Merhaba Asus Rog Strix G16 G614PW kullanıyorum 5080 ekran kartı ve Ryzen 9 8940HX işlemcisi var ancak Gpu0 yani 5080 ekrant kartı boost modunda dahi %40 kullanımı zar zor geçiyor ve oyunlarda aşırı drop sorunu oluyor ne yapabilirim
Merhaba, çok teşekkür ederim Arma Reforger ve Escape From Tarkov oynuyorum dediğiniz ayarları zaten halihazırda bildiğim için yapmıştım ancak sorun devam ediyor. Arma Reforger Realism sunucularında 100-110 Escape From Tarkov da 90-130 arası alıyorum belki de normal değerlerdir bilmiyorum ancak araştırdığımda 140+ almam gerektiği yazıyor Laptop olarak araştırdım belki başka bir çözümü vardırİlk olarak eski veya 5080 için çerez diyeceğimiz oyunlar oynuyorsanız, tam anlamıyla karttan yararlanmaz. Mesela DOTA2, LOL, CS2 veya Valorant gibi grafik detayları sınırlı oyunlar. Bu oyunlar daha fazla kitle oynasın diye grafik ayarlarını sınırlı tutarlar. Bu da 5080 gibi güçlü bir kartın, %0-50 kullanımı aşamadığı senaryolar oluşturur.
Diğer bir seçenek optimizasyonu bozuk oyun. Ama bunda genelde modern oyunsa %99 görür ve yer yer %40-60'lara sık sık düşerek takılmaya yol açar. Bu da optimizasyonun (oyun firmasının çözmesi gereken sorunlar) veya spesifik bir ayarın bozuk olduğunu gösterir. Keza ağzına kadar dolu, sağlığı kötü SSD veya yetersiz bellek, arka planda çalışan ağır bir uygulama, ısınma vb. gibi bir sürü sebebi olabilir.
Hangi oyunlar?
Dizüstü bilgisayarlarda pili korumak ve ısınmayı azaltmak adına Çift GPU oluyor. Masaüstü vb. basit işler için işlemcideki GPU kullanılıyor. Oyun firmaları normalde oyun exelerini Nvidia veya AMD ile iletişime geçip belirtmesi gerekiyor. Firmalara belirtmezlerse harici ekran kartı bu oyunları tanımıyor ve işlemciden tüketiyor.
Tabii burada tamamen oyun firmaları suçlu değil. AMD ve Nvidia bu konuda ulaşmak zor, bu süreçler kötü kabaca. Ama bunu da Microsoft, Windows 10 dönemi grafik ayarları getirterek çözdü. Eğer firmaları yönetenler bu konuda bilgiliyse, basit bir regedit kaydı ile grafik ayarlarına oyun dosyasını ekletip, harici ekran kartı ile çalıştırabiliyor.
Ama sanılanın aksine oyun geliştiricileri oyun motoru, kodlama vb. usta olsalar da oyuncuların cihazları ve burada yaşanabilecek sorunlar konusunda çoğu bilgisiz oluyor. Bu yüzden de çoğu oyunu eklemiyor.
Kısaca eğer Indie bir oyunsa (çoğu AA oyunlarda içinde) oyunu grafik ayarları kısmından harifi ekran kartı ile çalışacak şekilde ayarlamanız gerekiyor.
Arama kutusuna grafik ayarları yazın. Açılan menüde görselde gösterdiğim şekilde oyunun exe dosyasını ekleyin. Görsellerde Unreal Engine ve Godot Engine ile yapılan iki farklı örnek gösterdim. Genelde Indie oyunlar Godot, Unity ve Unreal Engine ile yapılıyorlar. Unity ve Godot Engine'de oyun dosyasına girince exe direkt görürsünüz. Unreal Engine ise oyunun ham exe'si biraz saklanmış durumda, genellikle oyunun adını almış klasör, sonrasında Binaries ve Win64 dosyasında yer alır. Unreal Engine oyunlarının exe dosyaları genellikle 100-150 MB civarındadır, Unity ve Godot'da bu daha düşüktür.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Güç seçeneklerini falan kurcaladıysanız dengeli moda geri alın. Bağlantıda önerdiklerimi uygulayın.
Dizüstü için masaüstüne göre sıcaklıkların yüksek olması olagan bir şey. Yine de azaltabilirsiniz.
Öncelikle daha kaliteli bir termal macun veya ped geçiş yapın. İşlemciler için de pedler var.
PTM7950 termal pad incelemesi
Selam, 9 ay önce satın aldığım 40*40 boyutundaki PTM7950'yi incelemek istedim. Sıcaklıklar konusunda oldukça fark yarattığını söyleyebilirim. Ürünü aldığım link...techolay.net
Ayrıca dizüstü yükseltici bir aparat alın. Bu fanın alt kısımdan daha rahat soğuk atmasını sağlar. İsterseniz fana da alınabilir, ama fanlar ters üflediğinden bence mantıklı değil. Ayrıca gereksiz bir güç tüketimi de oluyor. Hem fan hem dizüstü yükselticilerin etki ettiği derece aynı oluyor. Kabaca -10 derece fark...
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. Aşağıda detaylandırarak en basit kullanıcının anlayacağı ve kullandığı uygulamalar üzerinden gösterdim. Aslında uzun süre bilgisayar kullanıyor ve biraz da meraklıysanız, ne kapatılır ne açık...
O oyunlar için normal ya. Hatta bir zorunluluk yoksa dizüstünden kurtulup masaüstü geçmenizi öneririm. Rust, Arma, ARK, Escape From Tarkov gibi geniş açık dünya ve AA firmaların yaptığı oyunların optimizasyonları çok iyi olmuyor. Yani 32 GB bellek, 16 GB VRAM ve X3D işlemcilerle düzgün çalışabilen oyunlar. Tarkov bir de sistemi esktra ısındıracak kadar optimizasyonu kötü oyun.Merhaba, çok teşekkür ederim Arma Reforger ve Escape From Tarkov oynuyorum dediğiniz ayarları zaten halihazırda bildiğim için yapmıştım ancak sorun devam ediyor. Arma Reforger Realism sunucularında 100-110 Escape From Tarkov da 90-130 arası alıyorum belki de normal değerlerdir bilmiyorum ancak araştırdığımda 140+ almam gerektiği yazıyor Laptop olarak araştırdım belki başka bir çözümü vardır
5080 Laptop Gpu, 32Gb DDR5 Ram, Ryzen9 8940HX işlemci sistemim yurt dışında bilgisayar mühendisliği başlayacağım için aldım ayrıca cevap için teşekkür ederim.O oyunlar için normal ya. Hatta bir zorunluluk yoksa dizüstünden kurtulup masaüstü geçmenizi öneririm. Rust, Arma, ARK, Escape From Tarkov gibi geniş açık dünya ve AA firmaların yaptığı oyunların optimizasyonları çok iyi olmuyor. Yani 32 GB bellek, 16 GB VRAM ve X3D işlemcilerle düzgün çalışabilen oyunlar. Tarkov bir de sistemi esktra ısındıracak kadar optimizasyonu kötü oyun.
Kısaca Tarkov'da iyi FPS istiyorsanız X3D işlemci şart.
Tarkov için net olarak masaüstü şart ya. Masaüstü ayarlayana kadar Wardogs da oynayabilirsiniz. Yakın zamanda çıkacak.5080 Laptop Gpu, 32Gb DDR5 Ram, Ryzen9 8940HX işlemci sistemim yurt dışında bilgisayar mühendisliği başlayacağım için aldım ayrıca cevap için teşekkür ederim.