Hocam Hz düşürünce ghosting artıyor diye monitöre alınmaz demişsiniz ama önerdiğiniz 25G3ZM modelinde de aynı durum var.
HZ düşürmekten bahsetmiyorum, oyunlarda 280hz görmek zaten çok zor. 240HZ testi yapılmış, burada 240hz modellerden bariz daha zayıf performans gösteriyor. R25F-30'dan pek farklı değil bu konuda, bu modellerden hatrı sayılır düzeyde düşük renk gamutuna sahip. Parlaklık olarak da keza biraz daha zayıf. H25T7 ile oldukça yakın renk gamutu var. Bu monitör bunun yarısı fiyatında satılıyor neredeyse.
Benim önerirken bir kaç tane kriterim var. 8k bandındaki R27QE bundan daha az ghosting yapıyor, daha fazla renk gamutu sunuyor, daha iyi parlaklığa sahip, çözünürlüğü daha yüksek vs alınabilirliği daha fazla. Aradaki 1k fiyat farkı ise önemsiz düzeyde. 25G3ZM aynı fiyat bandında daha iyi hareket performansı, daha iyi parlaklık ve daha iyi renk gamutu sunuyor. Aradaki kontrast oranı ise tolere edilebilir.
R25F-30'u 6k bandında öneriyordum çünkü hareket performansı buna benzer olmasına karşın daha iyi renk gamutu ve parlaklık sunuyordu. Ve fiyatı 1080p monitörlere yakındı. Eğer 1k daha eklemek istersen biraz daha zorlayıp 2k veya aynı fiyat bandında 25g3zm alabiliyorsun. Bu monitör 25g3zm ve 2k monitörlerin dibinde satılıyor, buna rağmen kontrast haricinde her alanda daha zayıf.
Yani demek istediğim şu 280 FPS aldığın oyunda bu modellere yakın bir performansı var fakat 240 FPS aldığın bir oyunda bu modellerden bariz geride. Bu şu demek oluyor yüksek ihtimalle 120hz aldığın oyunda da bu modellerden geride olacak. Yani hikayeli oyunlarda FPS düşük olduğu için ghosting belirginleşecek.
25G3ZM modelinde de aynı durum var fakat iki monitörü de 240hz de kıyaslarsak 25g3zm'nin daha iyi performans gösteriyordiğini görebiliyoruz. Mesela rtings incelemelerine bakarsan monitörlerin 240-120-60hz performanslarını da gösterirler. Bu modelde 240hz performansı gösterilmiş ve kıyasladığımızda ghosting fazla.
VA da en çok kontrast oranına değil hız, renk gamutu ve parlaklığa bakmak gerekiyor. Oledde nasıl renk gamutuna, hıza vs bakılmıyor parlaklığa önem gösteriliyorsa bunların da zayıf olduğu kısım hız ve gamut. İPS'te geniş gamut monitör olsa bile 1000:1 ve altında bir değer sunuyorsa çoğu zaman önermiyorum. XG27ACS mesela hız iyi, renk gamutu yüksek, parlaklık yüksek vs ama İPS'in zayıflığı olan kontrast oranı da muadillerinden zayıf.
Bu modelde VA'nın zayıflıklarını yeteri kadar iyi kapatamıyor. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır.