Takas Yaparken Dolandırıldım Ne Yapmalıyım

Reaksiyon skoru
17
Merhaba,

Sahibinden üzerinden yaşadığım bir mağduriyetle ilgili yardım almak istiyorum.

Logitech G29 direksiyon setimi satıyordum ve telefon ihtiyacım olduğu için bir satıcıya iPhone 11 256 GB TR cihazı karşılığında takas teklif ettim. İlan açıklamasında sadece Face ID bozuk yazıyordu, başka herhangi bir sorun olmadığı belirtilmişti.

WhatsApp üzerinden detaylıca konuştuk. Satıcı, cihazda:

• Başka hiçbir sorun olmadığını
  • Sadece arka camın değiştiğini, o sırada Face ID’nin bozulduğunu
    söyledi.

Kurye ile takası yaptık. Telefon elime ulaştığında Face ID çalışmıyordu (zaten ilanda belirtilmişti), bunun dışında ilk başta göze çarpan bir sorun yoktu.

Ancak birkaç gün sonra:

• Ekran bilinmeyen parça uyarısı
  • Pil bilinmeyen parça uyarısı
    çıkmaya başladı. Daha da kötüsü, telefon kendiliğinden kapanıyor ve şu an neredeyse hiç kullanamıyorum.

Satıcıya durumu ilettiğimde ise:

“Sen düşürmüşsün, sen yaptırmışsın. Bende bu sorunlar yoktu.”

diyerek sorumluluğu kabul etmedi.

Ben telefonu aldığım günden beri kılıf ve ekran koruyucu ile kullandım. Satıcının ise cihazı kılıfsız kullandığı belli, cihazda deformeler mevcut ve bunu videoda da göstermişti. Ancak videoda ekran, pil ve kendiliğinden kapanma gibi sorunlar yoktu.Şu an satıcının adresine kadar elimde telefonla gitmiş durumdayım, fakat mesajlar silindi ve iletişim de koptu. Gerçekten çok sinirliyim ve mağdur edildim.
Sormak istediklerim:
Bu durumda nereye şikâyet edebilirim
Tüketici Hakem Heyeti veya savcılık gibi yollar var mı?
Devlet bu tür durumlarda destek oluyor mu
Yoksa kendim mi çözmeye çalışmalıyım?
Bu tür kişilerin başkalarını da mağdur etmemesi için gerekirse dava açmayı düşünüyorum. Daha önce benzer bir durum yaşayan ya da yol gösterebilecek olan varsa, yardımlarınızı bekliyorum.

Ekler

• IMG_0175.webp
    IMG_0175.webp
    51 KB · Hit: 81
Buzlu bir su iç (!)

Bu tür durumlarda alırken verirken her şeyi kayda almanız gerekiyor yoksa takas yaptığınız kişi kendini o şekilde savunabilir.

Önce savcılığa gidip oraya daniş, onlar ilgilenemiyorsa ilgilenecek farklı bir merciye yonlendirirler

Param Güvende ile aldıysan ve onay vermediysen koşulsuz iade edersin onay verdiysen bile ilk önce iade talebi aç. Bunun yanısıra Tüketici Hakem Heyetine başvur ama bildiğim kadarıyla THH ikinci el satışlarla çok ilgilenmiyor sen yinede oradan da talep oluştur, bunun yanında savcılığa suç duyurusunda bulunursan elindeki kanıtlarla birlikte %100 haklı çıkarsın işin çözülür. Face ID'nin çalışmama sebebi ekranın değişmesi bu durum dışında Face ID kolay kolay bozulmaz (sıvı teması, darbe hariç) bunu düşünmen gerekiyordu ikinci el garantisiz telefon alırken çok dikkat edilmesi gerekiyor benimde başıma buna benzer bir olay geldi ama ben uğraşmak istemedim.

Geçmiş olsun. Kurye ile takas yapmanız hata olmuş. Ürünü denemeden test etmeden nasıl aldınız.

Bir de ürün hata vermeye 1-2 gün sonra mı başladı. Aldığınız zaman açtınız bu hataları veriyor muydu?

Param Güvende ile aldıysan ve onay vermediysen koşulsuz iade edersin onay verdiysen bile ilk önce iade talebi aç. Bunun yanısıra Tüketici Hakem Heyetine başvur ama bildiğim kadarıyla THH ikinci el satışlarla çok ilgilenmiyor sen yinede oradan da talep oluştur, bunun yanında savcılığa suç duyurusunda bulunursan elindeki kanıtlarla birlikte %100 haklı çıkarsın işin çözülür. Face ID'nin çalışmama sebebi ekranın değişmesi bu durum dışında Face ID kolay kolay bozulmaz (sıvı teması, darbe hariç) bunu düşünmen gerekiyordu ikinci el garantisiz telefon alırken çok dikkat edilmesi gerekiyor benimde başıma buna benzer bir olay geldi ama ben uğraşmak istemedim.
pg de kurye dalgası yok bu işe bir çözüm yok ben 38 gün bi yerde çalılştım. 13.500 tl paramı vermedi Allahsız kitapsızlar bu ülkenin sportif gerçekliği yok

pg de kurye dalgası yok bu işe bir çözüm yok ben 38 gün bi yerde çalılştım. 13.500 tl paramı vermedi Allahsız kitapsızlar bu ülkenin sportif gerçekliği yok
Çalıştığım şirketten paramı alamama durumunuda yaşadım :D bunuda arabulucu ile çözebilirsin eğer kaçak, sigortsız çalışmadıysan çalıştığın kanıtlanıyorsa alırsın, arabulucu ile iş çözülmez ise icraya gider faiziyle paranı alırsın.

Çalıştığım şirketten paramı alamama durumunuda yaşadım :D bunuda arabulucu ile çözebilirsin eğer kaçak, sigortsız çalışmadıysan çalıştığın kanıtlanıyorsa alırsın, arabulucu ile iş çözülmez ise icraya gider faiziyle paranı alırsın.
sigorta imza o bu şu her şeyi yaptırdılar, her türlü üste ç.ıkarlar benim 2 dünyada da hakkım haraam zıkkım zehir olsun demekten başka elımden bır sey gelmıyor herkes atıp tutuyoır elimizden tutan yok

İkinci el ürün alıp satarken yaptığım şey ilk başta ürünün en bariz özelliklerini denemek olur.

Telefon alıyorsam ilk yapacağım şey imei kontrol, çalıntı mı yoksa kayıtlı vs bakar daha sonrasında WiFi, Bluetooth, hoparlör ve kamera gibi ana bileşenleri test ederim. Apple ürünü ise batarya sağlığı ve değişen parçaya bakarım.

Aynı şeyleri satarken alıcıya söylerim bak bunların hepsini dene ve aldıktan sonra hayrını gör bana iki gün sonra cihaz arızalı yok şurası bozuldu falan diye gelme sonuçta ikinci el ürün alıyorsun. On dakika sonrada bozulabilir 10 ay sonrada ben yine sattığım ürünün arkasında durup aynı gün içinde görmediğim bir sorunu görürse diye yardımcı olurum.

Satış veya takas gerçekleştikten 2 gün sonra bu tarz bir sorunla açıkçası bana gelindiğinde ve ben de böyle sorunları görmediysem hakkınızı istediğiniz yerde arayabilirsiniz derim. İyi bir niyet algılamam. Sahibinden de bu şekilde ürün satın alıp içinden parça çalıp daha sonrasında bu ürün arızalı deyip gönderen insanlar var konu dışı sizi tenzil ederek söylüyorum... Benzer bir dolandırıcılık ekran kartı satışında bir arkadaşımın başına geldi. Allah'tan arkadaşım sattığı ekran kartının seri numarasının fotoğrafını çekip iç plakasına minnacık bir oje ile beyaz iz koymuştu. Mahkemede bunları kanıtlayıp iade vs yapmamıştı.

sigorta imza o bu şu her şeyi yaptırdılar, her türlü üste ç.ıkarlar benim 2 dünyada da hakkım haraam zıkkım zehir olsun demekten başka elımden bır sey gelmıyor herkes atıp tutuyoır elimizden tutan yok
Dünya malını çok kasmamak lazım para her türlü kazanılıyor senin yine 13.500 müş ben 60 bin küsür ödemeyi işten çıktıktan asgari ücrete zam geldikten sonra aldım.

Dünya malını çok kasmamak lazım para her türlü kazanılıyor senin yine 13.500 müş ben 60 bin küsür ödemeyi işten çıktıktan asgari ücrete zam geldikten sonra aldım.
dünya malıyla alakası yok ben ömrümden 70 80 saatimi oraya gömüp ailemle sevvdiklerimle vkit ayıramaaadıysam, üstüne o yerdem obing yaşadaıoysam ve paramı alamadıysam kimse banaa dunyta malından bahsetmesin
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

yakıt bitiyordu adam bize atar gider yapıyordu benb orda bıcaklansam kımsenın umrunda olmam

dünya malıyla alakası yok ben ömrümden 70 80 saatimi oraya gömüp ailemle sevvdiklerimle vkit ayıramaaadıysam, üstüne o yerdem obing yaşadaıoysam ve paramı alamadıysam kimse banaa dunyta malından bahsetmesin
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

yakıt bitiyordu adam bize atar gider yapıyordu benb orda bıcaklansam kımsenın umrunda olmam
Haklısın dostum benimde bu sebepten ötürü bütün arkadaşlarımla yollarım ayrıldı babamla aram bozuldu ama elinden bir şey gelmeyince geçmişi düşünüp isyan etmek bir işe yaramıyor. Kimse dört dörtlük hayat yaşamıyor senden benden daha kötü durumda olanlar illaki vardır geleceğe odaklanıp yaşamak lazım hayattan çıkardığın derslerle yoluna bakman lazım.

Geri