Neler Yeni

Yeni sistem kuruyorum parçalar nasıl ?

medusa1

80+
Anakart için yorumlarım.
MSI markasının düşük ve orta seviye anakartı alınmaz.
MSI alınacaksa yüksek ve top seviye anakartlar alınır.
MSI gaming plus hiç önermem.

MSI çok severdim ancak MSI x570 gaming plus anakartı kalite ve stabilite facialarından sonra MSI anakartlarına sıcak bakmıyorum. O yüzden deneyimlerime göre tercih ve tavsiye etmem. Evet çok güzeller bazen daha da ucuza oluyorlar ancak sıkıntı çıkarıyorlar.

ASUS anakartları BIOS ve bileşen kalitesi olarak stabilitesini koruyor ve TUF ROG gibi modelleri ile üst seviye bileşenler sunuyor. MSI kadar yakışıklı olmasada orta seviyelerde de iyi parçalar üretiyor

SIVI soğutucu için yorumlarım.

Lian li galahad 2 3 sene önce herkes övdü herkes önerdi tavsiye etti ancak çok sesli çok gürültülü evet performanslı ama bu kadar fazla ses çıkaracak kadar bütün fanları dönmesine önünü açarsanız hepsi bunun kadar soğutur ancak hatırladığım kadarıyla da sonradan uzun kullanımlardan sonra sorunları da yavaş yavaş beliren bir modeldir kendisi.

Yani olumsuz yorum olarak sorunsuzu da denk gelse sorunlu olmasını geçiyorum. Sıvı soğutma dediğin sessiz olmalı su sesi ve pompa sesi duymak istemiyorum 5-10k para verince. o sebeple tavsiye etmam.

Çok mükemmel sektörün bir numarası hemde beyaz rengi de türkiyeye gelmişken. Ayrıca pompasına ayrıca anakart mosfet bileşenlerini de soğutacak bir fanı da olması gibi bir artısıyla bu sektör de en iyisi budur.

Eğer kasa uyuyorsa ve bütçeniz varsa 420mm öneririm ama. İşlemci için belki gerekmezdir 360mm de yeterliyse 360mm işini görür ancak 240a 280a düşmeyin ben almıştım bunun 2. bir eski versiyonunu çok bir fark hissetmemiştim. o sebeple sıvı soğutma 360mm den aşağında gerek yok alınacaksa en az 360mm vede arctic alıyorsan kasada kurtarıyorsa almışken 420mm olan mükemmel olur biraz takması uğraşırtırır çok büyük çok kalın çünkü.

Güç kaynağı için yorumlarım.
Aynı PSU nun 850w olanını aldım çok güzel ve o kadar ağır ki eskisine göre en az 2 3 kilo arttırdı resmen kasanın ağırlığını. PSU watt calculator sitelerinden bütün tahmini bileşenlerinizi ekrna kartı wattını falan girip ve ilerleyen zamanda neler ekleyebileceğinize göre max bir sistem specler oluşturup ne kadar watta ihtiyacınız varsa onu alınca çok fazlasına ve pahalısına gerek yok. Aynısını tuf gaming modeliyle de üretiyorlar daha ucuzsa onuda alabilirsiniz.

Tamamen deneyimlerime göre tavsiyelerde bulundum. Sadece sitede gezinip markalara göre değil. O sebeple benlik ve deneyimlerime göre bir konuyken hem tecrübe hemde tavsiyelerimi aktarmak istedim.
Çok teşekkür ederim hocam uzun uzun yazmışsınız. Şimdi ben de kendimce yorumlayim. Anakart olarak size katılıyorum. Msi anakart kullanan biri olarak birdaha asla msi anakart almayı düşünmüyorum. Çünkü çok fazla sorun yaşadım ve bıktım artık. Almışken rog seviye x870 anakart almaya karar verdim ve bunda netim. Güç kaynağı olarak olumlu yorum yapmışsınız , ozaman ondan devam ediyorum. 5090 alacağım için 1200 watt şart benim için zaten. Sıvı soğutucu olarak lianliyi önermemişsiniz sesli çalıştığı için. Ben aslında onu şu yüzden seçtim. Kasa içindeki bütün fanlar lianli olduğu içi sıvı soğutucuyu da lianli alırsam eğer kendi yazılımı üzerinden kontrol ederim hepsini diye düşünmüştüm. Eğer cidden çok sesliyse almam yani. Sizin öneriniz neyse ona yöneleyim hocam.

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN
Çok teşekkür ederim hocam uzun uzun yazmışsınız. Şimdi ben de kendimce yorumlayim. Anakart olarak size katılıyorum. Msi anakart kullanan biri olarak birdaha asla msi anakart almayı düşünmüyorum. Çünkü çok fazla sorun yaşadım ve bıktım artık. Almışken rog seviye x870 anakart almaya karar verdim ve bunda netim. Güç kaynağı olarak olumlu yorum yapmışsınız , ozaman ondan devam ediyorum. 5090 alacağım için 1200 watt şart benim için zaten. Sıvı soğutucu olarak lianliyi önermemişsiniz sesli çalıştığı için. Ben aslında onu şu yüzden seçtim. Kasa içindeki bütün fanlar lianli olduğu içi sıvı soğutucuyu da lianli alırsam eğer kendi yazılımı üzerinden kontrol ederim hepsini diye düşünmüştüm. Eğer cidden çok sesliyse almam yani. Sizin öneriniz neyse ona yöneleyim hocam.
Anakart ta hem fikiriz. Ekran kartında da o kadar üst seviyeyse o halde mantıklı. Ama PSU da başka markalarda çok daha kaliteli ve sorunsuz 1200w larda PSU bulabilirsin belki ama. ROG dizmişken ROG olsun bencede. Bende MSI felaketinden sonra ASUSu severdim ROG da hoşuma gidiyor içime sinen bir şey olsun ROG olsun olmazsa TUF olsun. Gerisi önemli değil bence xcnmvmxncv.

Yani yabancı kanallarda karşılaştırmalı test videoları var. İzlersen zaten arctice otomatik yönleneceksin. Fanlar için haklısın ama. Ben 3 tane sıvı soputma değiştirdim. Arcticin eski neslinin küçük fanı bile kulağıma sesi geliyordu o biraz sıkıntılıydı fikir güzeldi ama biraz iyi yapamamışlar o minik fanı. Şimdi yenisi ne kadar iyi o fan bilmiyorum ama eskisi tıkırtılı ses çıkarıyordu.

Baktım zaten ben render falan almıyorum 3D işler de yapmıyorum. Ai PS oyunlar falan filan çok iyi soğutmaya gerek yok minumum sesi Be Quiet Dark Rock 4 ile ulaştım. O yüzden hava soğutma benim için idealmiş onu anladım.

Benim kasada full arctic fanlarıyla dizili. arctic pwm pst argb 3lü 2 paket 6 tane almıştım yurt dışından.

ama arctic sıvı soğutmada iyi kasa fanında bu modeli iyi değil.

Anakart üzerinden bağlı olacağı için yinede farklı olsada hepsini kontrol edebilirsin bence. Ancak zaten sıvı soğutma üstündeki fanlar üzerinde kurulu ve pompadan tek bir kablo ile kurulum sağlanıyor kablo derdi yok. O yüzden tavsiye ederim.

Ancak sıvı soğutma ile önemli bir bilgi vereyim bunu unutma kasayı kurarken işine yarayacak.

Eğer radyatör kasanın önünde dışardan soğuk havayı alıp radyatörden geçirerek kasaya giriş yapıyorsa hava yanı sıcak hava ekran kartını ısıtıyor. Ama işlemci serin çalışıyor.

Ama tam tersi radyatör üstte yukarda takılıysa öndeki fanlar kasaya soğuk hava girişi sağlıyorsa ekran kartı serin oluyor. Ama bu sefer kasanın içindeki ılık hava öndeki kadar soğuk hava olmadığından işlemci öndeki kuruluma göre 2 3 derece sıcak çalışıyor.

İşlemcinin 2 3 derece sıcak çalışma problem değil hissedilmez anlaşılmaz belki bunu söylemesem aklına bile gelmez bu fark ama.

Ekran kartı öyle bir ısınıyor ki anlatamam. Benim eski ekran kartım çok ısınnan bir ekran kartıydı 10 15 derece fark etmişti. Yeni kartlar zaten serin çalışıyor bende ki kadar çok fark etmez sizde ama yinede çok güçlüü bir model almayı düşünüyorsunuz illaki iyi de ısınacaktır o.

Buna göre kurulum yaparken aklınızda olsun.

medusa1

80+
Anakart ta hem fikiriz. Ekran kartında da o kadar üst seviyeyse o halde mantıklı. Ama PSU da başka markalarda çok daha kaliteli ve sorunsuz 1200w larda PSU bulabilirsin belki ama. ROG dizmişken ROG olsun bencede. Bende MSI felaketinden sonra ASUSu severdim ROG da hoşuma gidiyor içime sinen bir şey olsun ROG olsun olmazsa TUF olsun. Gerisi önemli değil bence xcnmvmxncv.

Yani yabancı kanallarda karşılaştırmalı test videoları var. İzlersen zaten arctice otomatik yönleneceksin. Fanlar için haklısın ama. Ben 3 tane sıvı soputma değiştirdim. Arcticin eski neslinin küçük fanı bile kulağıma sesi geliyordu o biraz sıkıntılıydı fikir güzeldi ama biraz iyi yapamamışlar o minik fanı. Şimdi yenisi ne kadar iyi o fan bilmiyorum ama eskisi tıkırtılı ses çıkarıyordu.

Baktım zaten ben render falan almıyorum 3D işler de yapmıyorum. Ai PS oyunlar falan filan çok iyi soğutmaya gerek yok minumum sesi Be Quiet Dark Rock 4 ile ulaştım. O yüzden hava soğutma benim için idealmiş onu anladım.

Benim kasada full arctic fanlarıyla dizili. arctic pwm pst argb 3lü 2 paket 6 tane almıştım yurt dışından.

ama arctic sıvı soğutmada iyi kasa fanında bu modeli iyi değil.

Anakart üzerinden bağlı olacağı için yinede farklı olsada hepsini kontrol edebilirsin bence. Ancak zaten sıvı soğutma üstündeki fanlar üzerinde kurulu ve pompadan tek bir kablo ile kurulum sağlanıyor kablo derdi yok. O yüzden tavsiye ederim.

Ancak sıvı soğutma ile önemli bir bilgi vereyim bunu unutma kasayı kurarken işine yarayacak.

Eğer radyatör kasanın önünde dışardan soğuk havayı alıp radyatörden geçirerek kasaya giriş yapıyorsa hava yanı sıcak hava ekran kartını ısıtıyor. Ama işlemci serin çalışıyor.

Ama tam tersi radyatör üstte yukarda takılıysa öndeki fanlar kasaya soğuk hava girişi sağlıyorsa ekran kartı serin oluyor. Ama bu sefer kasanın içindeki ılık hava öndeki kadar soğuk hava olmadığından işlemci öndeki kuruluma göre 2 3 derece sıcak çalışıyor.

İşlemcinin 2 3 derece sıcak çalışma problem değil hissedilmez anlaşılmaz belki bunu söylemesem aklına bile gelmez bu fark ama.

Ekran kartı öyle bir ısınıyor ki anlatamam. Benim eski ekran kartım çok ısınnan bir ekran kartıydı 10 15 derece fark etmişti. Yeni kartlar zaten serin çalışıyor bende ki kadar çok fark etmez sizde ama yinede çok güçlüü bir model almayı düşünüyorsunuz illaki iyi de ısınacaktır o.

Buna göre kurulum yaparken aklınızda olsun.
Şöyle söyleyim hocam , parçalar komple rog olacağından ötürü rog sıvı soğutucu alsam mı diye düşündüm şuan ve youtube testlerine baktım. Rog ryuo cidden soğutma konusunda berbatmış. O yüzden rog setup'unu bozmam gerekiyor gibi. Arctic III 420 mm'ye aklım kayıyor bir yandan fakat kasaya sığar mı onu bilmiyorum. Veya 360'lık olanını mı alıp geçsem kafam çok karışık :D

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN
Şöyle söyleyim hocam , parçalar komple rog olacağından ötürü rog sıvı soğutucu alsam mı diye düşündüm şuan ve youtube testlerine baktım. Rog ryuo cidden soğutma konusunda berbatmış. O yüzden rog setup'unu bozmam gerekiyor gibi. Arctic III 420 mm'ye aklım kayıyor bir yandan fakat kasaya sığar mı onu bilmiyorum. Veya 360'lık olanını mı alıp geçsem kafam çok karışık :D
bence o kasaya onu takan vardır youtube dan biraz araştırın derim. işlemci ne alacaksınız bilmiyorum 360mm yeterli gelir zaten de 420mm de efsane olur orası ayrı. Şansını deneyim derim. Ama 360mm de iyidir.

Furkan²

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,147
İsim
Furkan
İlgilendiği Kategoriler
Kur'an_ı Kerim - Satranç - Piano - Tenis - Anime/Manga - Klasik Müzik - Felsefe - Krunker
Fanı kasayı anlarım beyaz setup ama kalanlar gereksiz israf 20K anakart 12K psu çok gereksiz.

Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Ozan
kasaya sığmasını istiyorsan lianli o11 dynamic evo XL alabilirsin 420mm destekliyor
https://www.akakce.com/bilgisayar-k...l-w-e-atx-oyuncu-kasasi-fiyati,313796391.html

Top Bottom