Amd Vs Nvidia Linç Yeme Zamanı

Diyeceğin kesin ve net bişey var. iki kartta aynı fiyattan piyasaya çıksa Nvidia alırdım. :peeposad2:

Diyeceğin kesin ve net bişey var. iki kartta aynı fiyattan piyasaya çıksa Nvidia alırdım. :peeposad2:
tabii ki 5070ti ile 9070xt aynı fiyatta olsa zaten herkese 5070ti önerirdik aradaki fiyat farkı oranı kadar performansta fark yok siz 9070xtden memnun değil misiniz

psu konusunda tam tersini demek istedin sanırım?
bence stabilite olarak da karşılaştırabiliriz çünkü o sıra elimdeki 780ti 10 yaşından eski bir karttı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

evet hocam neden garip geldi? kasıyor dediğim 240 fps + her saniye lag spike
Garip geldi çünkü ben galiba farklı bir server da yaşıyorum , bazı insanların hikayeleri ve deneyimleri bana ütopik geliyor .

Bu konudaki benim düşüncem ilk kartım gtx 750 ti dı senelerce kullandım. Bir kaç yıl rx vega kullandım ki ondan aldığım performansı onun ile yaptığım şeyleri asla unutamam harika bir karttı çok ekmeğini yedim ama ne zaman yüksek ayarlada aaa oynama isteği oluştu bende o zaman aaa oyun oynamak için 6700 xt 5600 lü ps toplayıp oynamaya başladım on numarada karttı beni 1080 de hiç üzmedi uv oc işi ile uğraştım ki şuan o kartı satıyorum gold tier denebilecek bi 6700xt sahibiyim kart fiyat performans kelimesini sonuna kadar hakediyor 2024 de 6800xt aldım 2. El uyguna denk geldi diye aldım ki 6800xt de kardeşini aratmayan bi gpu kullanan bilir ne olduğunu anlatmaya gerek duymuyorum .
Sürekli kaliteli psu ve elimden geldiğince stabil sistemler kurmaya çalıştım ve bu süreçte msi anakartlardan çok çektim DDR 4 kanadında kim ne derse desin msi anakartlar preminyum hissiyatı veren ama kesinlikle preminyum olmayan ayıptır söylemesi götleri başları ayrı oynayan anakartlar herhangi bir arıza durumunda çözüm anakartı çöpe atmak oluyor tamirci arkadaşlar ne demek istediğimi anlar .
Bu süreçte ne wattman yedim ne vega da ne rx6700xt de 6800xt de driver güncellemeleri ile sorunlar oldu oyunlarda çökmeler yaşadım ama bunlar driverların hep son sürümlerinde oluyordu stabil bi sürüm bulup güncellemeyerek bu sorunları yaşamıyordum .
Şuan 3 ay önce aldığım 6900xt yi kullanıyorum ki bunuda bir ticaret sonucu uyguna geldiği ve temiz olduğu için aldım yoksa ihtiyacım yoktu ve 6900xt gerçek bi 2k canavarı uyguna bulunursa herkese tavsiye ederim .

Asıl konudaki yorumum paranız var ise bütceniz yetiyorsa cebinizden bi 18 20 bin lira daha vermek sizi üzmeyecek yıpratmayacaksa veya işiniz için kullanıcaksanız kafanızın hiçbir zaman ağrımamasını istiyorsanız 5070ti öneririm (9070xt 5070ti karşılaştırmasında ) ama amacınız fp ise oyun oynayacak iş için kullanmayacaksanız bütceniz kısıtlı ve o bütcede max performansı almak istiyorsanız her zaman her kartta amd bu 6000 serisindede böyleydi 7000 dede tartışmaya çok gerek olmayan basit bir konu fanboyluk yapmaya veya milyon dolarlık şirketleri savunmaya gerek yok veya inek gibi sağılmaya paran azsa bütcen yoksa amd paran varsa nvidia ama nvidia nında düzgün modelleri 5060 4060 3050 gibi modeller benim gözümde marka şişirmesi kesinlikle kullanıcı karına olmayan yaptık işte alın nvidia kart diye satılan ürünler ki bu segmentte nvidia özellikle kartlarına vram koymuyor insanlar yıllar önce 8gb kart istemiyorum diye bağırınıyodu ama şimdi bakıyorum herkes kartların teknolojisinden fg özelliğinden bahsediyor , firma kartına 4gb daha bellek koymaktanmı aciz yoksa apple gibi hersene yenisini yapalım donanım değişmesin birkaç traş özellik getirelim millet zaten alıyor kafasındamı ?

Herkese selamlar,

Uzun zamandır forumda dönen körü körüne Nvidia övme ve AMD’yi yerin dibine sokma furyasını hayretle izliyorum. Kendi bütçesine göre mantıklı olanı seçmek yerine, Nvidia kartına hak ettiğinden fazla para bayılmış ve sırf bu yüzden vicdanını rahatlatmak için her konuda AMD’ye çamur atan "marka amigoları" için bu yazıyı yazma gereği duydum.

Görmek istediğinizi görüp, işinize gelmeyeni görmezden geldiğiniz şu ezber maddeleri tek tek masaya yatıralım

1. DLSS vs FSR Safsatası

DLSS fark atıyor muhabbeti artık eskide kaldı. Güncel teknolojilere baktığımızda (DLSS ve FSR son sürümleriyle) görüntü kalitesinde oyundan oyuna değişmekle birlikte birbirine çok yakın bir performans ve görsellik sunuluyor. Bazı oyunların entegrasyonunda FSR daha stabil ve keskin sonuçlar verirken, bazısında DLSS bir tık öne geçiyor. Aradaki fark artık mikroskopla aranacak cinstenken, bunu bir ölüm kalım meselesi gibi anlatmayı bırakın.

2. VRAM Cimriliğini Görmezden Gelmeniz

Nvidia’yı överken aynı bütçede AMD’nin 16 GB VRAM sunduğu yerde, Nvidia’nın insanlara 8 GB veya 12 GB VRAM dayatmasını görmezden geliyorsunuz. Bugün saf kas gücüne tonla para döktüğünüz o Nvidia kartlar, güncel oyunlarda VRAM sınırı yüzünden kaplamaları geç yüklüyor, anlık takılmalar yapıyor ya da doğrudan çöküyor. AMD ise verdiğin paranın karşılığında sana geleceğe yönelik, kafanın rahat edeceği yüksek bir bellek havuzu sunuyor. Akıllı tüketici geleceğe yatırım yapar, markaya değil.

3. Sürücü (Driver) Meselesi

Sanki tüm AMD kartlar kutudan çıktığı gibi kullanılmaz durumdaymış gibi davranmanız tam bir komedi. AMD sürücülerinin geçmişte ve bazen günümüzde Nvidia’ya oranla daha fazla uğraştırabildiğini hepimiz kabul ediyoruz, bunu AMD kullananlar da saklamıyor zaten. Ama bu durum Nvidia’yı kusursuz yapmaz. Her yeni Nvidia sürücüsünden sonra forumların "FPS’im düştü, ekranım gitti, eski sürücüye nasıl dönerim?" başlıklarıyla dolduğunu hepimiz görüyoruz. Kul yapısı yazılımda iki tarafın da sorunları var, algı yapmayı bırakın.

4. AMD Software vs Nvidia App

Sisteme tamamen hakim olmak isteyen; başka hiçbir üçüncü parti programa (MSI Afterburner vs.) ihtiyaç duymadan ekran kartına, fan eğrisine, ince ayarlarına ve undervolt/overclock işlemlerine doğrudan müdahale etmek isteyenler için AMD Software açık ara çok daha gelişmiş ve üstün bir yazılımdır. Fabrikadan biraz yüksek voltajla çıkan bir AMD kartı, kendi arayüzünden yapacağın iki tık ince ayarla (UV) Nvidia’dan daha serin ve az yakar hale getirebiliyorsun. Nvidia App ise son güncellemeyle nihayet hesap zorunluluğunu kaldırsa da hâlâ düz, basit ve donanıma derinlemesine müdahale ettirmeyen bir arayüzden ibaret.

5. "AMD Kartla İş Yapılmaz" Balonu

Öyle bir anlatıyorsunuz ki, sanki AMD kart takılı bilgisayarda Premiere Pro, DaVinci veya Blender açınca bilgisayar patlıyor. Yok öyle bir şey. AMD kartlar iş konusunda sadece Nvidia’nın CUDA/OptiX ekosistemi kadar agresif bir render hızı veremez, hepsi bu. AMD kart kullanınca render alamayacak mısın? Bal gibi de alacaksın. Donanımsal kod çözücüler (Encoder) ve AV1 desteği AMD tarafında da canavar gibi çalışıyor. Profesyonel stüdyo işletmiyorsan, evinde kendi çapında içerik üreten, kurgu yapan veya hobiyle uğraşan bir adam için renderın 5 dakika yerine 7 dakika sürmesi hiçbir şey ifade etmez. Aradaki devasa fiyat farkıyla sistemin işlemcisini veya RAM’ini yükseltmek çok daha mantıklıdır.

6. Ray Tracing (Işın İzleme) Takıntısı
Nvidia fanlarının bir diğer sığınağı da Ray Tracing performansı. Evet, Nvidia donanımsal olarak ışın izlemede daha önde, buna kimse itiraz etmiyor. Ama dürüst olalım; orta ve giriş segment ekran kartı alan kaç kişi Ray Tracing açıp 40-50 FPS'lerde sürünerek oyun oynamak istiyor? Rekabetçi oyunlarda zaten yüzüne bakmadığınız, hikayeli oyunlarda ise açtığınızda FPS'i yarı yarıya düşüren bir teknoloji için kartın saf kas gücünden ve VRAM'inden feragat etmek ne kadar mantıklı? AMD saf kas gücüyle o oyunları yalayıp yutarken, sırf 'yansımalar biraz daha parlak olacak' diye fahiş fiyatlar ödemek akıl kârı değil."

7. Nvidia Alırsan İkinci Elde Rahat Satarsın" Efsanesi
"Bir de 'Nvidia yatırım aracıdır, ikinci elde hemen satılır' kafası var. Arkadaşlar, biz bilgisayar bileşeni alıyoruz, çeyrek altın değil. Teknolojik bir ürünü 'ileride satarken rahat ederim' diye bugün daha az VRAM ve daha düşük saf performansla satın almak tamamen mantık tutulmasıdır. Sen bugün aldığın karttan tam performansla, donma kasma yaşamadan yararlanamadıktan sonra, 3 yıl sonra ikinci elde hızlı satılsa ne olur, satılmasa ne olur? Akıllı adam donanımı gelecekteki alıcısı için değil, bugünkü kendi konforu için alır.

Özetle;

Amd nin geride kaldığı konular var mı tabii ki var ama 9070xt yerine 5070 5060 seçilecek kadar bir geride kalmışlık yok
Cebinizden fazla para çıktı diye burada Nvidia amigoluğu yapıp insanları yanlış yönlendirmeyin. Parayı sokakta bulmayan, bütçesini düşünen ve aldığı paranın karşılığında maksimum oyun performansı, isteyen adam için AMD bugün taş gibi bir alternatiftir ve gayet de mantıklı bir tercihtir.

Objektif olmaktan korkmayın. Herkese iyi forumlar.
haksız yorum bulmaya çalıştım dostum, ama emeğine sağlık güzel yazmışsın.

Garip geldi çünkü ben galiba farklı bir server da yaşıyorum , bazı insanların hikayeleri ve deneyimleri bana ütopik geliyor .

Bu konudaki benim düşüncem ilk kartım gtx 750 ti dı senelerce kullandım. Bir kaç yıl rx vega kullandım ki ondan aldığım performansı onun ile yaptığım şeyleri asla unutamam harika bir karttı çok ekmeğini yedim ama ne zaman yüksek ayarlada aaa oynama isteği oluştu bende o zaman aaa oyun oynamak için 6700 xt 5600 lü ps toplayıp oynamaya başladım on numarada karttı beni 1080 de hiç üzmedi uv oc işi ile uğraştım ki şuan o kartı satıyorum gold tier denebilecek bi 6700xt sahibiyim kart fiyat performans kelimesini sonuna kadar hakediyor 2024 de 6800xt aldım 2. El uyguna denk geldi diye aldım ki 6800xt de kardeşini aratmayan bi gpu kullanan bilir ne olduğunu anlatmaya gerek duymuyorum .
Sürekli kaliteli psu ve elimden geldiğince stabil sistemler kurmaya çalıştım ve bu süreçte msi anakartlardan çok çektim DDR 4 kanadında kim ne derse desin msi anakartlar preminyum hissiyatı veren ama kesinlikle preminyum olmayan ayıptır söylemesi götleri başları ayrı oynayan anakartlar herhangi bir arıza durumunda çözüm anakartı çöpe atmak oluyor tamirci arkadaşlar ne demek istediğimi anlar .
Bu süreçte ne wattman yedim ne vega da ne rx6700xt de 6800xt de driver güncellemeleri ile sorunlar oldu oyunlarda çökmeler yaşadım ama bunlar driverların hep son sürümlerinde oluyordu stabil bi sürüm bulup güncellemeyerek bu sorunları yaşamıyordum .
Şuan 3 ay önce aldığım 6900xt yi kullanıyorum ki bunuda bir ticaret sonucu uyguna geldiği ve temiz olduğu için aldım yoksa ihtiyacım yoktu ve 6900xt gerçek bi 2k canavarı uyguna bulunursa herkese tavsiye ederim .

Asıl konudaki yorumum paranız var ise bütceniz yetiyorsa cebinizden bi 18 20 bin lira daha vermek sizi üzmeyecek yıpratmayacaksa veya işiniz için kullanıcaksanız kafanızın hiçbir zaman ağrımamasını istiyorsanız 5070ti öneririm (9070xt 5070ti karşılaştırmasında ) ama amacınız fp ise oyun oynayacak iş için kullanmayacaksanız bütceniz kısıtlı ve o bütcede max performansı almak istiyorsanız her zaman her kartta amd bu 6000 serisindede böyleydi 7000 dede tartışmaya çok gerek olmayan basit bir konu fanboyluk yapmaya veya milyon dolarlık şirketleri savunmaya gerek yok veya inek gibi sağılmaya paran azsa bütcen yoksa amd paran varsa nvidia ama nvidia nında düzgün modelleri 5060 4060 3050 gibi modeller benim gözümde marka şişirmesi kesinlikle kullanıcı karına olmayan yaptık işte alın nvidia kart diye satılan ürünler ki bu segmentte nvidia özellikle kartlarına vram koymuyor insanlar yıllar önce 8gb kart istemiyorum diye bağırınıyodu ama şimdi bakıyorum herkes kartların teknolojisinden fg özelliğinden bahsediyor , firma kartına 4gb daha bellek koymaktanmı aciz yoksa apple gibi hersene yenisini yapalım donanım değişmesin birkaç traş özellik getirelim millet zaten alıyor kafasındamı ?
bu teknoloji işi biraz şans hocam en lüks şeyi alıpta sorun yaşayabilirsin en ucuz şeyi alıp stabilde kullanabilirsin arkadaşlar bunu kaçırıyor sanki nvidia kart alınca kimse sorun yaşamıyormuş gibi zannediyorlar

Bu alemin bir kralı varsa oda AMD.
oyun için fiyat performans oranında bende öyle düşünüyorum şuanlık

bu teknoloji işi biraz şans hocam en lüks şeyi alıpta sorun yaşayabilirsin en ucuz şeyi alıp stabilde kullanabilirsin arkadaşlar bunu kaçırıyor sanki nvidia kart alınca kimse sorun yaşamıyormuş gibi zannediyorlar

oyun için fiyat performans oranında bende öyle düşünüyorum şuanlık
Yazın 6600den 9070xtye zıplıyorum

çıktığı günden beri 9070xt kullanıyorum amd hata raporu aracını en az 20 30 kere gördüm. kötüye kötü demekte bu kadar çekinen başka bir halk olamaz boş yere firma ellerine para sayıyormuş gibi savunuyolar. fsr dlss çok yakın rtx çokta elzem değil gibi cümleler için de diyecek bir şey yok
Ben yazının 1-2 satır sonrasında okumayı bırakarak sadece bu fotoğrafı iletiyorum. Hayatınızda bir dönem amd ekran kartı kullandığınızda neyi seçmeniz gerektiğini otomatik olarak anlıyorsunuz zaten. Geride kalan bütün tartışmalar çöptür benim görüşümce. İsterseler 10243gb vram koysunlar umurumda dahi değil. AMD'ye gelen eleştrilerin hiçbirine "abartıyorsunuz abi, o kadar da değil" denilemez.

Alıntıyı görüntüle

• Beğen
Reaksiyonlar: kevx
çıktığı günden beri 9070xt kullanıyorum amd hata raporu aracını en az 20 30 kere gördüm. kötüye kötü demekte bu kadar çekinen başka bir halk olamaz boş yere firma ellerine para sayıyormuş gibi savunuyolar. fsr dlss çok yakın rtx çokta elzem değil gibi cümleler için de diyecek bir şey yok
yav kardeşim sen gördünde biz görmüyoruz bir başka nvidia kullanıcısıda başka bir hata görüyor ama diğer nvidia kullanıcısı hata görmüyor

forumda 9070xt kullanıp hata almayanda var 5070ti kullanıp hata alanda var neyi kanıtlıyorsun bu yazıyla

1- FSR ne kadar iyi olursa olsun performansı aynı oranda arttıramıyorsa ve neredeyse hiçbir oyunda resmen desteklenmiyorsa bir anlamı yok.

2- VRAM cimrisi olan Nvidia değil bizzat AMD dir, Nvidia sadece ona ayak uyduruyor.

3 ve 4 ile çok alakam yok ama sürücü kaynaklı sorunlar bence AMD de daha fazla, alan bunu bilerek aldığı için bence sorun yok. AMD yazılımı bence de daha kullanışlı.

5- Eğer ana amacın oyunda dediğin doğru ama ana odak iş şeklinde kart alınıyorsa neden 5070 daha hızlı sonuç verecekken 9070XT gibi kartlar alınsın ki? İş profesyonel tarafa girince zaten Cuda olmadan iş halledemez hale geliyorsun.

6- O küçümsediğiniz DLSS teknolojisini kullanırsanız RTX 5060 bile çok rahat RTX ile yüksek performans oyun oynatabiliyor.

7- 3 yıl sonra bir kart diğerinden hızlı satılıyorsa ve alıcılar daha yüksek değer biçiyorsa o kart zaten daha başarılı olmuş demektir, öyle olmasa kimse senin tabirinle daha konforlu olacağı kart varken Nvidiaya fazla para vermezdi.

Son olarak uzun süredir AMD kart kullanıyorum, cebime para geçerse Nvidia alırım. Burada 9070XT almak yerine 5060 almaktan da bahsetmiyorum tabi ki, emsal kartlar alınabilir. Ama bende para yok Nvidia alırsam çer çöp alabiliyorum diyorsanız zaten o noktada AMD almanız lazım.
7.madde de ufak bir sıkıntı var o kartın hızlı gitmesi veya pay biçilmesi AMD nin geçmişteki başarısızlıklarındandır şuan taş gibi firma ve bu mevzu apple samsung muhabbetinden farksız gözümde apple piyasasının düşmeme sebebi marka satmasıydı günümüze gelince Samsung çok daha iyi cihazlar yapıyor ve piyasası artık düşmüyor şimdi buradaki apple ve samsungu AMD NVİDİA olarak değiştirip okuyabilirsiniz

Geri