Bir sorun göremedim. Adobe uygulamarı belleği içmesiyle ünlüdür. Adobe için bir çözüm üretemem, çok kullanıyorsan bellek takviyesi yapman gerekiyor. Genelde kurgu vb. işi olanlar 2x32 64 GB bellek kullanıyorlar. Orada yazan değere de bakmayın, ayrıntılar kısmında net değerleri gösterir.
Keza Chrome'da da çok sekmen varsa normal.
Chrome için kötü bir reklam engelleme kullanıyorsan Ublock Origin Lite yükleyebilirsin. Diğer reklam engelleme uzantılarını kaldırmayı unutmayın.
Etkili bir içerik engelleyici. Reklamları, izleyicileri, madencileri ve daha fazlasını kurulumdan hemen sonra engeller.
chromewebstore.google.com
Sorun yaşatma ihtimali yüksek, ama çoğu sitedeki gereksiz paneli engelleyerek kaynak tüketimi azaltabilecek Privacy Badger kullanabilirsiniz.
Automatically learns to block hidden trackers. Made by leading digital rights nonprofit EFF to stop companies from spying on you.
Sorun yaşadığınız zaman o siteye özel kapatın.
Alıntıyı görüntüle
Veya atıyorum alışveriş yapacaksınız, özellikle yerel sitelerin kullandığı Cloudflare benzeri sistemi Privacy Badger çok bozuyor. Şu uzantı ile PB hızlıca devredışı bırakıp, tekrar etkinleştirebilirsiniz. Keza bu uzantı, birden fazla uzantı kullanıyorsanız işinize yarar. Ben mesela Bitwarden, Shazam gibi sık kullanmadığım uzantıları devredışı tutuyorum.
Uzantılarınızı kolayca görüntüleyin, etkinleştirin, devre dışı bırakın, kaldırın.
Kullanımı basit uzantıyı yukarıda sabitleyin, sonra devredışı bırakmak istediğiniz uzantının üstüne tıklamanız yeterli. Beyaz ise aktif gri ise devredışı kalıyor.
Alıntıyı görüntüle
Hatta Chrome'da Chrome takıntınız yoksa Edge geçip düz V2 Ublock Origin versiyonunu da kullanabilirsiniz. UO düz versiyonu, Lite göre daha iyi. Edge, Brave ve Opera V2 versiyonunu destekliyor diye biliyorum. Brave'de gerçi UO'ya da gerek kalmıyor.
Eğer podcast falan dinliyorsanız kalitesini düşürmek de tarayıcıda kullandığı belleği azaltır. Tarayıcının tükettiği belleğe de, tarayıcı seçiliyken SHIFT+ESC basarak bakabilirsiniz. Reklam engelleyici kullanmadan çoğu sitenin ne kadar fazla CPU ve bellek tükettiğini de oradan kontrol edebilirsiniz.
Alıntıyı görüntüle
Son olarak bağlantıya göz atın. Güncellemeleri önerdiğim şekilde kontrol edin ve eksiksiz yapın. Sonlara doğru Wintoys ayarları var onların hepsini uygulayın. Özellikle efekt ayarlarını azaltmanın çok faydasını görürsünüz.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. İsterseniz aşağıdaki yöntemleri uyguladıktan sonra bana özel mesajdan yazın, gereksiz uygulamaların otomatik başlamasını kapatayım, tarayıcı, Discord, Spotify ve Steam gibi popüler...