Ben zaten bu konu ve silikon teknolojileri ile alakalı yıllardır çalışma ve araştırma yapıyorum. 75 derece sıcaklığın daha düşük sıcaklıklara kıyasla transistör yapısına veya silikonun herhangi bir yapısına daha fazla zarar vereceğine dair kaynak paylaşmadığınız sürece bu söylediğiniz uydurmadan ibaret kalacaktır. Siz bu konu hakkında kaynak bulamayacağınız için ben paylaşayım en iyisi.
Definition The Arrhenius reliability model describes the relationship between temperature and the failure rate of electronic components. Originating from the chemical Arrhenius equation, it assumes that higher temperatures accelerate physical and chemical degradation processes, thereby...
www.actionpowertest.com
Worried your AMD Ryzen CPU is running too hot? Learn safe idle and gaming temperatures, when to worry, and how to cool Ryzen with better fans, settings and voltages.
box.co.uk
Hatta AMD resmi teknik ekibinden Robert Hallock resmi açıklamasını paylaşayım.
AM5 platformunda 95°C'nin bir tehlike sınırı değil, hedeflenen çalışma sıcaklığı (target temperature) olduğunu üstüne basarak vurgulamıştır. AMD'nin resmi açıklamasına göre: "95 derece (TjMax), işlemcinin ömrünü kısaltmadan ve silikonda herhangi bir bozulmaya yol açmadan 7/24 çalışabileceği güvenli tasarım sınırıdır."
75 derecenin uzun vadede işlemciyi bozacağı veya yoracağı inancı (hatta 95 derece) 15-20 yıl önceki eski nesil üretim teknolojilerinden kalma bir efsanedir.