Yardım Bilgisayar çalışırken anakarta sıvı teması oldu

Berk38

80+
Reaksiyon skoru
10
Merhabalar uzay montaj kasasız bir bilgisayar kullanıcısıyım bugün oyun oynarken yanlışlıkla şişeyi devirdim ve anakartın SATA kısımlarının olduğu yere biraz sıvı teması oldu bilgisayarı kapatıp fön makinesi tuttum daha sonra tekrar açtım açtıktan bir 1-2 dakika içerisinde görüntü gitti fakat ekran kartı çalışmaya devam ediyordu klavyenin ışıkları da gitti şimdi bütün parçaları söktüm sabaha kadar bekleyeceğim sizce çalışır mı veya yapmam gereken bir şey var mı

Sıvı temaslı olaylarda anakartın "oksit" lenmesi muhtemel bir olaydır. Kısa bir zaman içinde bir sorun yoktur zannederseniz ama 3-6 ay içinde oksitten dolayı kısa devre arızaları başlar. Klavyede tuşlar basmayarak başlar sonrasında cihaz hiç açılmaz. Kısacası sıvı temaslı cihazınız var ise vakit kaybetmeden bakım ve oksit temizliği yaptırmanız gerekmektedir.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Merhabalar uzay montaj kasasız bir bilgisayar kullanıcısıyım bugün oyun oynarken yanlışlıkla şişeyi devirdim ve anakartın SATA kısımlarının olduğu yere biraz sıvı teması oldu bilgisayarı kapatıp fön makinesi tuttum daha sonra tekrar açtım açtıktan bir 1-2 dakika içerisinde görüntü gitti fakat ekran kartı çalışmaya devam ediyordu klavyenin ışıkları da gitti şimdi bütün parçaları söktüm sabaha kadar bekleyeceğim sizce çalışır mı veya yapmam gereken bir şey var mı
garantisi varsa gönderin yoksa ve değecek bir kartsa tamirini yaptırın.

Sıvı temaslı olaylarda anakartın "oksit" lenmesi muhtemel bir olaydır. Kısa bir zaman içinde bir sorun yoktur zannederseniz ama 3-6 ay içinde oksitten dolayı kısa devre arızaları başlar. Klavyede tuşlar basmayarak başlar sonrasında cihaz hiç açılmaz. Kısacası sıvı temaslı cihazınız var ise vakit kaybetmeden bakım ve oksit temizliği yaptırmanız gerekmektedir.
Şu anda bilgisayar açılıyor fakat klavye ve farenin ışıkları gelmiyor ve görüntü de yok ne yapmam gerekir

garantisi varsa gönderin yoksa ve değecek bir kartsa tamirini yaptırın.
MSI b450m a pro max

Şu anda bilgisayar açılıyor fakat klavye ve farenin ışıkları gelmiyor ve görüntü de yok ne yapmam gerekir
muhtemelen bu lehimlerin veya çiplerin oraya denk geldi veya zarar gördü kısa devre yapmasın diğer parçalara zarar vermesin o yüzden ellmeyin kapayın çalıştırmayın ve garanti durumu varsa gönderin yoksa değecek bir kartsa face de yusuf oylum var anakart canavarı tamiri için sorun ve fiyat bilgisi alın.

muhtemelen bu lehimlerin veya çiplerin oraya denk geldi veya zarar gördü kısa devre yapmasın diğer parçalara zarar vermesin o yüzden ellmeyin kapayın çalıştırmayın ve garanti durumu varsa gönderin yoksa değecek bir kartsa face de yusuf oylum var anakart canavarı tamiri için sorun ve fiyat bilgisi alın.
Teşekkürler

Keşke direk çıkartıp sildikten sonra sabaha kadar bekleseymişiniz birde yağsız kontakt sprey olsa mükemmel olurdu.

Hocam sıvı teması sonrası çalıştırman büyük hata zaten.
En pratiğini yapıp mevcut imkanlar ile fön makinesiyle sıcak hava tutmuşsun dökülen sıvı buharlaşsın uçsun diye. (Ki bu çok önerilmiyor, sıvı temasından çok sıcaklık ile anakarta zarar verme ihtimali bulunuyor. Uzaktan hafif hafif tutulabilir.)
Ama kesinlikle çalıştırmaman gerekiyordu, tanecik bile kalsa kısa devreye sebebiyet verebiliyor malesef.
Sabah tekrardan çalıştırmayı dene, olmaz ise yağsız elektronik devre temizleyici sprey al bir tane. Sıvı teması olduğunu düşündüğün bölgeye hafif miktarda uygula. (Hiç çalıştırmasan daha iyi olur düşüncesindeyim, sprey ile bölgeyi temizledikten sonra birkaç saat havalandırıp öyle çalıştırmayı dene)

Son düzenleme:
Hocam sıvı teması sonrası çalıştırman büyük hata zaten.
En pratiğini yapıp mevcut imkanlar ile fön makinesiyle sıcak hava tutmuşsun dökülen sıvı buharlaşsın uçsun diye.
Ama kesinlikle çalıştırmaman gerekiyordu, tanecik bile kalsa kısa devreye sebebiyet verebiliyor malesef.
Sabah tekrardan çalıştırmayı dene, olmaz ise yağsız elektronik devre temizleyici sprey al bir tane. Sıvı teması olduğunu düşündüğün bölgeye hafif miktarda uygula. (Hiç çalıştırmasan daha iyi olur düşüncesindeyim, sprey ile bölgeyi temizledikten sonra birkaç saat havalandırıp öyle çalıştırmayı dene)
Sadece spreyi sıkıp bırakmam yeterli olur mu

Sadece spreyi sıkıp bırakmam yeterli olur mu
Yumuşak uçlu bir fırçayı sıktığın bölgelerde hafifçe gezdirebilirsin.
Kendi kendine uçuyor zaten bu spreyler ama kartta iz bırakabiliyorlar bazen.
En son sıktıktan sonra mikrofiber vs. bir bez ile bas çek metoduyla anlık emdirebilirsin. (Daha gözeneksiz bir bez ile yani mikrofiber deki gibi pullu yapı da değil daha düz bir bez ile en az zararla uygulama yapabilirsin.)
Bezi herhangi bir yöne oynatmadan sadece bastırıp çekme şeklinde yap hafifçe. Yoksa komponentlere zarar verebilirsin ya da koparabilirsin beze takılırsa.
Ya da hiç bez kullanmaya da bilirsin, sadece spreyi sık sıvı temasının yaşandığı bölgeye, kartı elinde hafifçe salla damlacıklar uçsun üstünden.

En son işlem bittiğinde iyice kurut. Spreyin sıvısı iletken olmuyor çoğu üründe ama riske girme en az yarım saat 1 saat falan bekle yine de.

Ek olarak yağsız elektronik devre temizleyici (kontak sprey) yerine izopropil alkol de tercih edebilirsin. İkisi de iş görür.

Son düzenleme:
Dua etmekten başka yapacağın bir şey yok. Zira yapacağın tüm yanlışları yapmışsın g.o

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,152,065
Üyeler
183,212
Son üye
Qluitwe
Geri