R7 9700x Fazla Isınıyor

tekno19

80+
Reaksiyon skoru
1
Arkadaşlar merhaba tebilondan yeni sistem topladım kasa geldi işlemci r7 9700x ekran kartı rx 9070xt kule tipi de couger 85 essential tek fan şeklinde 120mm bu işlemci oyunlarda 70-80 derecelerde takılıyor diye biliyorum ama ben oyun içi 85-90 ları görüyorum oyunu kapattığım gibi sıcaklık 50-60 lara tekrardan iniyor. bilgisayardan pek anlayam biri değilim ama galiba arka fan ters takılmış , işlemci termal macununu da biraz fazla sıkmış olabilirim onuda yenileyeceğim , sizden ricam şu fanların konumlarına bakmanız sizce doğru mu monte etmişler , hava soğutucunun fanını da ben kendim taktım inşallah doğrudur diye düşünüyorum bu arada kasamda corsair3500x reverse fanlı versiyonu , yardımcı olursanız çok mutlu olucam valla , birde işlemciyi biosda downgrade yapma olayı falanda varmış onuda yapmadım ama onu yapsam fayda sağlar mı
image.webp

Ekler

• image.webp
    image.webp
    1.3 MB · Hit: 33
Çıkış fanı veya kuletipindeki fan yanlış takılmış olabilir.
Montajı sen yaptıysan kuletipi işlemciye tam olarak değmiyor olabilir.
Termal macun az veya çok fazla sürülmüş olabilir

Oyunu kapatınca 50 60 dereceye düşmesinin anlamı muhtemelen , kule tipi işini yapıyor ama fan dışarı atamıyor olabilir
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kuletipi'nin işlemcinin üzerine gelen kısmında plastik yapışkan gibi bir şey oluyor o çıkmamış olabilir belki

Çıkış fanı veya kuletipindeki fan yanlış takılmış olabilir.
Montajı sen yaptıysan kuletipi işlemciye tam olarak değmiyor olabilir.
Termal macun az veya çok fazla sürülmüş olabilir

Oyunu kapatınca 50 60 dereceye düşmesinin anlamı muhtemelen , kule tipi işini yapıyor ama fan dışarı atamıyor olabilir

Kuletipi'nin işlemcinin üzerine gelen kısmında plastik yapışkan gibi bir şey oluyor o çıkmamış olabilir belki
Hocam şimdi tekrardan yaptım deneyeceğim bakalım ama doğru takmışım termal macunda gayet iyi görünüyordu fotoğrafları atayım

Ekler

• IMG_0606.webp
    IMG_0606.webp
    814.1 KB · Hit: 34
  • IMG_0605.webp
    IMG_0605.webp
    657.1 KB · Hit: 30
Kule tipini montajlarken çapraz sıkarak ilerle ve vidalar dönmeyecek kıvama gelene kadar sık sonrasında zorlama.
Kule tipi işlemciye çok iyi temas etmezse yine ısınma yapabilir.

Termal macunu ince X olarak döküp yayabilirsin, sanki fazla sıkılmış gibi gözüküyor tam emin olamadım resimnden

Gereksiz fazla sıkarsan zamanla işlemci içnie ve anakarta vs akabilir

Fan yönleri tamamen doğru. Egzoz fanınız düz ve doğru konumlu. Yandaki intakeler ise reverse ve içeri hava üfleyecek şekilde doğru konumda. Gpu sıcaklıklarınız kaç derecelerde seyrediyor?

İşlemciniz 65w modunda mı çalışıyor yoksa 105w mı?

65w ise sıcaklıklar yüksek. Yok 105w ise bu soğutucu ile sıcaklıklar normal, oyna devam diyebiliriz.

Fan yönleri tamamen doğru. Egzoz fanınız düz ve doğru konumlu. Yandaki intakeler ise reverse ve içeri hava üfleyecek şekilde doğru konumda. Gpu sıcaklıklarınız kaç derecelerde seyrediyor?

İşlemciniz 65w modunda mı çalışıyor yoksa 105w mı?

65w ise sıcaklıklar yüksek. Yok 105w ise bu soğutucu ile sıcaklıklar normal, oyna devam diyebiliriz.
Hocam 65w modundayım şimdi termal macunu yeniledim aynı oyunda aynı ayarlarda 85-88 lerden 77-78 e düştü fanlarda daha düşükte çalışıyor gözle görülür iyileşme oldu ama sanki testlere baktığımda bu işlemci genelde oyunlarda 70 dereceyi çok geçmiyordu benim biosdan falan hangi ayarları yapmam gerekiyor acaba

77-78 normal diyebilirim. Ve sistemin için hiçbir zararı yok. Elimde 2 adet sistemim var.
Birinde 9700x ve 9070xt ile lian li vision compact kasada Galahad 2 360lık sıvı soğutma takılı. Bu sistemde 65w'da idle 46-52 derece arasında seyrediyor işlemci. Oyunlarda işlemci genellikle 60 derece kalabiliyorken fps oyunlarında 63 derecelere çıkabiliyor.
İkinci sistemim amd 7600 işlemci ve msi suprim 3080 (termalleri kötü bakım isteyen bir kart) mevcutken noctua d15s hava soğutma ile piyasadaki en ufak matx kasalardan biri olan jonsbo z20 ye kurulu durumdalar. Normal koşullarda oyunlarda gpu 83 derece işlemci ise 85-90 ları görüyordu. Gpu ya UV çekerek normal koşullara indirgedim ve gpu 70 işlemci 75-80 lerde çalışmaya başladılar.

Aynı hava soğutucuyu vision compactta 9700x'le denediğimde de 8-10 derecelik performans farkı oluşuyor sıvı soğutmaya göre. Yani boşta 58-60 oyunda 70-75 leri görüyorum. Sendeki soğutucu tek kule tek fanlı bir soğutucu, evet nispeten kalın ve 6 borulu iyi bir tek kule soğutucu. Ama çift kule, çift fan hava soğutucu performansı yada sıvı soğutma performansı beklememek lazım. O yüzden şuan ki değerlerin normal diyorum. Ki yaklaşık değerleri çift kule noctua ile alıyorum. Jonsbo ve Lian li kasa hacmi farkı 5 derece gibi fark yaratıyor.

Bios dan pbo ayarı yapabilirsin. Ben çok detay girmem mesela pbo da all cores -20 basar geçerim. Pbo'nun ana amacı sıcaklık düşürmek değildir ama sıcaklık düşürmek içinde kullanabilirsin. Ben onun için kullanmıyorum. İşlemciye all cores -20 verirsen voltaj düşeceği için çekirdek başına daha az ısınacaktır. Ama termal limitleri serbest bırakırsan işlemci daha ız ısındığı için o termal limit boşluğunu frekans artırarak kapatır. Yani normalde 4600mhz de 77 derecede kullanıyorsan atıyorum 4800-5000mhz de 77 derecede kullanırsın. Hem voltaj düşürür hem manual olarak termal limit belirlersen mevcut frekansta sıcaklık düşürebilirsin.

Başka ne yapılabilir. Ekran kartının altına 2 adet fan atarsın gpunun içeri yaydığı sıcaklığı 3-5 derece ekstra düşürmene yarar. Ama dediğim gibi şuan ki sıcaklıkların korkutucu seviyede değil. Özellikle son söylediği değerleri kastediyorum.

77-78 normal diyebilirim. Ve sistemin için hiçbir zararı yok. Elimde 2 adet sistemim var.
Birinde 9700x ve 9070xt ile lian li vision compact kasada Galahad 2 360lık sıvı soğutma takılı. Bu sistemde 65w'da idle 46-52 derece arasında seyrediyor işlemci. Oyunlarda işlemci genellikle 60 derece kalabiliyorken fps oyunlarında 63 derecelere çıkabiliyor.
İkinci sistemim amd 7600 işlemci ve msi suprim 3080 (termalleri kötü bakım isteyen bir kart) mevcutken noctua d15s hava soğutma ile piyasadaki en ufak matx kasalardan biri olan jonsbo z20 ye kurulu durumdalar. Normal koşullarda oyunlarda gpu 83 derece işlemci ise 85-90 ları görüyordu. Gpu ya UV çekerek normal koşullara indirgedim ve gpu 70 işlemci 75-80 lerde çalışmaya başladılar.

Aynı hava soğutucuyu vision compactta 9700x'le denediğimde de 8-10 derecelik performans farkı oluşuyor sıvı soğutmaya göre. Yani boşta 58-60 oyunda 70-75 leri görüyorum. Sendeki soğutucu tek kule tek fanlı bir soğutucu, evet nispeten kalın ve 6 borulu iyi bir tek kule soğutucu. Ama çift kule, çift fan hava soğutucu performansı yada sıvı soğutma performansı beklememek lazım. O yüzden şuan ki değerlerin normal diyorum. Ki yaklaşık değerleri çift kule noctua ile alıyorum. Jonsbo ve Lian li kasa hacmi farkı 5 derece gibi fark yaratıyor.

Bios dan pbo ayarı yapabilirsin. Ben çok detay girmem mesela pbo da all cores -20 basar geçerim. Pbo'nun ana amacı sıcaklık düşürmek değildir ama sıcaklık düşürmek içinde kullanabilirsin. Ben onun için kullanmıyorum. İşlemciye all cores -20 verirsen voltaj düşeceği için çekirdek başına daha az ısınacaktır. Ama termal limitleri serbest bırakırsan işlemci daha ız ısındığı için o termal limit boşluğunu frekans artırarak kapatır. Yani normalde 4600mhz de 77 derecede kullanıyorsan atıyorum 4800-5000mhz de 77 derecede kullanırsın. Hem voltaj düşürür hem manual olarak termal limit belirlersen mevcut frekansta sıcaklık düşürebilirsin.

Başka ne yapılabilir. Ekran kartının altına 2 adet fan atarsın gpunun içeri yaydığı sıcaklığı 3-5 derece ekstra düşürmene yarar. Ama dediğim gibi şuan ki sıcaklıkların korkutucu seviyede değil. Özellikle son söylediği değerleri kastediyorum.
teşekkür ederim hocam bilgilendirici oldu çok sağolun

Boşa yeni parça almakla uğraşma 9700x 1 yıldır 90 derece civarında oynuyorum ( yüksek islemci isteyen oyunlarda) . Bu işlemciler turbo modla bu sıcaklıkta çalışmak için üretilmiş. Fan sesi rahatsız ediyorsa başka soğutucuya yönelebilirsin yoksa boşver gitsin yanacak hali yok.
Phantom spirit soğutucum var.

Shader yüklerken veya oyun yüklerken 95 dereceyi görüyor bir sıkıntı yaşamıyorum.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,237,860
Üyeler
202,415
Son üye
Aykut881
Geri