Sizce Dinsizlik Neden Artıyor?

Reaksiyon skoru
293
Günümüzde her müslümanın üzerine düşünmesi gereken bi konu olduğunu düşünüyorum. Ama bu tabi mevcut iktidarın dini kullanması ve ahlaki yozlaşmayla basitçe açıklanacak bir mevzu değil veya diamond tema gibi kanalların etkisiyle diyerek geçiştirilcek bi mevzuda değil. Çocukluğundan beri sana öğretilen değerleri hiçe saymak geçmişini çöpe atmak binevi kabuk değiştirmek gibi ciddi bi husus bu. Din değiştirmek gerçekten çok zordur ve son zamanlarda dinden çıkan kitle inanılmaz arttı. Bunu neye yoruyorsunuz samimi cevap verin lütfen

Gelişen teknolojiyle insanların tembelleştiğini düşünüyorum özelliklede namaz gibi ibadetlerde çünkü elimizdeki telefon , oynadığımız bilgisayar vs. daha tatlı geliyor ve bırakmak istemiyoruz . Kültür emperyalizmininde önemli bir etkisi var , başta Amerikan ve ardından Japon filmleri , animasyonları bizi farklı kültürlerle tanıştırdı , maruz bıraktı hatta bazılarını bizden biri gibi görmeye başladık mesela noel baba noodle , ramen vs. gibi . Bu maruz kalmanın bizim İslamla şekillenmiş kültürümüzden , yaşam tarzımızdan bir şeyler aldığını ve yeni şeyler getirdiğini görüyoruz ( cadılar bayramı kutlamak , 5 dakika bir partnerle konuşup turladığın kafeler gibi ) . Son olarak ayrıca gelişen teknoloji başka dinden , mezhepten insanların birbirlerini tanımalarını , dinleri hakkında bilgi sahipliği olmalarını sağladı bu durum onların inançlarının değişmesine veya eskisi kadar bağlı kalmamalarına sebep olmuş olabilir . Ayrıca teknoloji ile aşırı islam yorumcuları , imamlar görünür kılındı bunlarında yadsınamaz kötü etkileri din adına elbet vardır . Son olarak inssanlar genelde barış , bolluk , refah dönemlerinde dinlerine pek bağımlı olma eğiliminde değillerdir , evet Türkiyede refah dünyanın geri kalanına kıyasla yok gibi ancak yüzyıllar öncesine göre kesinlikle iyi . ( bu saydıklarım elbette her insan için geçerli değildir ancak geçerlilik payları her türlü var ve ayrıca yaşam tarzımızda yaşadığımız değişikliklerinde dini hayatımızla ilişkisi oldukça fazladır ondan dolayı yaşam tarzının değişmesine neden olan her şeyin dini hayatada az çok bir etkisi vardır )

Günümüzde her müslümanın üzerine düşünmesi gereken bi konu olduğunu düşünüyorum. Ama bu tabi mevcut iktidarın dini kullanması ve ahlaki yozlaşmayla basitçe açıklanacak bir mevzu değil veya diamond tema gibi kanalların etkisiyle diyerek geçiştirilcek bi mevzuda değil. Çocukluğundan beri sana öğretilen değerleri hiçe saymak geçmişini çöpe atmak binevi kabuk değiştirmek gibi ciddi bi husus bu. Din değiştirmek gerçekten çok zordur ve son zamanlarda dinden çıkan kitle inanılmaz arttı. Bunu neye yoruyorsunuz samimi cevap verin lütfen

Bunun bir tane sebebi yok. Örneğin çocukluğundan beri sana öğretilen değerlere işin düştüğü zaman cevap alamazsan ipler kopmaya başlar. İkincisi, kişi zaten dinle mesafelidir, bilgiye erişimin kolaylığı sayesinde dinlerin insan yapımı olduğu konusunda kafasında soru işareti kalmaz. Mevcut iktidarın dini kullanması, dine soğuk olan ama toplumsal baskı yüzünden bunu dile getiremeyenlere bahane olur sadece. Bununla beraber sabır ve şükür eksenli kaderci hayat görüşü, refah düzeyi düştükçe zedelenir çünkü kötü ekonomi politikaları ülkede kast sisteminin doğmasına sebep olmuştur. Benim hayat görüşüm tam olarak oturduğu vakit, deizm denilen akımın tecrübesizlik sebebiyle tercih edildiğine kanaat getirdim. İçinde din olmasa bile hâlâ ruhani bir varlığın olduğuna inanmanın başka bir açıklaması yok. Yanlış anlaşılmasın, burada kaybettiklerimizin karşılığını alacağımız bir hayatın varolmasını en büyük Müslümandan daha fazla isterdim.

Gelişen teknolojiyle insanların tembelleştiğini düşünüyorum özelliklede namaz gibi ibadetlerde çünkü elimizdeki telefon , oynadığımız bilgisayar vs. daha tatlı geliyor ve bırakmak istemiyoruz . Kültür emperyalizmininde önemli bir etkisi var , başta Amerikan ve ardından Japon filmleri , animasyonları bizi farklı kültürlerle tanıştırdı , maruz bıraktı hatta bazılarını bizden biri gibi görmeye başladık mesela noel baba noodle , ramen vs. gibi . Bu maruz kalmanın bizim İslamla şekillenmiş kültürümüzden , yaşam tarzımızdan bir şeyler aldığını ve yeni şeyler getirdiğini görüyoruz ( cadılar bayramı kutlamak , 5 dakika bir partnerle konuşup turladığın kafeler gibi ) . Son olarak ayrıca gelişen teknoloji başka dinden , mezhepten insanların birbirlerini tanımalarını , dinleri hakkında bilgi sahipliği olmalarını sağladı bu durum onların inançlarının değişmesine veya eskisi kadar bağlı kalmamalarına sebep olmuş olabilir . Ayrıca teknoloji ile aşırı islam yorumcuları , imamlar görünür kılındı bunlarında yadsınamaz kötü etkileri din adına elbet vardır . Son olarak inssanlar genelde barış , bolluk , refah dönemlerinde dinlerine pek bağımlı olma eğiliminde değillerdir , evet Türkiyede refah dünyanın geri kalanına kıyasla yok gibi ancak yüzyıllar öncesine göre kesinlikle iyi . ( bu saydıklarım elbette her insan için geçerli değildir ancak geçerlilik payları her türlü var ve ayrıca yaşam tarzımızda yaşadığımız değişikliklerinde dini hayatımızla ilişkisi oldukça fazladır ondan dolayı yaşam tarzının değişmesine neden olan her şeyin dini hayatada az çok bir etkisi vardır )

Elimizde telefon ve evimizde bilgisayar yokken bile ülkedeki 1500 caminin cemaati yoktu. Camiler bugün olduğu gibi yine cumadan cumaya dolardı. Ortada bir kültür emperyalizmi olduğu doğru ama bu Amerika ve Japonya'dan değil Ortadoğu'dan gelme. Üstelik sözde dindarlaşma ayağına yapılıyor.

Bir musluman neden dinsizleri dusunsun dostum. Herkes kendine bakacak bitti olay.

Eskiden köydeki imam ne derse oydu, itiraz şansın yoktu. Kaynak yoktu. Şimdi 12 yaşındaki velet cebindeki telefonla, mucize diye anlattılan şeyin aslında 4000 yıllık Sümer tabletlerinde, Gılgamış destanında birebir yazdığını şak diye buluyor. E hani bu bize özeldi? diyor, uyanıyor. Mitolojiyi, evrimi, tarihi tek tıkla okuyan adamı "nuh'un gemisine tüm hayvanlar sığdı" diye kekleyemezsin.

Evet, kimse durduk yere geçmişini çöpe atmaz. Ama o geçmiş dediğin şeyin temeli çürükse, anlatan adam sahtekarsa ve mantığınla dalga geçiliyorsa, o çocuk da basar tekmeyi, kendi yoluna bakar.
Olay budur, dağılın şimdi.

hazarcoban fake hesaplari gibi hesaplari toplama postu olmus

Allah allah neden acaba. Uzun bi abi var ona sor istersen:kappa:

Şimdi hayat güzel olsa ya da hayatta güzel şeyler çoğunlukta olsa insan der ki hayatım güzel gidiyor ama hayat gün geçtikçe kotuye gidiyor güzel şeyler neredeyse hiç olmuyor bu durum yıllarca devam edince üstelik diğer insanlar bizim sıkıntılarımızı yasamasyinca insana hayata dair umutlarını bitiriyor bu da sorgulamasina neden oluyor. Sonuç ise insanlar inançlarını değiştiriyor. Düşünsene çocukluğundan beri sana anlatılan tanrı sanki sen hiç yokmuşsun gibi davraniyor sen inanmak istiyorsun ama inancın değiştirmiyor e haliyle insan sorguluyor soruglayinca inancı kayboluyor.

İnsanlar bıkmış demeyelim de herşeyin kendi çıkarları için yazmış olmalarını anlıyor gibiler.

Şuanda birisi yeniden Gerçekten Peygamber olsa ve heryerde bunu açıklasa o adamı hapislerde çürütürler.
Bizde Azerbaycanda köylerde bir kaç defa oldu bu durum. Direk içeri tıktılar haberlerde görmüştüm. :D

Tabii artık herkes bir birini kandırmak peşinde.
Peki eskiden de böyle kandırmak yokmuydu?
Yoktu ( Yersen ) :D sjsjhdhdhdj

Teknoloji gelişti sözde ''mucize'' denilen şeylerin bilimsel ve mantıksal olarak tonlarca kanıtı var , Türkiye geneli için insanlar artık gördüğünü yapmıyor araştırıyor , okuyor , öğreniyor. Ateist olmak değil de tanrının varlığına en ufak kanıt olmadığı için var diyemiyoruz ama %100 bir şekilde yok ta diyemiyoruz. Ben genelleme yapıyorum tabii müslüman Türklerin çoğu kendi dinlerine inanılmadığında direkt ateist dediği için böyle bir algı oluştu maalesef. Ateist bir insana bana tanrının yok olduğunu kanıtla dediğinde kanıtlayamaz , yaratılışçı bir insana bana tanrının varlığını kanıtla desen yine kanıtlayamaz. Ha ben kişisel olarak var olduğuna inanmıyorum ama fikrim budur.

Türkiyedeki tek sebebi siyasal islam
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

+ olarak mezhep saçmalığını da internetten daha iyi okuyabiliyor insanlar bu da bi faktör

Geri