Neler Yeni

Yardım Excalibur g900 3060 laptobunda fan çalışmayı durduruyor

Cibottas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ebu
Merhabalar,
Yaklaşık 1-1.5 aydır fanlarım 10 saniyeliğine duruyor. Neyin ve neden olduğunu anlayamadım. Oyun oynarken, düzensiz aralıklarla, dediğim gibi, yaklaşık 15 saniyede bir fanlar bir anda duruyor ve 10 saniyeliğine bilgisayar yaklaşık 3-5 FPS civarında performans veriyor bu sırada excalibur control center'dan baktığımda fanlar "0" rpm yazıyor ve yüksek performansta. Oyun oynarken bazen 2-3 saatte bir oluyor, bazen de tüm gün boyunca hiç olmuyor.Zannımca çok zorladığım zamanlarda oluyor sanırım.
Bilgisayarım G900, yaklaşık 3 yaşında. Aktif temizliğini yapıyor ve termal soğutucusunu sağlıyorum. Özellikler: 3060, 32 GB RAM, 1 TB SATA SSD, 512 GB SSD,I7-11800H,ReviOS Win 11.
Arkadaşlarımla oyun oynamaya çekinir oldum, çünkü oyunun en önemli anlarında bilgisayarım durabiliyor.
Sizce bu sorunu kendim düzeltebilir miyim, yoksa bir Bilgisayar Tamircisine mi vermeliyim? Çoğu güvenilmez olduğu için pek vermek istemiyorum. Ne önerirsiniz?(ayrıca o sırada görev yöneticisine bakıyorum bir şey çok mu sistemi zorluyor diye ancak hayır öyle değil)

Son düzenleme:

Vapelord

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
149
İsim
Yağız DERELİ
- İsterseniz ilk olarak kontrol merkezi yazılımını kaldırıp tekrar yüklemeyi deneyin. Fanlar bir çalışıp bir duruyorsa yazılımsal bir hatadır diye düşünüyorum.

Takılmanın hangi sebepten olduğunu anlamak adına da aşağıda belirttiğim şekilde test edin.

1) MSI Afterburner Final sürümünü yükleyin. Eklentisi olan "rivatuner"ı da yükleyin: https://www.msi.com/Landing/afterburner/graphics-cards
2) Afterburner oyun içi göstergeleri kullanıp işlemci ve ekran kartı kaç watt güç tüketiyor, kullanım oranları ne, sıcaklıklar ne durumda takip etmeniz gerekiyor.
Bunu yapabilmek için:
- MSI afterburner uygulamasını kapatın.
- Uygulamanın yüklü olduğu yeri bulun (C: Program Files (x86) içinde olması lazım).
- "MSI Afterburner" klasörünün içinde "Profiles" klasörü olacak. Onu silin.
- Aynı yere benim attığım "Profiles" klasörünü atın.
- Afterburner uygulamasını geri açın.
=> BUNU UNUTMA!! Oyun içi göstergeleri göster/gizle kısayolu: CTRL+"

3) Oyun yerine şu benchmarkı yükleyin: https://benchmark.unigine.com/valley
- Başlangıç ayarları aşağıdaki gibi olsun çünkü sisteme böyle daha iyi yükleniyor:
Screenshot_1.png

- Benchmark uygulaması başladıktan 2-3 sn sonra "Space" tuşuna basıp sahneyi duraklatın. Anlık takip için daha iyi olur.
4) Benchmark açıkken sol üstte aşağıdaki gibi göstergeler gözükmüyorsa, kısayol olan CTRL+" tuşlarını tuşlayın.
Screenshot_2.png

5) 1-4 tamamsa benchmark ekranındayken göstergeler yardımıyla işlemci ve ekran kartının güç tüketimlerini, kullanım yüzdelerini ve sıcaklıklarıını gözlemleyin.

NOT: İşlemci ve ekran kartı ismini manuel ayarladım. Sizde de 13650hx ve 4060 yazacak ona takılmayın.

Top Bottom