Neler Yeni

❌İndirim Bitti! Lenovo Legion R27QE 27" 2k 180Hz 0.5ms Monitör Sepette 6.799TL

Kırali

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ali kr
MPRT, Strobe VS. yazan bir ayar varsa kapatın düzelir. Max. brightness diye bir ayar varsa açın.

Arkadaşlar, şu OSD ayarlarınızı atmadan canlı değil falan diye yorum yapmayın artık.

Allah aşkına biri şu monitörü fabrika ayarlarına sıfırlayıp tüm OSD menülerini çekip atabilir mi şu tartışmayı bitirelim yeter. Monitör default sRGB geliyor olabilir gayet normal. Bazı ürünlerde öyle yapıyorlar.
Ayrıca kamerayla çekip atman hakkında da bknz:

Mesaj otomatik birleştirildi:

Boşa değil. Sabahtan beri OSD atın diye yalvarıyorum kimse nedeeense atmıyor.

Öncelikle hafif sarılık olması doğrudur. Bariz sarılık varsa o da olabilir bu gayet normal bu arada. Attığım testlerde GTID renk sıcaklığını (mavilik sarılık) 6500K (tam 12den) ölçmüşken diğer 6900K yani mavimsi ölçmüş. Bu gelen üründen ürüne değişebilir ama aşırı dandik bir kalite kontrol yoksa maksimum bu kadar fark eder. Bundan şikayetçi olan arkadaşlarımız renk sıcaklığı menüsünü atarsa yardımcı olabilirim. Islah olmazda değişim isteyebilirsiniz. Görüntü doğruluğu kısmına ne yazmışım:

Ben söylediklerimin arkasındayım hala. Biz 1 değil 3 değil belki yüz tane monitör aldırdık. Kendim de kendime ve çevreme daima alıyorum. Onu geçtim bu iş matematik. Matematiğin hatalı olmasına imkan yok. OSD menüsünü paylaşmadan gömenlere aldanmanıza gerek yok.
Neutral da çünkü warm çok sarı, parlaklık 100'de ama ona rağmen hala düşük hissettiriyo, HDR'ı açmak zaten parlaklığı az olan monitörü dahada karanlık yapıyor, Ölü pixel veya ghosting yok ama parlaklığı 1080p monitörüme göre çok düşük. MPRT vs. diye ayar görmedim nerdeyse bütün menüleri gezdim ama çözüm bulamadım.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Neutral da çünkü warm çok sarı, parlaklık 100'de ama ona rağmen hala düşük hissettiriyo, HDR'ı açmak zaten parlaklığı az olan monitörü dahada karanlık yapıyor. Ölü pixel veya ghosting yok ama parlaklığı 1080p monitörüme göre çok düşük.
Evet yine OSD yok.

HDR'ı açmak daha karanlık yapıyorsa muhtemelen DCR ayarı açıktır (Bahsettiğim oto. kontrast ve parlaklık). Çünkü HDR açtığınızda +100-130 nit arası eklemesi lazım. Ayarlarınızın yanlış olduğu bariz belli.

hamzaersoy

80+ Bronze
Neutral da çünkü warm çok sarı, parlaklık 100'de ama ona rağmen hala düşük hissettiriyo, HDR'ı açmak zaten parlaklığı az olan monitörü dahada karanlık yapıyor, Ölü pixel veya ghosting yok ama parlaklığı 1080p monitörüme göre çok düşük. MPRT vs. diye ayar görmedim nerdeyse bütün menüleri gezdim ama çözüm bulamadım.
ağabey fabrika ayarlarına döndürüp monitörün tuş ile açılan ayar sekmelerini tek tek buraya bırakır mısın valla ben bile merak ettim artık

Kırali

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ali kr
Evet yine OSD yok.

HDR'ı açmak daha karanlık yapıyorsa muhtemelen DCR ayarı açıktır (Bahsettiğim oto. kontrast ve parlaklık). Çünkü HDR açtığınızda +100-130 nit arası eklemesi lazım. Ayarlarınızın yanlış olduğu bariz belli.
Evet yine OSD yok.

Şimdi baktım DCR kapalı ve HDR 400 açık kapatıp açtığımda hiçbir fark göremiyorum. Sizdede aynı monitör var değilmi? Siz açıp kapadığınızda HDR'ı herhangi bir değişim gözlemliyormusunuz?

Zymnax

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
9
İsim
Mert
Evet yine OSD yok.

OSD'yi acip gonderirdim ancak coktan paketledim bile. Denemedigim ayar kalmadi desem yeridir. HDR kapali iken parlakligi fulleyip siyah dengelemeyi level 2'ye aldim, butun siyahlar griye dondu ve o haliyle bile M27Q ile ayni seviyeye ulasamadi.

Kontrast 50'de iken hem parlaklik dusuk hem de renklerin canliligi yerlerde oldugu icin 75'te tutmaya karar vermistim.

DCR'i her zaman kapali tuttum. Cunku actiginiz zaman DCR ve overdrive secenekleri haric diger seceneklerle oynayamiyorsunuz.

Renk sicakligi hep Neutral'daydi. Ayrica saturation ayari hep 50 idi.

Siyah dengeleme ayarini 3 yaptigimda parlaklik yerle bir oluyordu, 2 yaptigimda ise butun renkler cansiz ve boyanmis hale geliyordu. Sanirim gamma ayarinin farkli bir isimlendirmesi. 2'deki cansiz ve igrenc haline ragmen 2'de tutup parlakligi yuksek tutmaya calistim ancak ne parlakligi yukseltebildim ne de renkler duzeldi.

HDR acikken DCR secenegi deaktif oluyor, sadece renk saturasyonunu degistirebiliyorsunuz. Monitorun OSD'si uzerinden ayarlari sifirlayip da renk ayari cekmeyi denedim fakat yine degisen bir sey olmadi. Ayrica OSD uzerinden yapmis oldugum ayarlarin hepsini cektigim resimlerin arasina ekledim. Dedigimi tekrar edeyim: Resimler Lenovo'ya buyuk bir iyilik yapmis, gercekte cok daha kotu gorunuyor. Kaliteli bir IPS monitorun yaninda gercekten cok kalitesiz duruyor.

Bu arada DCI-P3, sRGB ve diger renk ayarlarini da denedim teker teker. Hicbirisinde sonuc degismedi. Hep cansizdi ekran. En azindan Gigabyte M27Q ile kiyaslandigi zaman durum bu.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Şimdi baktım DCR kapalı ve HDR 400 açık kapatıp açtığımda hiçbir fark göremiyorum. Sizdede aynı monitör var değilmi? Siz açıp kapadığınızda HDR'ı herhangi bir değişim gözlemliyormusunuz?
OSD resmini atsanız çözeceğiz be. Vallahi boşuna uğraşıyoruz nedir bu çektiğimiz.

DCR sahneden sahneye değişir. Karanlık bir ekran açıp DCR açın parlaklık düşer. Aydınlık sahnede açarsanız değişmez.

Bi ayarların resmini atın.

Kırali

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ali kr
OSD resmini atsanız çözeceğiz be. Vallahi boşuna uğraşıyoruz nedir bu çektiğimiz.

DCR sahneden sahneye değişir. Karanlık bir ekran açıp DCR açın parlaklık düşer. Aydınlık sahnede açarsanız değişmez.

Bi ayarların resmini atın.

Ekler

• 20241008_235635.jpg
    20241008_235635.jpg
    1.6 MB · Hit: 96

The Ozan

80+
Bu arkadaş lenovo dan prim falanmı alıyor nedir. Her satılan monitörden komisyonmu alıyorsun hocam sen. Millet benim dediğim şeyin aynısın diyor ama bu arkadaş takmış hala menü den şu ayarı yap bu ayarı yap. Yaw kardeşim anlasana bu monitör BOK gibi işte. Herkes bir önceki monitör ile kıyaslıyor ve yanında sönük mat soluk kalıyor ki , bizzat bende bugün her ince ayarı yaptım berbat ötesi bir ekran. panelin renk ve parlaklık dağılımı bile rezil. sağ bakıyorsun karanlık gibi ortası daha canlı sol taraf biraz daha soluk gibi. öven arkadaş sen çok beğendiysen madem bu monitörü alsana kendine. al kullansana madem o kadar çok beğendin. ya bırakın ya beş para etmez bir monitör diyoruz kimse dinlemiyor. ADAM 6.800 TL Para verip ekran alıyor kutudan sağlam çalışır çıkınca seviniyor AAA benimki çalıştı diye mutlu oluyor. Yaw kardeşim sen buna 7 bin lira para vermişsin tabii ki çalışıcak sıfır monitör alıyorsun sonuçta. Ama lenovo sağolsun 100 tane monitör sattıysa 50 tanesi bozuk gitmiştir insanlara. Ve hala leş ekranı öven var. ne diyim bilemedim artık.

Dahası  
Reaksiyon skoru
35
İsim
Furkan Değer
Bu arkadaş lenovo dan prim falanmı alıyor nedir. Her satılan monitörden komisyonmu alıyorsun hocam sen. Millet benim dediğim şeyin aynısın diyor ama bu arkadaş takmış hala menü den şu ayarı yap bu ayarı yap. Yaw kardeşim anlasana bu monitör BOK gibi işte. Herkes bir önceki monitör ile kıyaslıyor ve yanında sönük mat soluk kalıyor ki , bizzat bende bugün her ince ayarı yaptım berbat ötesi bir ekran. panelin renk ve parlaklık dağılımı bile rezil. sağ bakıyorsun karanlık gibi ortası daha canlı sol taraf biraz daha soluk gibi. öven arkadaş sen çok beğendiysen madem bu monitörü alsana kendine. al kullansana madem o kadar çok beğendin. ya bırakın ya beş para etmez bir monitör diyoruz kimse dinlemiyor. ADAM 6.800 TL Para verip ekran alıyor kutudan sağlam çalışır çıkınca seviniyor AAA benimki çalıştı diye mutlu oluyor. Yaw kardeşim sen buna 7 bin lira para vermişsin tabii ki çalışıcak sıfır monitör alıyorsun sonuçta. Ama lenovo sağolsun 100 tane monitör sattıysa 50 tanesi bozuk gitmiştir insanlara. Ve hala leş ekranı öven var. ne diyim bilemedim artık.
1728421251361.png

Şu gözlükleri bilir misiniz? Var mı elinizde? Eğer elinizde varsa takın ve şöyle bir on dk. bu gözlüklerle gezin. Televizyona falan bu gözlüklerle bakın.

Daha sonra gözlüğü çıkarın ve önce sağ gözünüzü elinizle kapatıp sol gözünüzle bakın, sonra da sol gözünüzü elinizle kapatıp sağ gözünüzle bakın. Bunu yaptığınızda şunu göreceksiniz: Gözlüğün kırmızı renginden bakan gözünüz her şeyi biraz daha mavi görecekken, mavi renginden bakan gözünüz de her şeyi biraz daha kırmızı görecek.

Bunun bizim için önemi de şu: Sizin (insan olarak) bu kadar kolay kandırılabilir gözlerle iki monitörü yan yana koyup çıplak gözle bu bundan daha canlı, vay bunun rengi daha soluk demenizin bir önemi yok. Gözleriniz, bu konudaki en öznel ölçü aracı. Onları kullanarak yaptığınız her yorum sizin kişisel tercihiniz.

İşin matematiği ise başka. İşin matematiği sizin neyi daha canlı, neyi daha kırmızı ya da yeşil gördüğünüze bakmıyor. Sensörün -üstelik insan gözünün aksine hiç de kandırılamayan bir sensörün- beklentisi ile tespiti arasındaki farka bakıyor. Arkadaş da buna göre yorum yapıyor, konuşuyor.

Kimsenin şahsi ünitesindeki benzersiz arızayı tabii ki de bilemez. Ama ürün belli. Kullandığı panel belli. Yapılan test, alınan ölçüm belli. Belli olan şeylerin yanında "ben şöyle gördüm bana böyle geldi"lerin bir anlamı yok.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Tüm forumlarda adam akıllı cihazlı incelemleri yaygınlaştırmaya çalışan, sponsorluklu saçma sapan işleri her yerde anlatıp gömen, youtuberlarla atışan ben ve birkaç kişi varız. Abdullah (Donanimarsivi sahibi) monitör incelemelerine beni etiketliyor. Bu tarz insanlar da daima balta koyuyor işte. Prim alanlar ghostingin ne olduğunu bilmeden milyonlar izlenme alan monitör karşısında oturma videosu çekenler. Azıcık kafanızı kullansanız sabahtan beri "monitör patladı, çalışmayan monitör mü gelir" diyorum zaten. Kalite kontrol yerlerde diyoruz. Sabır yarabbim ya.
Edit: mesaj 32'ymiş yeni hesap... Boş versene ya... Sabahtan beri OSD atmamakta ısrarcısın kapa çeneni otur.

Bu arada panelin parlaklık dağılımı ciddi bir sorun. Aslında burada bahsetmediğim bir iki sorun daha var ama monitörlerde yaygın olmadığı için anlatma gereği duymadım (Lenovo'da var anlamında demiyorum.). Çoğunu inceleme kanalları test etmez bile. Bulutlanma, parlaklık bütünlüğü vb. Sizdeki parlaklık bütünlüğü. Bazı noktalar daha parlakken bazıları daha karanlık, bazıları daha sarı/maviyken bazıları daha beyazsa değişim. Çözümü yok. İade/değişim. Ama nadir bir sorun olduğunu hatıraltayım.

-----------

@Kırali Hocam, Allahını sversen. Neden tek bir menunün fotoğrafı var? Ayrıca sorunu büyük ihtimalle buldum. Ya 1) HDR'ı buradan açıp Windows'tan açmadınız muhtemelen... Bu eski konularım dahil 20. vaka falan aynısından. Windows'tan da monitör ayarlarından da kapayın HDR'ı. Açacaksanız ikisini bir açmalısınız.
Bu dedigimi yapmazsanız şöyle olur:
1728425348641.png

(Orijinali siyah)
Bu sorunu yaşayanlara duyurulur.
Ya 2) Strobe ayarınız açık. Şu ayarı bulun elimde Lenovo monitör yok. Her marka buna farklı isim veriyor. Bu ayar aslında hareketli cisimlerin netliğiyle alakalı ama bu ayara özel monitör almadığınız sürece çok kötü çalıştığı için kapatmanız gerekior. Açık olunca ekranda titreme, parlaklık düşmesi ve renk bozulması yapar. Açıksa kapatın. Şu zıkkım OSD'nin hepsini atsanız ben bulurum aslında da...

Kimsenin şahsi ünitesindeki benzersiz arızayı tabii ki de bilemez. Ama ürün belli. Kullandığı panel belli. Yapılan test, alınan ölçüm belli. Belli olan şeylerin yanında "ben şöyle gördüm bana böyle geldi"lerin bir anlamı yok.
Bunu anlatmaya çalışıyorum işte. Daha önce böyle indirim konuları oldu 50şer sayfalık. Yine ucuz ürünlerdi. Mesela ocakta bi sürü Acer aldırdım kendim de aldım fiyatı çok iyiydi (O zamanlar Technopat'taydım.). Bir de ardından 2 hafta sorunları çözmekle uğraştık. Kimi sRGB'ye almış, kimi HDMI ile bağlamış, kimi HDR'ı bir yerden açıp birinden kapatmış monitör bembeyaz bana sövüyor, kimi overdrive max yapmış iz çıkıyor diyor, kimi renk ayarlarının içinden geçmiş, kimi MBR açmış görüntü çamur... Hepsi çözüldü sonunda. Bunları ilk yaşamadığım için eminim biliyorum. Daha moniörün Hz'ini yükseltmeyi bilmeyip 60'ta kullananlar var. Bunu küçümsemek için demiyorum adam bilmiyor. Dolayısıyla düzeltemiyor. Ben buna yardımcı olurum. Kızdığım kısım söylediklerimi yapmak yerine dikine gidip bana saçma sapan ithamlarda bulunmaları.

Biz bu profesyonel incelemeleri kullanıp 1-2-3-5 model almadık. Ve bu bize has bir şey de değil. Bütün adam akıllı yabancı monitör sunucuları, forumları, redditine gidin hepsi böyle çalışır. Dünya'nın en iyi monitör kanalları da aynı videoları çekiyor. Siz ise bunun yanlış olduğunu iddia ediyorsunuz 3 gram bilginizle...
Lenovo falan da değil mesele. Parasına göre iyi olan o an neyse onu öneriyoruz. x marka falan fark etmiyor. Sizin saçınızın teli kadar inceleme izledik pek çok monitör aldık aldırdık. Ama buradaki 2-3 kıçıkırık kendilerinin haklı olduğunu iddia etmeye devam ediyor.

Diyorum ki OSD çekin atın. Yok. Atmıyorlar. O zaman yazmayın kardeşim.

Son düzenleme:

Griffith

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
128
İsim
Cem Temeltaş
Steam
steamcommunity.com/id/Griffith-kun/
Discord
Griffith
Steam ID
Griffith-kun
Battle.net
Griffith#2792
Discord
Griffith
Twitch
GriffithHS
10-bit 144Hz ekranları 8-bit 60Hz kullanan insanlarla dolu memlekette normal bu durumlar ya. Bu modern monitörlerin OSD'leri de çok mal oluyor. Yok RTS, yok racing, yok köşede gösterge, yok OSD transparanlığı. Çok çok daha basit olmalı.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
10-bit 144Hz ekranları 8-bit 60Hz kullanan insanlarla dolu memlekette normal bu durumlar ya. Bu modern monitörlerin OSD'leri de çok mal oluyor. Yok RTS, yok racing, yok köşede gösterge, yok OSD transparanlığı. Çok çok daha basit olmalı.
Haklısınız. Ya çok gereksiz ayarlar ya pazarlama için konulan ayarlar ya da kalibrasyon cihazı olmayanın ellememesi gereken ayarlar. Aslında kullanıcının değiştirebileceği 3-5 ayar var. Çok daha basit yapılabilir.

Ve evet öbüründe de haklısınız. Buradakiler Technopat geçmişimizi bilmiyor. Orada da benzer şeyler. Kaç tane monitörün ayarını düzelttim hatırlamıyorum artık. Her oldu hocam, aaa için birkaç dolar atsaydım zengindim şu an. Sorun düzeltmekte değil. Ayar isteyin canımı yiyin. Sorun dediğimi yapmıyorlar bir de hem bana hem ürüne çamur atıyorlar. Anlatıyorum anlatıyorum kafa basmıyor, o akdar zeka yok ya da kasıtlı yapıyorlar artık ona inandım. Şu zıkkım fotoğrafı isteyip duruyorum elimde monitör yok ben bakamıyorum. Atan yok. Sonra ağlıyorlar. Yahu çözeyim diyorum yok.

Bir de işin komiği ne biliyor musunuz? Eski konularda "sorun bu, şu ayarı şöyle yapın" dediğimde "yaptım çözülmedi" diyenler vardı. Bunların çoğu dediğim ayarı yapmamışlardı 🤷‍♂️ Yemin ediyorum şu inceleme metnini yazmak daha kolay laf anlatmaktan.

Son düzenleme:

Huseyinatik

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
388
İsim
Hüseyin Atik
Arkadaşlar 43 sayfa olmuş tek soracağım bu monitör alınır mı? Fiyatı çok uygun evet ama çok kalitesiz midir?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,037,117
Üyeler
164,441
Son üye
enes uzumluoglu
Top Bottom