Türknet 100 mbit internet kullanıyorum 2.4 g ile bağlandığımda 46.10 dowland 48.62 upload alıyorum 275 dowland lacenty 401 upload lacenty alıyorum. Bundan dolayı mı acaba ping dalgalanmaları oluyor özellikle online oyun oynarken arkada ufak dosyalı bir şey bile indirsem ping çok ani dalgalanmaya başlıyor. İnterneti bağladıklarında VESTEL marka modem var. Modem dolayı fark eder mi? Modem mi değiştirmem gerekiyor ne yapmam lazım?
Türknet 100 mbit internet kullanıyorum 2.4 g ile bağlandığımda 46.10 dowland 48.62 upload alıyorum 275 dowland lacenty 401 upload lacenty alıyorum. Bundan dolayı mı acaba ping dalgalanmaları oluyor özellikle online oyun oynarken arkada ufak dosyalı bir şey bile indirsem ping çok ani dalgalanmaya başlıyor. İnterneti bağladıklarında VESTEL marka modem var. Modem dolayı fark eder mi? Modem mi değiştirmem gerekiyor ne yapmam lazım?
Modem fark eder, ayrıca kablosuz oyun oynamayın. Kablosuz kullanacaksanız da en kötü modemin yanına Wifi-6 bir kablosuz alıcı alın.
Bütçe çıkabiliyorsanız Keenetic modem alın. Ben Netspeed 71 Mbps VDSL altyapı kullanıyorum. Keenetic modem aldığımdan beri internetim çok daha istikrarlı ve bufferbloat testinden eskiden F falan alıyordum artık sabit B alıyorum. Sınırlama yapınca A oluyor.
Güncel bir model, donanımları iyi, Wifi-6 içeriyor ve Keenetic yazılımsal avantajı da var. Yazılımsal olarak alabileceğiniz en iyi marka diyebilirim. Taksitlendirip alın ömürlük kullanırsınız.
Dediğim gibi modem kaynaklı sorun. Ben Netspeed geçerken Tenda V300 diye bir modem kullanıyordum. O modem ısınınca çok fazla bağlantı kopması oluyordu. Ayrıca videodaki testten F falan alıyordum. Keenetic bir modemine geçtim Bufferbloat testi B oldu ve bağlantı kopmaları neredeyse sıfıra indi. Halen ara sıra altyapım çok iyi olmadığından yaşayabiliyorum. Ama 3-4 ayda bir gibi.
Bu arada marka ne olursa olsun ısınma oluyor. Modem için açıp soğutucu blok takanlar oluyor. Veya benim gibi ucuza bir dizüstü soğutucu alıp, altına koyabilirsiniz. Çok sıcak olmayan havalarda fanını açmanıza da gerek yok. Yükselttiğinden modemin ısıyı daha rahat dağıtmasını sağlıyor. Sıcaklarda ise fanı çalıştırıyorum.
Is bufferbloat causing issues with your internet connection? Run this test to find out.
www.waveform.com
Bu testi isterseniz hızı sabitleyip daha da iyi çıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Benim modemimde sadece DNS ayarı değişik, Cloudflare seçili. Onun dışında hiçbir ayar yapılmamış şekilde testten bu değerleri alıyorum. Altyapım VDSL 71 civarı. Paketim 100/20.
Siz de modem almadan önce bu testi yapın ve ekran görüntüsü alın.
Sonra yeni modemi takınca tekrar test yapın.
Ek olarak bağladığınız kablo eskiyse güzel bir flat kablo da alabilirsiniz.
UGREEN CAT7 U/FTP Flat 8 Metre Ethernet Kablosu En iyi fiyat seçenekleri ile 11264 ITOPYA'da
www.itopya.com
Modem ve kablo çok para tutuyor gibi düşünebilirsiniz. Ama modem gerçekten ömürlük diyebilirim. Keenetic yazılımı da sürekli güncelleme alıyor. Ben bu modeme geçtiğimden beri yabancı sunucuları olan oyunlarda bile en istikrarlı pingleri alıyorum. Wifi 5 içeren ucuz bir modelini almıştım. Ama benim de Wifi-6 modemini alma planım var. Biraz borçlar azalsın yukarıda attığım yükseltme yapacağım. Çünkü evdekiler telefonla bağlanınca bir tık ping yükselmesi yaşanabiliyor. Yine de eski modeme göre çok istikrarlı.
Bilgisayar dışında da çok oyunculu oyun oynanıyorsa Keenetic bir modem yükseltmesi çok faydasını görürsünüz. Genelde bu tarz iyileştirmeleri Asus veriyor, ama onların da fiyatları ₺7-10K civarlarında geziyor. Yazılım tarafında da bence Keenetic'den geride kalıyorlar.