Öneri İşlemcilerdeki Silikon Kalitesi

Reaksiyon skoru
76
İşlemcilerdeki silikon kalitesinin elektrik tüketimi sıcaklık ve oc gibi 3 başlığı doğrudan etkiledini biliyoruz.
Benim merak ettiğim şey işlemcimdeki silikonun kalitesi nasıl acaba bunu öğrenmenin bi yolu varmı belli başlı testlerle kıyaslayarak öğrenebilirmiyiz.

Hali hazır da bi sistemim var ryzen 5 5600 kullanıyorum mesela bunu silikon kalitesini nasıl öğrenebilirim?

bakarak göremezsin , herhangi bir yerdede yazmıyor. Şans işi maalesef.
Anca test yapabilirsin ama ne kadar doğru net bir şey diyemem

cpu z açtığın zaman E0 R0 gibi versiyonlar var silikon kalitesini buradan bakarak anlayabilirsin ama almadan göremezsin satıcı yazmaz ama genelde önemsizdir

İşlemcilerdeki silikon kalitesinin elektrik tüketimi sıcaklık ve oc gibi 3 başlığı doğrudan etkiledini biliyoruz.
Benim merak ettiğim şey işlemcimdeki silikonun kalitesi nasıl acaba bunu öğrenmenin bi yolu varmı belli başlı testlerle kıyaslayarak öğrenebilirmiyiz.

Hali hazır da bi sistemim var ryzen 5 5600 kullanıyorum mesela bunu silikon kalitesini nasıl öğrenebilirim?
karşılaştırma yapmadan anlayamazsın aynı işlemcide altın silikon veya patates silikon olduğunu karşılaştırmadan anlayamazsın çokda farketmiyo zaten yüzde 5 falan farkeder max

Çeşitli testler yaparak anlamaya çalışabilirsin ama direkt olarak bir yerde yazmaz. Oc falan yapmıyorsan pek ihtiyacında olmaz zaten. Senin işlemciyi alırken kutusunda vs yazan değerler "lotoyu kaybeden" olarak nitelendirilen silikon kalitesi kötü olanların değerleri zaten. Yani en kötüsü bile sana vaad edilenleri verecektir. Daha iyisine sadece oc yapacaksan ihtiyacın var

Bunu ölçen CTR isminde bir program var ancak çok güvenilir değil ve her amd işlemciyi de desteklemiyor eski serilerde çalışıyor genelde silikon kalitesi denilen şey üretim esnasında kalite farkından kaynakldıır. Stok halde fark etmez ancak OC tarafına gelindiğinde fark eder. Örnek vermek gerekir ise iyi bir silikona sahip X isimli işlemci 4.5 GHz'yi 1.1V ile yapar, kötü silikona sahip işlemci 1.3V ile yapar, çok kötü silikona sahip olan 1.4V ile yapar yada yapamaz. toparlar isek düşük voltaj eğrisi ile yüksek frekans görüyor ise bir işlemci o ürün yüksek silikondur diyebiliriz.

İşlemci silikon kalitesini bir bütün olarak ele alabileceğimiz gibi, çekirdekler arasında bile üretimden kaynaklı kalite farkı olabiliceğini bilmemiz gerekir. Bunu da işlemci çekirdeklerini tek tek benchmark (occt gibi) yazılımları ile deneyip, o esnada sıcaklık, voltaj ve frekans değerlerine bakarak görebiliriz. Çekirdekler arasında bu ölçümlerde herhangi bir farklılık yoksa, bu defa da manuel olarak frekans ve voltaj değerleriyle oynayarak işlemcinin, daha doğrusu çekirdeklerin tepkisine, hangi çekirdeğin bu değişikliklere ne kadar cevap verdiğine göre karar verebilirsiniz. Mesela işlemcilerin içindeki IMC denilen entegre bellek kontrolcüsü bile çok iyi olmayınca ramleri xmp değerinde çalıştırmak isterken veya belleklerde manuel hız aşırtma yaparken sorun olabiliyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,210,794
Üyeler
195,460
Son üye
DirenMetin2
Geri