Tarayıcı sorunlarını ara sıra yaşıyorum. Genelde yapılan ince ayarlar, Windows güncellemeleri veya biriken çerezlerden de olabiliyor. Hiç kullanmadığınız bir tarayıcı indirip test edin. Eğer siyah ekran sorunu olmuyorsa diğer tarayıcı verilerini tamamen temizleyip, onarın. Onarmayı da tarayıcıyı silmeden tekrar yükleyin, yükleme işlemi eksik dosyaları ve kayıt girdilerini düzeltecektir.
Bazen uzantılar, DNS vb. de etkileyebiliyor. Eğer Edge falan kullanıyorsanız şu ayarları da kapatmayı deneyebilirsiniz. Uzantı olarak da tüm uzantıları geçici olarak kapatıp, reklam engelleyici Ublock Origin falanı sıfırlayıp bir test yapılabilir. Eğer çözülüyorsa tarayıcıyı çökerten uzantı bulunabilir.
Ekran kartı sürücüsü kaynaklı da yaşanabiliyor. Nvidia uygulamasından tekrar kurulum yap, DDU ile kaldır tekrar yükle veya eski sürücüye dönme denenebilir. Donanım hızlandırma kapatılınca da sorun çözülüyorsa GPU veya tarayıcı iletişiminde bir sorundur. Tarayıcılar bu konuda bence çok da iyi çalışmıyor. Videolarda GPU gücünden yararlanma konusunda iyi bir temel değişikliğe ihtiyaçları var.
Ben anakart ısınınca da benzer takılmalar yaşıyordum. Ama sizde olacağını sanmıyorum, yine de kasanın soğutmasında sorun olup olmadığını yan kapağı açıp test edebilirsiniz. Eğer çözülüyorsa soğutma tarafında sıkıntı vardır.
Ayrıca genel güncelleme kontrolü yapılabilir. Varsa bir eksiklik ortaya çıkar. Özellikle 3-4 ayda iki kere yeni AMD Chipset sürücüsü geldi, belki onları güncellemediyseniz çözüm sağlayabilir. Ayrıca Wintoys ayarlarını yapmadıysanız yapın veya yaptıysanız Wintoys üzerinden sıfırlamayı deneyin. Wintoys tarzı bir şey kullandıysanız da o uygulama üzerinden sıfırlama veya format da bu yaşanan sorunları çözebilir.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. İsterseniz aşağıdaki yöntemleri uyguladıktan sonra bana özel mesajdan yazın, gereksiz uygulamaların otomatik başlamasını kapatayım, tarayıcı, Discord, Spotify ve Steam gibi popüler...