Va panelin tek artısı kontrast oranı ve ucuz olması. Diğer anlattıklarının hepsi ips panelde daha iyi. Mesela oled panellerde her konuda ips panelden iyi. Bu iş tercih değil somut sıralamadır. Tn<va<ips<oled artık bu genel geçer bilgidir. Satın alma tercihlerini fiyat belirler. Aynı 32 inç 4k monitörü sırf 3te 1 fiyatına diye va aldım. Param olsa ips daha çok param olsa oled alırdım. Yani hiç birini gömmüyorum, bilimsel sunulan verilere bakarak konuşuyorum.
Sağlamaz. Va paneller ips panele göre daha soluk renkler sunar. Tek iyi yaptığı siyah rengi ips panele göre daha siyah vermesidir. O siyah da bir oled siyahı değildir. Tn panel 700:1, ips panel 1000:1, va panel 2000:1, oled panel 1000000:1 kontrast oranına sahiptir. Bu da sadece siyahları daha doğru vermesine yarar. Renk gamutu srgb, adobergb ve dci-3 gibi değerlerle ölçülür. Bunlarda da ips panel daha iyidir.
Ggosting kısmında da va paneller yüksek ghosting yaşıyor. Panel yapısı gereği (modelden modele değilse de aynı kalitede ürünler alınca) ipsten daha fazla oluyor.