RTX 5070 - i5 12400F Darboğaz Sorunu Yaşayan Şu Kardeşinize Bir Akıl Verin

lokiko

80+
Reaksiyon skoru
1
Öncelikle selamlar sistemim aşağıda yazıyor. 2 sene önce aşağıda sistemimin ekran kartı 3070 olacak şekilde satın aldım, şimdi heves ettim bir 5070 ekran kartı aldım şimdi valorant ve cs2 özellikle csde çok fazla fps düşüşü ve drop yiyorum bu yüzdende 2k bir monitör aldım hatta çünkü 3070teki dsryle 2kya aldıgımda görüntüyü cok bozuyordu ama 1080dede darboğaz yapıyor diye 2k bir monitör alayım dedim eski ekran kartımla valorantta ort 400+ fps alırken şimdi ortalama 250-280 arasına düştü csdede 200 altına hiç düşmezdi şimdi ort 120lerde geziniyor ama yüksek grafik kartı isteyen oyunlarda bir sorun yaşamıyorum cyberpunk ve silent hill 2 yüklüydü pcmde onlarla denedim full ayarlar 2k ray tracing acık dlss kalite modunda 80-90 fps alıyorum bir sorun yok onlarda ama ağırlıklı olarak valorant cs2 oynuyorum ve onlarda bu düşüş çok canımı sıktı sadece fps düşse sıkıntı yok zaten monitörüm 200hz ama fps dropta yiyorum bu cok etkiliyo mac içinde konu açma sebebimde şu yeni kartı almadan önce youtubedan falan işlemcim ve yeni ekran kartımın testlerine baktım hiç bir darboğaz yoktu onlardaki değerlerden -250 fps falan alıyorum valorant ve cs2de şuan , monitörüde vatandan almaya gittiğimde ordaki kasa toplayan arkadaşlarada sordum bu işlemci ve bu ekran kartıyla darboğaz yapmaması gerekiyor diye söylediler hep bu yüzden konu açtım darboğazın sebebinin işlemci olduğunu düşünmüyorum sanırım anakartım ve ramlerimin mhzsi düşük kaldı biraz zaten anakartımda ilk başta ekran kartını tanımadı sürücü yüklerken gidiyodu hep dduyla silip deniyodum sağolsun yine burdan forumdan bir arkadaşın konusundan buldum çözümü biosum güncel değilmiş benimde onu güncelleyince kurabildim ekran kartının sürücülerini zaten öyle çözünce sorunu gaza gelip konu açmak istedim biraz uzun ve karışık yazdım galiba kusura bakmayın testini yaptığım oyunlardaki fps değerlerini ve kullanımları ekliyorum aşağıya bu ay çok açıldım ekran kartı monitör falan o yüzden hemen anakart ve ram alamıyacağım ya da işlemci artık neyse ama önce hangisini almalıyım anakartı yükseltsem sorunum çözülür mü fikir ve önerilerinizi bekliyorum.
Uzun yazmışım çok özet ;
3070ten 5070 ekran kartına geçtim işlemcim i5 12400f valorant ve cs2de darboğaz ve fps drop yiyorum işlemcimden kaynaklı olduğunu düşünmüyorum sizce sorun nerede önce hangisini yükseltmeliyim?

(Valorantta 2kda bile gpu kullanımı 25lere düşüyordu 4kya çıkardığımda maksimum 60oluryor kullanımım aşağıdaki ölçüm 4k dsrla tabi ve full yüksek ayarlar cs2de 4k afterburner çalışmıyor cs2de göremiyorum kullanımı ama valorantla aynı muhtemelen daha kötü belki)
valorant :
valorantfps.webp

cs2(afterburner çalışmadı csde?)
cs2fps.webp

cyberpunk2077
cyberpunkfps.webp

silent hill2
silenthill2fps.webp

Bu 2K monitör darboğaza iyi gelir diyen adamı tokatlamak lazım aslında. Saçma sapan bir güruh darboğaz hakkında bir şey bilmeden konuştuğu için herkes bir şey söyleme özgürlüğüne sahip. Ama uzun uzun anlatmayacağım ne olduğunu. Özetle 2K darboğaz rahatlamaz. Senin durumunda sorun işlemcinin ön bellek ve çekirdek saat hızının çok düşük olması. Hangi anakartı kullanıyorsun?

Bu 2K monitör darboğaza iyi gelir diyen adamı tokatlamak lazım aslında. Saçma sapan bir güruh darboğaz hakkında bir şey bilmeden konuştuğu için herkes bir şey söyleme özgürlüğüne sahip. Ama uzun uzun anlatmayacağım ne olduğunu. Özetle 2K darboğaz rahatlamaz. Senin durumunda sorun işlemcinin ön bellek ve çekirdek saat hızının çok düşük olması. Hangi anakartı kullanıyorsun?
çok teşekkür ederim yorumun için öncelikle :) ya aslında 2k rahatlatır tarzında bir tavsiye almadımda uzun zamandır bir 2k monitör alasım vardı çünkü bazen güzel grafikli oyunlar oynarken güzel görmek istiyorum 1080pden dsryle 2kya aldıgımda cok bozuluyodu görüntü o yüzden 2k ips bi monitör almak istiyordum yani bahanesi oldu benim için.Anakartım Asus Prime H610M-K 3200mhz evet anakartım biraz düşük kaldı sanki aldığım dönemde fena değildi ramlerin mhzleri falan ama şimdi 6000 mhzler standart olmuş anladıgım kadarıyla

çok teşekkür ederim yorumun için öncelikle :) ya aslında 2k rahatlatır tarzında bir tavsiye almadımda uzun zamandır bir 2k monitör alasım vardı çünkü bazen güzel grafikli oyunlar oynarken güzel görmek istiyorum 1080pden dsryle 2kya aldıgımda cok bozuluyodu görüntü o yüzden 2k ips bi monitör almak istiyordum yani bahanesi oldu benim için.Anakartım Asus Prime H610M-K 3200mhz evet anakartım biraz düşük kaldı sanki aldığım dönemde fena değildi ramlerin mhzleri falan ama şimdi 6000 mhzler standart olmuş anladıgım kadarıyla
6K MHZ DDR5 için standart oldu intellerin düşük profilde kalması da normal intel işlemciler oyun işlemcisi değil. Rekabetçi oyunlarda FPS istiyorsan önbelleği büyük işlemci alacaksın 5800x3d 7800x3d 9800x3d gibi bunlar oyun işlemcileri 100 MB L3le kurtarıyorlar. Intelde en büyük ön bellek i9larda var 33 o da :D

6K MHZ DDR5 için standart oldu intellerin düşük profilde kalması da normal intel işlemciler oyun işlemcisi değil. Rekabetçi oyunlarda FPS istiyorsan önbelleği büyük işlemci alacaksın 5800x3d 7800x3d 9800x3d gibi bunlar oyun işlemcileri 100 MB L3le kurtarıyorlar. Intelde en büyük ön bellek i9larda var 33 o da :D
anladım çok teşekkür ederim peki mesela amd işlemciye geçmek için anakart zaten mecbur değişicekte başka değiştirmem gereken parça olur mu gerçi ramlerde düşük kalıcak 3200mhz

anladım çok teşekkür ederim peki mesela amd işlemciye geçmek için anakart zaten mecbur değişicekte başka değiştirmem gereken parça olur mu gerçi ramlerde düşük kalıcak 3200mhz
DDR5 Ram alman gerekecek onun dışında bir şey gerekmiyor CPU ANAKART RAM değişiyor. Ekran kartı için bir şey gerekmiyor. M2'yi de aktarırsın.

Eğer BCLK O.C yapabileceğin bir B660 anakart bulursan ucuz yoldan sorununu çözebilirsin. Onun dışında yapacağın şeyler birisi 13400F, 14400F, 13600, 14600 gibi işlemcilerle %30-50 arası performans artışı yaşarsın. İlla soket değişmene gerek yok.

DDR5 Ram alman gerekecek onun dışında bir şey gerekmiyor CPU ANAKART RAM değişiyor. Ekran kartı için bir şey gerekmiyor. M2'yi de aktarırsın.
anladım teşekkür ederim

Eğer BCLK O.C yapabileceğin bir B660 anakart bulursan ucuz yoldan sorununu çözebilirsin. Onun dışında yapacağın şeyler birisi 13400F, 14400F, 13600, 14600 gibi işlemcilerle %30-50 arası performans artışı yaşarsın. İlla soket değişmene gerek yok.
anladım hocam çok teşekkür ederim bide sen bilgili bir abiye benziyorsun :) sana bide şeyi sorsam ayıp olmazsa acaba bi yorumun olur mu benim anakartta pcie hızı gen4 var olarak gösteriyor hem kutu üzerinde var olarak gösteriyor görselini atıyorum aşağıya 1xPcie 4.0 16x slot yazıyor hemde monitörü almaya vatana gittiğimde ordaki arkadaşada sormuştum aynı soruyu var diyor ama ben biostan baktığımda hızını ayarlamak istediğimde auto gen1 gen2 ve gen3 seçeneği var sadece gen4 yok bende çok bildiğimden değilde bu arada ilk başta ekran kartını 5070i taktığımda hiç görmüyordu onu çözmeye çalışırken yabancı forumlarda falan hızını gen4e çekin yazmışlardı tarif etmişler öylelikle gördüm yani zaten ekran kartının güç kablolarıda bu yeni sistemmiş ayrı bi dönüştürücü çıkıyo onunla 8li 2 adet pini dönüştürerek kullanıyorum şunun için sordum sanki ekran kartını tam randımanlı kullanamıyorum gibi hissediyorum para verdik o kadar bari tam çalışsın derdindeyim :D
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

anladım hocam çok teşekkür ederim bide sen bilgili bir abiye benziyorsun :) sana bide şeyi sorsam ayıp olmazsa acaba bi yorumun olur mu benim anakartta pcie hızı gen4 var olarak gösteriyor hem kutu üzerinde var olarak gösteriyor görselini atıyorum aşağıya 1xPcie 4.0 16x slot yazıyor hemde monitörü almaya vatana gittiğimde ordaki arkadaşada sormuştum aynı soruyu var diyor ama ben biostan baktığımda hızını ayarlamak istediğimde auto gen1 gen2 ve gen3 seçeneği var sadece gen4 yok bende çok bildiğimden değilde bu arada ilk başta ekran kartını 5070i taktığımda hiç görmüyordu onu çözmeye çalışırken yabancı forumlarda falan hızını gen4e çekin yazmışlardı tarif etmişler öylelikle gördüm yani zaten ekran kartının güç kablolarıda bu yeni sistemmiş ayrı bi dönüştürücü çıkıyo onunla 8li 2 adet pini dönüştürerek kullanıyorum şunun için sordum sanki ekran kartını tam randımanlı kullanamıyorum gibi hissediyorum para verdik o kadar bari tam çalışsın derdindeyim :D
görseli eklemeyi unutmuşum ekledim anakartın kutusunu
anakart.webp

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

görseli eklemeyi unutmuşum ekledim anakartın kutusunu
Evet GPU 4.0 desteği var. Ayarlamaya çalıştığın ayar depolama olabilir. Kontrol etmek istersen nvidia denetim masasına gir, aşağı solda sistem bilgisi bölümüne tıkla, orada görürsün. Ama diyelim 3.0 da çalışıyor, öyle sandığın kadar devasa fark olmaz. Güç girişinin performansa bir etkisi olmaz.

Evet GPU 4.0 desteği var. Ayarlamaya çalıştığın ayar depolama olabilir. Kontrol etmek istersen nvidia denetim masasına gir, aşağı solda sistem bilgisi bölümüne tıkla, orada görürsün. Ama diyelim 3.0 da çalışıyor, öyle sandığın kadar devasa fark olmaz. Güç girişinin performansa bir etkisi olmaz.
gerçekten çok teşekkür ederim bu çok makbule geçti baktım şimdi dediğiniz yerden gen4 yazısını gördüm gözümle :) en azından içim rahatladı dediğiniz gibi bu arada zaten m.2 ssd falanda yazıyodu biosta bende o kısımda 2 yer vardı birinde m.2 ssdnin adı vardı diğerinde sadece pcie express falan yazıyodu ben dedim ekran kartı bu heralde aynı yerden ayarlanıyo hızı diye üstünde durmamıştım şimdi oturdu taşlar

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,152,756
Üyeler
183,332
Son üye
Shelby-GT
Geri