DDR4 den DDR5 E Geçmeli mi ?

TurkishAerospace

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
253
Öncelikle herkese selam ederim ,imzamda bulunan sistemi ANAKART RAM İŞLEMCİ Olarak Ddr5 e geçirmeyi düşünüyorum.
2K oyuncusu olarak devam etmeyi aynı zamanda elimdeki donanım para ederken DDR5 için başlangıç da güzel olur diyerek fikir almak istedim.
Ortalama bütçe için 25-28k civarı bir şey düşündüm parça parça da alabilirim indirim kovalamak için.
İşlemci için Amd x3d serilerinden 7800x3d olabilir diye düşündüm
Anakart 7 8k Ram da 5 6k arası... sıvı sogutma olmadan kule sogutucu idare eder mi ? yada başka fikirlere açığım

Öncelikle herkese selam ederim ,imzamda bulunan sistemi ANAKART RAM İŞLEMCİ Olarak Ddr5 e geçirmeyi düşünüyorum.
2K oyuncusu olarak devam etmeyi aynı zamanda elimdeki donanım para ederken DDR5 için başlangıç da güzel olur diyerek fikir almak istedim.
Ortalama bütçe için 25-28k civarı bir şey düşündüm parça parça da alabilirim indirim kovalamak için.
İşlemci için Amd x3d serilerinden 7800x3d olabilir diye düşündüm
Anakart 7 8k Ram da 5 6k arası... sıvı sogutma olmadan kule sogutucu idare eder mi ? yada başka fikirlere açığım

Kankacım sana şöyle söyleyim az buçuk hesap yapıyorum ddr5 iyi 12 faz en ucuz anakart 7.8k işlemci 7500f alma giriş seviyesi işlemci önermem 9600x-7700 dışında mantıklı pekte işlemci yok 9.4k 9600x Ram alacaksın 2x32gb 6000mhz cl36 Ram 7-8k bandında parçaların para ediyor olabilir ama 2k oynuyorsan bu işlemci 4070tis e kadar darboğaz yapmıyor-4080 de biraz darboğaz var 5800x 5.5-6k bandına bulunabiliyor anakartın iyi 5800x alıp 2k da ekran kartı upgrade i edip devam edebilirsin

Kankacım sana şöyle söyleyim az buçuk hesap yapıyorum ddr5 iyi 12 faz en ucuz anakart 7.8k işlemci 7500f alma giriş seviyesi işlemci önermem 9600x-7700 dışında mantıklı pekte işlemci yok 9.4k 9600x Ram alacaksın 2x32gb 6000mhz cl36 Ram 7-8k bandında parçaların para ediyor olabilir ama 2k oynuyorsan bu işlemci 4070tis e kadar darboğaz yapmıyor-4080 de biraz darboğaz var 5800x 5.5-6k bandına bulunabiliyor anakartın iyi 5800x alıp 2k da ekran kartı upgrade i edip devam edebilirsin
Ekran kartını değiştirmeyi düşünmüyorum şuan. Sistemi Ddr5 yaptıkdan sonra sonrasına ekran kartı ve görsellik olarak devam ederim diye hesapladım.
Ayrıca şuan bu işlemci karta az bile geliyor.

Ekran kartını değiştirmeyi düşünmüyorum şuan. Sistemi Ddr5 yaptıkdan sonra sonrasına ekran kartı ve görsellik olarak devam ederim diye hesapladım.
kanka ddr5 geçme maliyetini yazdım sana 7.8k anakart 9.4k işlemci 7-8k Ram anakartın 4-5k işlemcin 2-3K bandında edecek 5700x 3.7k ya bulunuyordu ramin taş çatlasın 1K ya gidicek gelir 10k bile değer gider 25k ya yakın 2k da bir performans artışın olmuyacak ki görsellik istiyorsan siyah beyaz bu fiyatlar artacaktır
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ben yine istersen öneri yaparım ama 2kda performans artışı almıyacaksanız çok fazla ki 2 kda işlemciler arasında pek fark yok

Son düzenleme:
kanka ddr5 geçme maliyetini yazdım sana 7.8k anakart 9.4k işlemci 7-8k Ram anakartın 4-5k işlemcin 2-3K bandında edecek 5700x 3.7k ya bulunuyordu ramin taş çatlasın 1K ya gidicek gelir 10k bile değer gider 25k ya yakın 2k da bir performans artışın olmuyacak ki görsellik istiyorsan siyah beyaz bu fiyatlar artacaktır
7800x3d 15k
corsair 32 ram de 6,5k
ortalama b650 seviyesinde anakart oda 6,5 k Toplamda 28
İndirimlerle o belki düşer ama asıl soru bu işlemci kule sogutucuyla idare eder mi ? Sıvı sogutma da acil ihtiyaçlar arasında mı

7800x3d 15k
corsair 32 ram de 6,5k
ortalama b650 seviyesinde anakart oda 6,5 k Toplamda 28
İndirimlerle o belki düşer ama asıl soru bu işlemci kule sogutucuyla idare eder mi ? Sıvı sogutma da acil ihtiyaçlar arasında mı
hangi corsair cl si yüksek Ram almanızı önermem şuan ki piyasada cl36 6000mhz olanlar 7-8k bandında bulunuyor 32gb
Anakart olarak 7.8k lık olanı almazsanız zen6 çıktığında yüksek ihtimalle am6 sonunda iyi işlemci takayım uzun süre kullanayım yapamazsınız geleceği olmaz günlük kullanımda bu işlemci 70 dereceyi geçmiyor bende

Hynix a die ve 9k ya alınabiliyor bunu alabilirsiniz bütçe düşürmek istiyorsanız da bunu öneririm;

Anakart olarak bu modellere bakın bunlar dışındaki modeller 8 faz oluyor ileride upgrade potansiyeliniz olmaz zen6 mimarisinde işlemciler kaç wat çıkar tahmin edemiyoruz bundan dolayı 12 faz iyi bir anakart almak şart gibi bir şey;

Bu modeller işinizi görecek b650 ve b850 belli bir miktar ödeyip kaliteden ödün vermeyeceğiniz modeller

Argb istiyorsanda buna bakabilirsin sadece oyun oynanıyorsa işlemciye uv atıp serin serin kullanırsın

Son düzenleme:
hangi corsair cl si yüksek Ram almanızı önermem şuan ki piyasada cl36 6000mhz olanlar 7-8k bandında bulunuyor 32gb
Anakart olarak 7.8k lık olanı almazsanız zen6 çıktığında yüksek ihtimalle am6 sonunda iyi işlemci takayım uzun süre kullanayım yapamazsınız geleceği olmaz günlük kullanımda bu işlemci 70 dereceyi geçmiyor bende
Ram daha uyguna var Ayrıca am6 da soket yine değişecek yeni anakart almak gerekiyor.
Sanırım beni anlamıyorsun neyse yorumların için teşekkürler

Ram daha uyguna var Ayrıca am6 da soket yine değişecek yeni anakart almak gerekiyor.
Sanırım beni anlamıyorsun neyse yorumların için teşekkürler
Kankacım ddr4 ten am5 e geçmek istiyorsun bende sana alabiliceğin parçaları attım daha ucuzu varsa ve görsellik istediğini söylediğin için rgb olanı attım uygunu onu tercih et sana olayı anlatıyorum ileride zen6 mimarisi çıkacak am5 2027 de işlemciler çıkacak yeni nesil çıkan işlemcilerin kaç wat çıkacağı belli değil 65-120W işlemci çıkar mı belli değil ki am6 2028 de çıktığında;

“Ben iyi bir zen6 işlemci alayım am6 ortasına kadar fiyatlar otursun ondan sonra duruma bakarım kötü bir anakart almayım ileridede am5 te uzun kullanım sunsun” dersen ki anakartları attım 2k da oynadığın için hiç bir fps farkı alamayacağını bir fark olmuyacağındanda bahsettim gerisi senin tercihin ben yönlendirmemi yapar geçerim para sizin tercih sizin dahada yazmayacağım iyi akşamlar.

Kankacım ddr4 ten am5 e geçmek istiyorsun bende sana alabiliceğin parçaları attım daha ucuzu varsa ve görsellik istediğini söylediğin için rgb olanı attım uygunu onu tercih et sana olayı anlatıyorum ileride zen6 mimarisi çıkacak am5 2027 de işlemciler çıkacak yeni nesil çıkan işlemcilerin kaç wat çıkacağı belli değil 65-120W işlemci çıkar mı belli değil ki am6 2028 de çıktığında;

“Ben iyi bir zen6 işlemci alayım am6 ortasına kadar fiyatlar otursun ondan sonra duruma bakarım kötü bir anakart almayım ileridede am5 te uzun kullanım sunsun” dersen ki anakartları attım 2k da oynadığın için hiç bir fps farkı alamayacağını bir fark olmuyacağındanda bahsettim gerisi senin tercihin ben yönlendirmemi yapar geçerim para sizin tercih sizin dahada yazmayacağım iyi akşamlar.
Bugün vereceğin 1-2k fark anakartta ileriye extra masraf yapmanı engeller ve buna göre anakart önerdim parça önerdim sana olayları teknik olarakta anlattım gerisi sende

Evet kesinlikle dediklerine katılıyorum. Haklısın da.
İlerisi dediğimiz 3 sene 2028 ben bu sistemi upgrade yaptığım da yıl 2022 hatta ben aldıktan sonra 5800x3d çıkmıştı pişman olmuştum.
5600 aldığıma. Ha şuan da da işimi görüyor şuan anlıyorum 5800x3d alsaydım yine am5 için konu açacaktım ha belki 9800x3d hedeflerdim ama 2k için gerek yok o kadar güce.
Şuan önümde şöyle bir yol haritası var ya sistemi komple dibine kadar kullanacağım çöpe atacam yada Anakart işlemci ram ddr5 yapıp sonrasında ekran kartı yapacağım. Kısaca 2028 de dediğin gibi am6 çıkacak 2029 da buna benzer bi konu daha konuşucaz.

Evet kesinlikle dediklerine katılıyorum. Haklısın da.
İlerisi dediğimiz 3 sene 2028 ben bu sistemi upgrade yaptığım da yıl 2022 hatta ben aldıktan sonra 5800x3d çıkmıştı pişman olmuştum.
5600 aldığıma. Ha şuan da da işimi görüyor şuan anlıyorum 5800x3d alsaydım yine am5 için konu açacaktım ha belki 9800x3d hedeflerdim ama 2k için gerek yok o kadar güce.
Şuan önümde şöyle bir yol haritası var ya sistemi komple dibine kadar kullanacağım çöpe atacam yada Anakart işlemci ram ddr5 yapıp sonrasında ekran kartı yapacağım. Kısaca 2028 de dediğin gibi am6 çıkacak 2029 da buna benzer bi konu daha konuşucaz.
1080p oynuyacaksan 7800x3d-5600 arasında fark çok fazla buna katılıyorum sistem güncellemek istemenizide anlarım ama sorun şu;

2k kullanıyorsunuz ve genel olarak her şey ekran kartı tabanlı 5600 1080p de 3080 e kadar besliyordu 2k da 4070tis e kadar sorun yok ki ddr4 için malzemelerin aşırı kaliteli eğer ki ddr4 te kalayım ekran kartı upgrade edeyim zen6 ile am5 geçerim dersen 5800x-5.6-6k ya bulunuyor anakartın yeterli bunun için kalan bütçenizids 5070tis-9070xt için biriktirirsiniz 2k da performans farkı alırsınız

2. Yol ddr4 sistemi satarsın anakart işlemci Ram 8-9k para gelicek size buradan 28k da sizin bütçeniz var ama 7800x3d ve 9600x-9700x arasında 2kda uçurum bir fark yok ekran kartı tabancı olacak bunlar otomatikmen cs Valo da alacağınız 600-700fps sizi uçurmayacak monitörünüz 500hz felan değilse 9800x3d 2k da çok ağır oyunlar oynamıyorsanız gereksiz

B650-b850 attığım anakartlardan indirim kovalayıp hem zen6 mimarisi desteğini alırsınız am5 e gelicek bunlar baya performans farkı olur am6 geldiği zaman erişilemez derecede olucak tr de fiyatlar oturana kadar am5 te kalmanız gerekecek o sürede zen6 mimarisi ile güçlü işlemcilerden alıp belkide am6 yı komple es geçebilirsiniz am7 veya her ne olursa onu beklersiniz

Ama 2k da alacağınız fps iniz artmıyacak çok çok büyük farklar olmuyacak benim bahsettiğim konu ise bu iyi bir ddr4 işlemcinin yaptığı herşeyi am5 işlemcide aynı derecede yapıyor ki 7800x3d b650 ve Ram 30k ya yakın tutar 8 faz anakart alırım diyorsanız ki önermiyorum ileride hiç bir şey satmadan işlemci satıp işlemci yenileyim derseniz anakartta almanız gerekecek anlayışınız için teşekkür ederim

8 faz anakartlarda 170W tdp li işlemciler darboğaz yiyor ki yeni çıkan am5 işlemcilerden birisi 200W takamazsınız mesela 12 faz alınması önemli bu konuda küçük bir farka

5600den 7800x3d'ye geçilmeli kesinlikle. Hem anakart da yükseleceği için 7800x3d den sonra çıkan daha iyi işlemcileri de alıp takman mümkün oluyor.
Dolu bir anakart, Ram ve Işlemci öneriyorum.
Eski parçaları satar üstüne biraz daha koyarım derseniz 7800x3d alabilirsiniz ve görsel zevk isterseniz de ram'leri rgb'li bişeyle değiştirebilirsiniz.

7700 veya 7800x3d biraz sıcak çalışır yalnız. Kaliteli bir hava soğutmanız yoksa iyisine geçmeniz lazım veya bütçeniz doğrultusunda 360mm sıvı soğutucu ile takviye yapabilirsiniz sisteme.

2k çözünürlükte 78003d almanın hiç bir anlamı yok çünkü x3d 1080p Low preset Max FPS işlemcisi boşyere bütçenin yarısını çözünürlüğünden dolayı hiç göremeyecegin bir FPS farkına vermek şacmalıktan başka bir şey değil.
Üstteki arkadaşın yorumuna gelirsek 7500f giriş seviyesiymiş 9600x/7700 alınmalıymış böyle saçma bi cümle daha duymadım hangi benchmarka hangi teste bakarak bu kanıya varmış merak ediyorum eğer sadece sistemi oyun amaçlı kullanıyorsan istediğin yerden bakabilirsin Hardware unboxed/techpowerup bu işlemcilerin arasında 1080 de yüzde 5/7 oynar 2kda da aynı fpsi verirlerler.

Am5 için 2k çözünürlükte şu şekilde ilerleyebilirsin
7500f/güzel bir b850/32 hynix a ram
1 2 sene bu işlemciyle takilıp yeni seri zen6ninda en güçlü işlemcisini alıp 2 3 senede bunu kullanip sonra am6 düşünebilirsin

Ekler

• 8648.webp
    8648.webp
    92.9 KB · Hit: 6
  • 8649.webp
    8649.webp
    84.4 KB · Hit: 6
  • 8647.webp
    8647.webp
    84.6 KB · Hit: 5
  • 8646.webp
    8646.webp