Mırnav
80+ Gold
- Reaksiyon skoru
- 2,795
Kardeşime PC topluyordum. 10.000 TL ekran kartına biçtim. 2. Elde 5 yıllık 3070, 1.5-2 yıllık 4060 veya temiz bir rx 6700xt planlıyordum. Dün YT'de ekran kartı pazar payları hakkında bir komedi skecine denk geldim. İntel'in %1 pazar payı komiğime gitmişti. Meraktan bi araşrırdım ve şimdi buradayım. Teknolojiye meraklı biri olarak intelin ekran kartı üretmeye başladığını yeni öğrendim. Daha 5 gün öncesine kadar haberim yoktu. Araştırmalarım sonucunda %1'e ulaşmasının devasa bir başarı olduğunu fark ettim. A serisindeki hatalarından ders çıkarıp B580 gibi bir canavar yapmışlar. Araştırmam sonucu 2. Elde kutusu açılmamış bi b580'i 10k ya aldım. Güncel bir ekran kartını sıfır olarak 15k ya bulmak zaten imkansızken (maks 5050 bulursun), adamlar 12k ya saf güçte yer yer 4060ti,5060 ve rx 9060xt yi yakalayan bir kart satıyorlar. Arkadaşlar, bu çok komik. Evet yeni olması sebebiyle 1-2 oyunda 4060'a bile zor yetişiyor fakat 20k lık kartlara yetişmek başka bir şey. Xess 3 cidden iyi çalışıyor. Kendi kullanımımda (Arc raider's ve Cyberpunk 2077) quality moddayken bir bozulma görmedim. Ayrıca Cp2077 1080p Ultra grafik + full RT (path traycing değil) + Xess 3 balance modunda 100 fps leri 13k rş lik bir kartta alıyorsam bu kartta zaten potansiyel var demektir. RT performansı iyi olan en ucuz kart bu herhalde. Şuanda crimson desert oynatmıyor. Bu kartın oyundaki tek sorunu da bu zaten. İntel bütçeyi nvidia gibi işbirliklerine ayrımıyor. Stemde ilk 100 karttan biri bile değil. Dolayısıyla 2. Plana atılıyor. Amacı day0'da her oyunu oynamak olan biri bu karta bir süre yaklaşmamalı. Hep bir hafta sonra güncel teknolojilere ulaşıyor. Fakat bozuk bir kart asla değil. Dediğim gibi 2. Planda fakat elinde sonunda her oyun iyi çalışıyor. İntel zorlaya zorlaya %1 pazar payını aştı. Birkaç blogun yazdıklarına göre amaçları olabildiğince hata verisi toplayıp stabil bir driver altyapısı oluşturmakmış. Rekabetçi fiyatının sebebi de buymuş. Reklam bütçesi az, doğrudan her oyunda iyi performans vermiyor fakat herşeye rağmen bu fiyata güncel teknolojiler içeren, arkasında intel gibi bir devin para döktüğü, belkide 5060 seviyesinde bir kart alıyorsunuz. Akşam 2 saatini kusuruz geçirmek isteyen bir gamer için olmasada mükemmel bir kart olduğunu ve arkasında durmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu oyun performansıydı... fakat bu kart intel ekosistemi içinde, yani iyi render potansiyeline sahip.
Bu oyun performansıydı... Fakat bu kart Intel ekosistemi içinde, yani iyi render potansiyeline sahip olmasının ötesinde, aslında bu fiyata resmen "mini bir iş istasyonu" kurmuş oluyorsunuz. Asıl bombaya geliyorum. NVIDIA tarafında 4060 alırken tek bir medya motoruyla yetiniyorsunuz ama B580’in içinde çift medya motoru (Dual Media Engine) var. Bu ne demek? Premiere Pro veya DaVinci Resolve’da 4K-8K video kurgularken sadece işlemciye (i5-12400F) yüklenmiyorsunuz; kart, AV1 formatını donanımsal olarak öyle bir işliyor ki render süreleri şaka gibi kısalıyor. Üstelik bir yandan export alırken diğer yandan timeline'da kasmadan önizleme yapabiliyorsunuz. 10k TL’lik bir kartta bu lüksü bulmak imkansıza yakındı.
Bugün 20k TL verdiğiniz 5050'lerde bile hala 8 GB VRAM "cimriliği" tartışılırken, Intel’in buraya 12 GB gömmesi sadece oyun için değil. Yerel yapay zeka modelleriyle (Stable Diffusion, Llama 3 vb.) uğraşacaksanız o 4 GB’lık fark "çalışıyor" ile "bellek yetersiz uyarısı" arasındaki çizgidir. VRAM’in 456 GB/s gibi devasa bir bant genişliğine sahip olması, Blender'da karmaşık sahneleri render alırken veya Godot'da büyük dünyalar tasarlarken kartın nefesinin kesilmesini engelliyor.
Profesyonel 3D ve Render Kararlılığı
Blender tarafında NVIDIA’nın OptiX teknolojisi hala bir standart olsa da Intel’in oneAPI desteği arayı çok kapattı. Özellikle ağır dokulu (texture) sahnelerde 8 GB’lık 4060’ın render sırasında tıkanıp hata verdiği yerlerde, B580 o 12 GB VRAM sayesinde "bana mısın" demiyor. Godot 3D tarafında ise Vulkan desteği çok stabil; Intel’in 2. nesil Ray Tracing çekirdekleri, ışıklandırma hesaplamalarında bu fiyat bandında rakipsiz bir iş çıkarıyor.
Geleceğe Bakış: DisplayPort 2.1
Şu an belki 8K monitörünüz yok ama Intel’in bu karta DisplayPort 2.1 koyması, kartın ömrünü uzatan bir vizyon. Rakipleri hala eski nesil portlarla takılırken, Intel "ben buradayım ve profesyonel ekranları da destekliyorum" diyor.
Özetle; evet, bir hafta sonra gelen sürücü güncellemelerini beklemek bazen can sıkabilir. Ama 10.000 TL’ye hem Cyberpunk’ta 100 FPS alıp hem de profesyonel video kurgu, 3D tasarım ve yapay zeka işlerini tek bir kutuda toplamak? İşte bu Intel'in "piyasayı karıştırma" biçimi. Kardeşime topladığım bu sistem, sadece oyun oynanan bir kutu değil; bir şeyler üretmek isteyen biri için bu bütçede alınabilecek en mantıklı "canavar" olmuş (artık benim PC'im). Arkasında Intel gibi bir devin AR-GE bütçesi varken, bu %1'lik payın yarın nerelere geleceğini tahmin etmek zor değil.
REKABET İÇİN SAHİP ÇIKIN ŞÖYLE FİRMALARA, YOUTUBERLAR KONUŞMUYO DİYE KÖTÜ BİR KART DEĞİL...
Bu oyun performansıydı... Fakat bu kart Intel ekosistemi içinde, yani iyi render potansiyeline sahip olmasının ötesinde, aslında bu fiyata resmen "mini bir iş istasyonu" kurmuş oluyorsunuz. Asıl bombaya geliyorum. NVIDIA tarafında 4060 alırken tek bir medya motoruyla yetiniyorsunuz ama B580’in içinde çift medya motoru (Dual Media Engine) var. Bu ne demek? Premiere Pro veya DaVinci Resolve’da 4K-8K video kurgularken sadece işlemciye (i5-12400F) yüklenmiyorsunuz; kart, AV1 formatını donanımsal olarak öyle bir işliyor ki render süreleri şaka gibi kısalıyor. Üstelik bir yandan export alırken diğer yandan timeline'da kasmadan önizleme yapabiliyorsunuz. 10k TL’lik bir kartta bu lüksü bulmak imkansıza yakındı.
Bugün 20k TL verdiğiniz 5050'lerde bile hala 8 GB VRAM "cimriliği" tartışılırken, Intel’in buraya 12 GB gömmesi sadece oyun için değil. Yerel yapay zeka modelleriyle (Stable Diffusion, Llama 3 vb.) uğraşacaksanız o 4 GB’lık fark "çalışıyor" ile "bellek yetersiz uyarısı" arasındaki çizgidir. VRAM’in 456 GB/s gibi devasa bir bant genişliğine sahip olması, Blender'da karmaşık sahneleri render alırken veya Godot'da büyük dünyalar tasarlarken kartın nefesinin kesilmesini engelliyor.
Profesyonel 3D ve Render Kararlılığı
Blender tarafında NVIDIA’nın OptiX teknolojisi hala bir standart olsa da Intel’in oneAPI desteği arayı çok kapattı. Özellikle ağır dokulu (texture) sahnelerde 8 GB’lık 4060’ın render sırasında tıkanıp hata verdiği yerlerde, B580 o 12 GB VRAM sayesinde "bana mısın" demiyor. Godot 3D tarafında ise Vulkan desteği çok stabil; Intel’in 2. nesil Ray Tracing çekirdekleri, ışıklandırma hesaplamalarında bu fiyat bandında rakipsiz bir iş çıkarıyor.
Geleceğe Bakış: DisplayPort 2.1
Şu an belki 8K monitörünüz yok ama Intel’in bu karta DisplayPort 2.1 koyması, kartın ömrünü uzatan bir vizyon. Rakipleri hala eski nesil portlarla takılırken, Intel "ben buradayım ve profesyonel ekranları da destekliyorum" diyor.
Özetle; evet, bir hafta sonra gelen sürücü güncellemelerini beklemek bazen can sıkabilir. Ama 10.000 TL’ye hem Cyberpunk’ta 100 FPS alıp hem de profesyonel video kurgu, 3D tasarım ve yapay zeka işlerini tek bir kutuda toplamak? İşte bu Intel'in "piyasayı karıştırma" biçimi. Kardeşime topladığım bu sistem, sadece oyun oynanan bir kutu değil; bir şeyler üretmek isteyen biri için bu bütçede alınabilecek en mantıklı "canavar" olmuş (artık benim PC'im). Arkasında Intel gibi bir devin AR-GE bütçesi varken, bu %1'lik payın yarın nerelere geleceğini tahmin etmek zor değil.
REKABET İÇİN SAHİP ÇIKIN ŞÖYLE FİRMALARA, YOUTUBERLAR KONUŞMUYO DİYE KÖTÜ BİR KART DEĞİL...