9070xt aldım ama performansı cok düşük geldi

sansar36

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhabalar asus prime 9070xt aldım ama sürekli performans sorunları yasıyorum. Örnek olarak oyunun ortasında dokunmama rağmen driverları acılıyo. Coğu AAA oyunlarda 100 de 100 kullanıyo kasa bağırmaya başlıyo 6 ay oldu alalı coil whine sesi geliyo. Aklım olsaydı 5070 alsaydım her türlü rezillik elimde olsa toplama alıp dengeli bi sistem dizicektim ama olaylardan dolayı hazır sistem aldım. Her yerde 9070xt neredeyse 5080 le kapısıyodu ve 5070 fiyatına satılıyodu bende buna inanıp aldım. Mesela ARK Asenced oynuyorum evet ağır bi oyun optimizasyonu kötü bi oyun ama nolursa olsun bu kadar kasma bu kadar fps düşüşü olamaz hem yüzde yüz kullanıyo hem 100 fps veriyo grafiği 1920x1080 e cektim bu seferde 60 fps alıyorum sorun nerde bilmiyorum. Hatta aklıma sitelere takas ilanı koymak bile geldi sistemide aşşağı yazim.
şlemci: AMD Ryzen 5 7600
Ekran Kartı: ASUS PRIME Radeon RX 9070 XT OC 16GB
Anakart: ASUS Prime B650M-R
RAM: Lexar Thor 32GB (2×16GB) DDR5 6000MHz CL38
SSD: Lexar NM790 1TB NVMe Gen4
Soğutucu: Thermalright Frozen Magic 240 ARGB
Kasa: BitFenix X8 Fishtank
Güç Kaynağı: 850W 80+ Bronze PSU

1776634248772.webp
Dengeli bi sistem ama nedense sorun yasıyorum yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.

Büyük ihtimal sürücü hatası. Yanlış veya eksik kurulmuş olabilir. Temiz format ile sürücüleri elle kurmayı denediniz mi? Yoksa hazır kurulu geldiği gibi mi kullandınız?

Sorun kasada ya da kart değil, beklentin ve bilgisizliğin. Önce biraz oku araştır. Sistemi, kartı tanı, temel bilgisayar kullanmayı ve sürücüleri öğren sonra ekran kartı kötülersin. Bu konu dipsiz kuyu hızlıca kaçıyorum.

2k monitor yada 4k da deniyeceksin diğer türlü üzülürsün tabi

Konuda hiçbir detay yok çözüm önermemiz için. Gerçi çözülecek bir şey de yok yanlış anlaşılmayı gidermek gerekiyor sadece: Ben de ASE oynuyorum 2017'den kalma oyun, ama tüm ayarları köklediğimde 30-50 arası alıyorum B580 ile. Birkaç ayarı kapatıyorum görüntü kalitesi değişmiyor ama 85'e çıkıyor FPS değerim. Demem o ki bazı ayarlar kartını yamulttuğu kadar sana görüntü kalitesi sunmaz. Gir ayar menüsüne tatmin edene kadar ayar çek. Eldeki ürün bu yapacak bir şey yok firmalar o segmentte bu kadar performans sunabiliyor sana.

1080P oyunculuk'ta tatmin etmemesi normal. Günümüzde özellikle standart artık 2K olmalı naçizane fikrim. Bu sayede işlemciden çok ekran kartı kullanılacağı için kartı olması gereken güçte kullanılabilir.

Merhabalar asus prime 9070xt aldım ama sürekli performans sorunları yasıyorum. Örnek olarak oyunun ortasında dokunmama rağmen driverları acılıyo. Coğu AAA oyunlarda 100 de 100 kullanıyo kasa bağırmaya başlıyo 6 ay oldu alalı coil whine sesi geliyo. Aklım olsaydı 5070 alsaydım her türlü rezillik elimde olsa toplama alıp dengeli bi sistem dizicektim ama olaylardan dolayı hazır sistem aldım. Her yerde 9070xt neredeyse 5080 le kapısıyodu ve 5070 fiyatına satılıyodu bende buna inanıp aldım. Mesela ARK Asenced oynuyorum evet ağır bi oyun optimizasyonu kötü bi oyun ama nolursa olsun bu kadar kasma bu kadar fps düşüşü olamaz hem yüzde yüz kullanıyo hem 100 fps veriyo grafiği 1920x1080 e cektim bu seferde 60 fps alıyorum sorun nerde bilmiyorum. Hatta aklıma sitelere takas ilanı koymak bile geldi sistemide aşşağı yazim.

Alıntıyı görüntüleDengeli bi sistem ama nedense sorun yasıyorum yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.
Öncelikle o işlemci ve akran kartıyla 1080p kullanmaman gerekiyor, darboğaz yapabilir 1080p de. 2k ark oynarken aldığın fps tamamen normal. Ark başlı başına fps katili bir oyun zaten 2k ultrada 90 fps civarı dolanacaktır.

diğer bir konu ise ekran kartının zaten %100 kullanılması gerekiyor. Normali o. Ve bu süreçte kartı soğutmak için fanlar 1800 rpm civarında dönecektir. Biraz ses yapabilir bu da çok normal. Bunu engellemek için undervolt yapabilirsin. O zaman daha az ısınıp daha az fan açar.

Son olarak coil whine işi tamamen şans. Aynı serideki bir kartta varken diğerinde olmuyor. Nvidia alsan onda da coil whine olma ihtimali var. Onun için bi garantiyi arayıp konuşabilirsin belki.

Bir ihtimal ama sisteminde çok ses yapan şeyin sıvı soğutma olma ihtimalide var. Ben sıvı soğutma kullanmıyorum ama benim arkadaşım sıvı soğutmanın çok sesli olmasından şikayetçi kendi sisteminde.

Bir tur tüm ekran kartı yazılımlarını kaldırıp temiz kurulum yapsan bazı sorunların çözülür muhtemelen.

Alıntıyı görüntüleDengeli bi sistem ama nedense sorun yasıyorum yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.
PSU markasını söyler misin ? bu tarz ekran kartları ani güç çekebiliyor ve güç kaynağı dandikse sıkıntı çıkarabilir.
80+ Bronze güvenmeyin bu sadece verimliliğini söyler kalitesini değil.

Ryzen 5 7600, genel kullanım ve yüksek çözünürlüklerde(2k-4k) işini görebilir ama 1080p yüksek FPS senaryolarında CPU limitine daha erken girebilir ve bu durum frametime dalgalanmalarına yol açabilir.
(Bu ekran kartı için 1080p'de rahat oyun oynayabilmen için gereken işlemciler 7800x3d 9700x tarzı işlemciler)
2K ve 4K çözünürlüklerde yük büyük oranda GPU’ya kaydığı için CPU yükü azalır, 2k'da oynarsan işine gelir.

Tuş atamalarını kontrol et belki sorun tuş atamalarında olabilir , driver bazı tuşlara basınca açılıyordur sen farketmeden
Nvidia'dan AMD geçtiysen driver sorunları olabilir , DDU ile temiz kurulum deneyebilirsin ama format en sağlıklı çözümdür.
RAM tarafında EXPO kapalıysa aç.
Bios sürümünü kontrol et , güncel değilse güncelle.

2k çözünürlükte denemek istiyorsan VSR açıp deneyebilirsin.
Bu sayede ekran kartını daha yüksek yükte çalıştırarak CPU limitini daha az belirgin hale getirirsin(VSR kullanan birisi yorum yaparsa daha iyi olur ben hiç kullanmadım ,FPS yine düşebilir ama yağ gibi akar muhtemelen).

Ark gibi bir oyunda bu değerler çok normal , optimizasyonları çok kötü ve CPU ağırlıklı biraz daha sanırım. Daha farklı bilindik oyunlarda aldığın değerleri söyle
Sistem konusunda bazı soru işaretlerini ortadan kaldırabilir.

Şöyle örnek veriyim
Ben 3060 ve 5600x kullanırken CS2'de 250 350 arası FPS alıyordum.
9070xt ve 5600x bi yaptım CS2 FPS değerleri 150-250 düştü işlemci darboğazı yediğim için.
7800x3d 9070XT yaptım sistem uçtu.

Yanlışım varsa düzeltin agalar

Oynadığın oyun optimizasyonu leş piyasadan kalkması gereken ve adam edilip tekrar satılması gereken bir oyun, senin kartı kötülemen için birsürü oyunda test edip hepsinde aynı şikayeti yapıyor olman lazım dostum.

Sorun kasada ya da kart değil, beklentin ve bilgisizliğin. Önce biraz oku araştır. Sistemi, kartı tanı, temel bilgisayar kullanmayı ve sürücüleri öğren sonra ekran kartı kötülersin. Bu konu dipsiz kuyu hızlıca kaçıyorum.
Sistem de bir sorun varsa kesin suçlu en pahalı parça üründe oluyor ne oyun ne yazılım ne diğer bileşenler 😁

Geri