Mavi Ekran Sacure Boot Hatası Valoranta Giremiyorum

SencerSof

80+ Silver
Reaksiyon skoru
508
Selamünaleyküm ben bi sistem topladım buna laptopumdan söktüğüm M2 ssdyi taktım. İlk taktığımda Windows başlamadı ve bios secure boot diye bir hata verdi gemini ın söylemesine göre başka cihazda kurulu olan bi ssd taktığını için böyle oldu secure boot ayarını disable yaparsan açılacağını söyledi yaptım öylede oldu ama valorant açılınca riot client devreye giriyor ve peşine oyunu kapatıyor bu ayardan dolayı bi hata veriyor.

Bilgisayarcı bi abi restore etmen gerekiyor ssdyi sistem parçalarına göre windows 11 de böyle tanımıyor yoksa sistemini dedi. İçindeki veriler gitmesin istiyorum bu işi nasıl hallederim o ayarı açmam şart gibi ama o zamanda PC açılmıyor

Tahminen secure boot keyleri(2023 geçti çoğu laptopta 2011 keyleri kazılı) güncellenmesi lazım ne laptop var bios gelmiş olabilir.

• Laptopundan söktüğün M.2 SSD'de Windows zaten kurulu.
  • Bunu yeni masaüstüne taktığında Secure Boot açıkken Windows açılmıyor.
  • Secure Boot'u kapatınca Windows açılıyor.
  • Ama Valorant/Vanguard, Windows'un güvenlik durumunu kontrol ettiği için Secure Boot kapalı olduğunda çalışmıyor.

Bu iki sorun aslında birbirine bağlı.

Neden oluyor?

Bunun birkaç nedeni olabilir:

1. Windows MBR olarak kurulmuştur, yeni sistem ise UEFI + Secure Boot istiyordur.
  2. SSD'deki Windows, eski laptopun TPM/Secure Boot anahtarlarıyla ilişkilidir.
  3. BIOS'ta CSM/Legacy modu açıktır.
  4. Windows'un boot dosyaları bozulmuştur.

Bilgisayarcının söylediği "restore etmen gerekiyor" cümlesi her zaman doğru değildir. Çoğu zaman format atmadan da düzelebilir.

Önce bunu öğrenmemiz lazım

Windows açıldığında;

Win + R
yaz:

<span>msinfo32</span>

Burada iki satırı söyle:

• BIOS Mode → UEFI mi Legacy mi?
  • Secure Boot State → Off olduğunu biliyoruz.

Bir de:

Win + X → Disk Yönetimi

SSD'nin yanında

• GPT mi?
  • MBR mi?

buna bakmamız gerekiyor.

Eğer disk GPT ise

Bu en güzel senaryo.

O zaman:

• BIOS'ta CSM kapatılır.
  • Secure Boot anahtarları yeniden yüklenir.
  • Windows Boot Manager yeniden oluşturulur.

Genellikle format gerekmez.

Eğer disk MBR ise

Windows 11 aslında GPT ister.

Bu durumda Microsoft'un kendi aracıyla

<span>mbr2gpt</span>

komutu kullanılarak

verileri silmeden
MBR → GPT dönüşümü yapılabilir.

Yani yine format şart değildir.

Valorant neden açılmıyor?

Valorant'ın anti-cheat sistemi Vanguard şu şartları ister:

• TPM 2.0 ✅
  • Secure Boot ✅
  • UEFI ✅

Secure Boot kapalıysa oyun kendini kapatır.

Genel olarak böyle cevapladı ne kadar işine yararr bilmiyorum ama dene bak istersen

Security boot keyleri güncel değildir laptoptansa büyük ihtimalle onları güncellemen lazım
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ama kesin diyemem laptop diye dedim aynısı benim kendi laptobumda vardı pc ye geçince düzeltebilirsin heralde

Son düzenleme:
  • Laptopundan söktüğün M.2 SSD'de Windows zaten kurulu.
  • Bunu yeni masaüstüne taktığında Secure Boot açıkken Windows açılmıyor.
  • Secure Boot'u kapatınca Windows açılıyor.
  • Ama Valorant/Vanguard, Windows'un güvenlik durumunu kontrol ettiği için Secure Boot kapalı olduğunda çalışmıyor.

Bu iki sorun aslında birbirine bağlı.

Neden oluyor?

Bunun birkaç nedeni olabilir:

1. Windows MBR olarak kurulmuştur, yeni sistem ise UEFI + Secure Boot istiyordur.
  2. SSD'deki Windows, eski laptopun TPM/Secure Boot anahtarlarıyla ilişkilidir.
  3. BIOS'ta CSM/Legacy modu açıktır.
  4. Windows'un boot dosyaları bozulmuştur.

Bilgisayarcının söylediği "restore etmen gerekiyor" cümlesi her zaman doğru değildir. Çoğu zaman format atmadan da düzelebilir.

Önce bunu öğrenmemiz lazım

Windows açıldığında;

Win + R
yaz:

<span>msinfo32</span>

Burada iki satırı söyle:

• BIOS Mode → UEFI mi Legacy mi?
  • Secure Boot State → Off olduğunu biliyoruz.

Bir de:

Win + X → Disk Yönetimi

SSD'nin yanında

• GPT mi?
  • MBR mi?

buna bakmamız gerekiyor.

Eğer disk GPT ise

Bu en güzel senaryo.

O zaman:

• BIOS'ta CSM kapatılır.
  • Secure Boot anahtarları yeniden yüklenir.
  • Windows Boot Manager yeniden oluşturulur.

Genellikle format gerekmez.

Eğer disk MBR ise

Windows 11 aslında GPT ister.

Bu durumda Microsoft'un kendi aracıyla

<span>mbr2gpt</span>

komutu kullanılarak

verileri silmeden
MBR → GPT dönüşümü yapılabilir.

Yani yine format şart değildir.

Valorant neden açılmıyor?

Valorant'ın anti-cheat sistemi Vanguardşu şartları ister:

• TPM 2.0 ✅
  • Secure Boot ✅
  • UEFI ✅

Secure Boot kapalıysa oyun kendini kapatır.

Genel olarak böyle cevapladı ne kadar işine yararr bilmiyorum ama dene bak istersen
Key nasıl güncellenir onu bilmiyorum hocam ya. teşekkür ederim bu arada vakit ayırdığın için

Security boot keyleri güncel değildir laptoptansa büyük ihtimalle onları güncellemen lazım

Ama kesin diyemem laptop diye dedim aynısı benim kendi laptobumda vardı pc ye geçince düzeltebilirsin heralde
Hocam videodan bişey anlamadım tam olarak neyi nasıl yapıcam. Birde pcye M2 SSD aldığımda laptopunkini geri takıcam o zaman sorun yaşatır mı laptopta. Yoksa hiç uğraşmayim yeni alana kadar valorant oynamiyim zaten geri takıcam

Onarım aracıyla sisteme bootloader'ı tekrar kursan veya sıfırdan format atsan daha sağlıklı olur.
Harici olarak bios modu ne diye gözüküyor? Windows aratma yerine sistem bilgisi yaz orada gözükür

Onarım aracıyla sisteme bootloader'ı tekrar kursan veya sıfırdan format atsan daha sağlıklı olur.
Harici olarak bios modu ne diye gözüküyor? Windows aratma yerine sistem bilgisi yaz orada gözükür
Eve yieince bakayım bios moduna hocam yazıcam. Format derken veriler gidecek mi tamamen.

Evet, formatta öyle oluyor.
Senin durumunda formatsız da halledilebilir muhtemelen ama ne kadar sağlıklı olur bilemem
En iyisi valo oynamiyim ya bişey olur şimdi zaten 1 aya falan yeni M2 SSD alıcam idarelik taktım bunu.

CS oynasam onda da aynı sistem var mı hangi oyunları oynayabilirim şuan bu şekilde

Biosa girip clear secure keys yapıp restore factory keys deyecektin.ya da müsaitsen bir şekilde yardım edeyimde yazarak olmuyor böyle

Biosa girip clear secure keys yapıp restore factory keys deyecektin.ya da müsaitsen bir şekilde yardım edeyimde yazarak olmuyor böyle
disk mbr ise ek düzenleme gerekli

En iyisi valo oynamiyim ya bişey olur şimdi zaten 1 aya falan yeni M2 SSD alıcam idarelik taktım bunu.

CS oynasam onda da aynı sistem var mı hangi oyunları oynayabilirim şuan bu şekilde
vanguar secure bootsuz açılmıyor haliyle valo olmaz.
düz cs atabilirsin fakat faceit atıyorsan onun hile koruma yazılımı da s.b. gerektiriyor

disk mbr ise ek düzenleme gerekli

vanguar secure bootsuz açılmıyor haliyle valo olmaz.
düz cs atabilirsin fakat faceit atıyorsan onun hile koruma yazılımı da s.b. gerektiriyor
Faceit ne hocam düz CS2 işte benim dediğim ilk defa indiriceğim için bilmiyorum onu

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,227,645
Üyeler
199,406
Son üye
Asellll01

Geri