Metni tamamen ben yazdım ama yazım hataları ve biraz karılık okduğu için Aİ düzenlettim ama çok uzun yazdığım için ai hata yapmış olabilir düzeltmeler yaptım ama eğer yinede bir yerde saçma bir şey görürsen çok takılma

:
Bana kalırsa 5–6 milyon TL gibi bir parayla internet kafe açmak yerine daha kârlı, daha hızlı geri dönüşü olan ve mümkünse daha güvenli bir yatırım düşünürdüm.
İstanbul’da şahsen gördüğüm kadarıyla internet kafe kültürü ciddi anlamda azalmış durumda. Eskiden müşteri kitlesinin %85–90’ı öğrenciydi; okuldan kaçıp kafeye giden çok olurdu. Artık denetimler sıkı, öğrenciler okul saatlerinde gelmesi yasak ağır ceza yersin. Okul saatleri dışında Çoğu yerde sadece bayramlarda ya da özel günlerde ciddi doluluk oluyor (tabii aynı bölgede 3–4 kafe varsa rekabet de ayrı konu).
“Bizim burada talep çok yoğun” diyorsan durum değişir. Ama talep büyük ölçüde öğrencilerden ve okul saatlerindeyse riskli. Okul saatleri dışında gelen, 15–16 yaş üstü düzenli bir kitle varsa o zaman mantıklı olabilir.
Donanım konusu
En önemli hatalardan biri sıfır ve aşırı güçlü sistemler dizmek olur. Onun yerine daha fazla sayıda, fiyat/performans odaklı sistem kurmak daha mantıklı. Çoğu internet kafe zaten 2. el, toplu parçalarla sistem topluyor ve bakımlarını yaptırıyor. Böylece 20 PC yerine 40–50 PC koyabiliyor.
Ayrıca güç tüketimine dikkat et. Çok güçlü parçalar daha fazla elektrik harcar. 40–50 PC olduğunda elektrik faturası ciddi fark yaratır. İşlemci ve ekran kartı seçerken watt değerlerini mutlaka hesaba kat.
İnternet altyapısı
En kritik konulardan biri internet. Bulunduğun yerde en az 100 Mbps fiber, mümkünse 1 Gbps ve bu yükü kaldırabilecek altyapı olmalı. Sürekli ping giren bir kafeye kimse gitmez. Altyapıyı yatırım yapmadan önce mutlaka araştır.
Maliyet hesabı
2 milyon bütçeyle sadece 20 sistem bana çok az geliyor. Diyelim ki restorasyon 300–500 bin TL tuttu (oda en fazla yani); geriye 1.5 milyon kalıyor. 20 sistem için bu bütçe fazla. RTX 4090’lı sistem mi diziyorsun?
Daha mantıklı seviye: Ryzen 5 5600X + RTX 3060 civarı (kart değişebilir ama segment bu).
Ancak mining döneminde yoğun kullanılan kartlara dikkat et (RTX 3060/3060 Ti / RX 6600 / RX 5700 vs.). Fiziksel hasar, oksitlenme, VRAM yıpranması olabilir.
Toplu alım yapmaya çalış. Pazarlıkla ciddi indirim alabilirsin. Peşin ödeyeceksen pazarlıkta avantajdır unutma.
Ama mutlaka bu işten anlayan birini yanında götür. Kartlara Genel bir göz atsın,kontrol etsin. Miningli hepsi temiz toplu kartlar bulamazsın zaten amaç mümkün olduğunca en çok temiz karta sahip toplu alım yapmak. Ayrıca Kesinlikle Mining kartların bakım masrafını ve içinden çöp kartlarında çıkma olasılığınıda pazarlık unsuru yapabilirsin. Anakart gibi Çok dalza parçası olan sisteme takmadan test edemyecepin parçalarda çalışmama riskine karşı iade konusunda net anlaşma yap.
Bu sayede mesela ekran kartları 300K tutu diyelim “Bu kadar kartın bakım masrafları var ve aralrından Çöp işe yaramaz veya ciddi hasarlı kartlar azda olsa çıkabilir mining’li kartlar sonuçta Peşinde ödeyecem”vs. Diyerek (ki doğru bu yani yalanda değil) Fiyatı 270K’ya hatta pazarlık becerine bağlı olarak daha Altına faln bile çekebilirsin
Diğer konular
* En önemlisi Müşteri Çekmek için Özelliklede ilk zamanlarda ufak ta olsa Etkinlikler yap mesela LOL ,CS ve Valorant Kapılması yapabilirsin (1000-2000TL ödül veya 1 Hafta ücretsiz gibi şeyler yapabilrisin) bu sayede Fiyatın rakiplerinden bir tık daha fazla olsa bile seni seçeceklerdir Yani sabit ve sadık müşteri kazanırsın
*Ayrıca dükkan büyükse oturmak ve bir şeyler yiyip içimek için küçük bri Alan yapabilirsin eğer o kadar alan yoksa bile yinede bir içecek dolabı ve Çikolata bisküvi gibi Abur cuburlarıda koy Oraya çok satıuorlar onlarda ayrıca bir şeyler ymek için dıları çıkmasını ve gitmesinş engelliyor bir nevi
*Sadece PC değil Playstation Alanıda Yapabilrisin eper dükkansa amaç olabildiğince çok kitleyi çekmek olamalı
* Dükkanın konumu ve büyüklüğü önemli.
* Havalandırma şart (ısı ciddi sorun olur).
* Elektrik tesisatı güçlü olmalı.
* Çevrende bu işi yapan veya anlayan varsa mutlaka danış.
Özetle: Ben olsam farklı bir yatırım düşünürdüm. Ama gerçekten yoğun ve sürdürülebilir bir talep olduğuna güveniyorsan, doğru maliyet hesabı ve doğru planlamayla yapılabilir. En kritik nokta: Talep gerçek mi, yoksa geçici mi? Bunu netleştirmeden girme derim.