Soğutucuyu Değiştirmeye Gerek Var mı?

yoğurtluTANTUNİ

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
182
İşlemcim ryzen 7 5800x malum çok ısınan işlemci şu an takılı olan kule tipi thermalright assasin sprint V2 plus 4 bakır borulu tek radyatörlü çift fanlı modeli warzone 81 82 derece valorant oynarken 78 79 derece görüyor
Şimdi Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB çift fanlı çift radyatörlü 7 bakır borulu soğutmayı buldum fiyatı da 3k yapay zeka 10 derecelik bir fark yaratır dedi sizce geçmeye soğutucuyu değiştirmeye değer mi?

Bu işlemci için 70 80 gayet normal bir sıcaklık değeri. 80 - 85 dereceler oyunlarda yine kabul edilebilir değerler ,Baktın 90 100 oluyor o zaman bunu tekrar düşünebilirsin.
Phantom Spirit 120 alırsan geleceğe yatırım yapmış olursun , 7800x3d alınca kullanırsın elinde hazır bir soğutucu olur.

Kullandığın termal macun ve kasanın hava akışıda sıcaklık değerlerini etkiler

Bu işlemci için 70 80 gayet normal bir sıcaklık değeri. Baktın 90 100 oluyor o zaman bunu tekrar düşünebilirsin.
Phantom Spirit 120 alırsan geleceğe yatırım yapmış olursun , 7800x3d alınca kullanırsın elinde hazır bir soğutucu olur.

Kullandığın termal macun ve kasanın hava akışıda sıcaklık değerlerini etkiler
Gd900 macun kullaniyorum kasada da airflow iyi diye biliyorum ortam sıcaklığı Mersin gibi nemli bir yerdeyim temmuzun ortası gibi daha sıcak olur oyun oynarken 80 nin üstüne çıkıyor 82 falan oluyor 85 henüz görmedim ama görürüm diye düşünüyorum lakin occt testi 5 saniyede 90 derece görüyor yani ben o soğutucuyu alsam ısı fark eder mi 3k bayılmaya gerek var mı yani 10 derece falan düşer mi onu merak ediyorum

3K verilmez phantom spirite, abartıldı fiyatı iyice.

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_
En ucuz o fiyat hocam deepcool ak 620 falan da gördüm thermalright daha iyi diyorlar o yüzden
2k civarındaydı spirit zam gelmiş , belki belli bir süre sonra düşer bir şey diyemem.
Bu soruyu yapay zekaya tekrar sor ve cümlenin sonuna acımasız ol de.

10 kesin düşmez ama ortalama 5-10 arası düşebilir
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

mx6 mx7 gibi bir macun kullanırsan o bile ortalama 2 -4 derece arası rahatlatır

İşlemcim ryzen 7 5800x malum çok ısınan işlemci şu an takılı olan kule tipi thermalright assasin sprint V2 plus 4 bakır borulu tek radyatörlü çift fanlı modeli warzone 81 82 derece valorant oynarken 78 79 derece görüyor
Şimdi Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB çift fanlı çift radyatörlü 7 bakır borulu soğutmayı buldum fiyatı da 3k yapay zeka 10 derecelik bir fark yaratır dedi sizce geçmeye soğutucuyu değiştirmeye değer mi?
3k değmez ve 10 derece fark olmaz. Bende de 7800x3d ve segotep fz6 pro 2 kule 2 fan6 borulu var 11 aydır kullanıyorum. Artık sesten ve ortama verdiği aşırı ısıdan bıktım sıvı soğutma çektim kargo bekliyorum. Benim gibi kasayı masada dibinde kullanmıyorsan ve az ses geliyorsa değişmene gerek yok o dereceler sisteme zarar vermez.

Ben D15S Chromax verdim 3.5 liraya extra aparatlı, 1500 liradan fazla etmez o soğutucular. Sıcaklıkların da normal bro sorun olmaz.
IMG_20260125_110737_1.webp

Ne zaman aldın o soğutucuyu ? Kasan temiz mi ? 80 e ulaşırsa ortam ısınır ve fan sesi artar. Yaz aylarında baya rahatsız edebilir. Ben de 5600x var. Wraith prism ile kullanıyorum. 2 yıl oldu bakım yapmayalı. Blokların arası baya tozlu. Macun da kurumuştur. MX-6 sürmüştüm. Aşırı derecede fark olacak bakım yaptıktan sonra. Kasa içini de ısındırdığı için ekran kartı fanı da kafa ütülüyor. Sıcaklıklarda bir şey yok ama neden temiz olmasın ? Bu yüzden yapacağım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

3k değmez ve 10 derece fark olmaz. Bende de 7800x3d ve segotep fz6 pro 2 kule 2 fan6 borulu var 11 aydır kullanıyorum. Artık sesten ve ortama verdiği aşırı ısıdan bıktım sıvı soğutma çektim kargo bekliyorum. Benim gibi kasayı masada dibinde kullanmıyorsan ve az ses geliyorsa değişmene gerek yok o dereceler sisteme zarar vermez.
Ses çok çıkarıyor haklısın. Benim de masanın dibinde ötüyor resmen. Wraith prism sesiyle meşhurdur bilirsin. :D

Curve optimizer denedin mi? Sıcaklığı düşürür biraz hem de performans artışı sağlar. Donanıma para harcamadan sıcaklıkları güzel seviyelere çekebilirsin. Biraz zahmetli olur ama Cinebench r23 ve hwinfo64 ile test yapıp sensörlerle sıcaklık ve watt değerlerini izleyerek skora göre duracağın noktayı belirleyebilirsin.

Yapmak istersen diye basit bir sistem sunayım. Curve optimizer uygulamadan Cinebench testi yap ve Hwinfo64 sensörü açık olsun, işlemcinin kullandığı watt değeri ve sıcaklığını 2. dakikanın sonunda not alıp Hwinfo64'ü ve Cinebench testi kapat. 1-2 dakika ara verdikten sonra sadece cinebench multi thread test yap. Skoru gene not al stok ayar diye.

Aynı işlemi sırasıyla Curve optimizer all core negatif 15 için 20 için ve 25 için yap. Tamamında not alman iyi olur. All core negatif 20 genellikle yeterli oluyor ama 25'te performansın artıyor ve sıcaklığın hala düşüyorsa neden 25 kullanmayasın. Silikondan yana şansın güldüyse 30 bile görebilirsin belki.

İşlemciye overclock önermiyorum, curve optimizer yeterli olur.

Umarım işine yarar.

Ekstra: Bios'tan fan ayarı yapman da fayda sağlar ama öncesinde curve optimizerı uygularsan daha sağlıklı olur bence

Curve optimizer denedin mi? Sıcaklığı düşürür biraz hem de performans artışı sağlar. Donanıma para harcamadan sıcaklıkları güzel seviyelere çekebilirsin. Biraz zahmetli olur ama Cinebench r23 ve hwinfo64 ile test yapıp sensörlerle sıcaklık ve watt değerlerini izleyerek skora göre duracağın noktayı belirleyebilirsin.

Yapmak istersen diye basit bir sistem sunayım. Curve optimizer uygulamadan Cinebench testi yap ve Hwinfo64 sensörü açık olsun, işlemcinin kullandığı watt değeri ve sıcaklığını 2. dakikanın sonunda not alıp Hwinfo64'ü ve Cinebench testi kapat. 1-2 dakika ara verdikten sonra sadece cinebench multi thread test yap. Skoru gene not al stok ayar diye.

Aynı işlemi sırasıyla Curve optimizer all core negatif 15 için 20 için ve 25 için yap. Tamamında not alman iyi olur. All core negatif 20 genellikle yeterli oluyor ama 25'te performansın artıyor ve sıcaklığın hala düşüyorsa neden 25 kullanmayasın. Silikondan yana şansın güldüyse 30 bile görebilirsin belki.

İşlemciye overclock önermiyorum, curve optimizer yeterli olur.

Umarım işine yarar.
vallaha hocam pek anlamıyorum ama forumlarda hep onu önermişler denedim birkaç ayar daha vardı edc falan mıydı neydi onları oynadım ama stresteti yaptım resledi cpu overcloking dedi sonra ayarları sıfırladım 2 yerde curve optimizer var advenced cpu overclockta bir de ai tweaker de

3k yı hak eden bir soğutma asla değil. size birazdan link atacagım

vallaha hocam pek anlamıyorum ama forumlarda hep onu önermişler denedim birkaç ayar daha vardı edc falan mıydı neydi onları oynadım ama stresteti yaptım resledi cpu overcloking dedi sonra ayarları sıfırladım 2 yerde curve optimizer var advenced cpu overclockta bir de ai tweaker de
Advanced - CPU Overclock'tan yapacaksın. Curve optimizer açıp, negatif seçeceksin ve o şekilde devam edeceksin, eğer dediklerim zor geliyorsa ki inan hiç değil. All core negatif 20 yapıp, sıcaklığını tekrar kontrol et oyunda

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

Forum istatistikleri

Konular
1,227,135
Üyeler
199,300
Son üye
Darth Umbra

Geri