Mavi ışık filtresi evet biraz sarı ancak abarttığınız kadar değil. Bende mavi ışık filtresi kullanıyorum ve öneriyorum. Zaten uzun süre bilgisayar kullanıyorum ve buna uygun filtre istiyorum dediğiniz anda size önerilecek ilk ve belki de tek filtre budur. UV veya Antirefle de çok çok alternatif olarak olabilir ancak bir mavi filtre kadar korumayacaktır sizin günlük durumunuz göz önüne alındığında. (UV, güneşten gelen ultraviole ışınlarını engelleyen bir filtre, Antirefle ise yansıma önleyici bir filtre, bilgisayar başındayken gözünüzü biraz rahatlatabilir ancak bana kalırsa bunların hiçbiri bir mavi filtre etmez)
Mavi ışık filtresi de dijital ekranlardan vs. gelen yüksek enerjili mavi-mor ışığı bloke eder ve göz sağlığını korur. Göz yorgunluğunu azaltma, retina hücrelerini koruma ve kontrast&netliği artırma gibi çok işe yarar özellikler sunuyor.
Doktorunuz muhtemelen 0.50 olduğu ve siz iki tür (0.50 ve gözlüksüz) arasındaki farkın çok az olduğunu ya da fark var mı anlamadığınızı ilettiğiniz için muhtemelen öyle söylemiş ancak astigmatı olan insanlar güneş ışığına karşı da hassaslaşıyor. Burada bu gözlüğü her daim takın deme amacım gözünüzü uzun vadede numara artmasına karşın korumak. Dediğim gibi 0.50 de olsa gözlük ve gözlüksüz arasındaki fark göz için önemli. Gününüzün çoğu evde geçiyorsa ve gözünüz gözlüğe alışmışsa dışarı çıkarken gözlüğünüzü çıkartmanız gözün alıştığı görüntü kalitesinde görmemesidir.
PC terimi olarak şöyle düşünebiliriz; PC'yi açıp oyun oynayan birisiniz. Normal günlük kullanıcısınız ve bu noktada ekran kartı hep sabit bir TDP aralığında sabit bir güç aralığında çalışıyor. Ancak sonradan işiniz olmadığı her vakitte mining yapmaya başlıyorsunuz. Ekran kartı bir normal yükte bir de bir anda aşırı yükte çalışıyor. Uzun vadede karta zarar verebilecek bir hamle. Aşağı yukarı anlatmaya çalıştığım şey de bu. Gözlükle 0 numara yaptığınız gözünüzü dışarıda 0.5'ye maruz bırakıyorsunuz. Siz ne kadar görmede problem yok deseniz de amaç zaten o 0.5'i uzun vadede 1-2 yapmamak, olacaksa da bunu olabildiğince geciktirmek.
Lens konusu da astigmatsanız ve maddi olarak %100 olarak hiçbir problemim yok derseniz girilecek bir şey. Ve lens maalesef herkesin kullanacağı bir şey değil. Lens hem astigmatlar için çok maliyetli hemde genel lens kullanımı aşırı titizlik isteyen bir durum.