Boş boş oturmak olmaz bende kendime bir script yazdım. Sonra dedim bunu nasıl yayacağız. O soru hayatımın dönüm noktası olmuştu ve bildiğimiz Microsoft World de ilk HTML sitemi yaptım. Daha sonra yine Microsofta ait Frontpage de sii grafiklerle tablolarla geliştirdim. İkinci olarak da hocamın bilgisayar şirketi ne bir websitesi yapıp yayınladım tabi tamamen statik bir site. Üniversitemizden bir bilgisayar hocası yaptığım siteyi görmüş ve bana geldi. Siteyi asp ile yaparak dinamik bir yapıda olmasını sağlayabilirsin. Ve bana o zamanların PC dergilerinden birini verdiği 2 tane küçük el kitapcığı verdi ve 1 haftada asp yi öğrenip siteyi tekrar yaptım. 1 sene sonrasında ise yine sitemi gören bir yazılım firması bana iş teklif etti. Şirkette önce Front-end developer olarak başladım fakat PHP yide öğrenmemle birlikte Backend developer olarak çalışmaya devam ettim. Bir yandan da okula devam. Bazen okulun bilgisayar bölümündeki öğrencilerin projelerini yaptım, bazende Macromedia gibi programlarda animasyonlar. Hatta bi ara 3DMax ile birkaç iş yaptım. Bir çok iyi, kötü, yurt içi, yurt dışı firmalarda tam zamanlı veya uzaktan, bazen proje bazlı, bazen full stack bazen IT elemanı olarak bazense yardım masalarında çalıştım. Bazen Photoshop cu oldum bazen video editör. Reklam şirketlerinde de grafiker olarak çalıştığım oldu
Güzel paralar kazandım ve eğlendim. Şuan freelance takılıyorum bazen deniz kenarında ( Corona dan önce ) elimde laptop ile bazende evimde yatağımdan iş yapıyorum, yeni diller, yeni frameworkler, yeni teknolojiler öğrenerek kendimi geliştirmeye devam ediyorum.
Seçimlerimden hiç pişman değilim.
Yazılımcı olmak isteyen arkadaşlara tavsiyem, kendini her geçen gün yazılım konusunda geliştirmek, öğrenmek zor geliyorsa bu işe hiç girme çünkü bu işte şunu öğrendim bitti ben tamamım diye bir şey yok
Sevgiyle #evdekal