Yardım [TAKAS] 6400MHz RAM verip 6000MHz EXPO arıyorum

Reaksiyon skoru
4
Herkese merhabalar,

Sistemi yeni nesil AM5 platformuna (7800X3D + X870) güncelledim fakat RAM seçiminde hız sevdasına kapılıp Intel için daha optimize olan bir kit aldım. Elimde resmen uçak olan G.Skill Ripjaws M5 RGB 32 GB (2x16) 6400 MHz CL36 (F5-6400J3648F16GX2-RM5RK) kiti var.

AMD'nin 7000 serisindeki o meşhur "Sweet Spot" (Tatlı Nokta) değeri olan 6000MHz'i yakalamak istiyorum. BIOS'ta ince ayar, voltaj veya gecikme değerleriyle uğraşmak istemiyorum; tek tıkla EXPO açıp sıfır sorunla oyunuma bakmak için elimdeki bu canavar kiti takaslamak istiyorum.

Aradığım Özellikler:

• Kapasite: 32GB (2x16)
  • Hız ve Gecikme: Kesinlikle 6000 MHz ve CL30 (veya maksimum CL32)
  • Uyumluluk: AMD EXPO profiline sahip olması şart.
Durum ve Kutu/Fatura:Elimdeki RAM sıfır ayarında olup, kutu ve Vatan Bilgisayar "NİSAN" faturası eksiksizdir. Takas düşünen arkadaşların da kutulu/faturalı ürün sunması tercihimdir.

Intel 13. veya 14. nesil kullanıp yüksek frekansın nimetlerinden yararlanmak isteyen arkadaşlar için kaçırılmayacak fırsattır. Altı, üstü, fiyat farkı neyse özel mesaj üzerinden konuşur, donanımcı dayanışmasıyla hallederiz.

İlgilenenler PM atabilir. Herkese iyi forumlar!

IMG_20250421_082049.webp

yanlış bilmiyorsam optimize edilmiş diye bir şey yok. amd intel ayrımı yok ddr5 de. Yani bu belleği kendinde cl30 6000mhz de problemsiz çalıştırabilirsin. Anakartın ne bakabilirim senin için
edit: biraz baktım var gibi farklı zaman ve ayaralrda bazen stabil çalışmıyormuş. Yani evet optimize edilmiş demek o sistemde sorunsuz çalışır demek ama amd de çalışmayacak anlamına da gelmiyor.

TUF GAMİNG X870
7800X3D
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

yanlış bilmiyorsam optimize edilmiş diye bir şey yok. amd intel ayrımı yok ddr5 de. Yani bu belleği kendinde cl30 6000mhz de problemsiz çalıştırabilirsin. Anakartın ne bakabilirim senin için
TUF GAMİNG X870
7800X3D

TUF GAMİNG X870
7800X3D

TUF GAMİNG X870
7800X3D
test edilmemiş belleğin normal olarak intel olduğu için. ama dediğim gibi test edilmediği o platformda çalışmayacak anlamına gelmiyor. Sadece elle hız aşırtmasını yapman gerekebilir eğer takas bulamazsan ama takas bulursan en sağlıklısı

2 yıl önce expo vs bakmayıp, corsair xmp 2x16: 32 GB 6000 mhz cl 30 rem aldım. 7500F ve 9700x ile Hiç bir sorun yaşamadım.

test edilmemiş belleğin normal olarak intel olduğu için. ama dediğim gibi test edilmediği o platformda çalışmayacak anlamına gelmiyor. Sadece elle hız aşırtmasını yapman gerekebilir eğer takas bulamazsan ama takas bulursan en sağlıklısı
Hocam kesinlikle haklısın, ben de tam olarak bu yüzden o ince ayar topuna hiç girmek istemiyorum. Voltajdı, alt gecikmelerdi, stabilite testleriydi derken insanın hevesi kaçıyor, stresi de cabası. Dediğin gibi en temizi EXPO'lu bir kit ile takaslayıp kafam rahat bir şekilde sistemin tadını çıkarmak. Fikrimi desteklediğin ve vakit ayırıp cevap verdiğin için çok teşekkür ederim. Sana da iyi forumlar dilerim!

Hocam kesinlikle haklısın, ben de tam olarak bu yüzden o ince ayar topuna hiç girmek istemiyorum. Voltajdı, alt gecikmelerdi, stabilite testleriydi derken insanın hevesi kaçıyor, stresi de cabası. Dediğin gibi en temizi EXPO'lu bir kit ile takaslayıp kafam rahat bir şekilde sistemin tadını çıkarmak. Fikrimi desteklediğin ve vakit ayırıp cevap verdiğin için çok teşekkür ederim. Sana da iyi forumlar dilerim!

2 yıl önce expo vs bakmayıp, corsair xmp 2x16: 32 GB 6000 mhz cl 30 rem aldım. 7500F ve 9700x ile Hiç bir sorun yaşamadım.
Hocam senin aldığın değerler (6000MHz CL30) zaten AMD'nin tam istediği tatlı nokta olduğu için XMP profili de olsa sistem hiç zorlanmadan 1:1 oranında çalışabilmiş, şanslısın. Benim kit 6400MHz olduğu için anakart o sınırı aşıyor. Manuel voltaj ve gecikme ayarlarıyla onu 6000'e çekmekle uğraşmamak için direkt takas yoluna gidiyorum. Değerli yorumun için çok sağ ol, imzadaki Nitro+ 9070 XT de alev atıyor bu arada, güle güle kullan.

FPS oyunları dışında ciddi fark olusturacak bir şey değil bu değerler.İlla sweetspot istiyorsan 6000mhz cl36 kullan geç.Takasla uğraşmanda saçma bana kalırsa kimse elindeki daha iyi kitle para alsada takasa girmez satmaya çalışın illa elinizden çıkarmak istiyorsanız.Ayrica biostan ayar yapmak o kadar zor değil.Takasa ugrasacaginiz ile aynı miktarda ugrasacaksiniz

6000 mhz cl 32 ramlerin gecikmesi 6400 mhz cl36 dan daha düşük, kim niye takas yapsın. Kaldı ki elinde x3d işlemci var ram gecikmesinin sana pek bir artısı yok, 5400 mhz cl 36 da falan çalıştır geç, %1 %2 performans artışı için uğraşmaya değmez.

FPS oyunları dışında ciddi fark olusturacak bir şey değil bu değerler.İlla sweetspot istiyorsan 6000mhz cl36 kullan geç.Takasla uğraşmanda saçma bana kalırsa kimse elindeki daha iyi kitle para alsada takasa girmez satmaya çalışın illa elinizden çıkarmak istiyorsanız.Ayrica biostan ayar yapmak o kadar zor değil.Takasa ugrasacaginiz ile aynı miktarda ugrasacaksiniz
Eyvallah dostum, görüşün için teşekkürler. Aslında haklısın, 6400MHz de manuel ince ayarla (FCLK vs.) güzel sonuçlar verir ama benim amacım biraz daha 'tak-çalıştır' (plug and play) konforunda kalmak.

7800X3D gibi L3 cache hassasiyeti olan bir işlemcide, gecikme (latency) değerleri benim için saf frekanstan daha kritik. AM5 platformunun bellek kontrolcüsünü zorlamadan, EXPO profilini açıp 6000MHz CL30'da kaya gibi stabil bir sistem kurmak istiyorum. Belki elinde tam aradığım kit olup Intel sisteme geçtiği için yüksek frekans arayan bir arkadaş çıkar diye şansımı denemek istedim. Olmazsa zaten dediğin gibi satış yoluna giderim. Tekrar sağ ol bilgilendirmen için.

6000 mhz cl 32 ramlerin gecikmesi 6400 mhz cl36 dan daha düşük, kim niye takas yapsın. Kaldı ki elinde x3d işlemci var ram gecikmesinin sana pek bir artısı yok, 5400 mhz cl 36 da falan çalıştır geç, %1 %2 performans artışı için uğraşmaya değmez.
Selamlar, yorumun için teşekkürler ama katılmadığım noktalar var. 7800X3D ve 9070 XT Nitro+ gibi tepe seviye bir sistem kurup 5400 MHz CL36'da çalıştırmak, o donanımların hakkını yemektir. X3D evet cache ile belleği rahatlatıyor ama frametime (kare süresi) tutarlılığı ve 1% low değerleri için 6000 CL30 hala bu işin altın standardı.

AM5 tarafında 6400 MHz'i 1:1 modunda (MCLK=UCLK) stabil tutmak her işlemcinin bellek kontrolcüsüyle mümkün olmuyor; 1:2 moduna düştüğünde ise gecikme süresi (latency) zaten arşa çıkıyor. Elimdeki kit özellikle Intel tarafında yüksek frekans deneyecek arkadaşlar için daha değerli, o yüzden takas deniyorum ve altını üstünü konuşalım diye belirttim. Manuel OC ile voltajlarla boğuşmak yerine EXPO profilini açıp kafa rahat kullanmak istiyorum. Tekrar sağ ol görüşün için.

siz kafayı yemişsiniz.
Hahaha, hobi işte hocam, detaylarla uğraşmak işin eğlencesi. Ferrari alıp standart lastik takmak istemiyorum diyelim, o yüzden bu kadar ince eliyoruz. Herkesin keyif aldığı nokta farklı tabii, yine de sağ ol görüşün için.

Hahaha, hobi işte hocam, detaylarla uğraşmak işin eğlencesi. Ferrari alıp standart lastik takmak istemiyorum diyelim, o yüzden bu kadar ince eliyoruz. Herkesin keyif aldığı nokta farklı tabii, yine de sağ ol görüşün için.

ondan değil hocam

izleyin bunu devamınıda izleyin isterseniz anlicaksınız olayı uzun uzun anlatmaya usendim valla yoksa anlatırdım

XMP açıp Frekansı 6000 yap geç farkı hissetmezsin bile ki 5090+ kullandığın senaryoda bu. Daha düşük bir ekran kartında 2k veya üstünde zaten fark bile olmaz

Geri