Çözüldü✓ HP Victus 16 Hall Sensör sorunu kesin çözümü!

Reaksiyon skoru
1
Arkadaşlar merhaba. Uzun zamandır bu konuyla alakalı araştırma yapıyorum sonunda gerçek çözümü buldum.

Uyarı : Eli bu işlere yatkın olmayanlar lütfen düzgün bir "devre tamircisi"ne ulaşarak sensörü yerinden çıkarttırsın. Yoksa başınıza ciddi masraflar açabilirsiniz.

Çözümü redditteki bir arkadaştan buldum ve denedim. Kesinlikle çalıştığını söyleyebilirim.

Sorunumuzun ana kaynağı bu parça

Toshiba TCS40DLR

photo_2025-04-22_10-46-08.webp

Anakartın hemen arkasında bulunan bu kartta yeşille işaretlenmiş alanda "Toshiba TCS40DLR" adında bir sensör var.
Bu sensörün içerisinde çok ufak bir mıknatıs var. Bilmiyorsanız anlatayım. Mıknatıslar aşırı sıcak ve aşırı soğuk alanlarda bozulabiliyorlar.

Hall sensör çalışma mantığı ise çok basit. Ekranın kapağında bu sensöre denk gelen mıknatıslar bulunuyor. Bu mıknatıslar sensörün içerisindeki mıknatıslarla etkileşime girerek içerisinden belli bir akım geçirip bilgisayara ekranın kapalı veya açık olduğunu söylüyor.

Peki ya HP buraya nasıl bir sensör koymuş?

Bu sensörün ısı dayanımı -45 derece ve 75 derece arasında. Bizim bilgisayarlarımız rahatlıkla 80 - 90 hatta bazı bakımsız bilgisayarlarda 100 derecelere ulaşabildiği için, bu sensörün içerisindeki mıknatıs zamanla işlevini kaybedip o meşhur ekranın gidip gelme sorununa yol açıyor.

Peki çözümü ne?

Çözüm için öncelikle anakartı yerinden ayırmalısınız. Eli yatkın olmayanlar çok dikkat etmeli çünkü her vida açıkta değil. Bazı vidalara ulaşabilmek için bazı bileşenleri yerinden sökmelisiniz.

Bendeki bilgisayar S0 serisi. İçerisinde AMD Ryzen 7 7840HS bulunan model. Benim bilgisayarımda M2 SSD'nin altında anakartı kasaya sabitleyen vidalardan bulunuyor mesela. Dikkat etmek lazım. Her vida görünürde değil.

Anakartın tüm vidalarını yerinden ayırdığınızdan emin olduktan sonra anakarttaki flex kablolarını dikkatlice sökün. Dikkatlice diyorum çünkü yırtmanız durumunda yine ciddi masraflarla karşılaşabilirsiniz.

Flex kablolarının üstünde bulunan kapton bantı bir kenara ayırın tekrardan üstüne takmanız gerekecek. En azından ben bu şekilde yaptım. Size de şiddetle tavsiye ediyorum.

Anakartı sadece yukarıya kaldırmanız Hall Sensörün bulunduğu kartı yerinden çıkarmanıza olanak sağlayacaktır.

Hall Sensöre baktığınızda yukarıda bulunan fotoğraftaki gibi çevirin. Olayın asıl suçlusu olan sensörü göreceksiniz.

Sensörü sökerken çok dikkatli olmalısınız çünkü yanında kürdan ucu kadar kapasitörler bulunuyor. Bunlara kesinlikle zarar vermemelisiniz.

victus-16-hall-effect-sensor-megathread-laptop-shutting-off-v0-g4dd1as5taag1.webp

Bahsettiğim kapasitörler kırmızı ile işaretlenmiş kapasitörler.

Ben nasıl yaptım?

Önce lehim havyası ile denedim ancak sensörün lehim bacakları çok küçük olduğu için lehim havyasının ucunu lehimlere dokunduramadım. (Piyasada 350-400 TL aralığında satılan havyalardan bahsediyorum)

Bundan dolayı elime bir falçata alıp sensörün tek olan bacağının lehiminin altına doğru iyice bastırarak lehimi ayırdım. (Tek olan bacaktan yapma sebebim hemen üstte bulunan kapasitörlere en uzak nokta olması)

Bu sayede sensör tek bacaktan kurtulup havaya kalktı sonrasında diğer iki bacağı çok kolayca koparabildim. Ancak bunu yaparken lehim yuvalarına zarar vermemeniz lazım. Belki ileride oraya tekrardan bir sensör taktırmak isteyebilirsiniz. Aşağıda tekrar sensör takarak nasıl sorunu çözeceğinize dair bir konu ismi bırakıyorum.

Bunu yaptığınızda devreden kabloyu söktüğünüzde olduğu gibi işlemci kendini 45 Watt'a kitlemeyecek bundan emin olabilirsiniz.
Ancak bilgisayarın kapağını kapattığınızda ekran açık kalacak kendini uyku moduna almayacak.

Daha gelişmiş bir çözümü var mı? Kapağı kapattığımda ekran uyku moduna geçsin istiyorum derseniz.

Evet bunun da bir çözümü var ancak ciddi bir emek harcamanız gerekiyor.

Victus 16 Hall Effect Sensor Megathread (Laptop Shutting Off Randomly)

İnternette bu şekilde bir aratma yaparak Reddit'teki arkadaşın konusunu inceleyebilirsiniz.

Bi ekleme de ben yapayım:
Bu işlemi yapınca evet 45W kilidi yemiyosun, performans canavar gibi devam ediyo. Ama kapağı kapatınca ekran sönmez, cihaz uyumaz. Çantaya atarken falan manuel uykuya almayı unutmayın, yoksa çanta içinde cihaz alev topuna döner, bataryayı da şişirirsiniz.

Bi ekleme de ben yapayım:
Bu işlemi yapınca evet 45W kilidi yemiyosun, performans canavar gibi devam ediyo. Ama kapağı kapatınca ekran sönmez, cihaz uyumaz. Çantaya atarken falan manuel uykuya almayı unutmayın, yoksa çanta içinde cihaz alev topuna döner, bataryayı da şişirirsiniz.
Kesinlikle, bu yüzden konu içerisinde bunu belirttim. Manuel olarak uyku moduna almaları lazım ya da bilgisayarı kapatıp o şekilde çantalarına koymaları lazım.

Yada hp almazsınız olur biter :) şaka bir yana bu hall sensör olayı hp'ye baya zarar ettirmiştir ben bile tanıdığı laptop alırken özellikle bu sorundna dolayı hp tercih etmedim , tamam her modelinde yok ama ben son kullanıcı olarak neden bunlarla uğraşayım ki .
Aslında güzel bilgisayar ancak dediğiniz gibi son kullanıcı olarak bunlarla uğraşmak cidden çok can sıkıcı. HP kendi ayağına sıktı hall sensörün bulunduğu kartı işlemciye yakın konumlandırarak.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bu sensörün ısı dayanımı -45 derece ve 75 derece arasında. Bizim bilgisayarlarımız rahatlıkla 80 - 90 hatta bazı bakımsız bilgisayarlarda 100 derecelere ulaşabildiği için, bu sensörün içerisindeki mıknatıs zamanla işlevini kaybedip o meşhur ekranın gidip gelme sorununa yol açıyor.
Kartın üzerindeki sensör hakkında verdiğim sıcaklık değerlerinde ufak bir yanlışlık olmuş. Takılı olan sensör -40 ile 85 derece arasında çalışıyormuş. Bunu düzeltmek istedim.

Yada hp almazsınız olur biter :) şaka bir yana bu hall sensör olayı hp'ye baya zarar ettirmiştir ben bile tanıdığı laptop alırken özellikle bu sorundan dolayı hp tercih etmedim , tamam her modelinde yok ama ben son kullanıcı olarak neden bunlarla uğraşayım ki .

Son düzenleme:
Geri