Neler Yeni

Öneri Nvidia İçin Cevap belli, Yeni Seri Değil, En Üst Versiyon Olması Daha Önemli!

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
her şey Nvidia'nın halt yemesi nedeniyle oldu. Ekran kartlarına servet istemese ve yeterli vram koymuş olsa neyi ifade etmek zorunda kalacaktım ki? Doğrudan en iyisi ve en üst seviye ne ise onu alın mutlaka çünkü tam sorunsuz ve akıcı deneyim yaşamanız önemli, zaten windows öyle sorunlu bir sistem ki, en üst düzey sistemde bile mutlaka bir şekilde sorun çıkarmayı başarıyor derdim, olur biterdi. Ama öyle olmadı işte, baktım adamlar 5090'a çok yüksek bedeller istiyor, e bizde bu daha da yukarıya çıkacak diye gördüğümden vicdanım el vermedi, gidin mutlaka 150 bin lira verip 5090 alın demeye veya gidin 4K için 60, 70 serisini yetersiz vram'e rağmen bir ton para verin, nasıl olsa yeni nesil diyerek kandırmaya. Çünkü işin hem israf hem de parayı akıllıca kullanma hem de kullanamayacağın/ihtiyacın olmadığı teknolojiyi satın almanın uygunsuzluğu boyutları ortaya çıktı.

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
Herkes iyi bilsin ki, vram'in yetmediği durumda o çok güvenilen ve bel bağlanılan yeni teknolojileri kullanamıyorsunuz ve onlar bu konuda size yardımcı olup sorununuzu çözemiyorlar. 4k ultra oyun deneyimi istiyorsanız kararınızı buna göre verin.

5090 tabi ki teknik anlamda yeni seri için en iyi seçenektir ama aşırı fiyat yüksekliği ve 3090'ın şu anki ihtiyacı mükemmel karşılaması nedeniyle, aradaki fiyat farkıyla pc donanımınızı en üst düzeye çıkarmak harika bir alternatif olarak karşınızda duruyor. Bunu iyi düşünün ve hesap edin.150-25=125 Evet pc donanımınızı en üst düzeye yükseltebilmek için size kalan para bu kadar, 5090 yerine ikinci el 3090 aldığınızda.

Elinde zaten 3090 veya 4090 bulunanların da, mevcut tabloda, 6070ti veya 6080 beklemesi gayet makul görünüyor kanaatimce.

4k ultra için vram miktarı 24 gb.dan düşük hiçbir kartı almayın.

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
Arkadaşlar, acaip bir dümen ve tezgah kurulmuş durumda, ciddi anlamda da farkında olan az sayıda insan var, bizim gibi nvidia'nın çakallığını ve insanları kandırmasını ve 90 serisi kartlar için servet istemesini eleştirmemizi teknoloji karşıtlığı diyenler bile oldu ama peki bu Nvidia'nın yaptığının nitelikli dolandırıcılıktan ne farkı var? Maksat ne burada, oyunları daha yüksek fps ile daha akıcı oynamak değil mi? Peki maksadının tam aksine neden gecikmeye sebep oluyor bu kartların getirdiği yeni teknoloji dlss ve fg? Ve zaten çok güçlü olan bu kartlar neden ille de dlss'ye muhtaç durumda bırakılıyor? Yahu şu anda hiçbir dlss ve fg olmadan en üst düzey oyunları 4K ultra ayarlarda mükemmel oynatan 3090 varken ve 5090 bunun saf güç anlamında iki katı güçlüyken, birisi de lütfen söylesin bana neden ben 5090 ile dlss ve fg'a ihtiyaç duyayım ve bu güya yeni teknolojileri kullanmak zorunda olayım ve bunun için bir ton ekstra para vereyim, bu saçmalığın daniskası değildir de nedir? Tabi bu bir ton saçmalık olmadan sadece önceki nesille arasındaki yüzde 30'luk farkı öne sürse ve aynı şekilde para istese, bu kadar parayı gereksiz yere kimse vermeye yanaşmaz. Peki yeterli vram'e ve güce sahip olan 3090 ve 4090'dan daha fazla bir şeye şu andaki oyunlar ihtiyaç duyuyor mu? Asla böyle bir ihtiyaç söz konusu bile değil. Milletin kafasını öyle bir allak bullak ettirler ki. Yahu kardeşim sen adam gibi yeterli vram koy şu kartlara başka hiçbir şeye ihtiyacımız yok işin aslında. Ve öyle oyun çeviriyorlar ki, bu alt seviye kartlardan sakındıkları vram işin aslında maliyeti gayet düşük bir donanım parçası, aynı pc ram gibi. Vaziyetin çakallığını buradan anlayın. Zaten getirdikleri yeni nesil dlss ve fg da, vram ihtiyacının onda birden de az düşürüyor. Yani 18 gb'dan 17.2'ye düşüyor ancak. E bu zaten 5090 haricinde hiçbir kartı 4k oynamak için kullanmak için kurtarmaz ki. E zaten daha düşük çözünürlükte kullanacaksan zaten bu kartlara ihtiyacın yok! Ne biçim bir adam çarpmadır anlamadım gitti.

Son düzenleme:

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
"Fps Performansı-Yani Oyun Akıcılığı" Başkadır, "Görüntü Performansı" Bambaşkadır!

Ana Fikir ve Özet Tespit:
Aşağıdaki analiz ve tespitlerden sonra, Nvidia’nın 5070'in 4090 ile aynı performansta olduğu ifadesinin, ne kadar büyük bir kandırmaca yalan olduğunu hiç olmadığı kadar net anlayabilirsiniz. Evet Dlss vs. ile 5070 yüksek fps değerlerine ulaşabilir ve bu anlamda 5090'a benzer bir "fps performansı-yani oyun akıcılığı"sunabilir. Fakat 5070, asla ondan çok daha fazla vram'e sahip ve çok daha güçlü olan 4090 ile aynı kalitede "görüntü performansı" sunamayacaktır.

Arkadaşlar, oldukça şaşırtıcı bir Indiana Jones Great Circle videosu gördüm. 4090 kullanarak, RTX-ışın izleme açık, Dlss kapalı olarak çekilmiş bu videonun sağ üst köşesinde fps ve vram değerleri görünüyor. Evet bu oyun tam 24 GB Vram kullanıyor arkadaşlar 4090 ile 4K'da en üst ayarlarda. 30 fps ile oynatıyor. Fakat bu görüntü kaltesi gerçekten harika. Ultra realistic demiş, gerçekten de öyle. Hdr ve ışın izleme açık ve dlss kapalı olarak 4090'da müthiş görünüyor. Yani arkadaşlar demem o ki, 4K ultra için 24 gb'dan az vram'i olan hiçbir kartı almayın sözümüzün çok ama çok doğru olduğu bir kez daha teyid edilmiş oluyor. Bakın 24 gb vram bile bu tarz oyunlarda en iyi kalitede ancak sınırda kurtarıyor. Yani 5090'nın 32 gb olması hiç de boşuna ve gereksiz değil. 4090-5090 oyun için değil diyenlerin kulakları çınlasın.

4070ti Indiana Jones Great Circle 4K Dlss performans modunda full rtx ayarında 15 gb vram kullanıyor. Daha az önce gördüm. Bu hiç istenmeyen bir şey. Birisi o kadar yatırım yapmış, en üst düzey 4K OLED TV satın almış ise, elbette o insan, o televizyonun kabiliyetini gösterebileceği, potansiyelini ortaya koyabileceği en mükemmel haliyle, en iyi görüntü kalitesini görmek ve deneyimleyebilmek ister, bu çok tabiidir. 4070ti ve hatta 4080 ile bunu mükemmel şekilde ve sorunsuz, akıcı tarzda tüm oyunlarda ve ileriye dönük olarak yapamaz, zaten bana 3080'i sattıran 3090 aldıran da aynı sorundur. Ayarlar kısılabilir elbette, o şekilde de 4K çalıştırılabilir ama istenmeyen, tatsız bir durumdur, yani öyle yüksek miktarda bir para yatırımı 4K TV için yaptıktan sonra ayar kısmak, o insan için çok moral bozucu bir şey olur.

3090'ın 17 gb vram kullandığı aynı oyunda 4090'nın 24 gb vram kullanmasının bir sebebi var. Bunun üzerinde düşünülmeli. Şu oyun ne kadar vram harcar diye bakmak belki bir noktadan hatalı. Çünkü burada önemli olan akıcı ve kaliteli görüntü ise, vram'in yetip yetmediği değil, ne düzeyde kaliteli bir görüntü alabildiğiniz oluyor. Mesela 3090'ın 17 gb vram kullandığı senaryoda da oyun akıcı ama 4090'nın 24 gb vram kullandığı senaryoda, görsel kalite çok daha iyi. Yukarıdaki video bunu gösteriyor parlak bir şekilde. O halde bir insanın kullanım ihtiyacı ve beklentisi önemli burada. Mümkün olan en iyi görüntü kalitesi isteniyorsa iş değişir. Fps odaklı bakmak hatadır. Kartlar ne kadar güçlü ise o kadar iyi görüntü kalitesi veriyorlar. Ve bu güçlerini de vram'leri ne kadar izin veriyorsa o kadar kullanabiliyorlar. Birisi ben 4070ti veya 4080 ile akıcı oynayabiliyorum diyebilir, ayar kısarak veya rtx kapatarak vs. olur bu iş.

Ama işte önemli olan aradaki görüntü kalitesi farkı. 4070ti veya 4080 ile o videodaki görsel kalitenin yanına bile yaklaşamadıktan sonra, bunun görüntü kalitesine önem ve öncelik veren biri için bir anlamı olmaz.

Bütçesi olan ve 4K deneyimini mümkün olan en iyi kalitede deneyimlemek isteyen bir arkadaşa da 5080 yerine 4090 tavsiye ettim, 3090 etmedim. 4K ve en iyi görüntü kalitesi için, hem güç hem vram noktasından 90 serisi bırakılıp, yeni seri diye alt seri tercih edilmez, edilse hata olur.

1080p veya 2K kullananlar ve donanımı çok kuvvetli olmayanlar tabi ki, ..60 ve ..70 ve 80 serisini tercih edebilirler. Örneğin 5080 için bütçeniz varsa, 2K için gayet uygun ve iyi bir tercih olur. Zaten benim söylediğim sözün tersi de doğru. Yani "Kullan(a)mayacağınız ve paranızın karşılığını tam al(a)mayacağınız teknolojiye para ödemeyin!" sözünün tersi de doğrudur: "Kullanacağınız ve paranızın karşılığını tam alacağınız teknolojiye para ödeyin!" Meşhur söz: "İsrafta hayır, hayırda israf yoktur". Tespitlerim genel olarak 4K ve en iyi görüntü kalitesi için geçerli. Tabi bir de bütçesi yetmeyen, donanımı zaten zayıf olanların, alt serilere (4K için) boşa fazla para vermeye mecburiyetlerinin olmadığını vurgulayıp alternatif sunmaya yönelik. Ayrıca 2k ve 1080p için de, 60, 70 serisi yerine 3090 daha uygun (fiyat ve güç açısından) olacağını ifade ettik. Ama 2k için 5080 gayet uygun ve iyi. Hem ilerisi için en yeni seri olması daha iyi. Ama başka bir arkadaşa da 4k için 5080 yerine 4090 tavsiye ettik. Durumunuza göre değişiyor bu iş.

Fakat ne kadar yeni nesil ve yeni versiyon olursa, bunun sadece daha iyi fps demek olmadığını, çok daha iyi görüntü kalitesi demek olduğunu bilmek de çok önemli. Yani daha güçlü kartlar sadece daha çok fps değil, daha iyi görüntü kalitesi sağlıyor. Hem de tahmin edilmediği kadar büyük bir farkla. Bunun üzerinde durulması gerekiyor. Bir oyunu aynı akıcılıkta oynatan iki ayrı güçteki kart, aynı görüntü kalitesini vermiyorlar. Mesela 4090, 3090'dan ve 4060, 4070 ve 4080'den çok daha iyi bir görüntü kalitesi sağlıyor. Zaten yukarıdaki video örneğinde olduğu gibi 3090'daki 17 gb yerine 24 gb vram'i yani 7 gb daha fazla vram'i boşa harcamıyor 4090. Burada harcanan bir güç var ve onun kullandığı bir vram var. Bu da size %20-30 daha iyi ve pürüzsüz keskinlikte görüntü kalitesi olarak geri dönüyor. Işın izleme hiç olmadığı kadar iyi görünüyor, detaylar ve keskinlik ve görüntü kalitesi hiç olmadığı kadar harika olarak karşınıza çıkıyor.

İlaveten aklıma şöyle önemli bir nokta geldi: Şimdi daha güçlü bir kart (4090) aynı oyunda, aynı ayarlarda 24 gb vram kullanıyorsa ve 3090 ise aynı durumda 17 gb vram kullanıyorsa, buradan şu çıkıyor: Demek ki bir kart ne kadar güç harcıyorsa, o kullandığı güçle doğru orantılı olarak kullandığı vram miktarı da artıyor. Buradan aslında alt serilerin 60, 70 ve 80 serilerinin daha az vram kullanacağı çıkarımı yapılabilirdi, belki zaten belli ölçüde de öyle aslında. Bunu 3090'nın aynı ayarlarda 7 gb daha az vram kullanmasına bakarak söyleyebiliriz. Ama tabi 4070ti'nin aynı oyunda, 4K Dlss performans modunda full rtx ayarında 15 gb vram kullanması, durumun bu anlamda da pek parlak olmadığını gösteriyor. Demek ki, dlss kalite veya kapalı ve rtx ultra ayarlarda vram yetmeyecek. Fakat alt seriler daha az güçlü olduğu için, ona paralel ve uygun olarak vram de az harcayacakları nedeniyle, vram de daha az koyulmuş denilse bile, yani tablo tam böyle olsaydı bile, şöyle önemli bir sonuç var karşımızda. Güç arttıkça aynı ayarlarda farklı kartların daha fazla vram kullanması demek, vram sorununuz olmasa bile, daha az güçlü bir kart ile daha düşük kalitede bir görüntü görmeniz anlamına geliyor. Yani alt seriler, 4k ultra yani mümkün olan en iyi görsel kalite için, sadece vram yetersizlikleri nedeniyle değil, düşük güçleri nedeniyle de tercih edilmemelidirler sonucu çıkıyor. Yani bu yeni nesil ve alt seri ve daha düşük güçteki kartlar, fps noktasındaki problemleri dlss ve fg, reflex 2 gibi teknolojilerle aşsalar ve akıcı bir oyun deneyimi sağlayabilseler bile, daha güçlü kartlardaki aynı görüntü kalitesini size veremeyecekler. Ne kadar güçlü ve vram'i yüksek kart, o kadar iyi ve pürüzsüz bir görüntü kalitesi. Bence bu çok önemli bir nokta ve mutlaka bilinmesi gerekli bir durum. Ne ilginçtir ki, fps ve dlss konusunun yüzde hatta binde biri kadar üzerinde durulduğuna şahit olmadığım bir konu.

Aslında 4090'a göre 5090'ın %30 daha fazla güçlü olması ve vram miktarının da hemen hemen bu orana yakın bir miktarda artarak (24'den 32'ye yani %33'lük bir artışla) gelmesi, 5090'a bile sahip olduğu gücüne orantılı olarak harcayacağı vram miktarı noktasında, neredeyse sınırda bir vram artışı yapılmış, yani 5090 için bile vram miktarında cimrilik yapılmış denilebilir. Yani 36 gb bile olsaydı bu çok fazla olmazdı denilebilir rahatlıkla. Çünkü 4090 3090'a göre 7 gb daha fazla vram harcıyor ve bunu da 24 gb olarak sınırda yapıyor. Aynı durumu doğru orantı kuracak olursak, muhtemelen 5090 %30 daha güçlü olduğu için daha çok güç harcayacak ve 4090'dan daha da kaliteli bir görüntü sağlayacak ve bunun sonucunda 4090'dan daha fazla vram kullanacak diyebiliriz. Bu ne kadar olur yine sınıra mı gelir, 32 gb'a yaklaşır mı, yoksa o kadar artmaz da daha aşağılarda mı kalır, bu denemeden bilinmez ama şunu kesin diyebiliriz: 5090 aynı oyunda aynı ayarlarda, 4090'dan daha kaliteli görüntü sağlamak için, 4090'dan daha çok güç harcayacak ve bunun doğal sonucu olarak da , 4090'nın kullandığı vram miktarından daha fazlasını kullanacak.

Şimdi bu analiz ve tespitlerden sonra, 5070'in 4090 ile aynı performansta olduğu ifadesinin, ne kadar büyük bir kandırmaca yalan olduğunu hiç olmadığı kadar net anlayabilirsiniz. Evet dlss vs. ile 5070 yüksek fps değerlerine ulaşabilir ve bu anlamda 5090'a benzer bir "fps performansı-yani oyun akıcılığı" sunabilir. Fakat 5070, asla ondan çok daha fazla vram'e sahip ve çok daha güçlü olan 4090 ile aynı kalitede "görüntü performansı" sunamayacaktır. Nvidia'nın 5070'in 4090 ile aynı düzeyde "fps performansı" sunduğu iddiasının, "görüntü performansı" anlamında olmadığını artık anlamış olmalısınız.​

Son düzenleme:

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
"Fps Performansı-Yani Oyun Akıcılığı" Başkadır, "Görüntü Performansı" Bambaşkadır!" başlıklı yukarıdaki yazımızı 4K için 5090'nın altındaki kartları almayı düşünen herkesin okumasını tavsiye ve arzu ediyoruz.​

Son düzenleme:

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
Bir arkadaş şunu yazmış: "Oyun odaklı ise RTX 5070, İş odaklı ise RTX 4090"

Cevabımız şöyle:

"Söylediğiniz şey sadece 1080p ve 2K için geçerli sayılabilir, 4K ultra oyun deneyimi için, tüm oyunlar ve ilerisi için geçerli sayılamaz. Dikkat edin, 90 serisi altında 4K oynanmaz demiyoruz, ayarları aşağıya çeker oynarsınız ama bu durumda biz şunu diyoruz, o halde madem 4K için ayarları aşağıya çekip, ışın izlemeyi de kapatacaksanız, neden bu alt serilere (5060, 5070, hatta 5080 vs.) yeni nesil diye tonla para vereceksiniz ki?! Saçmalığın daniskası. Alın bir 4090 bakın keyfinize. O da mı pahalı geldi? Alın ikinci el bir 3090 bakın keyfinize. (Eski nesil 90 versiyon almak kafanıza yatmadı mı, bu alt seri ve yeni nesil alıp ayar kısmak, kapatmak nasıl kafanıza yatıyor ki?! Bir de üstüne fazladan para vermek!) Ben şu anda 4K ultra, ışın izleme ultra ayarlarda, sıfır takılma ile ve 3090 ile Indiana Jones'u oynayabildim. Sizin 4070 değil, 4080 de değil, 5080 dahi bunu yapabilecek mi? Asla. İmkanı yok, yapamayacaktır. 5080 4k ultra ve ışın izleme ultra ayarlarda, dlss kapalı olarak bu oyunu tam akıcı çalıştıramayacaktır. Dlss kalite modunda çalıştırsa bile asla 4090'nın sağladığı görüntü kalitesine ulaşamayacaktır. (Dlss temel olarak oyun akıcılığı sağlar, vram ve güç eksikliğinden kaynaklı görüntü kalitesi düşüklüğünü ortadan kaldıramaz.) O halde tespitlerinizi mutlak ve her durumda geçerliymiş gibi genelleyerek ifade etmeyin, kayda bağlayın. Ben öyle yapıyorum, mesela 4k ultra ve ışın izleme ful açık ve dlss kapalıyken diyorum mesela. Siz de 2K için, ışın izleme kapalı iken, dlss performans modundayken (performans modu 720p'de çalışır.) vs. derseniz o zaman olur ama dediğimiz gibi bunları böyle kullanacaksak, yani Ferrari alıp kümes yapacaksak, bu kadar para ödemenin mantıki gerekçesi nerede kaldı? Bunu iyi hesap edin diyoruz. Bize bazıları her şey vram değil diyorlar; tamam işte, biz de her şey fps performansı değil, görüntü kalitesi kriteri de var diyoruz."​

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
Indiana Jones oyununda 4090'nın 3090'dan çok daha harika bir görüntü kalitesi verdiğini gösteren Youtube Hdr videosunda, 3090'nın 17 gb vram ve 4090'nın 24 gb vram kullandığını görmüştük. Bununla ilgili tespitlerde bulunmuştuk ve bir arkadaşa da 5080 yerine 4090 tavsiye etmiştik 4K ultra oyun deneyimi için. Bu etkileyici video vesilesiyle bende de 4090 alma düşüncesi oluştu ve bazı sebeplerden dolayı almaktan vazgeçmenin daha uygun olacağına karar verdim. Tabi bu ifade edeceğim sebebten başka etkenler de var ama bilinmesi gereken en önemli nokta şu: Şimdi tabi ki 4090, 3090'dan önemli oranda daha güçlü olduğu için, ciddi anlamda da daha iyi görüntü kalitesi sunuyor 4K'da. Fakat ne yazık ki, 4090 ile 3090 aynı miktarda vram'e sahip, yani 24 gb. Şimdi bu bir sıkıntı. İdeal şartlarda eski kartınızı yenilemeniz için, mantıklı olan yeni kartınızın eskisinden hem daha güçlü, hem de daha çok vram'e sahip olması gerekir fakat 4090 3090 ile aynı vram'e sahip. Peki bu ne anlama gelir? Aynı miktarda vram'e sahip 4090'ı almak demek, elinizdeki kartın 4K en üst ayarlar için vram yeterlilik ömrünü kısaltmak ve bir de bunun için üstüne para ödemek demektir! Ancak sınırlı bir süre 4K en üst ayarlarda oynayabilmek ve daha sonra mecburen (belki 1-2 sene sonra bilemiyoruz) vram yetersizliği sebebiyle ayarları kısmaya mecbur olmak ve 3090 görüntü kalitesine geri dönmek demek. İşte bu bana hiç uygun gelmedi. Bu yüzden 4090 almaktan vazgeçtim. Çünkü daha güçlü olduğu için sınırda vram tüketen bir kartın tam performasını uzun bir süre kullanamamak ve bu sınırlı süre için de, ikinci el cihaza ciddi miktarda (60-70 bin) para ödemek makul görünmedi. Tabiatıyla watt yüksekliği, yeni nesil power supply alınmasının daha uygun olması, sıvı soğutmalı modelin kasaya uygunsuzluğu, bazı ikinci el cihazlarda garantinin olmaması vs. gibi yan sebepler ve dezavantajlar da vardı.

Bilemiyorum, 24 gb ve daha fazla vram'e sahip bir 80 serisi ne zaman çıkar? Belki 7000 serisinde olur mu, şüpheli. Belki o zamana vram ihtiyacını azaltan yeni teknik devreye girer, bekleyip görmek lazım. Fakat 90 serileri pek çok açıdan hem maliyet, hem elektrik tüketimi, hem de önceki nesille arasındaki güç farkının gittide azalmasıyla tercih edilmesi ve ulaşılması, kullanılması çok zor cihazlar haline geliyor. Nvidia özellikle 4K kullanıcılarını çok zor bir konuma soktu. Eğer şu maliyeti zaten düşük olan vram'den cimrilik yapmasaydı, her şey çok daha rahat ve ferah olabilirdi. 5090'a bile gücüne nispeten sınırda bir vram koyduğunu ifade etmiştik, ileriye dönük olarak koyulması gereken vram miktarı 5090 için en azından 36 gb olmalıydı, 32 değil. Eğer 5080'e 32 gb vram koyulsaydı, bu fiyatı çok arttıran bir unsur olmazdı. Ama işte o zaman kendimizi 90 serisi almaya mecbur hissetmezdik ve 3090'dan 5080'e geçiş çok anlamlı ve gerçek bir yükseltme olabilirdi. Şimdi ise öyle değil. Bu tatsız tabloda 3090'dan 5080'e veya 4090'a geçiş yapmak, her ikisi de ideal ve sürdürülebilir bir yükseltme olmaktan çok uzak kalıyorlar.​

Son düzenleme:

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
İndiana Jones hakkında "pek güzel oyuna benzemiyor" denilmesinin doğru cevabı hem evet, hem hayır. Evet, oyunun asıl güzel görünen sinematikleri, onlar oyundan çok daha güzel görünüyor. Hem oynanış hantal, yapay zeka ***** vs. Fakat aynı zamanda hayır, çünkü ben de 3090 ile en üst ayarlarda tam olarak deneyimleyemediğim ve ancak 4090 ile deneyimlenebilen bir görüntü kalitesi varmış oyunun, hem görüntü kalitesi hem de ışın izleme anlamında 4090 ile ve 4K'da çok daha iyi ve pürüzsüz görünüyor. (BUnu ancak youtube hdr videosunda fark edebildim) Bu donanımlara sahip olmayanlar kendi gerçeklerini ifade ediyorlar aslında. Ben de kısmen öyleymişim. Fakat bu yeni nesil kartların alt serilerinde şöyle bir handikap var. Bir oyunun görsel kalitesini belirleyen, arttıran iki şey var. (Ekranı sayarsak üç şey tabi) Biri kartın kendi gücü oranında sağladığı görüntü kalitesi ve bir de daha çok yazılımsal olarak ortaya koyulan ışın izleme (ki bu da kartın gücüne ve vram miktarına bağlı aslında). Şimdi kartın gücü düşük ve vram miktarı da düşük olunca, bu iki görüntü kalitesi kaynağı da tam çalışmadığından kalite de daha düşük oluyor. İşte güya tam da bu noktada derde deva dlss, fg, reflex çıkıp işi düzeltecek ya, hayır öyle olmuyor. Sadece oyunun akıcı oynanmasına yardımcı oluyor bunlar. Şimdi diyorlar ya, yeni nesil dlss görüntüyü iyileştiriyor ve vram kullanımını da azaltıyor (!?) diye, işte onun izahı da şu: 1- kartın kendi gücüyle elde ettiği görüntü kalitesini daha yukarıya taşımıyor, öyle tasavvur etmek de hatadır bence, tam aksine daha önceki versiyon dlss, oyunu daha düşük çözünürlükte çalıştırıp tekrar yükselttiğinde, görüntü dlss kapalı ayarına göre daha bulanık ve bozuk oluyordu, şimdi bunu düzeltmişler, iyileştirmişler. Bahsettikleri o temelinde, belki de biraz ekstra iyileştirmeler var ama bu da kartın güç kapasitesinin yapamadığını yapmak gibi bir şey değil. 2- Diğeri yani vram kullanımının azaltılması da, kayda değmeyen bir şey, yüzde 5 azaltıyor sadece, yani 18 gb'dan 17.2 gb vram'e düşürüyor, yani işe yarayacak düzeyde hiç değil. Peki ne oluyor bu durumda? Yeni nesil alt seri kartlar, ancak akıcı oyun deneyimleyebiliyor daha çok. Çünkü ışın izleme açsa hem kartın gücü, hem de vram miktarı yetmiyor, mecbur kapatacak, oyun ayarlarını kısacak, çözünürlüğü düşürecek vs. Peki ne anladık bu güya yeni nesil işten? Onu 3090 da, hem de daha mükemmel yapıyor!

Aslında nvidia, performans karşılaştırmalarını fps ölçümü üzerinden değil de, versiyonlarına göre görüntü kalitesi performansı üzerinden yapsaydı, o zaman iş değişirdi ve bir anlamı olurdu. Ama bu ancak gözle görünen ve bunu gösterebilecek donanıma sahiplerce görülüp, deneyimlenecek, sayıya dökülmesi imkanı olmayan bir kalite kriteri olduğundan ve geniş kitlesini de kaybetmek istemediğinden, bu şekilde bir pazarlama taktiği kullandı. Yoksa işin doğrusu, alt serilere standart 24 gb, 80 serisine 32 gb ve 90 serisine 36 gb vram verirsin ve dersin ki, bu kartlar güçlerine göre daha yüksek veya düşük görüntü kalitesi sağlarlar. Daha iyi görüntü kalitesi isteyen daha güçlü kartı alsın dersin, iş biter ve anlam kazanır ama o zaman hesabına uymaz işte, çünkü çoğu oyuncu 1080p ve 2k oyun oynuyor. Sistemleri de çoğunun üst düzey değil. O yüzden fps değerlerini öne sürüp duruyor, tek kalite kriteri buymuş gibi.​

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
Soru: "Cyberpunk'ta tüm grafikler Ultra ve ışın izleme yansıma gibi özellikler açıkken RTX 5090 bile 28 FPS civarı veriyordu. Bu ışın izleme ve yansıma özellikleri aşırı FPS yiyor. Yani DLSS açmaya mecbursun. İleri de ne zaman saf kas gücü olarak yüksek FPS alırız onu bilemeyeceğim. Ha NVIDIA saf kas güce o kadar yatırım yapar mı? Orası da soru işareti."

Cevap: "Işın izlemeyi açmak zorunda değil kimse, bu sadece bir görüntü efekti, ne doğrudan görüntü kalitesini ifade ediyor ne de doğrudan ve genel olarak görüntü kalitesini daha kaliteli hale getiriyor. Kimse ışın izleme olmadan hiçbir şeye benzemiyor bu görüntü demiyor.

Buna ilaveten ışın izleme olmasın ya da kötü bunlar diyen yok ki, yukarıda bakın 4090'nın ışın izleme kalitesinin ne kadar harika olduğuyla alakalı ifadelerim var. Ama bu teknolojileri kullanmak için en önemli unsurlardan ve en düşük maliyetli parça vram'den de kısılmasın bu kadar yüksek bedeller istenirken diyoruz. Ve yeni nesil kartlarda dlss ile fps performansını/yüksekliğini gösterip de; sanki alt seriler, daha güçlü ve önceki nesil kartlardan daha iyi görüntü kalitesi veriyormuş gibi insanlar kandırılmasın diyoruz."​

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
Marvel's Spider-Man 2 oynuyorum ve bu oyun çıktığından beri sürekli çökmesi nedeniyle çok fazla olumsuz yorum almış ve bir yama (update-fix) yayınlamalarına rağmen bu yama da pek işe yarar değilmiş ki, yamadan sonra da oyun çok kısa aralıklarla olmasa da, can sıkıcı bir şekilde çöktü defalarca. Şimdi Dlss ve ışın izlemeye elbette karşı değilim, gerekli ve güzeller ama (Dlss) ne getiriyor, (ışın izleme) ne getiriyor ve ne götürüyor, bedeli ne oluyor noktasından baktığımızda insanı şaşırtan ve durup düşünmeye sevk eden bir tabloyla karşılaşıyoruz. Yani evet ışın izleme için dlss çok gerekli ve önemli ama ışın izleme ne kadar gerekli, önemli ve vazgeçilmez asıl soru bu.

Bunu bu oyunda çok açık gördüm. Dlss'nin son versiyonunu yükledim (preset K) ve tüm ayarları en yükseğe çektim, Dlss kalite ve ışın izleme de en yüksekte olacak şekilde. Fps 20-25-30 arasında gidip geliyordu. Ayrıca bir ayar var Dlss ışın oluşturma diye, onu kapatınca kaplamalar daha iyi ve pürüzsüz görünüyor, aslında daha iyi yapması için ama özellikle yüz modelleri o ayarı açınca kumlu oluyor. Her ne ise, belki ve muhtemelen 5000 serisinde iyi çalışıyordur. Fakat bu oyun çökmelerinin özellikle ışın izleme sebebiyle olduğunu yorumlarda okudum ve hem çökmeleri önlemek, hem de doğal ve ışın izlemesiz ve dlss kapalı en yüksek ayarlarda nasıl görünüyor ve fps ne oluyor diye bir denedim. Sonuç gerçekten çok enteresan.

Fps 50'lere çıktı ve pek düşmüyor bu seviyeden. (Vram kullanımı da 15 gb'dan 12'lere indi.) Görsel kalite ise, ışın izlemeyi hiç aratmayacak kadar harika netlik, detay ve pürüzsüzlüğe sahip. Ben görsel kaliteye önem verdiğimden mümkün olduğu kadar en üst ayarda oynayıp, ışın izlemeyi de açarım, özellikle dlss 4'den sonra, madem görüntü kalitesi bu kadar iyileşti, dlss'yi kapatmaya da artık gerek yok dedim ama bu şekilde yani dlss ve ışın izleme kapalı ve en üst ayarlardaki 50 fps ve harika görsellik, 3090 ile bile böyle oluyorsa, biz neye uğraşıyoruz diye sordurmadı da değil. Yani dlss'nin getirdiğini ışın izleme götürüyor ve götürdüğüne kıyasla, o derece vazgeçilmez ve inanılmaz bir görsel kalite artışı da sağlamıyor işin aslında. Bunu yanlış anlamayın, ışın izlemenin bazı sahnelerde ne kadar güzel göründüğünü biliyoruz ama çoğu sahnede ya böyle bir fark yok veya biz dikkat etmiyoruz ve bu zaten doğrudan bir görsel kalite detayı değil, bir görsel efekt olduğu için, yeterince kalteli ve akıcı bir görüntüde bunu pek aramıyorsunuz hatta aklınıza bile gelmiyor ve özellikle bu ışın izlemenin kapatılması, çökmelerden sizi kurtaracaksa, lanet olsun deyip memnuniyetle kapatır ve arkanıza bile bakmazsınız yani. Bunlar cidden düşündürücü noktalar.

Yani evet 5090 4K, Dlss, RTX, MFG en üst ayarlarda çok daha yüksek fps ve daha iyi bir görüntü kalitesi de sağlıyor muhakkak fakat bunun vazgeçilmez bir seviyede ve bu kadar astronomik fiyat farkının, aşırı elektrik sarfiyatının karşılığının adil bir şekilde alındığı söylenecek kadar olmadığı da söylenebilir rahatça. Artı ve eksiler düşünüldüğünde düşündürücü bir tablo çıkıyor her yönüyle.​

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
En basitinden şöyle bir şey düşünmek gerekmiyor mu? Işın izleme ve dlss aynı dönemde çıkıyor ve ekran kartını bu kadar zorlayan ve olmasa da olabilir nitelikte bir ışık yansıma efektinin bu kadar abartılması ve adeta hastalığı üretenin de, aşıyı üretenin de aynı kurum olması misali, burada da sorunu da çözümü de üretenin aynı firma olması gayet şüpheli bir durum. Yani yapay olarak ortaya koyulan bir probleme bir çözüm üretiliyor ve yeni kartlar aldırılıyor insanlara. Halbuki iki nesil önceki kartlar bile (3090) 4k en üst ayarlarda ışın izleme kapatıldığında fazlasıyla yetiyor. Doğrusu oldukça kurnaz ve aldatmaca bir iş gibi görünüyor, önce ışın izleme ile oyunun düşük fps verdiğini göstermek, daha sonra dlss kullanarak o fps'nin oynanabilir yüksekliğe çıktığını gösterip, bu yeni nesil kartlara gereklilik ve ihtiyaç olduğunu zihinlere işlemek...

nuttyares

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ahmet Elnecceb
bence bu abimizin sinir olduğu ve destanlar gibi yazı yazıp da hiç kimsenin bişey anlamamasının sebebi şu; bu abimiz zamanında gitmiş paraya kıymış demişki alacaksam en üst versiyonu alayım hem güçlü olur hem de yeni yazılımlar gelirse mantıken 90 serisi diye yazılım desteği de alırım. Tabi evdeki hesap çarşıya uymuyor abimiz kartı alıyor kullanıyor 40 serisi çıkıyor bakıyor wattt değerleri yarıyarıya inmiş sonra bekliyor bakıyor 50 serisi çıkıyor yok multi frame yok dlss 4 yok yapay zeka abimiz bi işkilleniyor lan diyor en güçlüsünü aldık zamanında bilmem kaç cigolayt diyor nasıl 5060 5070 benim kartı tokatlar! sonra bekliyor ki dlss 4 bu abimiz karta da gelsin. Gelmesine geliyor ama o da ne !! ne multi frame ne başka bişey. neredeyse temel yazılım desteği vermişler yalandan 3-5 fps arttırır işte. yaw diyor benim kartım 90 serisi versenize kardeşim multiframe diyor. sonra başlıyor meşhuuuuuur destanımızı yazmaya. vay efendim 5070 90 serilerini nasıl geçer vay efendim dlss sahte görüntü oluşturuyor gerçek değilki vay efendim benim kart nativede 4070ti dan iyi diyeeeeeee sıralıyor işte. velhasıl-ı kelam: bu abiye kalsa 60 70 kartlar çöp.. ama siz siz olun bütçeniz ne olursa olsun daima en yeni seriden alın arkadaşlar. modeli farketmez sonra üzülürsünüz 90 serisi almanıza rağmen kartınızı tokatlarlar... bi destan da sizden okumayalım mazallah.. kalın sağlıcakla bidaha da böyle native güç diye destan yazmayın böyle yererler
Mesaj otomatik birleştirildi:

Parça parça, zaman içinde oluşan yazıları buraya ekleyince, site otomatik birleştirme yaptığından uzun görünüyor. Lütfen ifadeleri okumadan yorum yapmayın ve kastedilmeyen manayı verip, ters şekilde anlamayın. Ana fikir ve özet temel olarak bu:

Kimseye 4090, 5090 almayın demiyoruz (tam aksine alacaksanız 90 serisi alın diyoruz temel olarak) ama paranızı akıllı kullanın ve israf etmeyin de diyoruz. Ayrıca ..90 serileri haricinde (özellikle 4K için), alt serilere (5060, 5070, hatta 5080-çünkü hepsi 12-16 gb) bir ton para vermek yerine daha iyi iş görecek 3090 (çünkü 24 gb ve halen çok güçlü-5080 ile arasında çok fark yok saf güç olarak) almayı düşünebilir ve paranın kalanını pc donanımını iyileştirmeye kullanabilirsiniz diyoruz. Ama orta düzey bir pc donanımı ve ekranı olan biri için elbette bu eksiğini tamamlamak yerine parasını 5090'a, 4090'a vermesi uygun olmasa gerek. Bir arkadaş 3090'dan geçmiş 4060'a, bir diğeri de 3090 satıp 4080 almış, böyleleri çok vardır. Ve çok sıkıntı yaşamışlar tabi. Attan inip eşeğe binmek misali. Bu tabi bütçe meselesi ama mesela bütçesi yetişmeyen biri için 4060-4070 almak yerine, bundan çok daha iyi ve ekonomik bir çözüm, iki nesil önceki serinin en üst versiyonunu almak olabilir. Örneğin 5060-5070 (hatta 5080) almak yerine, 3090 almak. Bu şekilde hem daha ucuz olur, hem de çok daha iyi performans ve görüntü kalitesi alınabilir. (Bakın buraya dikkat edin, bu söz özellikle 4K ultra ve en üst düzey pc donanımı için geçerlidir.) Bu yüzden yeni nesil diye daha alt seriye geçmenin uygun olmayacağını vurguluyoruz. Ben daha çok 4K ultra üzerinde duruyorum. Donanımı zaten yüksek olanlar, 2K için elbette 5070ti veya 5080 tercih edebilirler. Sonuç olarak karar zaten sizin ve bu kararın hangisinin daha uygun olacağını da kullanım şartlarınız belirler.

"Burada ana fikir olarak, oyun deneyimi ve özellikle 4K ultra için sorunsuz ve ilerisi için tam yeterli tek serinin ..90 serisi olduğu vurgulanıyor. Yani 3090 takıntısı yok asla. Zaten eğer alabilirseniz 4090 veya 5090, o da olmazsa 3090 yazmışız ilk mesajlarımızda. Fakat 5090 versiyonunun Türkiye için çok astronomik bir fiyata piyasaya sürüleceği ortaya çıkınca ve 4090 da halen çok yüksek fiyattan satılmaya devam ettiğini görünce, oyun deneyimi için ihtiyacı karşılayacak ve ödenen paranın karşılığının alınabileceği, fiyat ve performans olarak en ideal tercihin 3090 olabileceği ve bunun bir ara çözüm olabileceğini düşündüm, mesele bundan ibaret.

Bir de bakınız, şöyle bir mantıkî çıkarım yapıyoruz şu şekilde: 3090'dan 5080'e geçiş yapmak bir yükseltme değil, düşürme ise (ki pek çok açıdan öyledir); o halde rahatça diyebiliriz ki; 5080 yerine 3090 almak daha uygun bir seçenektir. (pek çok açıdan)

"Hep dediğim bir şey: "Kullan(a)mayacağınız ve paranızın karşılığını tam al(a)mayacağınız teknolojiye para ödemeyin!" Zihnimde tamamen bütünsel ve detaylı olarak ve ileriyi de hesaba katarak tasavvur ediyorum ve çok az karşılığını alabileceğiniz, belki de bazı noktalardan hiç karşılığını alamayacağınız bedelleri ödemenin mantıksızlığı noktasından diyorum ki: Şu anda oyun deneyimi noktasında herkes için, en uygun ve yeterli ekran kartı 3090'dır. Vram ise 24 gb ram'i var, güç deseniz çok güçlü bir kart hâlen. Şu an en üst düzeyde ve akıcı olarak oynatamadığı oyun yok. 4090 da uygun fiyatlı bulunursa belki alınabilir ama 5090 için servet ödemenin hiçbir anlamı yok. Yazık, günah. Bunun yerine ister 4K, ister 2K kullanıcısı olsun, bence en uygunu bir 3090 elde edip (ikinci el 25 bin), pc donanımını paranızın imkan verdiği en üst düzeye çıkarmanız en uygun olandır. 4090'a, 5090'a veya 5060, 5070 ve 5080'e vereceğiniz parayla gidin anakartınızı, işlemcinizi, ram'inizi, sabit diskinizi en üst düzeye çıkarmaya çalışın. Bu çok daha fazla işe yarar. Ben de ekran olarak 4K LG Oled 65" kullanıyorum. İleriki yıllarda veya ihtiyaç olan bazı oyunlar için, işlemci, ram ve ekran kartı otomatik ve güvenli overlock işlemleri veya Dlss 4 takviye olarak kullanılabilir. (3000 serisine de gelecek Dlss 4)"
aynen abi aynen 5080 almak yerine 3090 almak daha mantıklı abi aynen

Son düzenleme:

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ediz Sözüer
Büyük oranla katılıyorum hocam, çok teşekkür ediyorum, katılmadığım değil de deneyimlemediğim için tam bilgi sahibi olmadığım ve sizden öğrenmemiz gereken yani kullananlardan, deneyimleyenlerden öğrenmemiz gereken bir nokta dlss 3.5 ve fg ve daha ileri versiyon için görüntü kalitesi, netliği ve akıcılığı ne düzeyde olduğu. Öyleyse ve bu durum 5000 serisinde daha da iyileşecek ise cidden iyi bir gelişme. Buna ancak memnun olurum ama tabi 90 serisi altı için vram yetersizliği ortada durmaya devam ediyor. Bu sıkıntı. Çünkü kendi testlerinde ancak onda birden daha az bir düşük vram harcama oluyor, bu da tabi kurtarmaz durumu. (18 gb yerine 17.2 gb) Aslında maliyeti de düşük olan vram 24 gb standart koysalardı hiç sorun kalmayacaktı. Tabi kendi işlerini ve kurdukları tezgahı bozmuş olurlardı. Yapmazlar o yüzden. Reddit'te birinin 6070ti ve 6080 bekleyin demesi makul görünüyor gibi. Bir de şöyle bir şey aklıma geldi, muhtelif donanım parçaları için genel bir kabul vardır, stabil ve verimli çalışması için kapasitesinin %20-25 kadarını boş bırakmak gerekliliği ifade edilir. (Diskler, işlemciler, ram'ler, power supply vs.) Muhtemelen aynı mantık vram için de söz konusu olsa gerek. Yani kartın sorunsuz çalışması için kullanılmayan bir vram miktarı da olmalı, tam sınırda çalışsa sorun olur, oyun çöker, dlss ve fg düzgün çalışmaz vs. Bu yöndeki tecrübeler aktarılıyor. Ev satın alma abartı değil, 3 sene önce Samsun'da 200-300 arasına ev alınıyordu ve biz de 270'e aldık. 150'ye bile vardı. Yani bu manada (neredeyse anlamında) söyledim. Ona bakarsanız çok da uzak olmayan bir geçmişte 10 bine en üst düzey sistem toplanabiliyordu. Bunu kastettim. Selamlar ve teşekkürler.
Herkes kendi kabı kadar alır ve kabına göre anlar...

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,055,719
Üyeler
167,707
Son üye
tougaku
Top Bottom