10.Nesil Ryzen X3d İşlemcilerin Silikon Kaliteleri Nasıl Olur

Bin ne kadar kötü olursa olsun istersen x870e mag ace de çalıştır gene istediğin curve optimizerda all core -30 yapamazsın

işlemci artık o binde çıkmış. Sen kötü kurabiyeyi altın tabaktada sunsan yine kötüdür. Ama iyi kurabiyeyi istersen plastik tabakta sun istersen altın tabakta bayıla bayıla yersin yok böyle bi lezzettir

Adamın anakartı problemli diyip boşyere şüpheye düşürmeye gerek yok 😃

Chip yapım aşaması;
Alıntıyı görüntüle

Üretim aşaması bittikten sonra ortaya çıkan nihai çipler;
Alıntıyı görüntüle

Tepsi aynı, yağlı kağıdı aynı, hamur aynı, malzeme aynı, çikolata aynı, fırın aynı. Ama pişince neden hepsi farklı çıkmış? Kimisi iyi kızarmış kimisi küçük kalmış kimisi beyaz kalmış vs… Burda çıkan kurabiyelerden “subjektif” olarak en iyisi bir şef’e göre hangisiyse bizim içinde o “golden chip” odur.

Şans meselesi kısacası MALESEF. Kimi için üzücü oluyor kimi için sevindirici 🙏 bir şeyin hepsini golden chip çıkarabilirler isterlerse aslında günümüz teknolojisinde zor değildir (diye tahmin ediyorum). Ama çok fazla test ve zaman kaybı, silikon maliyeti vs gerektirir o işlemcinin fiyatı çok tavan yapar…

Gpuda da böyle cpuda da. Ramde bile böyle olabilir ama en azından ramin sicili gpu veya cpu kadar değil. Overclocklanıp overclocklanamaması soğutmasına ve çalıştırıldığı anakarta bağlıdır büyük oranda o konuda haklısın 👍 Kötü anakartta ve iyi soğutulamayan ramde extreme gidemezsin ama iyi anakart ve iyi soğutulan aktif bir soğutmayla stabil extreme bir hızaşırtma gidebilirsin 👍
Firma bu seri için tüm çipleri 7800X3D standardında üretir, çipler aynı dediğin gibi rastgele çıkar firma hepsini o standartlarda dener sorunsuz çalışanları sağlam olanları 7800X3D yapar, standartları karşılamayanlar duruma göre 7700X3D veya 7500X3D olur. Hiçbiri olamayacak durumdaki daha kötü çipler de çöpe atılır.

Günlük kullanım açısından bir engel olmuyor tabii ki bana bu durum sadece sürpriz yumurta sisteminden hoşnut değilim.

Zen 6 serisine geçiş yapacağım için çok önemsemedim bu durumu bakalım ordaki şansımız ne olacak göreceğiz.

Evet ryzen 10000 serisini (veya nasıl numaralandırma yaparlarsa) bende merak ediyorum. 9000 serisine göre radikal potansiyellerle gelirse piyasayı silip süpürür. Hatta 10800x3d 8/16 değilde 10/20 falan getirirlerse ve msrp fiyatı çok sıçramazsa 10800x3d dünyada top seller olur 🤓

9000 serisi ilk çıktığında sadece tdpleri çok düşük 7000 ile benzer performansta ama daha az güç tüketiyor diye eleştirilmişti amd kolları sıvayıp 105w modlarını getirdi agesa bios versionlarına çok fazla mesai harcamışlardı. Normalde yeni seriye geçilince önceki seriye göre çekirdek performansında iyi bir sıçrama bekleriz ama ilk başta böyle olmadı. Sonra amd yok windowsu administrator modunda çalıştırın yok şunu yapın bunu yapın diye bi tomar makale yayınlamışlardı hatırlıyorum

9800x3d ilk çıktığında 3d v cachenin ccd altına alınması dışında “amd yanlışıkla 7800x3d’yi fazla sağlam üretmiş” demişlerdi testler yayınlanınca 😄 9800x3d nin %1 %0,1 leri daha iyi, average ve maks fpsler bildiğim kadarıyla 7800x3d ile benzer çoğu oyunda?

Yanlışım varsa düzeltilmesini rica ediyorum 🙏

10800x3d 10/20 gelse ne efsane olur… ama çok çok düşük ihtimal… eski rekabet ortamı olmadığınıda düşünüyorum. Ryzenlar ilk çıktığında hala core i5 de bile 4 çekirdek koyan inteli i5 lere 6 çekirdek koydurtmak zorunda kalan amdden nerelere geldik… ne intel amdyi takıyor nede amd inteli takıyor büyük ihtimalle. her şey yapay zeka, veri merkezleri oldu ilk odak 🥲

Evet ryzen 10000 serisini (veya nasıl numaralandırma yaparlarsa) bende merak ediyorum. 9000 serisine göre radikal potansiyellerle gelirse piyasayı silip süpürür. Hatta 10800x3d 8/16 değilde 10/20 falan getirirlerse ve msrp fiyatı çok sıçramazsa 10800x3d dünyada top seller olur 🤓

9000 serisi ilk çıktığında sadece tdpleri çok düşük 7000 ile benzer performansta ama daha az güç tüketiyor diye eleştirilmişti amd kolları sıvayıp 105w modlarını getirdi agesa bios versionlarına çok fazla mesai harcamışlardı. Normalde yeni seriye geçilince önceki seriye göre çekirdek performansında iyi bir sıçrama bekleriz ama ilk başta böyle olmadı. Sonra amd yok windowsu administrator modunda çalıştırın yok şunu yapın bunu yapın diye bi tomar makale yayınlamışlardı hatırlıyorum

9800x3d ilk çıktığında 3d v cachenin ccd altına alınması dışında “amd yanlışıkla 7800x3d’yi fazla sağlam üretmiş” demişlerdi testler yayınlanınca 😄 9800x3d nin %1 %0,1 leri daha iyi, average ve maks fpsler bildiğim kadarıyla 7800x3d ile benzer çoğu oyunda?

Yanlışım varsa düzeltilmesini rica ediyorum 🙏

10800x3d 10/20 gelse ne efsane olur… ama çok çok düşük ihtimal… eski rekabet ortamı olmadığınıda düşünüyorum. Ryzenlar ilk çıktığında hala core i5 de bile 4 çekirdek koyan inteli i5 lere 6 çekirdek koydurtmak zorunda kalan amdden nerelere geldik… ne intel amdyi takıyor nede amd inteli takıyor büyük ihtimalle. her şey yapay zeka, veri merkezleri oldu ilk odak 🥲
Fiyatlar ne olur 10.nesillerin

Firma bu seri için tüm çipleri 7800X3D standardında üretir, çipler aynı dediğin gibi rastgele çıkar firma hepsini o standartlarda dener sorunsuz çalışanları sağlam olanları 7800X3D yapar, standartları karşılamayanlar duruma göre 7700X3D veya 7500X3D olur. Hiçbiri olamayacak durumdaki daha kötü çipler de çöpe atılır.

Bu üretim standartı için evet “ama chip golden için” değil. Burdaki ayrımı iyi anlamak lazımx 5700x3d ler 4.5 ghz yapamayan birer “kötü” kalitede 5800x3dler mesela

Çünkü şu sonuç çıkar; “ryzen 9 lar ryzen 7 lerden daha iyi curve optimizer yapar. Ryzen 7 lerde ryzen 5 lerden iyi curve optimizer yapar.”

Ama gerçek dünyada böyle bir şey yoktur. Çünkü 9900x de diğer 9900x’e göre daha iyi/kötü curve optimizer yapabilir 🤝

Bu arkadaş iyi anlatmış;

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Fiyatlar ne olur 10.nesillerin

Kenara bi 30k ayırmak lazım tahminimce. Çünkü dolar kurunu baskılıyolar ama zen6 çıkınca büyük ihtimal bugünkü kurla aynı olamaz. savaşta olan ukraynanın rusyanın bile enflasyonu bizden daha düşük. 9800x3d den yüksek fiyatta gelir o kesin. Şu vaziyetten çıkamıyoruz ki 😄;

IMG_2716.webp

IMG_2620.webp

Gaming sadece bize değil dünyaya da haram olmaya başlayacak. El birliğiyle şımarıklıkları ve saçmalıklarıyla dünyayı yokuşa sürüklemeyi başardılar 🤬 O ona savaş açtı öbürü ona savaş açtı öbürü füze attı yok grönlandı istiyoruz yok venezüela başbakanını alaşağı etmeler. Rahat durmazlarsa böyle herşeyin fiyatıda artar petrolde sıkıntıya girer kaynaklarda sıkıntıya girer ticarette zedelenir

Siyaset gibi olacak affola ama Atatürk boşuna demedi: “Yurtta barış, Dünyada barış” diye 👍 100 yıl sonra bunun ne kadar kötü olduğunu görüyoruz.

Dünya böyle nereye kadar gidecek bilmiyorum. Bizde uzun yıllardır her şey pahalıydı ama işin kötü tarafı bizde pahalılaşmaya devam ettiği gibi dünyadada işler kötü gidiyor artık. Avrupada yaşayan gurbetçiler bile “eskiden daha rahattık” demeye başladılar (ciddiyim). Bizimkiyle kıyaslamıyorum ama Fransada, Almanyada yaşayan bir Türk bile 10–15 yıl öncesine göre oda kendi yaşadığı ülkesine göre alım gücü düştü emin olun. Bize göre her türlü iyiler ama onlarda kendi içlerinde eskiye göre kötüye gittiklerinden eminim 👍

Son düzenleme:
Bu üretim standartı için evet “ama chip kalitesi için” değil. Burdaki ayrımı iyi anlamak lazımx 5700x3d ler 4.5 ghz yapamayan birer “kötü” kalitede 5800x3dler mesela

Çünkü şu sonuç çıkar; “ryzen 9 lar ryzen 7 lerden daha iyi curve optimizer yapar. Ryzen 7 lerde ryzen 5 lerden iyi curve optimizer yapar.”

Ama gerçek dünyada böyle bir şey yoktur.

Bu arkadaş iyi anlatmış;

Kenara bi 30k ayırmak lazım tahminimce. Çünkü dolar kurunu baskılıyolar ama zen6 çıkınca büyük ihtimal bugünkü kurla aynı olamaz. savaşta olan ukraynanın rusyanın bile enflasyonu bizden daha düşük. 9800x3d den yüksek fiyatta gelir o kesin. Şu vaziyetten çıkamıyoruz ki 😄;

Alıntıyı görüntüle
Abo durumlar vahim 9800x3d den geçerim diye düşünüyordum

Abo durumlar vahim 9800x3d den geçerim diye düşünüyordum

9800x3d in varsa 3-4 yıl işlemci ihtiyacın olmaz ya. Halen ne olacağı belli değil performans sıçraması yapamayacaklar belkide?

Yeni nesil çıktıkça upgrade olayı bitti artık (sistemi çok eskimişse upgrade ona haktır. Ama 7800x3d den 9800x3d e geçmek isteyene nasıl gereksiz upgrade ise bugün belki 10800x3d ye upgrade gerek kalmayabilir veya daha ilerisi için). Ben kendi milletimiz için böyle düşünüyorum en azından (alım gücü belli). Ben hala 5800x3d kullanıyorum. 7800x3d/9800x3d alsam performansta sıçrama yapacak mıyım? BARİZ EVET. Ama monitörüm zaten 240 hertz ben 240 fps üstünü alsam ne almasam ne zaten o fpslerde geziyorum 😄 2k olsun oled olsun dersem BELKİİİ…

Birde oyun oynamaya kalktığımda artık çocukluğumdaki gibi saatlerce başında oturup pür dikkat oynadıkça daha çok haz aldığım bi psikolojimde yok. Eskiden neydi öyle win alınca ağzım kulaklarımdan inmezdi “ne maçtıı beeee öfff çok iyiydi” dediğim günler yok

E birde oyun oynama isteğimizde azalıyor artık her yeni sistem sizi bulutlarda hissettirmesi eskisi gibi olmaz (bence). Yaş alıyoruz gençler yaş… ilerde pcde oturup oynamaktan daha fazla haz verecek arayışlara illaki gireceksiniz bunun kaçarı yok. Oyunlarımız (steam) dahil dolar kuru üzerinden artık. Oyun almak yük, sistem upgrade etmek yük, oynayacak arkadaş bulmak zorlaşacak (evlenecekleriniz olacak çoluk çocuğa karışacak olanlar olacak). Hayat kolaylaşacağına zorlaşıyor

Benim beraber oynayacağım arkadaşım kalmadı mesela 😄 birisi evlendi çocuğa karıştı öbürü ise iş buldu işten geldikten sonra zaten az vakti kalıyor onuda kardeşiyle tarkov oynayarak değerlendiriyor birisinin oyunla hiç arası yok öbürüde benim oynadığım oyunları oynamıyor vs vs…

Günün sonunda bide iş hayatı elbette. İş hayatından dolayı oynayabildiğiniz o en fazla 2-3 saatlik oyunda “keşke işlemcim ve gpu’um şu olsaydı” diyebilecek kadar kafa yorarak oynayamayacaksınız. Eve gelip oynarken bide lose günü denk gelirse eyvah eyvah.. ne 5090 seni pozitif tutar nede 9950x3d 😄

Çok kaygılanmaya gerek yok beyler kısacası. Yaş alıyoruz hayatta farklı zevkler ve arayışlara giriyoruz. Bugün 2 saat oynayıp zevk aldığın oyun yarın bi gün sevdiğin insanla dışarı çıkıp temiz hava eşliğinde 2 saat oturup kahve içip vakit geçirmekten çok daha az cazip hale gelecek, başka bi konuyu öğrenmeye çalışmak oyun oynamaktan daha zevkli hale gelebilir vs vs 👍 çok ama çok aşırı bağımlı ve halen zevk alarak oynayan arkadaş işindeki 1. Ayını bitirdikten sonra eve gelip “bazen açıp oynayasım bile gelmiyor direkt başka şeylerle uğraşıp uykuya geçiyorum” diyor 😄 onun bağımlılığını ve aldığı hazzı ben biliyorum (keşke bende onun hazzı olsaydı). O bile bunu yapıyorsa benim için söz bitmiştir

Gerçekler bunlar.. üzülmeyin ama sevinmeyinde 😄. Kaygılanmayında hele. İhtiyaçlarınız nedir bilmiyorum ama elinizdeki donanımlar sizi yıllarca götürecek potansiyelde artık 👍 Kimisi vardır illaha “işlemcim şu olacak gpu’um şu olacak yoksa rahat edemem” diyorsa o arkadaşa yorum yapamam.

Rekabetçi yenilikçi oyunda kalmadı ki? Senelerdir lol, valorant, cs2, fortnite, pubg 5lisinde dolanıp duruyor dünya. Bi overwatch takip etti bi marvel rivals geldi bide arc raiders. Yenilikçi 3 oyun oldu. Geri kalanlar zaten çok büyük oranda hikayeli. Strateji oynayanda yok. Bugün Türkiyede kaç kişi “Starcraft 2” oynuyodur mesela?

Mmorpg tayfasının yaş kitlesi büyük olduğu için oda performanslı bilgisayardan ziyade hangi itemi düşürürüm, klanca büyük savaşlarda nasıl boy gösterip kazanırız, dostluklar edinebilir miyim? derdinde (oda çok saat harcayamıyor işinden dolayı. Kimisi var evli barklı)

Araba yarışı tayfasındaysa malumunuz onun sevenide direksiyon setli yarış simülasyonlu oynamak ister ilk başta

Bi nescafenizi çayınızı koyup balkona çıkıp şöyle etrafı incelemeden elinizde telefon almadan öylesine gökyüzüne baka baka için. Zaten “ne demek istediğimle” karşı karşıya geleceksiniz 🤷‍♂️ güzel bi film keşfedip geceyi onunla noktalarsın sonra “keşke 5090’ım olsa” diye hayal kurmayı bırakırsın bi anda çinkü film iyi gelmiştir 😂

Vesaire vesaire vesaire
Bla bla bla

👋

Son düzenleme:
Bu üretim standartı için evet “ama chip golden için” değil. Burdaki ayrımı iyi anlamak lazımx 5700x3d ler 4.5 ghz yapamayan birer “kötü” kalitede 5800x3dler mesela

Ama gerçek dünyada böyle bir şey yoktur. Çünkü 9900x de diğer 9900x’e göre daha iyi/kötü curve optimizer yapabilir 🤝

Bu arkadaş iyi anlatmış;

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Gaming sadece bize değil dünyaya da haram olmaya başlayacak. El birliğiyle şımarıklıkları ve saçmalıklarıyla dünyayı yokuşa sürüklemeyi başardılar 🤬 O ona savaş açtı öbürü ona savaş açtı öbürü füze attı yok grönlandı istiyoruz yok venezüela başbakanını alaşağı etmeler. Rahat durmazlarsa böyle herşeyin fiyatıda artar petrolde sıkıntıya girer kaynaklarda sıkıntıya girer ticarette zedelenir

Siyaset gibi olacak affola ama Atatürk boşuna demedi: “Yurtta barış, Dünyada barış” diye 👍 100 yıl sonra bunun ne kadar kötü olduğunu görüyoruz.

Dünya böyle nereye kadar gidecek bilmiyorum. Bizde uzun yıllardır her şey pahalıydı ama işin kötü tarafı bizde pahalılaşmaya devam ettiği gibi dünyadada işler kötü gidiyor artık. Avrupada yaşayan gurbetçiler bile “eskiden daha rahattık” demeye başladılar (ciddiyim). Bizimkiyle kıyaslamıyorum ama Fransada, Almanyada yaşayan bir Türk bile 10–15 yıl öncesine göre oda kendi yaşadığı ülkesine göre alım gücü düştü emin olun. Bize göre her türlü iyiler ama onlarda kendi içlerinde eskiye göre kötüye gittiklerinden eminim 👍
Fabrika kabaca şöyle çalışır:
Skor %50 den düşükse çöpe at.
%50-69 arası 7500X3D olarak sat.
%70-84 arası 7700X3D olarak sat.
%85-100 arası 7800X3D olarak sat.

Bu işlemcilerin stok hız ve voltajları da %50-70-85 olan alt limitlere göre verilir ve tüm işlemcilere aynı limit verilir.

Aralık böyle olunca %69 olan bir işlemci fabrikadan %50 olan tanımlama ile çıktığı için golden dediğiniz bir 7500X3D olurken %70 olan zaten kendisine %70 tanımlama yapıldığından hiçbir şekilde uv yapılmayan patates bir 7700X3D olur. Mantıken 7700X3D daha iyidir ama alan o işlemciyi daha yüksek beklentiyle (belki %80 olan bir işlemci gibi düşünüp) almıştır.

Fabrika kabaca şöyle çalışır:
Skor %50 den düşükse çöpe at.
%50-69 arası 7500X3D olarak sat.
%70-84 arası 7700X3D olarak sat.
%85-100 arası 7800X3D olarak sat.

Bu işlemcilerin stok hız ve voltajları da %50-70-85 olan alt limitlere göre verilir ve tüm işlemcilere aynı limit verilir.

Aralık böyle olunca %69 olan bir işlemci fabrikadan %50 olan tanımlama ile çıktığı için golden dediğiniz bir 7500X3D olurken %70 olan zaten kendisine %70 tanımlama yapıldığından hiçbir şekilde uv yapılmayan patates bir 7700X3D olur. Mantıken 7700X3D daha iyidir ama alan o işlemciyi daha yüksek beklentiyle (belki %80 olan bir işlemci gibi düşünüp) almıştır.

işte %50-69 arasına denk gelen 7500x3d’yi 69 a denk geleni tutturmak şansa bağlı

%50lik den gelen 7500x3d de gelebilir %69 dan gelende denk gelebilir. %69 dan denk gelen dünyayı yaşadı demektir o işlemci için 😄 %50 den denk gelende all core -10 bile anca yapar örneğin

Yzde hemen hemen aynı şeyi demiş.

Herkesin derdi 69 84 ve 100 e denk geleni getirmek ve 50 70 85 denk gelmesin diye temenni etmektir. 69-84-100 ler sık sık denk gelse ne iyi olur ama 🤌 bu konuda en yaygın “ortalama”. Çok iyi binler gelme olasılığı “nadir” çok kötü binler gelme olasılığı gene “nadir”

Geri