Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunuyum Düşünenler İstediğini Sorabilir

Hocam ben Yeditepe YBS mezunuyum, mezun olalı 5 sene oldu. Ben okurken okul bana o kadar da iyi gelmiyordu ama mezun olup sektörde farklı okullardan insanlarla çalışınca Yeditepe'nin aslında iyi bir eğitim verdiğini fark ettim. Tabii bu sektörde iş biraz sizde bitiyor. Yazılım ve IT tarafında sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Mümkün olduğunca farklı teknolojiler öğrenmeye çalışın. Hatta mümkünse mezun olmadan önce staj veya part-time iş bulup deneyim kazanmanız büyük avantaj sağlar. Marmara hakkında çok net konuşamam çünkü oradan mezun tanıdığım yok. Ben üniversiteye girerken İşletme Enformatiği diye geçiyordu ve Almanca eğitim veriyordu. Bir arkadaşımın arkadaşı bu sayede Alman bir firmada işe girmişti. Yani avantaj sağlayabiliyor ama bana sorarsan hâlâ Almanca egitim saçma tercih etmezdim. 2030'da sektör nasıl olur, buna gerçekten kimse net cevap veremez. Şu an yeni mezun olup iş bulan da var, uzun süre iş arayan da var. O yüzden "kesin şöyle olur" demek doğru olmaz.
Ama Yeditepe özelinde konuşacak olursam, ben memnun kaldım. Mükemmel değildi ama Türkiye şartlarında ortalamanın üzerinde bir eğitim ve üniversite deneyimi sunduğunu söyleyebilirim.
Teşekkür ederim, burslu olduğu ve yurt+yemek sıkıntısını da karşıladığı için yeditepeyi başa yazacağım muhtemelen. Kendini geliştirme konusuna gelince de zaten üniversite boyunca boş duracağımı sanmıyorum ilgili olduğum da bi alan.

Hocam ben Yeditepe YBS mezunuyum, mezun olalı 5 sene oldu. Ben okurken okul bana o kadar da iyi gelmiyordu ama mezun olup sektörde farklı okullardan insanlarla çalışınca Yeditepe'nin aslında iyi bir eğitim verdiğini fark ettim. Tabii bu sektörde iş biraz sizde bitiyor. Yazılım ve IT tarafında sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Mümkün olduğunca farklı teknolojiler öğrenmeye çalışın. Hatta mümkünse mezun olmadan önce staj veya part-time iş bulup deneyim kazanmanız büyük avantaj sağlar. Marmara hakkında çok net konuşamam çünkü oradan mezun tanıdığım yok. Ben üniversiteye girerken İşletme Enformatiği diye geçiyordu ve Almanca eğitim veriyordu. Bir arkadaşımın arkadaşı bu sayede Alman bir firmada işe girmişti. Yani avantaj sağlayabiliyor ama bana sorarsan hâlâ Almanca egitim saçma tercih etmezdim. 2030'da sektör nasıl olur, buna gerçekten kimse net cevap veremez. Şu an yeni mezun olup iş bulan da var, uzun süre iş arayan da var. O yüzden "kesin şöyle olur" demek doğru olmaz.
Ama Yeditepe özelinde konuşacak olursam, ben memnun kaldım. Mükemmel değildi ama Türkiye şartlarında ortalamanın üzerinde bir eğitim ve üniversite deneyimi sunduğunu söyleyebilirim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Maaş konusu gerçekten çok değişken. Bölümden mezun arkadaşlarımın maaş aralığı o kadar geniş ki net bir rakam söylesem yanıltıcı olur. 50.000 TL kazanan da var, aylık 5.000 € kazanan da var. Bu tamamen kişinin kendini ne kadar geliştirdiğine, deneyimine ve çalıştığı şirkete bağlı.
IELTS'i özellikle soran ya da isteyen bir şirkete ben hiç denk gelmedim. Genelde mülakatta İngilizce konuşarak seviyenizi ölçüyorlar. Karşı tarafla rahat iletişim kurabiliyor musunuz, asıl baktıkları nokta bu. Ben şu an Hollandalı bir firmada çalışıyorum. İlk girdiğimde kusursuz İngilizce beklemiyorlardı. Zaten 5-6 yıl çalıştıkça hem dile hem de iş ortamına alışıp kendinizi geliştiriyorsunuz ki şirketteki diğer milletlerden insanlar da emin olun bizden kötü konuşuyorlar. Yurt dışına giden arkadaşlarımın hikâyeleri de birbirinden çok farklı. Kanada'ya giden 5-6 arkadaşım iş bulamadığı için geri döndü. Almanya'da kalanlar genel olarak memnun görünüyor. İngiltere'de de hem kalan hem dönen arkadaşlarım var. Benim gözlemime göre Kanada eskisi kadar cazip değil. Eğer uzun vadeli hedefiniz yurt dışıysa, bana göre en güvenli ve en garantili yöntem yüksek lisans yapmak. Bunun için de iyi bir üniversiteden mümkün olduğunca yüksek bir ortalamayla mezun olmanız size ciddi avantaj sağlar.
hocam bu sen EA dan 135K sıralama yaptım ATÜ YBS düşünüyorum bu sıralamada mantıklımı birde sayısal olarakda 205K bir sıralamam var Veri Bilimi ve Analiği istiyorum fakat o bölüm 200K ile kapatmış geçen sene sağlık olsun diyorum ATÜ YBS var aklımda şuanlık ne önerirsiniz.

Maaş konusu gerçekten çok değişken. Bölümden mezun arkadaşlarımın maaş aralığı o kadar geniş ki net bir rakam söylesem yanıltıcı olur. 50.000 TL kazanan da var, aylık 5.000 € kazanan da var. Bu tamamen kişinin kendini ne kadar geliştirdiğine, deneyimine ve çalıştığı şirkete bağlı.
IELTS'i özellikle soran ya da isteyen bir şirkete ben hiç denk gelmedim. Genelde mülakatta İngilizce konuşarak seviyenizi ölçüyorlar. Karşı tarafla rahat iletişim kurabiliyor musunuz, asıl baktıkları nokta bu. Ben şu an Hollandalı bir firmada çalışıyorum. İlk girdiğimde kusursuz İngilizce beklemiyorlardı. Zaten 5-6 yıl çalıştıkça hem dile hem de iş ortamına alışıp kendinizi geliştiriyorsunuz ki şirketteki diğer milletlerden insanlar da emin olun bizden kötü konuşuyorlar. Yurt dışına giden arkadaşlarımın hikâyeleri de birbirinden çok farklı. Kanada'ya giden 5-6 arkadaşım iş bulamadığı için geri döndü. Almanya'da kalanlar genel olarak memnun görünüyor. İngiltere'de de hem kalan hem dönen arkadaşlarım var. Benim gözlemime göre Kanada eskisi kadar cazip değil. Eğer uzun vadeli hedefiniz yurt dışıysa, bana göre en güvenli ve en garantili yöntem yüksek lisans yapmak. Bunun için de iyi bir üniversiteden mümkün olduğunca yüksek bir ortalamayla mezun olmanız size ciddi avantaj sağlar.
Sağolun hocam. Kaç yıllık konu ama hala diri tutuyorsunuz, cevap veriyorsunuz. Forumda sizin gibi, istediğim bölüm hakkında tecrübeye sahip birisi görmek beni gerçekten çok mutlu etti. Kafamda soru işareti oldukça sorarım artık.:)

@Existentia hocam ben çok bilmediğim için soruyorum mesela siz hollandadaki bir firmada çalıştığınızı söylediniz ya o firmaya nasıl girdiniz? kendiniz mi başvurdunuz yoksa onlar mı sizinle iletişime geçti? ve network yapmak ne kadar önemli?

hocam bu sen EA dan 135K sıralama yaptım ATÜ YBS düşünüyorum bu sıralamada mantıklımı birde sayısal olarakda 205K bir sıralamam var Veri Bilimi ve Analiği istiyorum fakat o bölüm 200K ile kapatmış geçen sene sağlık olsun diyorum ATÜ YBS var aklımda şuanlık ne önerirsiniz.
Hocam öncelikle ATÜ'nün ders programına bakardım. Teknik dersler ile işletme derslerinin dağılımı nasıl, seçmeli dersler neler, akademik kadro ne kadar güçlü bunları incelemek bence önemli. Veri Bilimi ve Analitiği konusunda ise tamamen şahsi fikrim şu: Bence bu alan daha çok yüksek lisans seviyesinde uzmanlaşılması gereken bir alan. Doğrudan lisans bölümü olarak okumaktansa, YBS gibi daha geniş bir temel sağlayan bir bölüm okuyup sonrasında veri bilimine yönelmek bana daha mantıklı geliyor. Bu yüzden ben olsam YBS'yi tercih ederdim.

Tabii benim öncelik sıralamam genelde üniversite > bölüm şeklinde oluyor. Eğer üniversiteler arasında ciddi bir kalite farkı varsa bunu da mutlaka hesaba katmak lazım. Gelecek açısından ise net bir yönlendirme yapmak zor. Yapay zeka çok hızlı gelişiyor ve sen mezun olduğunda yazılım sektörü bugünkünden oldukça farklı bir noktada olabilir. O yüzden gelecek planlaman için net bir şey söyleyemiyorum

Sağolun hocam. Kaç yıllık konu ama hala diri tutuyorsunuz, cevap veriyorsunuz. Forumda sizin gibi, istediğim bölüm hakkında tecrübeye sahip birisi görmek beni gerçekten çok mutlu etti. Kafamda soru işareti oldukça sorarım artık.:)
Rica ederim hocam. Ben bu bölüme girerken etrafta doğru düzgün bilgi paylaşan kimse yoktu. Zaten YBS o zamanlar çok ana akım bir bölüm değildi. Hatta 2014-2016 civarında bölümü bilen birini bulmak bile zordu. Aklıma takılan hiçbir şeyi soramıyordum. O yüzden şimdi elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Tabii son 5 senede her şey inanılmaz değişti eminim okullarda müfredat da çok degişmiştir 1 2 sene bildiklerimin deneyimlerimin faydası kalır mı bilemiyorum

kıbrıs özelde okumak mantıklı mı
Hiç bilmiyorum ama ben olsam buradaki özeller gibi ne kadar maliyeti olucak ne kadar iyi bir egitimi var ona bakarak bir hesap yapardım

Son düzenleme:
@Existentia hocam ben çok bilmediğim için soruyorum mesela siz hollandadaki bir firmada çalıştığınızı söylediniz ya o firmaya nasıl girdiniz? kendiniz mi başvurdunuz yoksa onlar mı sizinle iletişime geçti? ve network yapmak ne kadar önemli?
Hocam ben şu an Hollandalı bir firmada çalışıyorum ama Türkiye'deyim burada 6-7 kişilik küçük bir yazılım ekibi var. Orada çalışan bir arkadaşımı çok sevdikleri için bir gün "Senin gibi başka bir arkadaşın var mı" diye sormuşlar o da beni önermiş. Ben de o dönem öğrenciydim biraz iş tecrübem vardı ama çok da aktif iş aramıyordum derken görüştük ve bir anda işe başladım.

Aslında bu ilk de değildi. Zorunlu stajım pandemi dönemine denk geldiğinden neredeyse hiçbir firma stajyer almıyordu. Bir arkadaşım staj yaptığı yerde beni baya övünce "Tamam o da gelsin" demişler. Öyle başladım staj bitince de kal dediler bir süre orada çalıştım.

Hatta sadece tam zamanlı işler de değil dışarıdan aldığım freelance işler bile arkadaşlarım sayesinde geldi. O yüzden network aşırı önemli ama ondan da önemlisi insanların sana güvenmesi. Seni gönül rahatlığıyla önerebiliyorlarsa hiç beklemediğin anda fırsatlar çıkabiliyor. Çıkmasa bile insanlar seni gözü kapalı önerecek seviyeye geldiyse zaten kendine sağlam bir yer edinmişsin demektir.

He böyle yazıyorum ama öyle müthiş bir yazılımcı da değilim, kendimi ortalama görüyorum. Sadece insanlar önüme bir iş geldiğinde onu düzgün yapacağıma güveniyorlardı bence. Zaten referans verirken de olay biraz bu, kimse emin olmadığı birini kolay kolay önermez.

Mezun sonrası iş imkanı ne derecede
Şu an özellikle bilgisayar mühendisliği dahil olmak üsrere ybs tarafında iş bulmak eskisine göre daha zor. Bunun tek bir sebebi de yok aslında. Ekonominin durumu, sektörde yazılımcı arzının çok artması ve yapay zekanın etkisi derken junior seviyesinde rekabet baya yükseldi. 3-5 sene sonra nasıl olur gerçekten kimse net bir şey söyleyemez ama şu anki tablo maalesef böyle.

suan iş imkanları nasıl sizce iyi biyerde okunursa boş bırakır mı ve tekrar tercih yapcak olsan yazar mısın bende düşünyorum

suan iş imkanları nasıl sizce iyi biyerde okunursa boş bırakır mı ve tekrar tercih yapcak olsan yazar mısın bende düşünyorum
Şu an piyasa eskisi kadar rahat değil. Junior ilanları azaldı, şirketler de daha seçici. İş bulamazsın demiyorum ama iyi mezun olmak artık neredeyse şart. Ben mezun olurken iyisi kötüsü rahat iş bulabiliyordu. Şimdi ise kendini geliştirmiş olmak şart

Geri