Ryzen 7 9850X3D + RTX 5080 Sistem Yorum ve Öneri

Selamlar,

Aşağıya topladığım sistemi bırakıyorum. Sistem tamamen üst seviye oyun odaklı gibi görünebilir ama ben sadece oyun için değil, aynı zamanda yazılım geliştirme, render ve genel üretkenlik işleri için de kullanacağım.

O yüzden sadece FPS değil, uzun vadeli stabilite, parça uyumu ve mantıklı fiyat/performans dengesi açısından yorum almak istiyorum.

Sistem listesi

• CPU: Ryzen 7 9850X3D
  • GPU: RTX 5080 SUPRIM SOC
  • Anakart: X870E-E Gaming WiFi
  • RAM: 64GB DDR5 CL28 RGB
  • SSD: Samsung 9100 PRO 2TB
  • Soğutma: TRYX Panorama 360
  • Fan: UNI FAN SL-INF x2
  • PSU: ROG Thor 1000W
  • Kasa: O11 Vision Compact
  • Monitör: PG27AQDP 480Hz

Özellikle fikir almak istediğim noktalar

1) Darboğaz / kullanım dengesi

Bu sistem sadece oyun değil, aynı zamanda:

• yazılım geliştirme
  • çoklu görev
  • render / üretkenlik
için de kullanılacak.
CPU (X3D) + 64GB RAM + RTX 5080 kombinasyonu bu işler için dengeli mi, yoksa bazı parçalar gereksiz mi kalıyor?

2) Anakart seçimi (marka + model)

X870E-E şu an listemde ama açık konuşmak gerekirse:

• ASUS mu daha stabil olur yoksa MSI / Gigabyte mı daha mantıklı?
  • Bu seviyede anakart gerçekten fark yaratıyor mu yoksa sadece ekstra özellik mi satılıyor?
Özellikle uzun süreli kullanım + yazılım işleri + stabil sistem açısından fikir almak istiyorum.

3) Ekran kartı marka seçimi

RTX 5080 tarafında SUPRIM SOC seçtim ama emin değilim:

• MSI SUPRIM mi daha mantıklı
  • ASUS ROG STRIX mi
  • Gigabyte AORUS / Gaming OC tarafı mı
Burada soğutma, ses, coil whine ve uzun ömür önemli.

4) Gereksiz pahalı kalan parçalar var mı?

Şu kısımlar gözüme biraz “fazla premium” geliyor:

• 64GB CL28 RAM (32GB yeterli olur mu?)
  • X870E anakart (B850/X870 ile fark hissedilir mi?)
  • Samsung 9100 PRO (iş için gerçekten gerekli mi?)

5) Soğutma ve kasa uyumu

• TRYX 360 + O11 Vision Compact uyumu sorunsuz mu?
  • Ekstra fan şart mı yoksa mevcut kurulum yeterli mi?

6) PSU seçimi

1000W ROG Thor bu sistem için yeterli mi yoksa ileride upgrade düşünülürse 1200W daha mantıklı olur mu?

Son not

Sistem “en pahalı parçaları alayım” mantığında değil, ama gereksiz şişme de istemiyorum.
Özellikle uzun vadede stabil çalışan, hem oyun hem yazılım tarafında sorun çıkarmayan bir kurulum hedefliyorum.

Fikir veren herkese şimdiden teşekkürler.
anakart gayet güzel ama bu bütçede en azından 5090-9950x3d görmek isterdim

bütçem var diye tüm parayı harcamalımıyım?
Hayır ama bütçenizi öyle yazarsanız bizde ona göre bilgisayar yazarız. Herkes öyle yapar. Tamamını harcamicaksanız 150klık bile tamamen işinizi görür. Farketmezsiniz aradaki farklı bile.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

anakart gayet güzel ama bu bütçede en azından 5090-9950x3d görmek isterdim
Bunu benden sonra yazan 2.kişi görüyorsanız @sallanankedi çünkü herkes bütçeye ne yazarsanız ona göre yorumluyor. :)

Hocam 100klık monitör mü alıcan nabıcan

Hocam değmez de 400klık sistemde de kullansın ya.

Hatta bu bütçede 5090+9950x3d bile kullanılır. Hocam harbili son zamanlarda gördüğüm en saçma sistemi diziyosunuz. Para sizin tabii ama bu kadar da saçma bi sistem... Bilemedim.
hocam ekipmandan kasıt odayıda dizcem masadır mobilyadır ama bütçemi o miktara çıkarabiliyorum anlamına geliyor.
Hayır ama bütçenizi öyle yazarsanız bizde ona göre bilgisayar yazarız. Herkes öyle yapar. Tamamını harcamicaksanız 150klık bile tamamen işinizi görür. Farketmezsiniz aradaki farklı bile.
hocam mantığınız doğru ama 400 bin tl bütçem var demişim hatam var haklısınız ama ben oraya 400 bin tllik setup dizmemişimki 250-300 civarı bir setup dizmişim

hocam ekipmandan kasıt odayıda dizcem masadır mobilyadır ama bütçemi o miktara çıkarabiliyorum anlamına geliyor.

hocam mantığınız doğru ama 400 bin tl bütçem var demişim hatam var haklısınız ama ben oraya 400 bin tllik setup dizmemişimki 250-300 civarı bir setup dizmişim
işte bence 300k dada 5090 alınmalı. 180k ya 5090'ı alırsınız. Geri kalan 120k her türlü 5090'ı besler fanteziniz yoksa. Ben en azından kendim öyle yapardım. Mobilya dizeceğime 5090 alırdım. Ama dediğim gibi herkesin kendi parası, kendi fikri. Saygı duyarım. Ancak çok garibime gitti. Ondan öyle bir tepki gösterdim.

Bunu benden sonra yazan 2.kişi görüyorsanız @sallanankedi çünkü herkes bütçeye ne yazarsanız ona göre yorumluyor. :)
ne ima etmek istediğinizi anlamadım

Güncellikten emin değilim ama o zaman aldığım nota göre İşlemci 27.000, Ekran Kartı 113.000, Anakart 28.000, Ram 60.000, SSD 20.000 TL, Sıvı Soğutucu 20.000, Fan 6000, PSU 24.000, Kasa 7900 300-320 civarı bir fiyat ediyor.
9850 24 k ram için marka takıntın yoksa n11 goodram cl30 64 gb ram 36 k birde sıvı soğutycuyu ucuzlatıp ek fan alıp çift 4090 gibi fantezi yapabilirsin

9850 24 k ram için marka takıntın yoksa n11 goodram cl30 64 gb ram 36 k birde sıvı soğutycuyu ucuzlatıp ek fan alıp çift 4090 gibi fantezi yapabilirsin
O satıcıların ne olduğu belli değil hocam.

Selamlar,

Aşağıya topladığım sistemi bırakıyorum. Sistem tamamen üst seviye oyun odaklı gibi görünebilir ama ben sadece oyun için değil, aynı zamanda yazılım geliştirme, render ve genel üretkenlik işleri için de kullanacağım.

O yüzden sadece FPS değil, uzun vadeli stabilite, parça uyumu ve mantıklı fiyat/performans dengesi açısından yorum almak istiyorum.

Sistem listesi

• CPU: Ryzen 7 9850X3D
  • GPU: RTX 5080 SUPRIM SOC
  • Anakart: X870E-E Gaming WiFi
  • RAM: 64GB DDR5 CL28 RGB
  • SSD: Samsung 9100 PRO 2TB
  • Soğutma: TRYX Panorama 360
  • Fan: UNI FAN SL-INF x2
  • PSU: ROG Thor 1000W
  • Kasa: O11 Vision Compact
  • Monitör: PG27AQDP 480Hz

Özellikle fikir almak istediğim noktalar

1) Darboğaz / kullanım dengesi

Bu sistem sadece oyun değil, aynı zamanda:

• yazılım geliştirme
  • çoklu görev
  • render / üretkenlik
için de kullanılacak.
CPU (X3D) + 64GB RAM + RTX 5080 kombinasyonu bu işler için dengeli mi, yoksa bazı parçalar gereksiz mi kalıyor?

2) Anakart seçimi (marka + model)

X870E-E şu an listemde ama açık konuşmak gerekirse:

• ASUS mu daha stabil olur yoksa MSI / Gigabyte mı daha mantıklı?
  • Bu seviyede anakart gerçekten fark yaratıyor mu yoksa sadece ekstra özellik mi satılıyor?
Özellikle uzun süreli kullanım + yazılım işleri + stabil sistem açısından fikir almak istiyorum.

3) Ekran kartı marka seçimi

RTX 5080 tarafında SUPRIM SOC seçtim ama emin değilim:

• MSI SUPRIM mi daha mantıklı
  • ASUS ROG STRIX mi
  • Gigabyte AORUS / Gaming OC tarafı mı
Burada soğutma, ses, coil whine ve uzun ömür önemli.

4) Gereksiz pahalı kalan parçalar var mı?

Şu kısımlar gözüme biraz “fazla premium” geliyor:

• 64GB CL28 RAM (32GB yeterli olur mu?)
  • X870E anakart (B850/X870 ile fark hissedilir mi?)
  • Samsung 9100 PRO (iş için gerçekten gerekli mi?)

5) Soğutma ve kasa uyumu

• TRYX 360 + O11 Vision Compact uyumu sorunsuz mu?
  • Ekstra fan şart mı yoksa mevcut kurulum yeterli mi?

6) PSU seçimi

1000W ROG Thor bu sistem için yeterli mi yoksa ileride upgrade düşünülürse 1200W daha mantıklı olur mu?

Son not

Sistem “en pahalı parçaları alayım” mantığında değil, ama gereksiz şişme de istemiyorum.
Özellikle uzun vadede stabil çalışan, hem oyun hem yazılım tarafında sorun çıkarmayan bir kurulum hedefliyorum.

Fikir veren herkese şimdiden teşekkürler.
Render işleride olduğu için 9950x3d daha uygun olur bence.
Anakart kesinlikle asus olsun lakin seçtiğiniz fazla uçuk ve gereksiz dolu bir b850 fazlasıyla yeterli.
Ram ideal amaç sadece oyun olmadığı için 64gb mantıklı.
Minimum 5080 fiyatının 70 bin olduğunu baz alarak sizin seçtiğiniz model 110 bin civarı bence gereksiz masraf daha ucuz bir model seçilebilir yine kaliteli modeller var.
Sıvı soğutmanın fiyatıda şişirilmiş üzerindeki oled ekran vs ben olsam tercih etmezdim.

işte bence 300k dada 5090 alınmalı. 180k ya 5090'ı alırsınız. Geri kalan 120k her türlü 5090'ı besler fanteziniz yoksa. Ben en azından kendim öyle yapardım. Mobilya dizeceğime 5090 alırdım. Ama dediğim gibi herkesin kendi parası, kendi fikri. Saygı duyarım. Ancak çok garibime gitti. Ondan öyle bir tepki gösterdim.

5080 ile 4090 arasında çok bir fark olduğunu düşünmüyorum şahsen. Ayrıca forumdan bir arkadaşın yardımıyla 5090 dizmeye karar verdim.

Minimum 5080 fiyatının 70 bin olduğunu baz alarak sizin seçtiğiniz model 110 bin civarı bence gereksiz masraf daha ucuz bir model seçilebilir yine kaliteli modeller var.
Heh birde bu olay var. 5080'e 110k verilir mi yaw :D. Neyse ben kaçtım.

ne ima etmek istediğinizi anlamadım
5080 pek alınmasını önerdiğimiz veya o kadar üst seviye model alman gereken bir kart değil 5070Ti la arasında %13 lük fark var onun yerine iyi bir 5070Ti al geç madem para arttırmak gibi bir niyetin var 9950x3d al birde yanına geç

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,208,188
Üyeler
194,194
Son üye
kaurai
Geri