AMD Ryzen 7 7800x3d ve RTX 4070 Sistemde Masaüstü Takılması ve Ses Çıtırtısı Sorunu

Reaksiyon skoru
1
Herkese merhaba,
Sistemimde bir süredir hem oyunlarda hem de masaüstünde çok can sıkıcı bir anlık takılma (stuttering) ve ses robotlaşması/çıtırtısı sorunu yaşıyorum. Masaüstünde basit bir klasörü taşırken veya pencereleri sürüklerken bile sistem anlık olarak kasılıyor ve o sırada arkada çalan seste cızırtı/robotlaşma meydana geliyor.
Sorunu teşhis etmek için LatencyMon testi çalıştırdım. Test sonucunda sistem kırmızı uyarı verdi ve yüksek gecikmeye (DPC Latency) sebep olan iki ana dosya şunlar olarak görünüyor:
  • nvlddmkm.sys (NVIDIA Windows Kernel Mode Driver) - En yüksek gecikmeyi bu yaratıyor.
  • Wdf01000.sys (Çekirdek Modu Sürücü Çatısı)
İlginç bir şekilde oyunlarda (Warzone, Battlefield vb.) 2K çözünürlük Ultra ayarlarda ve DLSS Frame Generation açıkken 130 FPS alıyorum. Bu sırada ekran kartı kullanımım %97+ seviyelerinde, ancak işlemci kullanımım (Ryzen 7 7800X3D gibi bir işlemci için garip olacak şekilde) %90 civarlarında geziyor. Yük altındaki sıcaklık değerlerim ise çok kararlı: CPU max 66°C, GPU max 68°C oluyor. Yani donanımsal bir ısınma problemim kesinlikle yok.
Sorunu çözmek için şimdiye kadar şunları denedim ama sonuç alamadım:
  1. Ekran kartı sürücüsünü DDU (Display Driver Uninstaller) ile güvenli modda tamamen kazıyıp sıfırdan temiz kurulum yaptım.
  2. Anakart BIOS sürümüm tamamen güncel.
  3. Windows üzerinden HAGS ayarını kapatıp denedim, durum yine değişmedi.
Sistemimde donanımsal bir arıza olmadığını, durumun tamamen bu nvlddmkm.sys ve Wdf01000.sys sürücülerinin birbiriyle veya Windows çekirdeğiyle çakışmasından (DPC Latency) kaynaklandığını düşünüyorum. Özellikle çift monitör kullanımı (farklı Hz değerleri) veya arkada çalışan iCUE / Lian Li L-Connect gibi yazılımların bu gecikmeyi tetikleme ihtimalinden şüpheleniyorum.
Bu spesifik sorunu daha önce yaşayan, çözümünü bilen veya MSI Utility öncelikleri, PCIe Gen hızları ya da fTPM/USB güç yönetimi tarafında nokta atışı tavsiyesi olan var mıdır?
Sistem Özelliklerim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • Ekran Kartı: Gigabyte RTX 4070 12 GB Windforce
  • Anakart: Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 ICE
  • RAM: Corsair Vengeance 32 GB (2×16) DDR5 6000 MHz CL38
  • Sıvı Soğutma: Corsair H170i Elite Capellix XT
  • Kasa & Güç Kaynağı: Lian Li O11 Vision / Lian Li EDGE 850W Platinum White
  • Fanlar: 8 adet Lian Li Wireless TL (Kontrolcüye bağlı)

• Ana Monitör: Samsung Odyssey OLED G6 27” QHD 240 Hz (G-Sync Aktif)
  • İkinci Monitör: ASUS ROG XG27ACS
  • Ekipmanlar: ASUS ROG Azoth White, ROG Keris II Origin White, Corsair HS80 Max (Kablosuz)

düzeltiyorum ikinci monitör yok ve psu 850 değil 1000w platinum

gereksiz bir kullanım var gibi bende ryzen 7 5800x rtx 5070 var warzon 2k da işlemcimi hiç 90larda görmedim mfg açık 350 falan veriyor ki o da düşük orta ayarlar karışık halde tertemiz format atmayı deneyebilirsin windows 10 geç bir de öyle dene donanımsal değil de yazılımsal gibi duruyor ve yaptığın şeylerde format attığını belirtmemişsin. Önceki yaşadığım acı gerçeklerdende bir örnek vereyim ryzen 5 1600af almıştım işlemci performans falan gerçekten gayet yeterliydi lakin ses sorunu vardı ses robotlaşıp hemen kesiyordu video film oyun oynarken 0 ses veriyordu eski işlemcimi takttım ryzen 3 3200g bir sorun yoktu yani belki işlemciden kaynaklı da olabilir bu durum biosda farklı bir ayara açtıysan bios sıfırlamayı da deneyebilirsin

Mouseu 4-8k hz gibi hizlarda kullaniyorsaniz 1000e dusurun. Ayrica icue zaten usb sorgulama isinde berbat bi une sahip ustune lconnect armoury crate vs de aciksa onlar da olabilir. Mouse ve klavye hz'leri yuksekse 1000e cekip deneyin* olmadi icuedan baslayarak bakarsiniz

gereksiz bir kullanım var gibi bende ryzen 7 5800x rtx 5070 var warzon 2k da işlemcimi hiç 90larda görmedim mfg açık 350 falan veriyor ki o da düşük orta ayarlar karışık halde tertemiz format atmayı deneyebilirsin windows 10 geç bir de öyle dene donanımsal değil de yazılımsal gibi duruyor ve yaptığın şeylerde format attığını belirtmemişsin. Önceki yaşadığım acı gerçeklerdende bir örnek vereyim ryzen 5 1600af almıştım işlemci performans falan gerçekten gayet yeterliydi lakin ses sorunu vardı ses robotlaşıp hemen kesiyordu video film oyun oynarken 0 ses veriyordu eski işlemcimi takttım ryzen 3 3200g bir sorun yoktu yani belki işlemciden kaynaklı da olabilir bu durum biosda farklı bir ayara açtıysan bios sıfırlamayı da deneyebilirsin
daha önce formatda denedim ama malesef değişen olmadı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Mouseu 4-8k hz gibi hizlarda kullaniyorsaniz 1000e dusurun. Ayrica icue zaten usb sorgulama isinde berbat bi une sahip ustune lconnect armoury crate vs de aciksa onlar da olabilir. Mouse ve klavye hz'leri yuksekse 1000e cekip deneyin* olmadi icuedan baslayarak bakarsiniz
1000 hzlere çektim ama pek bi etkisi olmadı açıkcası

size tavsiyem formatlayıp şahsi programlar kurmadan bir süre öyle stok halde kullanmanız yani armory crate veya lianli gibi uygulamaları kurmayın dümdüz her şey stok halde oyun indirip denemeniz belki indirdiğiniz bir uygulama yüzünden böyle oluyor da olabilir

size tavsiyem formatlayıp şahsi programlar kurmadan bir süre öyle stok halde kullanmanız yani armory crate veya lianli gibi uygulamaları kurmayın dümdüz her şey stok halde oyun indirip denemeniz belki indirdiğiniz bir uygulama yüzünden böyle oluyor da olabilir
çok teşekür ederim

çok teşekür ederim
umarım çözülür ve umarım basit bir uygulama hatasından kaynaklıdır win 10 home single ya da win 11 home single kurup bütün güncellemeleri yapın sonrasında ekran kartı kulaklık vs driver kurup oyun indirip bir süre öyle kullanmayı deneyin geçen gün bende defender sildim oyunlar hata verdi bios secureboot kapanmış falan geri yükledim olmadı format attım mecbur gibi gibi detaylar

Konudan bağımsız bir şey sormak istiyorum benim sistemim de 2K ve R7 7800X3D + 4070Ti Super donanımlarım var, elbette oyundan oyuna değişir ancak CS2-RDR2-AC Valhalla-ETS2 gibi oyunlarda ortalama işlemci yükü ne olmalıdır. Kendi sistemimde bir sorun var mı onu anlamaya çalışıyorum.

hocam chipset driverların güncel mi benim öyle düzeldi

Konudan bağımsız bir şey sormak istiyorum benim sistemim de 2K ve R7 7800X3D + 4070Ti Super donanımlarım var, elbette oyundan oyuna değişir ancak CS2-RDR2-AC Valhalla-ETS2 gibi oyunlarda ortalama işlemci yükü ne olmalıdır. Kendi sistemimde bir sorun var mı onu anlamaya çalışıyorum.
bahsettiğin oyunlar birbirinden farklı platformlar işlemci odaklı oyunlar var ekran kartı odaklı oyunlar var

Bios'tan Global C State i kapat.
Driverları kaldır ve IObit Driver Booster ile kur
Özellikle Onboard Amd Grafik Sürücüsüne dikkat et gerekirse git Bios'tan o ekran kartını kapat, hibrit kullanma.
Bios ayarlarını düzeltir ve doğru driverları kurarsan problemlerin çözülür.

Çözülmezse;
Nvidia sistem ayarlarından Güç Modunu yüksek performansa al, bilgissyarın güç modunu da nihai performansa al.
Ramlerin Expo modunu Profil 1 ise, 2de kullanmayı dene.

Ara ara yine yapıyor ise Bios'tan Grafik kartı Gen sürümünü Auto veya son sürüm yapma Gen5 ise Gen4e, Gen4 ise Gen3e çek öyle dene. Merak etme Gen3 de yetiyor.

Bu hayatımda gördüğüm en sittirib.ktan sorun.
Çözdüğünde nasıl çözdüğümü bile bilmiyorum diceksin.

Son düzenleme:
Bios'tan Global C State i kapat.
Driverları kaldır ve IObit Driver Booster ile kur
Özellikle Onboard Amd Grafik Sürücüsüne dikkat et gerekirse git Bios'tan o ekran kartını kapat, hibrit kullanma.
Bios ayarlarını düzeltir ve doğru driverları kurarsan problemlerin çözülür.

Çözülmezse;
Nvidia sistem ayarlarından Güç Modunu yüksek performansa al, bilgissyarın güç modunu da nihai performansa al.
Ramlerin Expo modunu Profil 1 ise, 2de kullanmayı dene.

Ara ara yine yapıyor ise Bios'tan Grafik kartı Gen sürümünü Auto veya son sürüm yapma Gen5 ise Gen4e, Gen4 ise Gen3e çek öyle dene. Merak etme Gen3 de yetiyor.

Bu hayatımda gördüğüm en sittirib.ktan sorun.
Çözdüğünde nasıl çözdüğümü bile bilmiyorum diceksin.
muhtemelen öyle olucak dostum teşekür ederim

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,244,294
Üyeler
204,411
Son üye
onderkarbuz
Geri