Kısa süre önce ekran kartımı AMD Radeon RX 6600’den Sparkle Intel Arc B580 Titan’a yükselttim. Bazı oyunlarda ciddi performans artışları görsem de, diğerlerinde ciddi kararsızlıklar ve tutarsız GPU kullanımı yaşıyorum beyler .
Bu performansı nasıl stabilize edebileceğim konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. Re-Size BAR zaten aktif olduğuna göre, bu oyunlardaki takılmaları gidermek ve tutarlı GPU kullanımı sağlamak için hangi özel optimizasyonlar veya sürücü yapılandırmaları gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Performans Gözlemleri
- Resident Evil Requiem (Kusursuz): Oyun bayağı iyi çalışıyor. FPS değerleri harbi iyi. ypay zeka olmadan RX 6600 ile en yüksek ayarlarda 20 FPS alırken, bu kartla 50-60 FPS civarı alıyorum.
- Assassin’s Creed Valhalla (Kusursuz): Oyun kusursuz çalışıyor. Eski RX 6600 kartımda optimize ayarlarda 70-80 FPS alıyordum. B580 ile tüm ayarları sona getirdim ve rahatlıkla 90+ FPS alıyorum.
- Crimson Desert (Oynanamaz): Oyun aşırı takılmalardan (stuttering) muzdarip. FPS bazen yüksek seviyelere çıksa da sık sık oynanamaz seviyelere düşüyor.
- Marvel’s Spider-Man (Kararsız): Başlangıçta oyun iyi performans gösteriyordu; Ray Tracing açıkken en yüksek ayarlarda 70-80 FPS alıyordum. Ancak sonradan performans düştü, yoğun takılmalar ve oynanamaz hale gelmeye başladı.
GPU Kullanımı ve Sürücü Yükü (Driver Overhead)
En endişe verici sorun tutarsız GPU kullanımı. Önceki kartım RX 6600'de GPU kullanımı oyun sırasında sürekli %99'daydı. Intel Arc B580'de ise kullanım oldukça kararsız; sık sık %60 veya altına düşüyor ve sürekli dalgalanıyor.Sistem Özellikleri
- İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
- Ekran Kartı: Sparkle Intel Arc B580 Titan OC
- Anakart: MSI B450M-A Pro Max
- Bellek: 2x8GB=16GB RAM DDR4 3200MHz
- Depolama: 1TB Kingston NV2 NVMe SSD
- Güç Kaynağı (PSU): DeepCool PK550D 550W
- Monitör: LG UltraGear 24" (1920x1080p, 144Hz, %99 sRGB)
- Ayarlar: Resizable BAR Etkin.
- BIOS: BIOS güncel.
Uygulanan Çözüm Adımları
- Sürücü Temizliği: Yeni kartı takmadan önce önceki AMD sürücülerini tamamen kaldırmak için DDU (Display Driver Uninstaller) kullandım.
- Intel Sürücü Kurulumu: Intel yazılım kurulumu sırasında, eski yapılandırmalardan kalıntı kalmadığından emin olmak için özellikle "Temiz Kurulum" seçeneğini seçtim.
Bu performansı nasıl stabilize edebileceğim konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. Re-Size BAR zaten aktif olduğuna göre, bu oyunlardaki takılmaları gidermek ve tutarlı GPU kullanımı sağlamak için hangi özel optimizasyonlar veya sürücü yapılandırmaları gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.