MacBook Air 24gb ram vs Pro 16gb ram

Blckmamba

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhaba,

Yeni bir laptop almayı düşünüyorum ve karar aşamasında kaldım. Özellikle iki model arasında gidip geliyorum:

• MacBook Air 15” (M5, 24GB RAM, 512GB SSD)
  • MacBook Pro 14” (16GB RAM, 1TB SSD)

Kullanım senaryom şu şekilde:

1) Yazılım geliştirme (şu an + yakın gelecek):
  • HTML, CSS, JavaScript, React, Node.js
  • VS Code + 15–25 browser tab + local server
  • İleride backend + database + belki Docker kullanımı olabilir

2) İçerik üretimi (hafif):
  • Haftada 2–3 video (YouTube, TikTok, Instagram)
  • Basit kurgu (çok ağır efekt yok)
  • 1080p / ara sıra hafif 4K

3) Genel kullanım:
- Günlük işler, medya tüketimi

---

Kafama takılan kritik noktalar:

• 16GB RAM gerçekten yeter mi?
Şu anki kullanımımda yetiyor gibi ama 1–2 yıl içinde (özellikle fullstack + Docker + hayatımıza giren Ai vs.) darboğaz olur mu?

• 24GB RAM farkı günlük kullanımda hissedilir mi yoksa sadece “gelecek yatırımı” mı?

• MacBook Air (fansız) uzun kullanımda performans düşüşü ne kadar gerçek bir problem?
Örneğin:
  • 30–40 dk video export
  • Uzun build işlemleri

Gerçek hayatta ne kadar hissediliyor?

• Pro’nun aktif soğutması benim kullanımım için gerçekten gerekli mi? Performansa ciddi etkisi olur mu?

---

Kısaca:
“Ağır işler yapmayan ama gelecekte profesyonel fullstack çalışabilecek biri için Air 24GB mı yoksa Pro 16GB mı daha mantıklı?”
Tabi Pro biraz daha pahalı

Deneyimi olanların özellikle gerçek kullanım senaryolarıyla yorum yapması çok yardımcı olur 🙏

Merhaba,

Yeni bir laptop almayı düşünüyorum ve karar aşamasında kaldım. Özellikle iki model arasında gidip geliyorum:

• MacBook Air 15” (M5, 24GB RAM, 512GB SSD)
  • MacBook Pro 14” (16GB RAM, 1TB SSD)

Kullanım senaryom şu şekilde:

1) Yazılım geliştirme (şu an + yakın gelecek):
  • HTML, CSS, JavaScript, React, Node.js
  • VS Code + 15–25 browser tab + local server
  • İleride backend + database + belki Docker kullanımı olabilir

2) İçerik üretimi (hafif):
  • Haftada 2–3 video (YouTube, TikTok, Instagram)
  • Basit kurgu (çok ağır efekt yok)
  • 1080p / ara sıra hafif 4K

3) Genel kullanım:
- Günlük işler, medya tüketimi

---

Kafama takılan kritik noktalar:

• 16GB RAM gerçekten yeter mi?
Şu anki kullanımımda yetiyor gibi ama 1–2 yıl içinde (özellikle fullstack + Docker + hayatımıza giren Ai vs.) darboğaz olur mu?

• 24GB RAM farkı günlük kullanımda hissedilir mi yoksa sadece “gelecek yatırımı” mı?

• MacBook Air (fansız) uzun kullanımda performans düşüşü ne kadar gerçek bir problem?
Örneğin:
  • 30–40 dk video export
  • Uzun build işlemleri

Gerçek hayatta ne kadar hissediliyor?

• Pro’nun aktif soğutması benim kullanımım için gerçekten gerekli mi? Performansa ciddi etkisi olur mu?

---

Kısaca:
“Ağır işler yapmayan ama gelecekte profesyonel fullstack çalışabilecek biri için Air 24GB mı yoksa Pro 16GB mı daha mantıklı?”
Tabi Pro biraz daha pahalı

Deneyimi olanların özellikle gerçek kullanım senaryolarıyla yorum yapması çok yardımcı olur 🙏
Ben hem air hemde pro kullandım açıkçası ikisininde iyi olduğu taraflar var tabi airde çok soğutma problemi yaşamadım ancak proda fark olduğu belli ama bana kalırsa pro daha iyi olur gibi geliyor hem soğutma performansı hem 1tb olması şuan ben 4 tb kullanıyorum 100 150 gb kaydım bile olabiliyor bazen 1tb daha iyi olur gibi hemde dışarıda kullanmak için üretilen air varken bana kalırsa evde kullanacaksanız daha fazla (dışardada pro rahatça kullanabilirsin bence) ram olarakta açıkçası 16gb bellek olan modelle çok rahat 4k render yapabilmiştim ilerde tabi ne olur bilemiyorum ancak bana kalırsa pro senin için daha iyi bir seçenek olur gibi ama yinede tercih meselesi bence masaüstü yada windows al demicem tabii ki apple olayı rahatlık ve konfor tabii ki

Geri