Yorumlardan anladığım kadarıyla bu model genel olarak başarılı bir monitör olarak değerlendiriliyor. Ancak, ölü piksel gibi fabrika çıkışı hatalarının oranının biraz yüksek olduğu sıkça belirtilmiş. Bu durum biraz düşündürücü.
Aynen öyle. Lenovo ile Philips neredeyse aynı özellikteler. Ancak neden daha düşük güvenilirliğe sahip olan bunu alasınız o zaman?
Lenovo'yu yalnızca değecek kadar ucuz olduğunda ve iade/değişimin kolay olduğu yerlerde satıldığinda öneriyoruz. Böylece Philips özelliklerini daha ucuza almış olabiliyorsunuz.
Bu modelle ilgili yorum yapmamışsınız, acaba diğer seçeneklerle kıyasladığınızda eşdeğer bir pozisyonda mı? Rtings incelemesine baktım, gecikme süresi 5ms olarak belirtilmiş ama teknik detaylar konusunda çok bilgili değilim. Örneğin, bir yorumda DPI 1.2 kullandığı için DSC (Display Stream Compression) kullandığını okudum. Bu durum performans veya kullanım açısından bir sorun yaratır mı?
Yok. Bu modeli incelemeye fırsat olmamiştı. Attiğinız linke baktım şimdi detaylıca.
Yine direk eleyeceğiniz kategoride. Samsung yine F/P olmayan bir ürün çikarmış.
- Görüntü kalitesi:
Kontrast ve parlaklık konusunda Philips'e eşdeğer, Lenovo'dan kötü. Ancak gamut olarak çok zayıf. %60.Rec.2020 ve %84 DCI-P3. Philips ve Lenovo ise %67-70 ile 93-95 arası gamutlara sahipler. Bu da daha canlı renkler demek.
- Hareket performansı:
Herkesin test yöntemi farklı. Dolayısıyla başka incelemedeki Philips ve MSI ile kıyaslayamam. RTINGS'in incelediği başka monitörler ile kıyaslayabilirim.
Pek çok kişinin incelediği ve hızlı olduğunu bildiğimiz + RTINGS'in de incelediği bir monitör olan XG27ACS ile kıyasladığimda Samsung bayağı yavaş kaliyor. Philips'in yavaş olmadığını bildiğimize göre Samsung'u bu alanda da eleyebiliriz.
- Çok da önemli olmayan kısımlar:
Ürüne göre değişebilir ama aynı zamanda Samsung'un fabrika çıkişı doğruluğu da pek iyi durmuyor. ∆E2000'de 3'ün üstündeki değerler doğrusu ile yan yana koyulduğunda yanlış olduğu fark edilebilecek değerler. Dolayısıyla her bir renk için bunun altını istiyoruz. Normalde ortalamada 1-2 gibi değerler görürüz bazı zor renklerde yüksek sapmalar olur. Ancak Samsung'da ortalama direk 3 çikmiş.
Aynı zamanda 180Hz'de iken panel maksimum 8 bit oluyormuş. 8 bit %95 yeterli olacaktır çünkü bunların hiçbiri HDR monitör değil. Ama HDR kullanacağinız zaman 120Hz'e düşürmeniz lazım. Yıl olmuş 2024 böyle bir saçmalık yapmaları...
Bu model özellikler açısından çok iyi görünüyor ancak yalnızca bir YouTube kanalında incelemesi yapılmış. Kullanıcı yorumlarına da pek rastlamadım, dolayısıyla fabrika çıkışı hata oranı gibi konular hakkında net bir bilgiye ulaşamadım. Bu belirsizlik, modeli biraz riskli hale getiriyor.
TotallyDubbed kanalı fena bir incelemeci değildir zaman zaman kullanıyoruz. Diğer kanallar da onun incelemelerine atıfta bulunduğu oluyor.
Dediğiniz gibi bu model hakkında çok bir yorum/inceleme yok. Dolayisiyla kalite kontrol yorumlarına ulaşamamışsınız. Ama bu konu için illa bu monitöre bakmanız gerekmiyor. Genel olarak Philips monitörlerin kötü bir kalite kontrole sahip olduğunu duymadım/okumadim. 2 adet Philips monitorü uzun süre kullandığimda kendi tecrübelerim de böyleydi. Ayrıca monitör servisi olan arkadaşımdan da Philips monitörlerin genel olarak iç parça kalitesini kısmadığinı duydum.
Ha ama bu demek degildir ki ışık sizması, ölü piksel VS. olmuyor. Çok premium bir model de olsa oluyor bunlar sık sık. O yüzden kalite kontrolden de önemlisi (kronik erken bozulma sorunu olmadığı sürece) satın aldığinız yer. Örneğin Lenovo'nun kalite kontrolü kötu olduğunu bildiğimiz halde yukarıda yazdığım üzere fiyatına ve satıcısina bağlı aldırabiliyoruz. İyisi gelene kadar değişim yapanlar oluyor.
Ayrıca yine bu yüzden size attiğim konuda en sonda daha çok MSI'ı önerdim. Onu Amazon satıyordu ve Amazon'un iade/değişim politikası çok daha iyi.
Bu modelin daha çok tercih edildiğini ve diğer modellere kıyasla fabrika çıkışı hata oranının daha düşük olduğunu okudum. Aralarındaki farklar çok büyük değilse, bu monitör diğerlerine göre daha güvenilir bir seçenek gibi görünüyor.
Nereden duydunuz bilmiyorum ama hata oranının düşuk olduğu doğru değil. Sadece kronik bir sorun ve anormal değişim/iade oranı görmedim şu ana kadar.
Panel kalitesinin tüm modellerde birbirine yakın olduğunu anladım. Ancak, malzeme kalitesi ve servis hizmeti gibi faktörler de önemli. Bu konularda sizin tecrübelerinizi ve yorumlarınızı özellikle merak ediyorum.
Yukarıda belirttim.