Rehbere girmeden önce şunları demek istiyorum eleştiriye açık bir insanım ve önerilerinizi dikkate alıyorum. Peki ya neden AMD değilde İntel işlemci ile sistem tavsiyesi yapıyorum ? Sebepleri Sıralayalım;
1- F/P dengesinde gerçekten güzel bir işlemci
2-AMD yerine hala İntel işlemci almak isteyenler var onlara saygı duyuyorum
3-Sadece oyun değil genel kullanımda bile gayet güzel işler çıkartıyor (ör; multitasking , render , yayıncılık)
Öncelikle sizlere Oyun ve Render Testlerini sunacam sizde ona göre mantıklı mantıksız kafanızda fikir biçebilirsiniz.
1080P ortalama oyun performansı
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
1440P Ortalama Oyun Performansı
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Genel anlamda oyun performansında 9700X ile kafa kafaya giden bir işlemci 1080P de arada fark olsada 2K veya 4K da aradaki fark yok oluyor eğer 2K veya 4K oyunculuk için düşünen varsa 14600K güzel bir tercihdir.
Render Performansı
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Render olarak fazla detaya girmedim genel olarak en çok kullanılan CPU benchmark uygulamalarındaki testleri koydum.
DİPNOT: 14600K nın inanılmaz bir OC performansı var. Oyunlarda bu OC pek işlevli olmasada Render-Multitasking gibi genel iş amaçlı kullanımlarda stock haline kıyasla yer yer %15 civarına varan ve ortalamada %7-8 daha iyi performans veriyor. Üstelik iş amaçlı kullanımlarda yüksek frekanlı ram ile kombinlemek dahada yüksek bir render performansı getiriyor.
Eğer OC farkını görmek isteyen varsa
LİNK e tıklayıp bakabilir.
cpubenchmark.net verilerinde Fiyat Performans Oranının alternatif modellerine kıyasla daha iyi olduğu belirtiyor. Bu durumu ülkemiz şartlarındaki
fiyatlandırma ilede hasaplayıp ne kadar doğru göreceğiz.
Alıntıyı görüntüle
14600K rakiplerine kıyasla ne kadar F/P ?
14600K
Tray bir şekilde fiyat baz alıyorum. Şuan 8299 TL ye 14600K alınabiliyor.
MSI Pro B760-P II
12 Fazlı yapıyla OC durumunda bile yeterli bir güç beslemesi ve ısı dağılımı sunuyor. Eğer beğenmeyen varsa 1K daha yukarıya
MSI Gaming Plus WİFİ modelide var. O modelde bununla aynı anakart farkı ise Wİfi+Tasarım oluyor.
9700X
Tray bir şekilde fiyat baz alıyorum. Şuan 12799 TL ye 9700X alınabiliyor.
7700X
En ucuz AMD Ryzen 7 7700X Sekiz Çekirdek 4.50 GHz İşlemci fiyatları için 6 taksit ve indirimleri kaçırma! AMD Ryzen 7 7700X Sekiz Çekirdek 4.50 GHz İşlemci özelliklerini incele, 9.954,13 TL'den başlayan fırsatları yakala!
www.akakce.com
İlla 9700X istemeyen sonra yükseltme yaparım hem ilk kurulumda b650 anakart bios tarafında başımı ağrıtmaz
diyenler için alternatif olarak koydum. Tray bir şekilde fiyat baz alıyorum. Şuan 10899 TL ye alınabiliyor.
MSI Pro B650-S Wifi
En ucuz MSI Pro B650-S Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart fiyatları için 6 taksit ve indirimleri kaçırma! MSI Pro B650-S Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart özelliklerini incele, 5.999,00 TL'den başlayan fırsatları yakala!
www.akakce.com
12 fazlı yapıyla OC durumunda her halükarda alternatif işlemcilerin hepsini destekliyor.
Anakart+İşlemci Kombosunda total fiyat farkları ne durumda ?
14600K+MSI Pro B760-P-II şuan tam olarak 15399 TL ye alınabiliyor.
9700X+MSI Pro B650-S Wifi şuan tam olarak 20798 TL ye alınabiliyor.
7700X+MSI Pro B650-S Wifi şuan tam olarak 18898 TL ye alınabiliyor.
14600K fiyat olarak anakart farkına rağmen rakiplerine kıyasla genel anlamda daha uyguna geliyor. Bazı arkadaşlar işlemci yanıyor diyor ama sıcaklık testlerine bakacak olursak orta seviye 360mm veya Thermalright phantom spirit gibi bir soğutucu listedeki her işlemci için gerekiyor. Bundan dolayı işlemci soğutucu kısmını hepsinde aynı seviyede baz alıyorum.
Genel anlamda 14600K ne kadar mantıklı ?
Genel anlamda 14600K F/P bakımından gerçekten cezbediyor ama rakiplerine göre eksileride maalesefki var. Burada en büyük eksisi ölü bir soket olması yani bu anakartı alınca yeni nesil gelecek işlemci takamayacaksınız ama bu durum rakibi Am5 segmentinde bulunmuyor. Eğer 2K ve 4K oyunculuk düşünüp en az 3-4 yıl sistem değiştirmeyi düşünmüyorsanız F/P anlamında 14600K çok daha mantıklı bir seçenek olur arada rakiplerine kıyasla 32 GB ram parası gibi bir fark var. İsteyen bu fark ile 9070 XT yerine 5070 Tİ alır isteyen bu fark ile ram arttırır durum tamamen size kalmış.
Kısacası 14600K belli durumlarda hala alınabilir kesinlikle alınmaz diyemem. Bazı AMD fanboy arkadaşlar durumu kabullenmek istemiyor olabilir ama 14600K bu konuda gerçekten başarılı bir işlemci.
Umarım konu sizin için yardımcı olur. Konuyu yazarken yardımcı olduğu için
@ANtiQ08 kankama teşekkür ederim.