Rehber 3000-8000 TL, 1080p 144-240Hz monitör tercih rehberi

Dark boost, saturation vb ayarlarla oynamak renk doğruluğunu azaltır. En fazla yapacağın beyazlar mavimsi ise blue ayarını azaltmak, sarımsı ise red ve green gibi ayarları azaltmak olur. Neutral modda nasıl?

Senin kullanımına tepe model İPS veya kaliteli bir VA panel daha uygun gibi geldi bana.
şuan güzel gözüküyor renkler kapalı vs mavi ile oynasam mı bilemedim bir başkasının renk ayarını kullandım zaten
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

bu videodaki ayarları kullandım

şuan güzel gözüküyor renkler kapalı vs mavi ile oynasam mı bilemedim bir başkasının renk ayarını kullandım zaten

bu videodaki ayarları kullandım
Başkasının renk ayarlarını kullanmayın, göz zevkinize göre kendiniz ayar çekin. Dark boost, saturation, kontrast vb ayarları da varsayılanda bırakın.

Başkasının renk ayarlarını kullanmayın, göz zevkinize göre kendiniz ayar çekin. Dark boost, saturation, kontrast vb ayarları da varsayılanda bırakın.
dark boost ve saturation zaten normalde lvl4 olarak geliyordu ben düşürmüştüm

kendime göre nasıl ayar çekeceğimi bilmiyorum hocam

@Tayfunns (Yazacak başka yer bulamadım) Hocam merhaba. AOC CU34G2XP model monitöre bakıyordum. 2 tane incelemesi var ikisindede gecikme değerleri çok benzer ama renk gamutu ve kontrast tarafında çok fark var. Monitör 1. incelemede 4930:1, 2. incelemede 2996:1 kontrast vermiş mesela. Dağlar kadar fark var. Sizce bu fark neyden kaynaklanıyor?

@Tayfunns (Yazacak başka yer bulamadım) Hocam merhaba. AOC CU34G2XP model monitöre bakıyordum. 2 tane incelemesi var ikisindede gecikme değerleri çok benzer ama renk gamutu ve kontrast tarafında çok fark var. Monitör 1. incelemede 4930:1, 2. incelemede 2996:1 kontrast vermiş mesela. Dağlar kadar fark var. Sizce bu fark neyden kaynaklanıyor?

Ölçüm cihazı, kullanılan ön ayar, monitör piyangosu ve ölçüm yöntemleriyle alakalı bir farklılık olabilir. Rtings kontrast ölçmek için 4 farklı yöntem olduğundan bahsediyordu, makeleyi tekrar bulursam paylaşırım.

@Tayfunns hocam bu monitöre birde siz bakabilir misiniz? Bilibili'de ki incelemelerine de baktım çok ilginç bir monitör.

Hocam Hz düşürünce ghosting artıyor diye monitöre alınmaz demişsiniz ama önerdiğiniz 25G3ZM modelinde de aynı durum var.
HZ düşürmekten bahsetmiyorum, oyunlarda 280hz görmek zaten çok zor. 240HZ testi yapılmış, burada 240hz modellerden bariz daha zayıf performans gösteriyor. R25F-30'dan pek farklı değil bu konuda, bu modellerden hatrı sayılır düzeyde düşük renk gamutuna sahip. Parlaklık olarak da keza biraz daha zayıf. H25T7 ile oldukça yakın renk gamutu var. Bu monitör bunun yarısı fiyatında satılıyor neredeyse.

Benim önerirken bir kaç tane kriterim var. 8k bandındaki R27QE bundan daha az ghosting yapıyor, daha fazla renk gamutu sunuyor, daha iyi parlaklığa sahip, çözünürlüğü daha yüksek vs alınabilirliği daha fazla. Aradaki 1k fiyat farkı ise önemsiz düzeyde. 25G3ZM aynı fiyat bandında daha iyi hareket performansı, daha iyi parlaklık ve daha iyi renk gamutu sunuyor. Aradaki kontrast oranı ise tolere edilebilir.

R25F-30'u 6k bandında öneriyordum çünkü hareket performansı buna benzer olmasına karşın daha iyi renk gamutu ve parlaklık sunuyordu. Ve fiyatı 1080p monitörlere yakındı. Eğer 1k daha eklemek istersen biraz daha zorlayıp 2k veya aynı fiyat bandında 25g3zm alabiliyorsun. Bu monitör 25g3zm ve 2k monitörlerin dibinde satılıyor, buna rağmen kontrast haricinde her alanda daha zayıf.

Yani demek istediğim şu 280 FPS aldığın oyunda bu modellere yakın bir performansı var fakat 240 FPS aldığın bir oyunda bu modellerden bariz geride. Bu şu demek oluyor yüksek ihtimalle 120hz aldığın oyunda da bu modellerden geride olacak. Yani hikayeli oyunlarda FPS düşük olduğu için ghosting belirginleşecek. 25G3ZM modelinde de aynı durum var fakat iki monitörü de 240hz de kıyaslarsak 25g3zm'nin daha iyi performans gösteriyordiğini görebiliyoruz. Mesela rtings incelemelerine bakarsan monitörlerin 240-120-60hz performanslarını da gösterirler. Bu modelde 240hz performansı gösterilmiş ve kıyasladığımızda ghosting fazla.

VA da en çok kontrast oranına değil hız, renk gamutu ve parlaklığa bakmak gerekiyor. Oledde nasıl renk gamutuna, hıza vs bakılmıyor parlaklığa önem gösteriliyorsa bunların da zayıf olduğu kısım hız ve gamut. İPS'te geniş gamut monitör olsa bile 1000:1 ve altında bir değer sunuyorsa çoğu zaman önermiyorum. XG27ACS mesela hız iyi, renk gamutu yüksek, parlaklık yüksek vs ama İPS'in zayıflığı olan kontrast oranı da muadillerinden zayıf.

Bu modelde VA'nın zayıflıklarını yeteri kadar iyi kapatamıyor. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır.

@Tayfunns Hocam incelemelerde değerleri böyle olan bir monitör var. Ortalamasını alıp yorumlamak nekadar doğru ve nasıl yorumlanmalı?
IMG_20250710_203613.webp

DM'niz açık olsa buraya yazmayacağım.

@Tayfunns Hocam incelemelerde değerleri böyle olan bir monitör var. Ortalamasını alıp yorumlamak nekadar doğru ve nasıl yorumlanmalı?
Alıntıyı görüntüle
DM'niz açık olsa buraya yazmayacağım.
İlk inceleme CIE1976 diğerleri CIE1931 ölçümleri heralde. Diğerlerine göre bariz daha iyi çıkmış. %88 DCI-P3 olarak baz alırdım. Srgb’nin tamamını almış güzel volume değeri de yüksek. %130 olarak alınır. Adobe RGB içinde %82.5 falan diyebilirim. Renk gamutu iyi. Eğer va ise kontrast oranını da hesaba katarsak bu renk gamutu tatmin eder. Fiyat ve muadillerine göre de bir değerlendirme yapılması lazım ama genel olarak iyi diyebilirim.

Hocam selamlar,
Maksimum 5000TL'ye kadar hoparlörlü bir monitör önerebilir misiniz? KTC monitörü beğendim fakat hoparlör yokmuş onda da. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,157,649
Üyeler
183,868
Son üye
botanaslan
Geri