wpa_supplicant
80+ Silver
- Katılım
- 26 Ocak 2021
- Mesajlar
- 2,746
- En İyi Cevap
- 22
Windows işletim sistemi için özel olarak üretilen klavye modellerinden birine sahipseniz, özel kısayollar ile çok daha performanslı bir biçimde çalışarak işlerinizi kolaylaştırabilir ve hızlandırabilirsiniz. Peki ama Windows klavyesine sahip olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Çok kolay. Eğer klavyenize baktığınızda, klavyenin en alt satırında üzerinde Windows logosu yer alan bir veya iki tane özel Windows tuşu görebiliyorsanız, klavyeniz Windows tuşlarını destekliyor anlamına gelir. Bu basit tuşlar aslında günlük işlerinizi kolaylaştıracak çok önemli fonksiyonları beraberinde getirir. Örneğin, [Windows] + [E] tuş kombinasyonu en popüler Windows tuşu fonksiyonlarının başında gelir. Windows 95, 98 ve Me işletim sistemleri altında bu tuşlara basarak Windows Gezgini’ni, Windows XP ve Windows 7 türevleri (ve sonraki sürümler "8.1 10 ve 11") altında ise Bilgisayarım klasörünü ekrana getirebilirsiniz. Bu sayede sabit diskinizdeki dosyalarınıza daha hızlı erişim sağlanır. [Windows] tuşuna tek başına bastığınızda ise Başlat menüsü direkt olarak ekrana gelir. Eğer parmaklarınız klavye üzerinde ise, bu işlem elinizi fareye götürüp imleci Başlat tuşu üzerine sürüklemekten çok daha pratik ve hızlıdır. Windows tuşu ile birlikte kullanılan tüm kısayolları ve açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Daktilo klavyesi ile bilgisayar klavyesi arasındaki en büyük farklılık, klavyenin en üst satırında yer alan F1 ile F12 arasında sıralanan fonksiyon tuşlarıdır. Bu tuşlara “Fonksiyon Tuşları” adı verilir. Bu tuşlar, özellikle eski DOS programlarında sıkça kullanılırdı. Günümüzün Windows bilgisayarlarında ise bunlar muhtemelen birçok kullanıcı tarafından tanınmıyor. Oysaki fonksiyon tuşlarını, bilgisayar başında günlük işlerinizi kolaylaştıracak araçlar haline getirebilirsiniz. Fonksiyon tuşları, örneğin [Ctrl], [Alt] veya [Shift] gibi farklı tuş kombinasyonlarıyla kullanılır. Bu durumda ortaya çıkan kombinasyonların mevcut tüm kısayollardan bile daha fazla olduğunu söylemek mümkün. Çoğu uygulama, farklı tuş kombinasyonlarıyla fonksiyon tuşlarının kullanılabilirliğini arttırır. Örneğin, Microsoft Word altında herhangi bir metin alanı seçildiğinde [F3] tuşuna [Shift] tuşu ile birlikte basıldığında seçili metnin ilk harfleri veya tüm harfleri büyük harfle değiştirilebilir. [Shift] + [F7] tuş kombinasyonu ise “Eş Anlamlılar Sözlüğü”nü ekrana getirir. Tüm bu kısayollar, üç ya da dört fare tıklaması ile gerçekleştirilebilecek işlemlerin sadece tek hamlede yapılmasını sağlar. Diğer kullanışlı kısayol kombinasyonları “Standart Erişim Tuşları ve Kısayol Kombinasyonları” kutucuğunda yer alıyor. Uygulamalara özel hızlı erişim tuşlarını ise uygulamaların yardım bölümlerinden öğrenebilirsiniz. Aşağıda sırasıyla tüm fonksiyon tuşlarının ve birlikte kullanılan tuş kombinasyonlarının işlevlerini bulabilirsiniz. İlk bakışta karışık gibi görünse de, çalışmanıza hız kattığını gördükçe kullanıma alışacağınıza hiç şüphemiz yok.
-F1
Eski DOS günlerine dönüp baktığımızda [F1] tuşunun genellikle yardım menüsü için kullanıldığını görürüz. Bir uygulama penceresinde çalışırken [F1] tuşuna bastığınızda, o uygulama ile ilgili yardım penceresi ekrana gelir. Eğer Windows masaüstünde ya da Windows Gezgini üzerinde [F1] tuşuna basarsanız, Windows Yardım penceresine erişebilirsiniz. Bir uygulama üzerinde çalışırken masaüstüne geçmeden Windows yardımını görüntülemek istiyorsanız, [Windows] tuşu ile birlikte [F1] tuşuna basmanız yeterli olur. Not: [F1] tuşu, DOS komut satırında herhangi bir komutu yeniden başlatmaz. Bu işlevi [F3] tuşu yerine getirir.
Ekstra işlevler:
Shift + F1: İçerik duyarlı Yardım başlatma veya biçimlendirmeyi gösterme.
Alt + F1: Sonraki alana gitmek için kullanılır.
Alt + Shift + F1: Önceki alana gitmek için kullanılır.
Ctrl + Alt + F1: Microsoft Sistem Bilgileri'ni görüntüler.
-F2
Windows işletim sisteminde [F2] tuşunu dosyaları yeniden adlandırmak için kullanabilirsiniz. Bir klasörü veya dosyayı seçin ve [F2] tuşuna basın; artık dosyanın yeni adını yazabilirsiniz. Ad değişikliğini tamamlamak için farklı bir alana tıklayabilir veya [Enter] tuşuna basarak işlemi onaylayabilirsiniz. Bu işlem, farenin sağ tuşuyla menü açıp "Yeniden Adlandır" seçeneğini seçmekten daha hızlı ve pratiktir. Microsoft Word'de [F2] tuşu, seçilen metin veya grafiklerin taşınması için kullanılır.
Ekstra işlevler:
Shift + F2: Metin alanını kopyalar.
Ctrl + F2: Baskı Önizleme komutunu çalıştırır.
Alt + Shift + F2: Kaydet komutunu çalıştırır.
Ctrl + Alt + F2: Aç komutunu çalıştırır.
-F3
[F3] tuşu Windows masaüstünde veya Windows Gezgini'nde arama penceresini açar. Ayrıca, DOS komut satırında [F3] tuşu, son girilen komutun tekrarını sağlar. Microsoft Word'de ise, Otomatik Metin ekleme işlevi için kullanılabilir.
Ekstra işlevler:
Shift + F3: Seçili metni büyük/küçük harfe dönüştürür.
Ctrl + F3: Seçilen nesneyi bulunduğu konumdan keserek panoya kopyalar.
Ctrl + Shift + F3: Panoya içerik ekler.
Alt + F3: Otomatik Metin girdisi oluşturur.
-F4
[F4] tuşu Microsoft Word ve diğer uygulamalarda "Son işlemi tekrar et" işlevini sağlar. Ancak Windows masaüstünde veya Gezgini'nde bir işlevi yoktur. Not: Windows Gezgini'nde arama penceresini açma işlevi [F4] yerine [Ctrl + F] kısayoluna atanmıştır.
Ekstra işlevler:
Shift + F4: Aramayı ileriye doğru tekrarlar.
Ctrl + F4: Açık bir belge veya pencereyi kapatır.
Alt + F4: Etkin pencereyi kapatır veya masaüstündeyseniz bilgisayarı kapatma penceresini açar.
-F5
[F5] yenileme tuşu olarak bilinir. Herhangi bir web sayfasında veya Windows Gezgini'nde [F5] tuşuna basıldığında ekran yenilenir. Örneğin, çıkarılabilir bir sürücüye yeni bir disket yerleştirildiğinde [F5] tuşuna basarak yeni içeriğin görüntülenmesi sağlanır. Ayrıca, Outlook'ta iletileri yeniden denetlemek için ve Word'de "Git" penceresini açmak için kullanılır.
Ekstra işlevler:
Shift + F5: İmleci önceki düzenleme konumuna taşır.
Ctrl + F5: Pencereyi varsayılan boyutuna getirir.
Ctrl + Shift + F5: Bir yer işareti düzenler.
Alt + F5: Program penceresini eski boyutuna getirir.
-F6
[F6] tuşu, çoğunlukla imlecin program yapısında hareket ettirilmesi için kullanılır. Aynı zamanda bazı uygulamalarda pencereler arasında geçiş sağlar. DOS ortamında ise bazı komutlarda işlemi yarıda kesmek için kullanılabilir.
Ekstra işlevler:
Shift + F6: İmleci önceki bölmeye veya çerçeveye taşır.
Ctrl + F6: Bir sonraki pencereye geçer.
Ctrl + Shift + F6: Önceki pencereye geçer.
-F7
[F7] tuşunun Windows altında belirli bir işlevi yoktur; farklı uygulamalarda farklı işlevler için kullanılabilir. Örneğin, Microsoft Word'de [F7] tuşuna basıldığında Yazım ve Dilbilgisi Denetimi penceresi açılır. DOS komut satırında ise daha önce girilen komutların listesini ekrana getirir, böylece sık kullanılan komutlara kolayca erişim sağlar.
Ekstra işlevler:
Shift + F7: Eş anlamlılar sözlüğünü açar.
Ctrl + F7: "Taşı" komutunu çalıştırır.
Ctrl + Shift + F7: Word belgelerinde bağlantılı bilgileri günceller.
Alt + F7: Bir sonraki yazım veya dilbilgisi hatasını bulur (Word ve OnlyOffice destekliyor).
-F8
[F8] tuşu, bilgisayar açılışında basıldığında Güvenli Mod gibi çeşitli başlangıç seçeneklerine ulaşmak için kullanılır. DOS komut satırında ise bir önceki komutun tekrarlanıp üzerinde değişiklik yapılmasına imkan tanır, özellikle parametrelerde değişiklik gerektiren komutlar için oldukça kullanışlıdır. Microsoft Word’de ise seçili alanı genişletmek için kullanılır.
Ekstra işlevler:
Shift + F8: Seçimi daraltır.
Ctrl + F8: "Boyut" komutunu çalıştırır.
Ctrl + Shift + F8: Seçimi veya bloğu genişletir.
Alt + F8: Bir makro çalıştırır.
-F9
[F9] tuşunun Windows altında belirli bir kullanım alanı bulunmaz. DOS komut satırında ise önceden girilen komutları numaralarla çağırmaya olanak tanır. Microsoft Word’de seçili alanı günceller.
Ekstra işlevler:
Shift + F9: Alan kodu ile sonucu arasında geçiş yapar.
Ctrl + F9: Boş alan ekler.
Ctrl + Shift + F9: Alanın bağlantısını keser.
Alt + F9: Tüm alan kodları ve sonuçları arasında geçiş yapar.
Alt + Shift + F9: GOTOBUTTON veya MACROBUTTON’ı çalıştırır.
-F10
[F10] tuşu, menü çubuğunu etkinleştirir. [F10] tuşuna basıldığında imleç menü çubuğuna geçer ve ok tuşlarıyla menüde gezinilebilir. Ayrıca, herhangi bir dosya veya klasör simgesi üzerindeyken [Shift] + [F10] tuşlarına basıldığında, kısayol menüsü açılır (sağ tıklama menüsüne eşdeğerdir).
Ekstra işlevler:
Shift + F10: Kısayol menüsünü açar.
Ctrl + F10: Belge penceresini en büyük boyuta getirir.
Ctrl + Shift + F10: Cetveli etkinleştirir.
Alt + F10: Program penceresini tam ekran yapar.
-F11
[F11] tuşu, internet tarayıcılarında tam ekran modunu açar ve tekrar basıldığında normal moda döner. Bu özellik, daha geniş bir görüntüleme alanı sunar.
Ekstra işlevler:
Shift + F11: Önceki alana gider.
Ctrl + F11: Alanı kilitler.
Ctrl + Shift + F11: Alanın kilidini açar.
Alt + F11: Microsoft Visual Basic kodunu açar.
Alt + Shift + F11: Microsoft Visual Studio kodunu açar.
-F12
[F12] tuşunun Windows altında özel bir kullanım alanı yoktur. Ancak Office uygulamalarında "Farklı Kaydet" penceresini hızlıca açar.
Ekstra işlevler:
Shift + F12: Kaydet komutunu çalıştırır.
Ctrl + F12: Aç komutunu çalıştırır.
Ctrl + Shift + F12: Yazdır komutunu çalıştırır.
Daktilo klavyesi ile bilgisayar klavyesi arasındaki en büyük farklılık, klavyenin en üst satırında yer alan F1 ile F12 arasında sıralanan fonksiyon tuşlarıdır. Bu tuşlara “Fonksiyon Tuşları” adı verilir. Bu tuşlar, özellikle eski DOS programlarında sıkça kullanılırdı. Günümüzün Windows bilgisayarlarında ise bunlar muhtemelen birçok kullanıcı tarafından tanınmıyor. Oysaki fonksiyon tuşlarını, bilgisayar başında günlük işlerinizi kolaylaştıracak araçlar haline getirebilirsiniz. Fonksiyon tuşları, örneğin [Ctrl], [Alt] veya [Shift] gibi farklı tuş kombinasyonlarıyla kullanılır. Bu durumda ortaya çıkan kombinasyonların mevcut tüm kısayollardan bile daha fazla olduğunu söylemek mümkün. Çoğu uygulama, farklı tuş kombinasyonlarıyla fonksiyon tuşlarının kullanılabilirliğini arttırır. Örneğin, Microsoft Word altında herhangi bir metin alanı seçildiğinde [F3] tuşuna [Shift] tuşu ile birlikte basıldığında seçili metnin ilk harfleri veya tüm harfleri büyük harfle değiştirilebilir. [Shift] + [F7] tuş kombinasyonu ise “Eş Anlamlılar Sözlüğü”nü ekrana getirir. Tüm bu kısayollar, üç ya da dört fare tıklaması ile gerçekleştirilebilecek işlemlerin sadece tek hamlede yapılmasını sağlar. Diğer kullanışlı kısayol kombinasyonları “Standart Erişim Tuşları ve Kısayol Kombinasyonları” kutucuğunda yer alıyor. Uygulamalara özel hızlı erişim tuşlarını ise uygulamaların yardım bölümlerinden öğrenebilirsiniz. Aşağıda sırasıyla tüm fonksiyon tuşlarının ve birlikte kullanılan tuş kombinasyonlarının işlevlerini bulabilirsiniz. İlk bakışta karışık gibi görünse de, çalışmanıza hız kattığını gördükçe kullanıma alışacağınıza hiç şüphemiz yok.
-F1
Eski DOS günlerine dönüp baktığımızda [F1] tuşunun genellikle yardım menüsü için kullanıldığını görürüz. Bir uygulama penceresinde çalışırken [F1] tuşuna bastığınızda, o uygulama ile ilgili yardım penceresi ekrana gelir. Eğer Windows masaüstünde ya da Windows Gezgini üzerinde [F1] tuşuna basarsanız, Windows Yardım penceresine erişebilirsiniz. Bir uygulama üzerinde çalışırken masaüstüne geçmeden Windows yardımını görüntülemek istiyorsanız, [Windows] tuşu ile birlikte [F1] tuşuna basmanız yeterli olur. Not: [F1] tuşu, DOS komut satırında herhangi bir komutu yeniden başlatmaz. Bu işlevi [F3] tuşu yerine getirir.
Ekstra işlevler:
Shift + F1: İçerik duyarlı Yardım başlatma veya biçimlendirmeyi gösterme.
Alt + F1: Sonraki alana gitmek için kullanılır.
Alt + Shift + F1: Önceki alana gitmek için kullanılır.
Ctrl + Alt + F1: Microsoft Sistem Bilgileri'ni görüntüler.
-F2
Windows işletim sisteminde [F2] tuşunu dosyaları yeniden adlandırmak için kullanabilirsiniz. Bir klasörü veya dosyayı seçin ve [F2] tuşuna basın; artık dosyanın yeni adını yazabilirsiniz. Ad değişikliğini tamamlamak için farklı bir alana tıklayabilir veya [Enter] tuşuna basarak işlemi onaylayabilirsiniz. Bu işlem, farenin sağ tuşuyla menü açıp "Yeniden Adlandır" seçeneğini seçmekten daha hızlı ve pratiktir. Microsoft Word'de [F2] tuşu, seçilen metin veya grafiklerin taşınması için kullanılır.
Ekstra işlevler:
Shift + F2: Metin alanını kopyalar.
Ctrl + F2: Baskı Önizleme komutunu çalıştırır.
Alt + Shift + F2: Kaydet komutunu çalıştırır.
Ctrl + Alt + F2: Aç komutunu çalıştırır.
-F3
[F3] tuşu Windows masaüstünde veya Windows Gezgini'nde arama penceresini açar. Ayrıca, DOS komut satırında [F3] tuşu, son girilen komutun tekrarını sağlar. Microsoft Word'de ise, Otomatik Metin ekleme işlevi için kullanılabilir.
Ekstra işlevler:
Shift + F3: Seçili metni büyük/küçük harfe dönüştürür.
Ctrl + F3: Seçilen nesneyi bulunduğu konumdan keserek panoya kopyalar.
Ctrl + Shift + F3: Panoya içerik ekler.
Alt + F3: Otomatik Metin girdisi oluşturur.
-F4
[F4] tuşu Microsoft Word ve diğer uygulamalarda "Son işlemi tekrar et" işlevini sağlar. Ancak Windows masaüstünde veya Gezgini'nde bir işlevi yoktur. Not: Windows Gezgini'nde arama penceresini açma işlevi [F4] yerine [Ctrl + F] kısayoluna atanmıştır.
Ekstra işlevler:
Shift + F4: Aramayı ileriye doğru tekrarlar.
Ctrl + F4: Açık bir belge veya pencereyi kapatır.
Alt + F4: Etkin pencereyi kapatır veya masaüstündeyseniz bilgisayarı kapatma penceresini açar.
-F5
[F5] yenileme tuşu olarak bilinir. Herhangi bir web sayfasında veya Windows Gezgini'nde [F5] tuşuna basıldığında ekran yenilenir. Örneğin, çıkarılabilir bir sürücüye yeni bir disket yerleştirildiğinde [F5] tuşuna basarak yeni içeriğin görüntülenmesi sağlanır. Ayrıca, Outlook'ta iletileri yeniden denetlemek için ve Word'de "Git" penceresini açmak için kullanılır.
Ekstra işlevler:
Shift + F5: İmleci önceki düzenleme konumuna taşır.
Ctrl + F5: Pencereyi varsayılan boyutuna getirir.
Ctrl + Shift + F5: Bir yer işareti düzenler.
Alt + F5: Program penceresini eski boyutuna getirir.
-F6
[F6] tuşu, çoğunlukla imlecin program yapısında hareket ettirilmesi için kullanılır. Aynı zamanda bazı uygulamalarda pencereler arasında geçiş sağlar. DOS ortamında ise bazı komutlarda işlemi yarıda kesmek için kullanılabilir.
Ekstra işlevler:
Shift + F6: İmleci önceki bölmeye veya çerçeveye taşır.
Ctrl + F6: Bir sonraki pencereye geçer.
Ctrl + Shift + F6: Önceki pencereye geçer.
-F7
[F7] tuşunun Windows altında belirli bir işlevi yoktur; farklı uygulamalarda farklı işlevler için kullanılabilir. Örneğin, Microsoft Word'de [F7] tuşuna basıldığında Yazım ve Dilbilgisi Denetimi penceresi açılır. DOS komut satırında ise daha önce girilen komutların listesini ekrana getirir, böylece sık kullanılan komutlara kolayca erişim sağlar.
Ekstra işlevler:
Shift + F7: Eş anlamlılar sözlüğünü açar.
Ctrl + F7: "Taşı" komutunu çalıştırır.
Ctrl + Shift + F7: Word belgelerinde bağlantılı bilgileri günceller.
Alt + F7: Bir sonraki yazım veya dilbilgisi hatasını bulur (Word ve OnlyOffice destekliyor).
-F8
[F8] tuşu, bilgisayar açılışında basıldığında Güvenli Mod gibi çeşitli başlangıç seçeneklerine ulaşmak için kullanılır. DOS komut satırında ise bir önceki komutun tekrarlanıp üzerinde değişiklik yapılmasına imkan tanır, özellikle parametrelerde değişiklik gerektiren komutlar için oldukça kullanışlıdır. Microsoft Word’de ise seçili alanı genişletmek için kullanılır.
Ekstra işlevler:
Shift + F8: Seçimi daraltır.
Ctrl + F8: "Boyut" komutunu çalıştırır.
Ctrl + Shift + F8: Seçimi veya bloğu genişletir.
Alt + F8: Bir makro çalıştırır.
-F9
[F9] tuşunun Windows altında belirli bir kullanım alanı bulunmaz. DOS komut satırında ise önceden girilen komutları numaralarla çağırmaya olanak tanır. Microsoft Word’de seçili alanı günceller.
Ekstra işlevler:
Shift + F9: Alan kodu ile sonucu arasında geçiş yapar.
Ctrl + F9: Boş alan ekler.
Ctrl + Shift + F9: Alanın bağlantısını keser.
Alt + F9: Tüm alan kodları ve sonuçları arasında geçiş yapar.
Alt + Shift + F9: GOTOBUTTON veya MACROBUTTON’ı çalıştırır.
-F10
[F10] tuşu, menü çubuğunu etkinleştirir. [F10] tuşuna basıldığında imleç menü çubuğuna geçer ve ok tuşlarıyla menüde gezinilebilir. Ayrıca, herhangi bir dosya veya klasör simgesi üzerindeyken [Shift] + [F10] tuşlarına basıldığında, kısayol menüsü açılır (sağ tıklama menüsüne eşdeğerdir).
Ekstra işlevler:
Shift + F10: Kısayol menüsünü açar.
Ctrl + F10: Belge penceresini en büyük boyuta getirir.
Ctrl + Shift + F10: Cetveli etkinleştirir.
Alt + F10: Program penceresini tam ekran yapar.
-F11
[F11] tuşu, internet tarayıcılarında tam ekran modunu açar ve tekrar basıldığında normal moda döner. Bu özellik, daha geniş bir görüntüleme alanı sunar.
Ekstra işlevler:
Shift + F11: Önceki alana gider.
Ctrl + F11: Alanı kilitler.
Ctrl + Shift + F11: Alanın kilidini açar.
Alt + F11: Microsoft Visual Basic kodunu açar.
Alt + Shift + F11: Microsoft Visual Studio kodunu açar.
-F12
[F12] tuşunun Windows altında özel bir kullanım alanı yoktur. Ancak Office uygulamalarında "Farklı Kaydet" penceresini hızlıca açar.
Ekstra işlevler:
Shift + F12: Kaydet komutunu çalıştırır.
Ctrl + F12: Aç komutunu çalıştırır.
Ctrl + Shift + F12: Yazdır komutunu çalıştırır.