27" OLED için 4K mı 2K mı ?

@Tayfunns XG27UCDMG modeline baya bi yükseldim evet 45 K gibi bir fiyatı var ama çok çekici geldi, 6 taksit imkanıyla da bir sorun teşkil etmiyor. Muhtemelen değecek bir ürün gibi de duruyor yurtdışı yorumları ve incelemerinde izlediğim kadarıyla. Sizlere sorum şu olacak ;
Sistemimin bileşenlerini bahsetmiştim ama tekrar edeyim (DDR 4)
6700 XT - 12400F - 2 x 8 = 3600mhz ramler
Oynadığım oyunda TFT en azından şimdilik. Zaten PS5'imde var, EA FC 26, Diablo 4 vb. oyunlar. Bu sistemde TFT için 4K'da ekran kartım sorun teşkil eder mi sizce ? Evet çözünürlüğü 4K alabilirim ama bu ekran kartlarında "bandwith" felan muhabbetleri var, veri genişliği gibi bir şey herhalde. 4K için bu sisteme, TFT ve LOL oynanacağını, diğer oyunların PS5 tarafında oynanacağını varsayarsak, bir sıkıntı yaşatır mı ? Monitörü kovalayacağım 3-5K indirim beklerim belki kafam atarsa direkte alırım fakat sizlere sorduğum soru önemli benim için. Şimdiden tekrardan teşekkürler.

Samsung G81SF geçen ay 30.900 TL iken, mat ekran muhabbetinden almadım ama eğer o da indirime girerse direkt onu düşünebilirim çünkü aradaki fark 15K olacak ve aradaki farkı vermeye değmeyecek belki de.
Oyun performansı ve beklentiler size kalmış. Xg27ucdmg 4.nesil qd oled panel. Güzel monitör üzmez.

Oyun performansı ve beklentiler size kalmış. Xg27ucdmg 4.nesil qd oled panel. Güzel monitör üzmez.
O konuda benden daha bilgilisinizdir diye danıştım aslında. Sistem özelliklerim, 4K kaldırır mı ? AAA oyunlar için değil zaten, TFT, Lol gibi basit oyunlarda. AAA, FC 26, Diablo gibi oyunları PS'te oynayacağım.

O konuda benden daha bilgilisinizdir diye danıştım aslında. Sistem özelliklerim, 4K kaldırır mı ? AAA oyunlar için değil zaten, TFT, Lol gibi basit oyunlarda. AAA, FC 26, Diablo gibi oyunları PS'te oynayacağım.
Testlere bakmak lazım. Oynadığınız oyunlar genelde sisteme çok fazla yük bindirmiyor. Diablo ve fc26 serisinden oyun oynamadım. Lol ve tft için yeterli ama 240hz’yi sağlar mı emin değilim. Testlere bakıp fps değerlerini öğrenmeniz lazım çünkü sürekli güncelleme alan oyunlar.

Belki lol de 150 fps sizin için yeter ama bir başkası için yetmez. Kaldırma işi çok öznel. Zamanında 35 fps civarı rdr2 oynadığımı biliyorum ve çok keyifliydi. Gözlerim 360hz yi gördükten sonra 60 fps bile bana kasar geldi orası ayrı. Bu oyunları ayar kısarak falan bir şekilde oynarsınız ama black myth wukong, cronos the new dawn, ındıana jones vs sistem kaldırmaz, kaldırsa da çok düşük fps alırsınız.

Cronos’u 4k very low fsr kalite moduyla 50 fps oynatıyor (i7 13700 kullanılmış) ama oyunun bazı bölgelerde fps düşmesi yaşadığını duymuştum. Very low ve 30 fps gibi düşünün. Sizdeki cpu da daha zayıf. 6000mhz 2x16gb ram var bir de.

Yeni nesil oyunlar böyle olacak. Eğer yeni çıkacak oyunlarla işiniz yoksa sistem idare eder. Yine de eski nesil oyunları medium’dan öteye götüremezsiniz. İleride ikinci elden bile olsa gpu’yu en az 6900xt veya 3090 ayarında bir kart ile değiştirin. Bu kartlar bile 2 jenerasyon eski kas gücü sayesinde ayakta duruyor.

Son düzenleme:
Testlere bakmak lazım. Oynadığınız oyunlar genelde sisteme çok fazla yük bindirmiyor. Diablo ve fc26 serisinden oyun oynamadım. Lol ve tft için yeterli ama 240hz’yi sağlar mı emin değilim. Testlere bakıp fps değerlerini öğrenmeniz lazım çünkü sürekli güncelleme alan oyunlar.

Belki lol de 150 fps sizin için yeter ama bir başkası için yetmez. Kaldırma işi çok öznel. Zamanında 35 fps civarı rdr2 oynadığımı biliyorum ve çok keyifliydi. Gözlerim 360hz yi gördükten sonra 60 fps bile bana kasar geldi orası ayrı. Bu oyunları ayar kısarak falan bir şekilde oynarsınız ama black myth wukong, cronos the new dawn, ındıana jones vs sistem kaldırmaz, kaldırsa da çok düşük fps alırsınız.

Cronos’u 4k very low fsr kalite moduyla 50 fps oynatıyor (i7 13700 kullanılmış) ama oyunun bazı bölgelerde fps düşmesi yaşadığını duymuştum. Very low ve 30 fps gibi düşünün. Sizdeki cpu da daha zayıf. 6000mhz 2x16gb ram var bir de.

Yeni nesil oyunlar böyle olacak. Eğer yeni çıkacak oyunlarla işiniz yoksa sistem idare eder. Yine de eski nesil oyunları medium’dan öteye götüremezsiniz. İleride ikinci elden bile olsa gpu’yu en az 6900xt veya 3090 ayarında bir kart ile değiştirin. Bu kartlar bile 2 jenerasyon eski kas gücü sayesinde ayakta duruyor.
Evet hocam zaten bahsettiğiniz oyunları oynarsam da PS5'te oynayacağım. Asıl amacım da hem vaktimin bi kısmını geçirdiğim PC'de teknolojiye ulaşmak hem de PS'te oynayacağım oyunlarda Renk şelalesi, zevk şelalesi yaşamak :D PS5 ile ortak kullanılacağı ve 27" 4K'da ki görüntü netliği için 4K 'ya kadar çıktım. Yoksa ACDNG'yi alıp geçerdim ama 2K ile 4K arasında çok fark yaşanır diye düşünüyorum özellikle 27" özelinde. 10K fiyat farkına değer gibi duruyor o yüzden bu kadar fiyatlara çıktım.

@Tayfunns Kusura bakmayın tekrar etiketliyorum sizi. Bu monitörü aldığımda, ufak tefek sorun yaşıyor gibi gözükürsem, 6700XT üzerine bir miktar parayla 4070, 3080 & 3090 ya da 6900XT & 7800XT gibi kartlara yönelerek sorunu çözer miyim sizce ? Sadece GPU güncelleyerek ? 4K için.

@Tayfunns Kusura bakmayın tekrar etiketliyorum sizi. Bu monitörü aldığımda, ufak tefek sorun yaşıyor gibi gözükürsem, 6700XT üzerine bir miktar parayla 4070, 3080 & 3090 ya da 6900XT & 7800XT gibi kartlara yönelerek sorunu çözer miyim sizce ? Sadece GPU güncelleyerek ? 4K için.
Bence 4070 yerine 4070 super daha mantıklı. Gerekirse baz model alın. Kas gücü farkı hatrı sayılır düzeyde var. 7000 alacaksanız da 7900 altına düşmeyin. 6900xt bence 7800xt den daha mantıklı. Hem daha güçlü hemde 7000 de fsr 4 yokken kas gücünden kısmak pek mantıklı olmaz. Ha yeni nesil, düşük güç tüketimi, ısınma vs işin içine girerse o zaman düşünülür. Beklentiye de bağlı bir durum.

10gb kart alırsanız doku ayarını en fazla medium yapabilirsiniz. Aksi halde vram’den dolayı drop olma ihtimali yüksek. Tabii bu tlou gibi oyunlarda geçerli. Eski nesil oyunlar da problem olmaz.

Amd daha fazla vram tükettiği için 16gb altına düşme. Nvidia da 12gb minimum öneririm. 2k olsaydı 10gb bir ihtimal olurdu ama 4k da yeteceğini düşünmüyorum. Doku ayarını low yapmak görüntüyü fazla bozar çünkü.

Nvidia olarak 4070 super, 3090, 3080 ti vs bakın. Amd olarak 6900xt, 6950xt, 7900gre ve üstüne bakın. 7900gre overclock potansiyeli iyi olan bir kart. 7800xt ile yakın fiyattaysa daha mantıklı olur. Daha güçlü zaten.

Bu saydığım kartlarda 4k da optimize ayarlar dlss/fsr balanced güncel AAA oyunları bile 60 fps üstü oynarsın. Karta ve ayarlara bağlı 100 fps bile alınabilir. Sorun yaşamazsınız. 4k da gpu’ya binen yük çok fazla artıyor. Ama 12400f yüzünden dlss/fsr açınca fps artmayabilir. Cpu gücü yetmeyince bir işe yaramıyor çünkü. 4070 ti super ile 5600 kullanmıştım zamanında. 12400f ile denk. Dlss açınca fps artmıyordu. 7800x3d ile dlss açınca aradaki fark gözle görülür derecede fazlaydı. Yine de 2k kullandığım için 1080p den falan upscale ediyordu, bu yüzden cpu binen yük bayağı fazlaydı. 4k da fps artabilir. Denemek lazım.

Geri