Yurt Dışından Figür Almak hakkında bilmeniz gereken her şey

Reaksiyon skoru
3
Ne yazık ki artık yurt dışından figür siparişi vermek neredeyse imkânsız hale geldi.
Ürünün üzerinde “15 yaş ve üzeri” ibaresi bulunsa, hatta herhangi bir sağlık riski taşımadığı açıkça belirtilse bile, ürün gümrükte takılıyor ve teslim edilmiyor.

Durumu daha iyi anlatabilmek için kendi yaşadığım olayı paylaşmak istiyorum:
Yakın zamanda bir figür siparişi verdim. Ürünün kutusu sıfırdı ve üzerinde “15 yaş ve üzeri içindir” ibaresi net bir şekilde yer alıyordu. Yani yasal tanıma göre bu ürün oyuncak sayılmamalıydı.
20 Ekim’de yürürlüğe giren düzenlemede, açıkça sadece “oyuncakların” yasaklandığı belirtiliyor. Ayrıca ilgili maddede şu ifade yer almakta:

“Ürün veya ürün ambalajı üzerinde görülür ve okunaklı bir şekilde 14 yaş ve üzeri koleksiyoncular için yapıldığını gösteren bir ibare taşıması şartıyla, koleksiyonlar için yapılan ürünler oyuncak olarak kabul edilmez.

Bu maddeye göre aslında “+15 yaş” ibaresi bulunan koleksiyon figürleri oyuncak kapsamı dışında olmalı. Ancak gümrükte durum böyle işlemiyor. Gümrükte görüştüğümde, bana tüm “oyuncak benzeri eşyaların” özel bir kod altında (09355D benzeri bir sınıfta) toplandığı söylendi. Yani görünüş itibariyle oyuncağa benzeyen her ürün, üzerinde yaş ibaresi olsa bile “oyuncak benzeri” olarak değerlendirilip durduruluyor.
Bu sınıflandırma hakkında hiçbir resmi belgede veya yönetmelikte bilgi bulunmuyor. Ne yayımlanan yasa metninde, bu gizli sınıflandırmadan bahsedilmiyor. Ancak gümrükte birebir konuşmadan sonra öğrenebiliyorsunuz.

Bu durum açıkça, “bizim ayrıca gizli bir yorumlama kriterimiz var” mantığıyla yürütülüyor.
Yani yasa bir şey söylese bile uygulama tamamen farklı işliyor.

Eğer böyle bir ürün sipariş ederseniz, müşavir tutmanız ve beyanname + vergi + işlem ücretleriyle birlikte 6–7 bin TL civarında masraf çıkarmanız gerekebilir.

Kısacası:
Şu anda yürürlükteki uygulamayla yurt dışından koleksiyon figürü getirmek neredeyse imkânsız.
Bu yazıyı, aynı hataya düşüp mağdur olmamanız için bilgilendirme amacıyla paylaşıyorum.

Teşekkür ederim. 🙏

Ekler

• görsel_2025-11-03_202632452.webp
    görsel_2025-11-03_202632452.webp
    139.8 KB · Hit: 6
Geri